Το καλάθι σας

[ ... ] τεμάχια
Ταμείο


Εμφάνιση Καλαθιού

Το Καλάθι σας είναι άδειο.

   

Ποιοι είμαστε

Ταυτότητα Αγροτικής Στέγης

Η Αγροτική Στέγη έχει Όνομα και Παράδοση στην εξυπηρέτηση των πελατών από το 1987

Στο κατάστημα μας ένας χημικός, ένας φυσικός, μία κτηνίατρος, ένας γεωπόνος πανεπιστημίου, δύο τεχνολόγοι γεωπόνοι, ένας τεχνολόγος ζωικής παραγωγής, ένας μηχανικός, ένας υδραυλικός, ένας χειριστής αγροτικών μηχανημάτων και πολλοί άλλοι εκπαιδευμένοι συνεργάτες είναι στη διάθεση των πελατών για την πληρέστερη εξυπηρέτησή τους.

αναλυτικά

Που Βρισκόμαστε

Η Αγροτική Στέγη στο Gmaps

Το κατάστημα της Αγροτικής Στέγης στεγάζεται στην καρδιά της Λέσβου, στη φιλόξενη πόλη της Καλλονής.

Η διεύθυνση μας είναι:

"Καλλονή Λέσβου Τ.Κ 81107"

χάρτης

Επικοινωνία

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κατάστημα Καλλονής

22530 29270 - 24100 - 23275

Fax: 22530 23741

Υποκατάστημα Λάρσος

22510 93000

Fax: 22510 93032

Email επικοινωνίας

info@agrotikistegi.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας

Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνείστε με τον Διαχειριστή του agrotikistegi.gr

Είμαι ήδη Πελάτης

Νέος Πελάτης

Για βοήθεια καλέστε: 22530 24100 & 23275

YOUAH Αγροτική Στέγη » Αγροτικά & Κτηνιατρικά νέα

Ενημερωτικά άρθρα

Ηλίανθος: μικρή αύξηση στα στρέμματα, παρά το αυξανόμενο κόστος παραγωγής

E-mail Εκτύπωση PDF
ELIOS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται τη φετινή χρονιά η καλλιέργεια του ηλίανθου, με τους παραγωγούς να έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για 35 λεπτά το κιλό με εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων. Οι εκτάσεις υπολογίζεται ότι είναι ελαφρά υψηλότερες από τα περσινά επίπεδα των 850.000 στρεμμάτων. «Όλο και περισσότεροι είναι οι καλλιεργητές αραβοσίτου οι οποίοι στρέφονται στην καλλιέργεια ηλίανθου τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας σε καλύτερες τιμές και σίγουρη απορρόφηση του προϊόντος τους μέσω συμβολαιακής γεωργίας» ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φυτοενέργεια Α.Ε. Παράλληλα αποτελεί μια αξιόπιστη λύση χαμηλότερου κόστους σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που εξασφαλίζει κάποιο σταθερό και αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα.

Πρόβλεψη για μικρή αύξηση στα στρέμματα σε σχέση με πέρσι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η τάση για φέτος δείχνει μικρή αύξηση στα περσινά στρέμματα (850.000 πανελλαδικά, εκ των οποίων πάνω από τα μισά στον Νομό Έβρου) γεγονός στο οποίο συντελεί και η προτίμηση των παραγωγών στην καλλιέργεια ηλίανθου έναντι της ελαιοκράμβης.

Μειωμένες λιπάνσεις για μείωση κόστους παραγωγής

«Η καλλιέργεια  εξελίσσεται ικανοποιητικά εφέτος, παρά τις ανοιξιάτικες βροχές κατά τη σπορά τις οποίες ακολουθούνταν από  ζεστές ημέρες και δημιούργησαν μια καθυστέρηση στη ανάπτυξη της καλλιέργειας. Θεωρώ όμως ότι η ελλιπής λίπανση της καλλιέργειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι φετινές αποδόσεις» ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Σίσκος  παραγωγός  από τη Δράμα.

Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις  για να επιτευχθεί κέρδος

«Προσωπικά έβαλα τα ίδια στρέμματα με πέρσι», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τη Δράμα κ. Αναστάσιος Πεφτίνας: «Η φετινή τιμή στα 35 λεπτά το κιλό είναι αρκετά καλή αλλά το πρόβλημα είναι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει ένα κέρδος για τον παραγωγό θα πρέπει η απόδοση της καλλιέργειας να είναι τουλάχιστο 320 κιλά/ στρέμμα. Αυτό με τη σειρά του ωθεί τους παραγωγούς σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες. Πάλι καλά όμως που υπάρχει και ο ηλίανθος γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική σε ότι αφορά  άλλες καλλιέργειες όπως για παράδειγμα του αραβοσίτου ο οποίος έχει υψηλότερο κόστος καλλιέργειας ενώ αντίθετα πολύ μικρό εισόδημα».

Καλή τιμή αλλά πολλά τα έξοδα

Ο κ. Βασίλειος Ευσταθόπουλος καλλιεργητής ηλίανθου από τη Δράμα ανέφερε χαρακτηριστικά  «ο ηλίανθος θεωρώ ότι είναι μια καλλιέργεια η οποία συμφέρει εφόσον εξασφαλίζει στο παραγωγό ένα σίγουρο εισόδημα μέσω της συμβολαιακής το οποίο παράλληλα είναι και αρκετά ικανοποιητικό. Όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορείς να καλλιεργείς συνεχώς το ίδιο χωράφι . Η τιμή για εφέτος είναι στα 35 λεπτά  το κιλό, είναι καλή όπως και τις περασμένες χρονιές, το πρόβλημα του παραγωγού είναι το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας, για την αγορά σπόρων, λιπασμάτων και πληρωμή του ΦΠΑ».

πηγή: agrotypos.gr

Προβλήματα και συμβουλές για την καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού

E-mail Εκτύπωση PDF
fistiki
Ο κ. Αδάμ Αργυρίου είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού. Καλλιεργεί 40 στρέμματα στην περιοχή της Ελευσίνας. Όπως δηλώνει στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, «το 1958 αγόρασα με τον πατέρα μου τις φιστικιές από φυτώριο στο Μαρούσι. Από το 1996, που αποχώρησε ο πατέρας μου, ανέλαβα αποκλειστικά την καλλιέργεια. Στην περιοχή της Ελευσίνας καλλιεργούνται συνολικά 400 στρέμματα με φιστικιές. Το κλίμα της Ελευσίνας και γενικότερα της Αττικής (και της Αίγινας) θεωρώ ότι είναι ιδανικό για την καλλιέργεια φιστικιού. Το λάθος που κάνουν πολλοί παραγωγοί είναι ότι αμελούν τις καλλιεργητικές φροντίδες την χρονιά που δεν έχουν μεγάλη παραγωγή. Όσο περισσότερο περιποιηθείς το δέντρο την χρονιά που έχει μειωμένη παραγωγή τόσο μεγαλύτερους καρπούς θα δώσει την επόμενη περίοδο».

Δύσκολο ξεκίνημα
Ευρύτομο και ψύλλα είναι οι κυριότεροι εχθροί της καλλιέργειας. Το 1996 που ξεκίνησα ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια. Τότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ψύλλα της φιστικιάς στην περιοχή. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι η πρόωρη φυλλόπτωση, η καταστροφή των οφθαλμών και η μη πλήρης ωρίμανση των καρπών, οι οποίοι μένουν κλειστοί. Καταστρέφει όχι μόνο την χρονιά της παραγωγής αλλά και την επόμενη χρονιά. Ήταν ένα νέο πρόβλημα και δεν ήξερα τον τρόπο αντιμετώπισης του. Είχα επαφές με τον ΑΣ Μεγάρων με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό. Πέρασαν 2-3 χρόνια για να μάθω τον τρόπο για να την αντιμετωπίσω. Τελικά εδώ και δύο πενταετίες κατάφερα να μην έχω πρόβλημα από την ψύλλα (2003-2008 και 2010-2014). Κάθε έτος κάνω ένα ψέκασμα μόνο με εντομοκτόνο. Στη συνέχεια κάνω μυκητοκτονία δύο ή τρεις φορές (αν έχει βρέξει) τον χρόνο με βορδιγάλειο πολτό. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν φυτοφάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι αποτελεσματικά για αντιμετώπιση της ψύλλας.
argyriou
Παραγωγή
Η φιστικιά δίνει παραγωγή καλή κάθε δεύτερο έτος. Το ιδανικό για τον παραγωγό είναι να έχεις φιστικιές που παράγουν τα μισά κλαδιά την μια χρονιά και τα υπόλοιπα την επόμενη. Τότε το φιστίκι έχει μεγάλο μέγεθος και είναι καλή παραγωγή. Αυτό όμως δεν είναι εύκολο να το πετύχει ο καλλιεργητής. Εγώ παράγω το 80% της παραγωγής την μια χρονιά και το 20% την επόμενη. Την χρονιά που έχω το 80% της παραγωγής σημαίνει ότι έχω φιστίκια συνολικού βάρους 8 τόνων. Όλες τις ποσότητες που παράγω τις πουλάω στους εμπόρους.

Τιμές
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση για φιστίκι και γίνονται πολλές εξαγωγές κυρίως προς Ιταλία. Πριν από μια διετία η τιμή παραγωγού κυμαινόταν στα 5,5 ευρώ το κιλό. Σήμερα φτάνει ακόμη και στα 7,5 ευρώ το κιλό. Οποιαδήποτε τιμή πάνω από 6,5 ευρώ το κιλό θεωρώ ότι είναι μια καλή τιμή για τον παραγωγό. Βέβαια είπαμε δεν έχω κάθε χρόνο μια καλή παραγωγή. Έτσι προσπαθώ να περιορίσω το κόστος καλλιέργειας. Έχω περιορίσει τους ψεκασμούς και κάνω τρία ραντίσματα τον χρόνο. Επίσης κουβαλώ κοπριές από τα μαντριά για να κάνω λίπανση στα δέντρα. Ότι άλλες εργασίες (κλαδέματα κ.α.) τις κάνω μόνος μου. Για τα 40 στρέμματα (800 δέντρα) όλα τα έξοδά μου είναι περίπου 1.000 ευρώ.

Συγκομιδή

Το φιστίκι είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Πρέπει να γίνει η συγκομιδή μέσα σε 10 ημέρες, γιατί αν κρατήσει περισσότερο ο καρπός θα ξεραθεί ή θα έχουμε καρπόπτωση λόγω του ανέμου. Για να έχω καλά αποτελέσματα στην ποιότητα του καρπού αναγκάστηκα να διαβάσω ότι βιβλιογραφία υπάρχει για την καλλιέργεια στις ΗΠΑ και την Συρία. Οι έμποροι θέλουν να αγοράζουν «κλειστό» φιστίκι γιατί θα πληρώσουν χαμηλή τιμή στον παραγωγό (στο 40% της τιμής) θα το σπάσουν και θα πουλήσουν την ψίχα. Φέτος λόγω του ήπιου χειμώνα εκτιμώ ότι θα έχει μεγάλα ποσοστά «κλειστών» φιστικιών. Όπως διάβασα στη διεθνή βιβλιογραφία, το 2007 που είχε ξηρασία στην Καλιφόρνια, το 50% της παραγωγής ήταν «κλειστά». Για να έχω ανοικτά φιστίκια φέτος κάνω διπλάσια καλοκαιρινή λίπανση. Η φιστικιά θέλει κάλιο για να έχει ανοικτό καρπό. Έτσι καταφέρνω το 97% της παραγωγής μου να έχει «ανοικτά» φιστίκια. Επίσης η φιστικιά δεν θέλει έντονο κλάδεμα. Έχω χαμηλό τρακτέρ και προσπαθώ να κάνω τα κλαδιά να έχουν κατεύθυνση προς τα κάτω για να με διευκολύνουν στην συγκομιδή.

Καλλιέργεια στις ΗΠΑ
Οι παραγωγοί φιστικιών στις ΗΠΑ κάνουν αποκλειστικά καλλιέργεια με μηχανικά μέσα. Αυτό τους περιορίζει το κόστος καλλιέργειας. Έχουν μεγάλες εκτάσεις και ο κάθε παραγωγός έχει μια καθετοποιημένη μονάδα (το συγκομίζει, το συσκευάζει και το πουλά ο ίδιος). Αυτό είναι και ο λόγος που καταφέρνουν να κρατούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές των φιστικιών τους. Βέβαια θέλουν να έχουν φιστίκια μεγάλου μεγέθους που όμως δεν έχουν την όμορφη γεύση που έχουν τα ελληνικά. Οι ποικιλίες που καλλιεργούν στην Καλιφόρνια προέρχονται από τα δέντρα του Ιράν, που βγάζουν μεγάλου μεγέθους καρπό αλλά δεν είναι τόσο νόστιμά όσο της χώρας μας. Τα ελληνικά φιστίκια, που έχουν μικρότερο μέγεθος, ακόμη και αν καλλιεργηθούν σε άλλες χώρες παραμένουν νόστιμα. Και σας επισημαίνω ότι εκτός της καλής γεύσης τα φιστίκια της Ελλάδας έχουν και υψηλή θρεπτική αξία.

Προοπτικές καλλιέργειας
Η φιστικιά δεν θέλει βροχές το καλοκαίρι. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φιστικοπαραγωγοί της Φθιώτιδας, που λόγω των βροχών αναγκάζονται να κάνουν πολλά ραντίσματα με μυκητοκτόνα. Η Αττική έχει ιδανικό κλίμα για την καλλιέργεια φιστικιάς. Στην Ελευσίνα δεν υπάρχουν προοπτικές για την καλλιέργεια επειδή όλη η περιοχή που καλλιεργούν φιστικιές είναι υπό ένταξη στο σχέδιο πόλης. Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια θα αστικοποιηθεί. Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο κάμπος του Ασπρόπυργου γέμισε αποθήκες και έμεινα λίγες εκτάσεις με φιστικιές. Προβλήματα με την αστική ζώνη έχουν και οι καλλιεργητές στην Αίγινα. Αντίθετα στα Μέγαρα υπάρχουν ακόμη ελεύθερες εκτάσεις για να καλλιεργηθούν. Το ίδιο ιδανικό κλίμα υπάρχει και στην ανατολική Αττική. Εκτιμώ ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να «περπατήσει» η καλλιέργεια κελυφωτού φιστικιού σε περιοχές της Κορίνθου και της Βοιωτίας που έχουν παρόμοιο κλίμα με αυτό της Αττικής. Αν φυτέψει κάποιος φιστικιές θα πρέπει να περιμένει 5 χρόνια να πάρει μια πρώτη παραγωγή αλλά για να έχει μια αξιόλογη παραγωγή θα πρέπει να περιμένει 15 χρόνια.
πηγή:agrotypos.gr
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 06 Ιούλιος 2016 07:43

Περονόσπορο και τετράνυχο έπιασε η υπαίθρια ντομάτα Θεσσαλίας

E-mail Εκτύπωση PDF

ntomates_xalazi1 

Την εµφάνισή τους στις αρχές Ιουνίου έκαναν περονόσπορος και τετράνυχος σε πρώιµες και µεοσπρώιµες καλλιέργειες ντοµάτας των νοµών Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, µετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Σημειωτέων ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και την εξάπλωση των δύο παθογόνων.

Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Βόλου καλούν τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε ψεκασµούς κάλυψης µε κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, µόνο όµως µετά τη διαπίστωση της προσβολής (3 άτοµα/φύλλο) και όχι προληπτικά. 

Ειδικότερα για τον περονόσπορο (Phytophthora infestans –Peronospora parasitica), τα συμπτώματα που συνήθως εµφανίζονται στα κατώτερα και στη συνέχεια στα ανώτερα φύλλα των φυτών είναι:
-Ακανόνιστου σχήµατος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό–γκρίζο ή µαύρο χρώµα, ενώ στην κάτω επιφάνεια αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις. 
-Στους βλαστούς καστανές έως µαύρες ραβδώσεις µε λευκή εξάνθηση. 
-Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες µέχρι καστανές βυθισµένες περιοχές, οι οποίες µπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι η ασθένεια ευνοείται από υγρό και δροσερό καιρό. Οι ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του περονόσπορου είναι νύχτες µε υψηλή σχετική υγρασία, νεφοσκεπείς ηµέρες, βροχερές ηµέρες, µε οµίχλες το απόγευµα. Για τον σχηµατισµό των σποριαγγείων απαιτείται πολύ υψηλή σχετική υγρασία 80-100% και θερµοκρασίες από 3-260C (άριστη θερµοκρασία 18-220C).

Σχετικά µε τον τετράνυχο (Tetranychus urticae) υπογραµµίζεται ότι οι παραγωγοί καλούνται να επιθεωρούν συνεχώς την καλλιέργειά του, δεδοµένου ότι η προσβολή από τους εχθρούς αυτούς εξαπλώνεται µε µεγάλη ταχύτητα στο χωράφι.

Πηγή: www.agronews.gr

Χωρίς απόφαση για το glyphosate και η τελευταία ψηφοφορία στην ΕΕ

E-mail Εκτύπωση PDF
GLYPHOS

Διεξήχθη όπως ήταν προγραμματισμένη, χθες 24 Ιουνίου, νέα ψηφοφορία των κρατών-μελών για το glyphosate, αυτή τη φορά σε επίπεδο Appeal Committee με εκπροσώπηση των χωρών σε ανώτερο επίπεδο. Η πρόταση της Κομισιόν για παράταση της ισχύουσας (λήγει στις 30 Ιουνίου 2016) έγκρισης του glyphosate για περιορισμένο χρόνο μέχρις ότου εκδοθεί γνωμάτευση και από την ECHA (European Agency for Chemical Products) - υπάρχει ήδη θετική γνωμάτευση από την EFSA - δεν πήρε την απαιτούμενη πλειοψηφία, ούτε υπέρ ούτε κατά. Θυμίζουμε ότι παρόμοια ψηφοφορία χωρίς αποτέλεσμα είχε γίνει και στις 6 Ιουνίου, σε άλλη επιτροπή (Standing Committee), και με βάση πληροφορίες του ΑγροΤύπου τότε μια χώρα (Μάλτα) ήταν κατά, είκοσι χώρες υπέρ και 7 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) ούτε υπέρ ούτε κατά. Φαίνεται ότι και στη νέα ψηφοφορία οι χώρες συνεχίζουν να τηρούν την ίδια στάση.

Μετά το αποτέλεσμα και της χθεσινής ψηφοφορίας (τελευταία), η Κομισιόν θα πρέπει να πάρει η ίδια την τελική απόφαση. Με δηλώσεις του, εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε τη λύπη του αρμόδιου Επιτρόπου Andriukaitis για το αποτέλεσμα αυτό παρά το γεγονός ότι εκ μέρους της Κομισιόν καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα για να αρθούν τυχόν επιφυλάξεις των χωρών-μελών. Ανακοίνωσε επίσης ότι ο Επίτροπος Andriukaitis προτίθεται τη Δευτέρα 27 Ιουνίου να ενημερώσει το Κολέγιο των Επιτρόπων για το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας και να συζητήσει τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για το θέμα αυτό.

Πηγή: agrotypos.gr

Γεωργική προειδοποίηση για ελιά

E-mail Εκτύπωση PDF

georgikes_proidopiisis 

Πληροφορίες:Α. Μπαλωμένου 23/16-5-16

 

ΕΛΙΑ

1. ΠΥΡΗΝΟΤΡΗΤΗΣ

Διαπιστώσεις:

Η πτήση της καρπόβιας γενιάς βρίσκεται σε εξέλιξη σε πρώιμες και μεσοπρώιμες περιοχές. Στις όψιμες μόλις ξεκίνησε. Η καρπόδεση παρουσιάζει μεγάλη ανομοιομορφία.

 

Οδηγίες:

Σε ελαιώνες με μέτρια καρπόδεση να γίνει επέμβαση ως εξής:

α. Από 20  ως 23 Μάη  στις πρώιμες περιοχές.

β. Από 24  ως 27 Μάη στις μεσοπρώιμες περιοχές.

γ. Στις όψιμες περιοχές από 1-3 Ιουνίου.

Φυτ/κά προϊόντα:

Δελταμεθρίν, Δελταμεθρίν+Θιακλοπρίντ, Θιαμεθοξάμ+Λάμδα Συαλοθρίν, Λάμδα Συαλοθρίν, Μπέτα-συφλουθρίν, Φοσμέτ, Χλωρπυριφός μεθύλ.  

 

2.ΡΥΓΧΙΤΗΣ

Οδηγίες:

Έλεγχος πληθυσμού γίνεται με τινάγματα κλαδιών νωρίς το πρωί. Η ύπαρξη 4 ενηλίκων ατόμων /κλαδί δικαιολογεί επέμβαση. Να δοθεί προσοχή σε ελαιώνες που την περασμένη χρονιά είχαν ζημιές από το έντομο.

 

 

3. ΜΑΡΓΑΡΟΝΙΑ

Οδηγίες:

Ανάγκη προστασίας έχουν νεαρά δένδρα και φυτώρια. Να συνεχιστεί η προστασία.

 

Φυτ/κά προϊόντα:

Δελταμεθρίν, Θιαμεθοξάμ+Λάμδα Συαλοθρίν. 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

 1. Να διαβάζετε και να εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
 2. Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στο διαδίκτυο (www.minagric.gr)

 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΣΤ. ΤΣΟΛΗ

Ενημέρωση του κοινού, σχετικά με περιστατικά οξείας δηλητηρίασης από γεωργικά φάρμακα από ΥΠΑΑΤ

E-mail Εκτύπωση PDF

poison1 

Συστάσεις για την αποφυγή δηλητηριάσεων από γεωργικά φάρμακα, κοινοποίησε το ΥπΑΑΤ, σε έγγραφο με θέμα: «Ενημέρωση του κοινού, των κατόχων εγκρίσεων και των πωλητών γεωργικών φαρμάκων σχετικά με περιστατικά οξείας δηλητηρίασης από γεωργικά φάρμακα». Όπως αναφέρεται στο εν λόγω έγγραφο, το 2013 και 2014 σημειώθηκαν 922 περιστατικά δηλητηριάσεων από γεωργικά φάρμακα στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο:

 • Αποφεύγουμε την αγορά και χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, εάν δεν υπάρχει λόγος.
 • Συμβουλευόμαστε ειδικό επιστήμονα (γεωπόνο) για την αντιμετώπιση προβλημάτων φυτοπροστασίας.
 • Προτιμούμε τεχνικές ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας καθώς και την εφαρμογή εναλλακτικών προσεγγίσεων ή τεχνικών προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τη χρήση γεωργικών φαρμάκων.
 • Εφόσον χρειαστεί να γίνει εφαρμογή επιλέγουμε μόνον εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (αναγράφουν επί της συσκευασίας τους αριθμό έγκρισης και το σκοπό για τον οποίο τα θέλουμε), τα οποία αγοράζουμε μόνον από ειδικά εξουσιοδοτημένα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων.
 • Από τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα επιλέγουμε τα χαμηλότερης τοξικολογικής επισήμανσης για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
 • Προμηθευόμαστε και διατηρούμε καθαρά μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, αδιάβροχη φόρμα, ειδικά γάντια για φυτοφάρμακα, γυαλιά, μπότες κλπ)
 • Τα γεωργικά φάρμακα διατηρούνται σε ειδικό αποθηκευτικό χώρο, ξηρό και δροσερό, ΚΛΕΙΔΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ.
 • Αγοράζουμε την ποσότητα που θα μας χρειαστεί για τον επόμενο ψεκασμό και αποφεύγουμε να διατηρούμε στην ειδική αποθήκη παλιά ή ανοιγμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.
 • Διαβάζουμε την ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου πριν από κάθε χρήση και ακολουθούμε πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας.
 • Ακολουθούμε τις διατάξεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, όσον αφορά τις αποστάσεις από ευαίσθητες περιοχές, το τριπλό ξέπλυμα των κενών συσκευασίας, την ενημέρωση περιοίκων κλπ
 • Σε κάθε περίπτωση κατά την χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, φοράμε τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Μετά τη χρήση του φυτοπροστατευτικού προϊόντος, τα μέσα ατομικής προστασίας πλένονται χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα.
 • Σε περίπτωση δηλητηρίασης ζητάμε ΑΜΕΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ, επιδεικνύοντας την ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου. Δεν λαμβάνουμε αντίδοτο εάν δεν υπάρχει κατάλληλη οδηγία ιατρού.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δηλητηριάσεις μπορούν να ληφθούν από την ιστοσελίδα του Κέντρου Δηλητηριάσεων: 0317.syzefxis.gov.gr/?page_id=75

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το αναλυτικό περιεχόμενο του εγγράφου

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 19 Μάιος 2016 18:11

Εφάπαξ επιδότηση έως 9.000 ευρώ για την πρώτη φύτευση δενδρώνων

E-mail Εκτύπωση PDF

nuts-107 

Το κόστος φύτευσης δένδρων όπως καρυδιές, κερασιές και µηλιές και τη συντήρησή τους για µία 8ετία µε τη µορφή εφάπαξ καταβολής ενισχύσεων έως 9.090 ευρώ καλύπτει η Πρώτη ∆άσωση της νέας προγραµµατικής περιόδου, που προβλέπει επίσης την ετήσια πριµοδότηση του αγρότη για 12 χρόνια σε περίπτωση συγκαλλιέργειας µε αροτραίες καλλιέργειες. 

 

Σε σχέση µε τον «Μπαλτατζή» το Μέτρο 8.1 «Στήριξη για δάσωση» ανοίγεται σε έναν νέο κατάλογο επιλέξιµων ποικιλιών δένδρων στα καρποφόρα, όπως είναι οι αχλαδιές, οι µηλιές και οι κερασίες και παράλληλα µειώνει τον ελάχιστο αριθµό δένδρων ανά στρέµµα που υποχρεούται να φυτεύει ο δικαιούχος, σε 25 και 90 δένδρα/στρέµµα ανάλογα τον τρόπο φύτευσης.

Για µία 8ετία η συντήρηση

Επιπλέον οι ενισχύσεις για τη συντήρηση θα δίνονται για µία 8ετία αντί για 5ετία, ενώ το ετήσιο πριµ για την απώλεια εισοδήµατος που δεν έχει ακόµα οριστικοποιηθεί (παλαιότερα έφτανε τα 70ευρώ/στρέµµα) θα λαµβάνει ο δικαιούχος το πολύ για µία 12ετία αντί για 15ετία (µε εξαίρεση καρυδιές, µαστιχόδεντρα και καστανιά που ορίζεται στα 8 έτη).
Αιτήσεις µόλις ανοίξει το Μέτρο, θα µπορούν να κάνουν όλοι οι κάτοχοι αγροτικής γης και να ενισχυθούν για τις εξής 3 κατηγορίες δαπανών:
1. Εγκατάσταση φυτείας
Εδαφολογική ανάλυση,   σύνταξη µελέτης δάσωσης,  κατεργασία εδάφους,   προµήθεια φυταρίων/πολλαπλασιαστικού υλικού,   διάνοιξη λάκκων φύτευσης,  εγκατάσταση τριτεύοντος αρδευτικού δικτύου,  φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών,  λίπανση φυτών,  υλικά και εργασίες περίφραξης,  άρδευση φυτών.
2. Εργασίες συντήρησης
Προµήθεια φυταρίων,  διάνοιξη λάκκων φύτευσης µε εργάτες σε έδαφος,   φύτευση βολοφύτων ή γυµνορίζων φυτών,   διαµόρφωση λεκάνης συγκράτησης νερού,   άρδευση φυτών,   λίπανση φυτών,  φρεζάρισµα εδάφους,   βοτάνισµα και σκάλισµα,  καλλιεργητικές φροντίδες,   επαναφύτευση φυταρίων που η φύτευσή τους απέτυχε λόγω ξηροθερµικών συνθηκών ή άλλων αντίξοων κλιµατικών συνθηκών, (ξηρασία, πυρκαγιές, ή άλλες καταστροφές) έως ποσοστό 20%. Το κόστος βασίζεται σε δεδοµένα των προηγούµενων περιόδων. Σε περίπτωση που το ποσοστό υπερβαίνει το 20%, η ζηµιά δύναται να καλυφθεί από το Μέτρο 8.4.
3. Κόστος απώλειας εισοδήµατος
Να σηµειωθεί ότι το κόστος για την απώλεια του εισοδήµατος θα δίνεται στους δικαιούχους παραγωγούς ετησίως και για 12 χρόνια µε το πριµ ωστόσο να µην έχει ακόµα οριστοποιηθεί. 

Πηγή: www.agronews.gr

 

10 μυστικά που οι γάτες σας θα ήθελαν να ξέρετε

E-mail Εκτύπωση PDF

Sad-Cat-1 

1. Μόνο επειδή γουργουρίζω δεν σημαίνει ότι είμαι και χαρούμενη
Το γουργουρητό μπορεί να σημαίνει ευχαρίστηση, αλλά μπορεί να σημαίνει επίσης ότι η γάτα σας πονάει, είναι νευρική ή προσπαθεί να σας «πει» να την ταΐσετε. Η Kelly Morgan, κτηνίατρος και καθηγήτρια στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Σικάγο, παρομοιάζει το γουργουρητό με το χαμόγελο. Οι άνθρωποι χαμογελούν όταν είναι ευτυχισμένοι, αλλά και όταν αισθάνονται άβολα ή θέλουν κάτι. Παρομοίως το γουργουρητό μπορεί να δείξει μια ποικιλία από εσωτερικές καταστάσεις.
2. Σου νιαουρίζω, άνθρωπε
Τα γατάκια νιαουρίζουν για να αποσπάσουν την προσοχή της μητέρας τους, αλλά οι ενήλικες γάτες σπάνια χρησιμοποιούν το νιαούρισμα για να επικοινωνήσουν με άλλες γάτες. Επομένως αν η γάτα σας νιαουρίζει, δώστε προσοχή, κάτι προσπαθεί να σας πει.
3. Είμαι καλύτερα μέσα
Οι γάτες είναι από τη φύση τους άγρια ζώα της υπαίθρου, αλλά με την εξημέρωση και την εκβιομηχάνιση, είναι πολύ πιο ασφαλείς σε εσωτερικούς χώρους. Όσοι τις φροντίζουν έχουν υποχρέωση να τις παρέχουν τη διέγερση που θα είχαν στην ύπαιθρο, αλλά σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει.
4. Δεν πεινάω τόσο πολύ όσο σου λέω
Οι γάτες είναι καταπληκτικές στο να παριστάνουν ότι είναι περισσότερο πεινασμένες από ότι πραγματικά είναι. Σύμφωνα με την Ένωση για την πρόληψη παχυσαρκίας στα κατοικίδια περισσότερο από 50 % των γατών στις Η.Π.Α είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες –αυτό σημαίνει πάνω από 47 εκατομμύρια χοντρές γάτες και δεν ταΐζονται μόνες τους. Παρόλο που οι υπέρβαρες γάτες γίνονται ο κανόνας, η παχυσαρκία των αιλουροειδών δεν είναι αστείο. Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, αρθρίτιδα, καρδιακό πρόβλημα, ακόμα και καρκίνο. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για τον προσδιορισμό της κατάλληλης ποσότητας τροφής για να ταΐζετε σωστά τη γάτα σας.
5. Τα δόντια μου χρειάζονται καθάρισμα
Η στοματική υγιεινή είναι για τη γάτα σας το ίδιο σημαντική όσο είναι και για εσάς. Θα πρέπει να καθαρίζετε τα δόντια της γάτας σας σε τακτική βάση. Ναι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια της. Όχι δεν είναι αστείο, αλλά απαραίτητο και για την ακρίβεια θα σας γλιτώσει από πολλά χρήματα σε κτηνιάτρους σε βάθος χρόνου.
6. Σε κοιτάζω και βλέπω μια άχρηστη γάτα
Σύμφωνα με τον Dr. John Bradshaw, συγγραφέα του νέου βιβλίου «Cat Sense», οι γάτες βλέπουν τους ανθρώπους σαν μεγάλες άχρηστες γάτες και τους συμπεριφέρονται αναλόγως. Θέλουν να τους βοηθήσουν να φάνε και να κάνουν μπάνιο γιατί οι γατίσιες ικανότητες τους είναι φοβερά ανεπαρκείς. Επίσης τους αγαπούν και θέλουν να το δείξουν φέρνοντας τους νεκρά ζώα κάποιες φορές.
7. Χρειάζομαι κυρίως κρέας
Οι γάτες είναι σαρκοφάγα που σημαίνει ότι χρειάζονται κρέας στο καθημερινό τους διαιτολόγιο. Χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερους υδατάνθρακες από ότι τα παμφάγα
8. Επειδή σου δείχνω την κοιλιά μου, δεν σημαίνει ότι θέλω να την χαϊδέψεις κιόλας
Η πιο ευάλωτη περιοχή της γάτας είναι η μαλακή κοιλιά της. Όταν σας τη δείχνει, είναι ένα σημάδι ότι είναι ικανοποιημένη και νιώθει αρκετά ασφαλής ώστε να χαλαρώσει ενώ είστε παρόντες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε και να της «ορμήσετε». Σεβαστείτε τις προσωπικές απαιτήσεις χώρου κάθε γάτας -ποικίλλουν- και αν επιθυμείτε να της τρίψετε την κοιλιά προσεγγίστε την με προσοχή αλλιώς μπορεί να πέσετε θύμα μιας γρήγορης κίνησης της με το πόδι.
9. Δεν μου αρέσει απλά το ξύσιμο. Το χρειάζομαι
Οι γάτες ξύνουν για να απομακρύνουν τη νεκρή εξωτερική στοιβάδα από τα νύχια τους, για να οριοθετήσουν την περιοχή τους αφήνοντας ένα οπτικό σημάδι και άρωμα και για να τεντώσουν το σώμα τους. Ξύνουν όταν είναι ενθουσιασμένες όπως όταν γυρνάτε σπίτι από τη δουλειά, μετά από έναν υπνάκο, και για να διεκδικήσουν το χώρο τους. Αν δεν της παρέχετε μία εγκεκριμένη από εσάς διέξοδο για αυτήν τη φυσική και αναγκαία συμπεριφορά η γάτα σας θα βρει κάποιο άλλο μέρος για να εξασκήσει αυτήν την ενστικτώδη δράση πχ στον καναπέ σας. Αν η γάτα σας συνεχίζει να ξύνει τα έπιπλα ενώ της έχετε δώσει ένα σημείο για να το κάνει, τότε δοκιμάστε να μετακινήσετε το σημείο, παίξτε με τη γάτα σας πάνω σε αυτό και επαινέστε την όταν το κάνει σωστά.
10. Έχω ψυχεδελική σούπερ όραση
Οι γάτες έχουν πολύ ευαίσθητα μάτια που μπορούν να δουν πραγματικά το υπεριώδες φάσμα. Η εξαιρετική τους όραση, τους ανοίγει έναν άγριο κόσμο από αξιοθέατα και μοτίβα τα οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να δουν. Όπως για παράδειγμα ψυχεδελικές ρίγες στα φυτά και περίπλοκους χρωματισμούς στα φτερά. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί οι γάτες προσκολλώνται σε πράγματα τα οποία σε εμάς φαίνονται τελείως πεζά. Μπορούν επίσης να δουν τα σημάδια των ούρων που αφήνουν τα ζώα- έτσι ίσως είναι ευτύχημα που δεν μοιραζόμαστε αυτό το σούπερ θέαμα. 
Πηγή: www.diagnovet.gr

Έφτασε και στη Λήμνο η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών

E-mail Εκτύπωση PDF

ozodi_dematidida1 

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Λήμνου ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εργαστηριακής εξέτασης που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα από βοοειδές του νησιού μας το οποίο παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών.
Η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών είναι μια νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα η οποία οφείλεται σε ιό, μεταδίδεται με έντομα και τους τελευταίους μήνες έχει προσβάλει εκτροφές στη Θράκη και στην Ανατολική Μακεδονία. Στη Λήμνο η προσβολή αφορά μόνο ένα ζώο.
Από την πλευρά της Υπηρεσίας μας γίνονται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αποφυγή της επέκτασης της νόσου στην υπόλοιπη Λήμνο. Επιπλέον όμως, οι εκτροφείς βοοειδών πρέπει να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας με τον κατά το δυνατό περιορισμό των ζώων σε ελεγχόμενους χώρους και την χρήση εντομοαποθητικών φαρμάκων στα ζώα και στους στάβλους.
Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση των κτηνοτρόφων σε χρόνο και τόπο που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.
- Περιφερειακή Ενότητα Λήμνου

Νέο εργοστάσιο στη Γαλλία για την Kubota

E-mail Εκτύπωση PDF

Kubota_M108S_Studio_Image Το νέο της εργοστάσιο στη Γαλλία άνοιξε η ιαπωνική εταιρεία Kubota όπως είχε προαναγγείλει το Profi πριν από ένα χρόνο, κίνηση που έρχεται να συμπληρώσει την εισαγωγή της στα τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης, μαρτυρώντας παράλληλα πως και αποδυναμωμένη η Γαλλία, δεν παύει να αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά των αγροτικών μηχανημάτων στη Δυτική Ευρώπη. 

Το 115.000 τμ εργοστάσιο στο Dunkerque θα κατασκευάζει τα νέα της τρακτέρ 130 έως 170 ίππων με σκοπό να της εξοικονομήσει χρήματα από τις εξαγωγές προς τη Γαλλία. Το εργοστάσιο αρχικά χρησιμοποιούταν από ένα ξυλουργείο οπότε ήταν ιδανικό για τους σκοπούς της εταιρείας.
Αν και η παραγωγή έχει ήδη αρχίσει σε μικρή κλίματα, αναμένεται να φτάσει τα 3.000 τρακτέρ μέχρι το 2017. Τα τρακτέρ θα πάνε μετά σε Ευρώπη, Ιαπωνία και Αυστραλία με σκοπό να φτάσει η εταιρεία τζίρο 15 δις ευρώ, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Η Kubota, φαίνεται να διάλεξε αυτό το σημείο, όπως γράφει το FarmersWeekly, γιατί βρισκόταν ακριβώς δίπλα από το λιμάνι Calais και Dunkerque. Επιπλέον, οι αρχές επιθυμούσαν και οι ίδιες την εγκατάσταση διακαώς, καθώς η ανεργία μαστίζει την περιοχή.
Η Kubota μπορεί να είναι ακόμα σχετικά μικρός παίχτης στα τρακτέρ άνω των 60 ίππων, όμως οι τεράστιες πωλήσεις της στα μικρά τρακτέρ, κινητήρες και άλλον εξοπλισμό, της φέρνουν 11 δις ετησίως και εκτός αυτού έχουν ήδη χτίσει το brand για το επόμενο βήμα. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τον γίγαντα, AGCO, των ΗΠΑ.
Προς το παρόν, το 45% των εσόδων της Kubota, έρχονται από την Ιαπωνία, όμως τα νούμερα αυτά αναμένεται να πέσουν όσο αυξάνουν οι εισαγωγές. Αν και η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν εξακύλινδρο κινητήρα στις σειρές της, η σταθερή της πορεία, μάλλον δείχνει ότι δεν θα περιμένουμε πολύ για το επόμενο βήμα.
Πηγή: www.agronews.gr

Οζώδης δερματίτιδα:Σε καραντίνα τα βοοειδή του Έβρου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015

E-mail Εκτύπωση PDF

ozodi_dematidida1 

 

Σε καραντίνα θα τεθούν όλα τα βοειδή του Έβρου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω Οζώδους Δερματίτιδας, έπειτα από σχετική απόφαση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πρoηγήθηκε η επιβεβαίωση δυο κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή, που κατά πληροφορίες εισήχθη στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία.
Με την απόφαση που έχει ως θέμα «Ορισμένα προσωρινά μέτρα προστασίας σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα στην Ελλάδα» μπαίνει σε εφαρμογή η Εκτελεστική Απόφαση 2015/1423 της Επιτροπής της Ε.Ε σχετικά με το ζήτημα και συγκεκριμένα επιβάλλονται τα εξής:
1.Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και προς τρίτες χώρες:
α) ζώντα βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά
β) σπέρμα βοοειδών
2. Η Ελλάδα απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, εκτός της περιφερειακής ενότητας Έβρου, των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου:
α) νωπό κρέας που παράγεται από βοοειδή, καθώς και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται από το εν λόγω νωπό κρέας
β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή
γ) αμεταποίητα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από βοοειδή, εκτός εάν προορίζονται, υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, για διάθεση σε εγκεκριμένη μονάδα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Σημειώνεται πως η απόφαση εφαρμόζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

 

Συμπτώματα:

 

Τα συμπτώματα του νοσήματος περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διόγκωση λεμφογαγγλίων, οζίδια στο σώμα διαμέτρου 1-5 εκατοστών τα οποία στην συνέχεια εξελκώνονται, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, αλλοιώσεις σε στόμα-μύτη-οφθαλμούς, διόγκωση των άκρων και χωλότητα, οίδημα υπογνάθιο και λαμυρίδας, αποβολές, στειρότητα και πτώση γαλακτοπαραγωγής.
ozodi_dermatitida2ozodi_dermatitida
Για το νόσημα δεν υπάρχει καμία απολύτως θεραπεία και δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους (απολυμαντική τάφρος στην είσοδο της εκτροφής τόσο για οχήματα όσο και για ανθρώπους και ζώα και ψεκασμοί για αιματοφάγα έντομα που μεταδίδουν την νόσο όπως τσιμπούρια, κουνούπια κλπ.) καθώς και ο περιορισμός ή και η αποφυγή μετακινήσεων ζώων από και προς την περιοχή του Έβρου και την Τουρκία.
Επισημαίνουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, όλα τα ζώα των θετικών εκτροφών θα θανατώνονται και κάθε υποψία του νοσήματος πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά από τους εκτροφείς ή τους ιδιώτες κτηνιάτρους σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται βαριές διοικητικές κυρώσεις του Ν.4235/2014.

 

Πηγή: www.diagnovet.gr , www.pkm.gov.gr

Ξεκινά η δακοκτονία στη Λέσβο

E-mail Εκτύπωση PDF

dakos 

Από την Τετάρτη 8 Ιουλίου ξεκινά η πρώτη γενική διαβροχή κατά του δάκου της ελιάς στο νησί της Λέσβου, στο πλαίσιο του προγράμματος που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Για τον καλύτερο συντονισμό του Προγράμματος πραγματοποιήθηκαν 4 ενημερωτικές συναντήσεις τη Δευτέρα 6 Ιουλίου και την Τρίτη 7 Ιουλίου στη Μυτιλήνη, στον Παλαιόκηπο, στον Πολιχνίτο και στην Καλλονή με στόχο την ενημέρωση των αρχιεργατών που θα απασχοληθούν στο Πρόγραμμα.
Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν παραβρέθηκε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία ζήτησε από όλους τους συμμετέχοντες να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την επιτυχία του Προγράμματος, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας, δεν υπάρχει το περιθώριο να χαθεί ούτε ένας καρπός από τη φετινή ελαιοπαραγωγή. Η Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας για τον καλό συντονισμό των ενεργειών τους, χάρη στις οποίες το Πρόγραμμα καταπολέμησης του Δάκου ξεκινά την κατάλληλη χρονική περίοδο.
Με βάση το πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου η διαβροχή θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
Α) Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015 για τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες Μυτιλήνης, Αγίας Μαρίνας, Ταξιαρχών, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Λουτρών, Μόριας, Παμφίλων, Παναγιούδας, Λ.Θερμής, Μιστεγνών, Ν. Κυδωνιών, Πηγής, Κώμης Μανταμάδου, Κάπης, Κλειού, Συκαμνιάς, Αργένου, Λαφιώνας, Σκουτάρου, Φίλιας, Άντισσας, Πλαγιάς, Τρύγωνα, Πλωμαρίου, Ακρασίου, Αμπελικού, Μεγαλοχωρίου, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Βασιλικών, Βρίσας, Λισβορίου, Πολιχνίτου και Σταυρού.
Β) Την Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015 για τις Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες Στύψης, Πελόπης, Μήθυμνας, Πέτρας, Σκαλοχωρίου, Χιδήρων, Βατούσας, Ερεσού, Ανεμώτιας, Παρακοίλων, Μεσοτόπου, Άγρας, Καλλονής, Αγίας Παρασκευής, Νάπης, Αγιάσου, Ασωμάτου, Κεραμειών, Λ. Μύλων, Ιππείου, Συκούντας, Μυχούς, Κ. Τρίτους, Παλαιοκήπου, Πλακάδου, Μεσαγρού, Παπάδου, Περάματος, και Σκοπέλου.
Το έργο της καταπολέμησης του δάκου στο νησί της Λέσβου θα υλοποιηθεί από την εταιρεία ΔΟΜΗΣΗ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΕ, ενώ η επίβλεψη του πρώτου ψεκασμού θα γίνει αποκλειστικά από τους μόνιμους Γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Λέσβου, καθώς δεν έχει ακόνη ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πρόσληψη των 12 εποχιακών Γεωπόνων.
Προκειμένου να επιτευχθεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής στο νησί της Λέσβου θα πρέπει, τόσο οι εμπλεκόμενοι φορείς, όσο και οι ελαιοπαραγωγοί να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επιτυχημένη διεξαγωγή του προγράμματος της Δακοκτονίας. Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται:
1) Oι ελαιοπαραγωγοί να επιδείξουν ενδιαφέρον, ώστε να ενημερωθούν για την ημερομηνία ψεκασμού των ελαιοκτημάτων τους από τις ανακοινώσεις των Δημοτικών- Τοπικών Κοινοτήτων και τους αρχιεργάτες της περιοχής τους, να παρακολουθούν τους ψεκασμούς και να διευκολύνουν την είσοδο των συνεργείων στα περιφραγμένα ελαιοκτήματα.
2) Οι βιοκαλλιεργητές να φροντίσουν για την ύπαρξη των πινακίδων σήμανσης στα ελαιοκτήματά τους και να τοποθετήσουν παγίδες στα ελαιόδενδρα εφόσον υπάρχει καρπός.
3) Ο Δήμος, οι Δημοτικές Ενότητες, οι Συνεταιρισμοί και οι Αγροτικοί Σύλλογοι να συνδράμουν από την πλευρά τους, προκειμένου να διευκολύνουν στην καλή λειτουργία των συνεργείων (π.χ. παροχή νερού, συντήρηση αγροτικών δρόμων, ανακοινώσεις κλπ).

Πηγή: www.agronews.gr

Κουτάβια ως αγχολυτικό για τις εξετάσεις των φοιτητών

E-mail Εκτύπωση PDF

labrador-puppy 

Μια καινοτόμα μέθοδο σκοπεύει να εφαρμόσει το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία θέλοντας να απαλύνει τους φοιτητές από το στρες της εξεταστικής περιόδου.

Πιο συγκεκριμένα μια ομάδα από 20 κουτάβια λαμπραντόρ (από σκύλους-οδηγούς) θα βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο καθόλη τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου τα οποία θα μπορούν να τα επισκέπτονται οι "αγχωμένοι" φοιτητές λίγο πριν τις εξετάσεις.

Όπως έχει αποδειχτεί και σε πολλές έρευνες οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ένα χαριτωμένο σκύλο έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση (σε στρεσογόνες καταστάσεις) ενώ το ολιγόλεπτο παιχνίδι με ένα σκύλο αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης, που οδηγεί σε ηρεμία και χαλάρωση.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πρόγραμμα διεξάγεται με τη βοήθεια σκύλων-οδηγών και οι φοιτητές  που θα συμμετάσχουν καλούνται να κάνουν μια προτεινόμενη δωρεά £ 2 ενισχύοντας το έργο των σκύλων-οδηγών.

Τέλος μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων θα επιτρέπονται στην αίθουσα, για 15 υποδοχές λεπτό, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι δεν θα ταραχτουν τα κουτάβια.

Πηγή: www.diagnovet.gr

Αγγελία για αγρότες με μισθό 3000 ευρώ

E-mail Εκτύπωση PDF

agrotes_1 

Σε πρόσφυγες απευθύνεται το πιλοτικό πρόγραμμα της Ένωσης Ελβετών Αγροτών και του Υφυπουργείου Μετανάστευσης της Ελβετίας.
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια τρία χρόνια και θα πραγματοποιείται σε αγροκτήματα της Ελβετίας.
Ο πρώτος μισθός για τον πρώτο μήνα, θα είναι 2000 ευρώ και από τον δεύτερο μπορεί να αγγίξει τα 3000 ευρώ.
Την εκστρατεία ξεκίνησε η Ένωση Ελβετών Αγροτών με σκοπό την υποδοχή μεταναστών, τους οποίους προτίθεται να εντάξει στις αγροτικές εργασίες, ενώ παράλληλα θα έχει κι άλλες παροχές, όπως η εκμάθηση της γλώσσας.
Οι δύο φορείς σημειώνουν ότι οι πρόσφυγες θα προσληφθούν άμεσα και σε μικρό χρονικό διάστημα θα είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, με αποτέλεσμα την ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.
Η Ένωση Αγροτών επεσήμανε ότι ο γεωργικός τομέας απασχολεί περίπου 25.000 έως 35.000 ξένους εποχικούς εργαζομένους κυρίως των Πολωνούς η Πορτογάλους.

Πηγή: www.agrocapital.gr

Νέα δύναμη για τον κάμπο το σπανάκι στη Θεσσαλία

E-mail Εκτύπωση PDF

spanaki 

Θέσεις στο Θεσσαλικό κάµπο αρχίζει να «χτίζει» το βιοµηχανικό σπανάκι καθώς η ισχυρή ζήτηση από την κατανάλωση αλλά και οι βροχοπτώσεις που «έπνιξαν» πολλά χωράφια στο Βορρά αναγκάζουν τις µεγάλες µεταποιητικές βιοµηχανίες της Μακεδονίας να κατεβούν νοτιότερα για να εξασφαλίσουν προϊόν. 

 Το κόστος παραγωγής διαµορφώνεται στα 150 ευρώ ανά στρέµµα, 70 ευρώ για το σπόρο και 80 ευρώ για λιπάσµατα και φυτοπροστατευτικά.

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγµα η συµφωνία της Αλτέρα µε τέσσερις µεγαλοπαραγωγούς από την περιοχή της Χάλκης για τη συµβολαιακή καλλιέργεια 250 στρεµµάτων τη φετινή χρονιά. Η σπορά πραγµατοποιήθηκε πριν από τρεις εβδοµάδες και αµέσως µετά το Πάσχα θα γίνει η πρώτη συγκοµιδή ή το  «πρώτο µαχαίρι», όπως είθισται να λέγεται στην καλλιεργητική γλώσσα του συγκεκριµένου προϊόντος.
«Συµφωνήσαµε στα 20 λεπτά για το πρώτο µαχαίρι και στα 18 για το δεύτερο που ακολουθεί σε 35-40 µέρες από τώρα, δηλαδή µεταξύ 10 και 15 Μαϊου», λέει στην Agrenda ο Νίκος Βαρδούλης, ένας από τους τέσσερις της οµάδας που αποφάσισε να σπείρει φέτος 90 στρέµµατα.  «Περιµένουµε να δούµε πώς θα πάει η παραγωγή και, κατά πόσο υπάρχει θέληση και δυνατότητα για µακροχρόνια συνεργασία από την πλευρά της εταιρείας ή απλά πρόκειται για κάτι συγκυριακό. Αυτό που έχουµε καταλάβει, πάντως, είναι το πρώτο», σηµειώνει.
Τυπικά οι αποδόσεις για το βιοµηχανικό σπανάκι κυµαίνονται γύρω στους 2 τόνους το στρέµµα, ωστόσο το κλίµα και το έδαφος της περιοχής αλλά και το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και εξοπλισµού των παραγωγών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αρκετά υψηλότερα έως και 2,5-3 ευρώ το στρέµµα.
«Οι άνθρωποι της Aλτέρα συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι είχαν να κάνουν µε σύγχρονους παραγωγούς και πολύ οργανωµένες εκµεταλλεύσεις», τονίζει ο κ. Βαρδούλης. Ένα ακόµα στοιχείο που έπαιξε ρόλο ήταν η τοποθεσία των χωραφιών, πολύ κοντά στην Εθνική Οδό και δίπλα στον κόµβο του Συκουρίου- στοιχεία που διευκολύνουν τη µεταφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Γιαννιτσά.
Το κόστος παραγωγής, σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας, διαµορφώνεται στα 150 ευρώ ανά στρέµµα (δίχως να περιλαµβάνεται νερό ή πετρέλαιο)- 70 ευρώ για το σπόρο (παρέχεται από την εταιρεία) και 80 ευρώ για τα λιπάσµατα και τα φυτοφάρµακα.
Υπενθυµίζουµε ότι της καθόδου της Aλτέρα στη Θεσσαλία προηγήθηκε η µεγάλη συµφωνία του ΘΕΣγη µε την Μπάρµπα-Στάθης για τη συµβολαιακή καλλιέργεια 500 στρεµµάτων µε σπανάκι (κι άλλων 500 µε βιοµηχανικό αρακά). Εκτός από τη Θεσσαλία, η Alterra προµηθεύεται σπανάκι από περισσότερα από 1000 στρέµµατα στις περιοχές των Γιαννιτσών και της Πιερίας.

Πηγή: www.agronews.gr

Γαλλικό μποϊκοτάζ λόγω Xylella στα ιταλικά δεντρύλλια

E-mail Εκτύπωση PDF

xylella 

Την επιβολή μποϊκοτάζ απέναντι στα ιταλικά δεντρύλλια ελιάς ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Stéphane Le Foll, καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να αποδέχεται την λύση που προβλέπει την εκρίζωση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων από την Xylella fastidiosa, στην περιοχή της Απουλίας. 

O Γάλλος υπουργός τόνισε στην ανακοίνωσή του το ρίσκο της μόλυνσης των γαλλικών κηπευτικών εάν το βακτήριο εξαπλωθεί στο γαλλικό έδαφος. «Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να πολεμήσουμε το βακτήριο», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Άπαξ και το μόλυσμα εγκατασταθεί, μόνο η ολική εκρίζωση των λαχανικών θα εξαλείψει την μόλυνση».

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Απουλίας αρνούνται να ξεριζώσουν τα ελαιόδεντρά τους, μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, καθώς θεωρούν ότι η λύση αυτή στην πραγματικότητα δεν αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου εφόσον τα δέντρα μπορούν να είναι και ασυμπτωματικά μολυσμένα. «Αντί για την εκρίζωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου», λένε χαρακτηριστικά.

«Αν κόψουμε ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα φέτος, του χρόνου θα πρέπει να κόψουμε άλλα τόσα», σημείωσε ο τοπικός ελαιοπαραγωγός και ακτιβιστής της επιτροπής Voice of Olive που αντιμάχεται της εκρίζωσης των δέντρων, Giovanni Melcarne. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε το πρόβλημα έτσι».

Επιπλέον, η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti δήλωσε ότι η «αναντίστοιχη και ασεβής» στάση της Γαλλίας, υποδηλώνει έναν εμπορικό πόλεμο και ζήτησε τη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης.

«Εάν εφαρμοστεί το μποϊκοτάζ, θα δημιουργηθεί τεράστιο οικονομική ζημιά στην Απουλία και την Ιταλία και θα τεθούν σε κίνδυνο οι αγροτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε μία εποχή δύσκολη για τέτοιου είδους ρίσκα», τόνισε η Coldiretti .

Οι ειδικοί των 28 κρατών μελών θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες στις 21 Απριλίου για να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για το θέμα της Xylella. Σημειώνεται ότι μία απόφαση επί του τελικού σχεδίου θα χρειαστεί μία πλειοψηφία εκ μέρους των κρατών, στην οποία η Ιταλία δεν θα μπορούσε να ασκήσει veto.

Σημειώνεται ότι το ξέσπασμα της ασθένειας της Xylella fastidiosa, που υποβόσκει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμο, έρχεται αν προστεθεί σε μία πολύ άσχημη χρονιά για την ιταλική ελαιοπαραγωγή, γεγονός που προκλήθηκε από τις μεγάλες δακοπροσβολές. Η Απουλία που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός περιοχή της Ιταλία, είδε μέσα στο 2014 την παραγωγή ελαιολάδου της να μειώνεται 35%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ελαιοπαραγωγών Unaprol.

xylella-fastidiosa1 

Το βακτήριο Xylella fastidiosa 

Το Xylella fastidiosa αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών-ξενιστών του. Έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 26-28 °C. Εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά. Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με υψηλό ποσοστό φραγμένων αγγείων. Μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών φυτών που μπορεί να μην είναι συμπτωματικά και να λειτουργούν έτσι ως πηγές μολύσματος για τα έντομα φορείς του. Η συμπτωματολογική αυτή εικόνα μπορεί να οφείλεται σε φλοιοφάγα έντομα (φλοιοτρίβης, Euzophera bigella κ.α.), μύκητες (Verticillium dahliae,Phoma incompta, Pseudocercospora cladosporioides) ή και τροφοπενίες (Κ ή Β) και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή. 

 

Ξενιστές της ασθένειας.

Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές. Ο κυριότερος ξενιστής του είναι η άμπελος (Vitis vinifera, V. labrusca, V. riparia) στην οποία προκαλεί́ την ασθένεια του Pierce, τα εσπεριδοειδή́, η αμυγδαλιά, η μηδική, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά, οι βελανιδιές, διάφορα ζιζάνια όπως ο βέλιουρας και άλλα. Ωστόσο, στον μακρύ κατάλογο των ξενιστών του προστίθεται επιπλέον και η ελιά αφού εκτεταμένες περιοχές με ελαιώνες στην Απουλία έχουν προσβληθεί από το παθογόνο.

Φορείς του παθογόνου
Το Xylella fastidiosa μεταδίδεται με μυζητικά έντομα που τρέφονται με τον χυμό των ξυλωδών αγγείων.Οι φορείς του βακτηρίου ανήκουν σε δύο οικογένειες των Ημιπτέρων (Cicadellidae και Cercopidae) που κοινώς αποκαλούνται «τζιτζικάκια». Η μετάδοση γίνεται ταχύτατα, ύστερα από δύο ωρών διατροφή του εντόμου σε μολυσμένο φυτό, χωρίς να μεσολαβεί κάποια περίοδος επώασης στον φορέα και το έντομο παραμένει μολυσματικό σε όλη την διάρκεια της ζωής του.Το βακτήριο δεν μεταδίδεται στους απογόνους του εντόμου.
Aphrophora_alni01 
Πηγή: www.agronews.gr

 

Η χρυσή λίστα με τα 23 αρωματικά & φαρμακευτικά φυτά

E-mail Εκτύπωση PDF

GL_0311_HandingHerbs_1_ 

 

Ευκαιρία για καλλιέργειες υψηλών οικονομικών αποδόσεων αποτελούν 23 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες προοπτικές και συγχρόνως δικαιούνται ενισχύσεων μέσω του επικείμενου Αναπτυξιακού νόμου.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» παρουσιάζουν τη «χρυσή» λίστα με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που γνωρίζουν την υψηλότερη ζήτηση, εμφανίζουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με την παραγωγή αιθέριων ελαίων και ανοίγουν την πόρτα των ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού που έρχεται, καθώς θα περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες δράσεις.
Ενισχύσεις που θα αφορούν όχι μόνο την καλλιέργεια, αλλά και τη μεταποίησή τους για την παραγωγή των πλέον περιζήτητων αιθέριων ελαίων.
Με τη συνδρομή του γεωπόνου Κάσσανδρου Γάτσιου, παρουσιάζουμε έναν οδηγό επενδύσεων για την καλλιέργεια 23 αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Στη χώρα μας επικρατούν κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες για την καλλιέργεια των αρωματικών και των φαρμακευτικών φυτών και μάλιστα βιολογικών. Αλλωστε, η πλούσια σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ελληνική χλωρίδα είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.
Τα φυτά αυτά μπορούν να αξιοποιήσουν πολλές ορεινές ή ημιορεινές περιοχές (που δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες να δώσουν ικανοποιητικό εισόδημα καλλιεργώντας άλλα φυτά), αλλά και πεδινές. Σκοπός της καλλιέργειας των αρωματικών φυτών είναι η παραγωγή αιθέριων ελαίων και ξηρής δρόγης (αποξηραμένα φύλλα και άνθη). Οι τάσεις που επικρατούν σήμερα στην παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών είναι δύο.
Η μία που αφορά την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, αρωματικών φυτών χαμηλής εμπορικής αξίας προϊόντων. Η τάση αυτή βρίσκεται σε φάση κάμψης και αντικαθίσταται από εισαγωγές από άλλες χώρες. Η δεύτερη που αφορά την παραγωγή εξειδικευμένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και κυρίως βιολογικά παραγόμενων και η οποία ευρίσκεται σε άνοδο.
Από τα καλλιεργούμενα το 2011, κυριότερα ήταν η μαστίχα (25.130 στρ.), η ρίγανη (14.248 στρ.), το γλυκάνισο (3.092 στρ.), ο κρόκος (2.000 στρ.), η μέντα (1.127 στρ.), ο μάραθος (1.001 στρ.), το τσάι του βουνού (951 στρ.), το φασκόμηλο (717 στρ.), το δενδρολίβανο (540 στρ.), το χαμομήλι (399 στρ.), η λεβάντα (325 στρ.), το μελισσόχορτο (274 στρ.), το δίκταμο (211 στρ.), το τριαντάφυλλο (210 στρ.), ο κορίανδρος (210 στρ.). Καλλιεργήθηκαν επίσης μαντζουράνα (31 στρ.), βασιλικός (35 στρ.), δυόσμος (26 στρ.), θυμάρι (7 στρ.).
Η «ταυτότητα» των φυτών, οι οικονομικές αποδόσεις και η χρήση τους
Αναλυτικότερα τα αρωματικά φυτά που μπορούν να αναπτυχθούν με σημαντικές προοπτικές κέρδους και να τύχουν ενισχύσεων από τον Αναπτυξιακό νόμο είναι:
Η ρίγανη: είναι πολυετής θάμνος. Συλλέγεται όταν είναι σε πλήρη άνθηση με αποκοπή. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική και η ξηρή δρόγη σαν άρτυμα σε φαγητά. Εχει περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 3,15%. Εχει μία απόδοση 150 κιλά το στρέμμα και δίνει ακαθάριστη πρόσοδο 400- 600 ευρώ το στρέμμα. Η ρίγανη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των εξαγωγών της χώρας μας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μετά τον κρόκο. Το 62,5% της αξίας τους προωθείται σε τρίτες χώρες, με σημαντικότερη τις ΗΠΑ που απορροφά το 55,3%.
Το δενδρολίβανο: είναι πολυετής θάμνος. Συλλέγονται τα άνθη και τα φύλλα του. Βρίσκεται σε πλήρη απόδοση κατά τον τρίτο χρόνο. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική αλλά και την παραγωγή σαπώνων και σαν συντηρητικό σε ποτά και τροφές. Εχει περιεκτικότητας αιθέριο έλαιο 1,5-3%. Η ξηρή δρόγη από τα άνθη και τα φύλλα χρησιμοποιούνται σαν άρτυμα σε διάφορα φαγητά.
Ο κρόκος: αποτελεί το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν με ποσοστό 51% επί του συνόλου της αξίας των εξαγώγιμων προϊόντων. Από αυτόν παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο. Συγκομίζεται ο ύπερος του άνθους του. Δίνει παραγωγή 0,8-1 κιλό το στρέμμα και ακαθάριστη πρόσοδο 1500-1800€ το στρέμμα. Στην Ελλάδα καλλιεργείται αποκλειστικά στην Κοζάνη.
Το τσάι του βουνού: είναι πολύ αρωματική πολυετής πόα. Αποδίδει περίπου 150 κιλά αποξηραμένης δρόγης. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,05-1%. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Η μέντα: είναι φυτό αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοκομικό. Το υπέργειο τμήμα της περιέχει αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη σαπωνοποιία, στην ποτοποιία και τη ζαχαροπλαστική. Η περιεκτικότητά της σε αιθέρια έλαια είναι περίπου 3,5-4%.
Το γλυκάνισο: είναι ετήσιο ποώδες φυτό. Αποδίδει 100-150 κιλά καρπού το στρέμμα. Χρησιμοποιείται στην παραγωγή ούζου, τσίπουρου αλλά και σαν άρτυμα σε τρόφιμα. Παράγεται αιθέριο έλαιο, που είναι κατάλληλο στην ποτοποιία.
Το δίκταμο: είναι ποώδες πολυετές φυτό. Συλλέγεται σε πλήρη άνθηση με 3-5 κοπές τον χρόνο. Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική αλλά και ποτοποιία και στην παραγωγή του βερμούτ.
Ο δυόσμος: είναι πολυετής πόα. Για ξηρή δρόγη συγκομίζεται λίγο πριν από την άνθηση, ενώ για αιθέριο έλαιο συλλέγεται σε πλήρη άνθηση. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο ανέρχεται σε 0,8-2% και σε ξηρή δρόγη αποδίδει 150-200 κιλά το στρέμμα. Χρησιμοποιείται σαν άρτυμα σε φαγητά, αλλά και σαν αφέψημα.
Το φασκόμηλο: είναι πολυετές ποώδες φυτό. Συλλέγονται οι βλαστοί με τα άνθη και τα φύλλα του. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 1,0% στα άνθη και 1,9% στα φύλλα.
Ο βασιλικός: είναι ετήσιο ποώδες φυτό. Κατάλληλο για καλλιέργεια σε περιοχές με ήπιο κλίμα. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακολογία και την παραγωγή σαπώνων. Περιέχει 0,5-1,2% αιθέριο έλαιο.
Το κύμινο: είναι ετήσιο ποώδες φυτό του οποίου οι αποξηραμένοι καρποί χρησιμοποιούνται σε σκόνη στη μαγειρική για το άρωμά τους. Επίσης οι σπόροι του περιέχουν αιθέριο έλαιο με μια περιεκτικότητα 2-3%.
Ο κορίανδρος: είναι ετήσιο φυτό. Χρησιμοποιούνται οι ξηροί σπόροι του σαν αφέψημα για λόγους φαρμακευτικούς. Το αιθέριο έλαιο που περιέχει χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων, την παραγωγή σαπουνιών κ.λπ. Η περιεκτικότητά του σε αιθέρια έλαια ανέρχεται από 0,03%- 2%.
Η λεβάντα: είναι ένας χαμηλός πολυετής θάμνος. Συλλέγεται την περίοδο της πλήρους άνθησης. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία, φαρμακευτική. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 1-3%.
Η μαντζουράνα: είναι πολυετής πόα. Για παραγωγή αιθερίου ελαίου συλλέγεται σε πλήρη άνθηση με αποκοπή, ενώ για παραγωγή ξηρής δρόγης κόβεται λίγο πριν από την άνθηση. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακοποιία, και η ξηρή δρόγη σαν άρτυμα σε φαγητά ή σαν αφέψημα.
Το μελισσόχορτο: είναι πολυετής πόα. Δίνει 2-3 παραγωγές ετησίως. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική, αλλά και στην παρασκευή του βερμούτ. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,13-0,20%. Τα ξηρά του φύλλα χρησιμοποιούνται σαν αφέψημα.
Το χαμομήλι: το χαμομήλι είναι ετήσιο φυτό. Χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στην παραγωγή καλλυντικών, τη φαρμακευτική, σαν αφέψημα. Η περιεκτικότητά του σε αιθέριο έλαιο είναι 0,6-1%.
Το τριαντάφυλλο: είναι θαμνώδες πολυετές φυτό. Συλλέγονται τα τριαντάφυλλα από τα οποία παράγεται το ροδέλαιο και το ροδόσταμο, που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία. Επίσης τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται για παραγωγή γλυκού κουταλιού.
Η μαστίχα: Η μαστίχα της Χίου, είναι ένα είδος σχίνου. Η απόδοση της κυμαίνεται από τα 350-1000 γραμμάρια ανά φυτό. Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική, σε παραγωγή καλλυντικών, ζαχαροπλαστική. Καλλιεργείται αποκλειστικά στη Χίο.
Η αρμπαρόριζα: είναι πολυετές ποώδες φυτό. Εχει μία μέση περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 0,15%. Εχει μία μέση παραγωγή 150 κιλών ανά στρέμμα ξηρά φύλλα.
Το θυμάρι: είναι πολυετές ποώδες φυτό των θερμότερων αλλά και ψυχρότερων περιοχών. Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών, αλλά και στην ομοιοπαθητική. Περιέχει 1,5-3,4% αιθέριο έλαιο.
Ο μάραθος ή φινόκιο: Ο μάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5-1,5 μέτρο του οποίου τα φύλλα μοιάζουν πολύ με τον άνηθο. Το φινόκιο πέρα από το μαγείρεμα τρώγεται και ωμό σε σαλάτες. Από τα σπέρματά του, παράγεται με απόσταξη ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Η δάφνη: Είναι ένα αειθαλές δέντρο. Τα φύλλα της συγκομίζονται στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φύλλα της περιέχουν 2,7-3% αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται σαν άρτυμα σε φαγητά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία
Η θρούμπα: είναι πολυετής θάμνος. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη σαν ξηρή δρόγη σαν άρτυμα. Επίσης παράγεται αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική.
Οι κατηγορίες των προϊόντων
Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα με βάση τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τα οποία διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
1.    Τα διατροφικά - φαρμακευτικά. Είναι προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούν φαρμακευτικά εκχυλίσματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης.
2.    Τα διαιτητικά συμπληρώματα. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συμπληρωμάτων διατροφής και συμπεριλαμ-
βάνονται στις υγιεινές τροφές. Στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν μερικά από τα πλέον προσοδοφόρα τμήματα της μη συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγοράς.
3.    Τα βοτανικά φάρμακα. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που παράγονται από παραδοσιακούς φυτοθεραπευτές, αλλά και φάρμακα που υπάρχουν σε φαρμακεία που έχουν άδεια πωλήσεως φαρμάκων. Υπάρχουν σε μορφή κάψουλας, σιροπιών κλπ.
4.    Τα βοτανικά τσάγια και ροφήματα. Εχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν θεωρούνται φαρμακευτικά προϊόντα και δεν απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις για την εμπορική τους κυκλοφορία.
5.    Τα φυτικά φάρμακα. Είναι φάρμακα που έχουν ως βάση τους χημικές ουσίες που προέρχονται από τα βότανα. Διατίθενται με συνταγή γιατρού. Στα περισσότερα από τα 150 είδη συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 18% είναι φυτικής προέλευσης.
6.    Τα αρωματοθεραπευτικά έλαια. Είναι αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται περισσότερο για θεραπευτικούς σκοπούς παρά στη βιομηχανία των αρωμάτων.
Το κόστος εγκατάστασης των αρωματικών φυτών, λαμβάνοντας υπόψη μία μέση πυκνότητα 4.000 φυτών το στρέμμα και ένα κόστος φυτού 0,15-0,25 ευρώ, ανέρχεται σε 600-1.000 ευρώ. Η ακαθάριστη πρόσοδος ανέρχεται σε 600-1.200 ευρώ το στρέμμα. Στην περίπτωση που η καλλιέργεια είναι βιολογική μπορεί να δώσει 40-60% μεγαλύτερη ακαθάριστη πρόσοδο.
Πολύ μεγάλες προοπτικές ανοίγονται για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στη χώρα μας, με την επιδότησή τους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (εγκατάσταση καλλιέργειας, αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών όπως είναι τα ξηραντήρια, ο εξοπλισμός παραγωγής αιθερίων ελαίων κλπ.).
Πηγή: ethnos.gr

 

Μέχρι το Πάσχα οι πρώτες αποζημιώσεις για ζωικό κεφάλαιο σε Άρτα και Έβρο

E-mail Εκτύπωση PDF

provata_jpg 

Την προσπάθεια να καταβληθούν οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο μέχρι το Πάσχα στους πληγέντες από τις πλημμύρες κτηνοτρόφους της Άρτας και του Έβρου και για τη συνδεδεμένη του βάμβακος τις επόμενες ημέρες –με τις εκκρεμότητες να επιλύονται μέχρι τον Ιούνιο- ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου. Αναφορικά με τη φυτική παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Αποστόλου, οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαρτίου και οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ θα καταβληθούν εντός Μαΐου.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοινώσεις για το χρόνο καταβολής των αποζημιώσεων που προκύπτουν από τις καταστροφές τις οποίες υπέστη το ζωϊκό κεφάλαιο της χώρας λόγω της κακοκαιρίας του χειμώνα, προέβει ο Αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μετά τη σύσκεψη που είχε με βουλευτές της Άρτας και του Έβρου, τους αντίστοιχους Αντιπεριφερειάρχες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο κ.Αποστόλου γνωστοποίησε τα ακόλουθα, σε ότι αφορά:
Στην Άρτα:
Το Ζωικό κεφάλαιο: ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ μέχρι το Πάσχα σε όσους κτηνοτρόφους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές).
Τη Φυτική Παραγωγή: Οι εκτιμήσεις θα ολοκληρωθούν περί τα τέλη Μαρτίου και οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ θα καταβληθούν εντός Μαΐου.
Τις Ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο: Οι ζημιές αυτές είναι σε εξέλιξη και παρακολουθούνται από στελέχη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ. Μετά την οριστικοποίηση του ύψους των ζημιών θα συνταχθεί φάκελος με τα απαραίτητα διαδικαστικά ή θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε για χορήγηση Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ( περί τα τέλη του έτους).
Ζημιές στο Πάγιο κεφάλαιο και Αποθεματικά: Έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις, θα γίνει προσπάθεια να υποβληθεί εντός του 1ου εξαμήνου 2015.
Στον Έβρο:
Το Ζωικό κεφάλαιο: ολοκληρώθηκαν οι εκτιμήσεις και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ μέχρι το Πάσχα σε όσους κτηνοτρόφους είναι ασφαλιστικά ενήμεροι (έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές τους εισφορές).
Τα Βαμβάκια: Η συνδεδεμένη ενίσχυση θα καταβληθεί εντός των επόμενων ημερών και όσες εκκρεμότητες μείνουν θα επιλυθούν μέχρι τον Ιούνιο.
Τις Πλημμύρες: Σε χειμερινά σιτηρά, σκόρδα και σπαράγγια οι εκτιμήσεις θα διενεργηθούν μόλις είναι εφικτό.
Τις Ζημιές στο Φυτικό Κεφάλαιο: Οι ζημιές αυτές είναι σε εξέλιξη και παρακολουθούνται από στελέχη του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ. Μετά την οριστικοποίηση του ύψους των ζημιών θα συνταχθεί φάκελος με τα απαραίτητα διαδικαστικά ή θα υποβληθεί για έγκριση στην Ε.Ε για χορήγηση Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ( περί τα τέλη του έτους).
Ταυτόχρονα το Υπουργείο θα αξιοποιήσει το ποσό ύψους 100.000 ευρώ από τις Έγγειες Βελτιώσεις για την κάλυψη των ζημιών, με πρόθεση το ποσό αυτό να αυξηθεί. Εξετάζεται να χαρακτηριστούν τα αντλητικά συγκροτήματα επαγγελματικές εγκαταστάσεις.
Το Υπουργείο προχωρά άμεσα σε όλες τις ενέργειες, ώστε μέσω του νέου Π.Α.Α. (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) να διαμορφωθεί νέο μέτρο πού θα στοχεύει στην αποζημίωση των πλημμυροπαθών περιοχών που θα μπορεί να εφαρμοστεί από την 1/1/2015.
Για τις πλημμυροπαθείς περιοχές της χώρας:
Αποφασίαστηκε επιπλέον, οι περιοχές να χαρακτηρίζονται ως θεομεινειόπληκτες και να γίνεται μέριμνα για την αποζημίωση των κτιριακών υποδομών. Μετά την υπογραφή της αντίστοιχων Κ.Υ.Α. θα ακολουθήσουν και Κ.Υ.Α. που θα μεριμνούν για την αποζημίωση των εξοπλισμών. Οι ανωτέρο αποφάσεις λήφθηκαν με τη συνεργασία του Υπουργείου Υποδομών Ναυτιλίας και Τουρισμού με το Εσωτερικών και Οικονομικών.

Πικραλίδα: Η νέα εναλλακτική πηγή παραγωγής φυσικού καουτσούκ

E-mail Εκτύπωση PDF
pikralida

Το φυτό πικραλίδα, που βρίσκεται σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας, μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πηγή για την παραγωγή φυσικού καουτσούκ. Μάλιστα τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι είναι δυνατόν να παραχθεί κορυφαίας ποιότητας φυσικό καουτσούκ, ακόμα πιο ποιοτικό από αυτό που παράγεται από το καουτσοκόδεντρο, για την παραγωγή ελαστικών. 

Το φυσικό καουτσούκ είναι ένα φυτικό προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες. Στις μέρες μας, αξιοποιείται στη βιομηχανία ιατρικών προϊόντων, αλλά, κυρίως, στην παραγωγή ελαστικών για φορτηγά, αυτοκίνητα και αεροπλάνα, καθώς δε μπορεί να υποκατασταθεί από το τεχνητό καουτσούκ. Το όνομά του οφείλεται στην ινδική λέξη cahuch (καούτσου): «το ξύλο που κλαίει». Πρόκειται για ένα φυτικό υλικό που παράγεται, ως γαλακτώδες υγρό (latex), από το καουτσουκόδεντρο, σε σημεία της τροπικής Νότιας Αμερικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Το 99% της παγκόσμιας παραγωγής φυσικού καουτσούκ προέρχεται από αυτές τις περιοχές αποκλειστικά. 

Όμως τα τελευταία χρόνια, μέρος από τις φυτείες τού καουτσουκόδεντρου έχουν καταστραφεί από μύκητες, με αποτέλεσμα την παγκόσμια έλλειψη του προϊόντος. Επιπλέον, ιατρικοί (αλλεργίες από τη χρήση τού φυσικού latex) αλλά και περιβαλλοντικοί λόγοι (ανάγκη για ανάπτυξη αειφόρων καλλιεργειών και δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον) οδήγησαν τις πρωτοπόρες σε έρευνα και τεχνολογία βιομηχανίες να επενδύσουν σε εναλλακτικές πηγές φυσικού καουτσούκ. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία ελαστικών Continental και το Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Εφαρμοσμένης Οικολογίας Fraunhofer, στο Άαχεν της Γερμανίας, ολοκλήρωσαν, μετά από αρκετά χρόνια έρευνας, ένα ριζοσπαστικό επιστημονικό πρόγραμμα, με επίτευγμα τη δημιουργία εναλλακτικού φυσικού καουτσούκ από τις ρίζες τού φυτού πικραλίδα ή dandelion ή «ρώσικο ραδίκι» (βοτανική ονομασία: taraxacum). 

Οι μέθοδοι καλλιέργειας της πικραλίδας (γονιδιακές τεχνολογίες αναγνώρισης μοριακών ιδιοτήτων) στο Ινστιτούτο Fraunhofer απέδωσαν τελικά κορυφαίας ποιότητας φυσικό καουτσούκ, ακόμα πιο ποιοτικό από αυτό που παράγεται από το καουτσοκόδεντρο και απόλυτα αξιοποιήσιμο στην κατασκευή ελαστικών. 

Η καινοτόμος επένδυση και επιτυχία της Continental στο συγκεκριμένο project, το οποίο υποστηρίχθηκε και από το πρόγραμμα EU-PEARLS της Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα αναβαθμίσει μακροπρόθεσμα τον κλάδο της κατασκευής ελαστικών. Κι αυτό διότι η παραγωγή καουτσούκ από πικραλίδα εξαρτάται πολύ λιγότερο από τις καιρικές συνθήκες, έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο καλλιεργητικών αναγκών (νερό, λιπάσματα, χημικά φυτοπροστασίας) αλλά, κυρίως, συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αειφόρου γεωργίας, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί σε «φτωχά» χωράφια που δεν είναι κατάλληλα για άλλες καλλιέργειες, σε εκτάσεις σχεδόν παντού στο βόρειο ημισφαίριο, προσφέροντας την πρώτη ύλη πολύ κοντά στα εργοστάσια κατασκευής των ελαστικών. Το Μάιο του 2014, το project αυτό, γνωστό και ως «Rubin», διακρίθηκε πανευρωπαϊκά, κερδίζοντας το περιβαλλοντικό και επιχειρηματικό βραβείο GreenTecAward 2014, στην κατηγορία Automoblility.

Το καλοκαίρι του 2014, η Continental έκανε ακόμη ένα βήμα προς τη δημιουργία συνθηκών αειφόρου παραγωγής ελαστικών, με την κατασκευή της limited σειράς test tires WinterContact TS 850 P, με πέλμα φυσικού καουτσούκ από ρίζες πικραλίδας - το νέο καινοτομικό υλικό, που πλέον η εταιρεία ονομάζει Taraxagum. Τα ελαστικά παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ContiWinterRoadshow 2014, ενώ θα δοκιμαστούν και περαιτέρω στην Σουηδία.

Ο κ. Nikolai Setzer, υπεύθυνος του τμήματος ελαστικών της Continental, δήλωσε: «Με στόχο να εκτιμήσουμε καλύτερα τα αποτελέσματα του ερευνητικού μας προγράμματος, αποφασίσαμε τελικά να κατασκευάσουμε χειμερινά ελαστικά πικραλίδας, τα οποία περιέχουν πολύ υψηλό ποσοστό φυσικού καουτσούκ. Στο μέλλον, σκοπεύουμε στην κατασκευή διαφόρων σειρών ελαστικών με πέλμα Taraxagum και, εν τέλει, στη μαζική τους παραγωγή, μέσα στα επόμενα 5 με 10 χρόνια. Παράλληλα, είμαστε σίγουροι πως, μέσω των εξαντλητικών δοκιμών, τα νέα οικολογικά ελαστικά θα πετύχουν τους επιθυμητούς στόχους υψηλής απόδοσης. Απώτερος στόχος του ερευνητικού προγράμματος είναι να δημιουργήσουμε μια συνολική οικολογική, οικονομική και κοινωνικά βιώσιμη λύση, ως απάντηση στο μελλοντικό πρόβλημα της χρήσης, φιλικού προς το περιβάλλον, φυσικού καουτσούκ».

πηγή:agrotypos.gr
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 12 Φεβρουάριος 2015 08:48

Έγκριση προγράμματος επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού για το 2015

E-mail Εκτύπωση PDF

provata 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκε για τη χώρα μας πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού για το 2015. Με βάση αυτό θα εφαρμοστεί συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση της ασθένειας μέσω παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης καθώς και μέσω κλινικών δοκιμών για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του καταρροϊκού πυρετού.

Στο πρόγραμμα επιτήρησης θα συμμετέχουν οι ακόλουθες αρχές και φορείς της χώρας:

1. Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2.Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου
3.Το Εργαστήριο Παρασιτολογίας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
4.Oι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων 5.Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων (παραγωγοί)

Πιο αναλυτικά :

- Οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών της χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρχών για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος.
- Οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών της χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές για σκοπούς επιδημιολογικής διερεύνησης θετικού κρούσματος καταρροϊκού πυρετού.

Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένοι να:

(α) ενημερώνουν εγκαίρως (μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών) τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση:
− βοοειδούς ή προβάτου ή αίγας ή άλλου ευαίσθητου είδους ζώου που εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα για διεξαγωγή περαιτέρω κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης.
− βλάβης ή απώλειας της εντομοπαγίδας που είναι εγκατεστημένη στην εκτροφή τους.
(β) διατηρούν στον ατομικό φάκελο της εκτροφής όλα τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε ζώα της εκμετάλλευσής τους και παράλληλα να ενημερώνουν το μητρώο της εκμετάλλευσης για οποιεσδήποτε μεταβολές στον πληθυσμό της μονάδας εκτροφής.
(γ) να συμμορφώνονται με τα περιοριστικά και άλλα μέτρα που επιβάλλονται στην εκτροφή τους στην περίπτωση ανίχνευσης οροθετικότητας ή ιού καταρροϊκού πυρετού. 
Πηγή: www.diagnovet.gr

Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 30 Ιανουάριος 2015 09:56

Σελίδα 1 από 6

ΠρομηθευτήςΚτηνιατρικά Φάρμακα195
Αντιπαρασιτικά120
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα6
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς6
Ενδοπαρασιτοκτόνα43
Ενδοπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς43
Ενδοπ/κτόνα σε πάστα ζώων συντροφιάς10
Ενδοπ/κτόνα χάπια ζώων συντροφιάς18
Ενδοπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς15
Εξωπαρασιτοκτόνα71
Εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς71
Εξωπ/κτόνα διάλυσης ζώων συντροφιάς3
Εξωπ/κτόνα περιλαίμια ζώων συντροφιάς12
Εξωπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς48
Εξωπα/κτόνα Spray ζώων συντροφιάς8
Βιταμίνες- Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία64
Βιταμινούχα-Μικρών Ζώων25
Βιταμινούχα-Νερού21
Βιταμινούχα-Τροφής18
Ωδικών Πτηνών - Εξωτικών Ειδών11
Αξεσουάρ Ζώων282
Αξεσουάρ Ιπποειδών146
Σέλες9
Σαμάρια7
Κεφαλαριές | Γιουλάρια7
Σακίδια5
Προστερνίδια1
Αρτάνες1
Ηνία5
Πεταλώματος Είδη26
Υπονούρια | Πουρίδες2
Στομίδες4
Έποχα7
Αναβολείς1
Περιποίησης Είδη28
Σχοινιά3
Ένδυσης&Προστασίας Είδη12
Περιλαίμια7
Διακοσμητικά Είδη3
Αξεσουάρ Σαμαριών10
Μαστίγια2
Καπίστρι5
Πλήρες Σετ Αλόγου1
Αξεσουάρ Αιγοπροβάτων21
Κουδούνια - Λουριά13
Ζωοτεχνικά Εργαλεία8
Αξεσουάρ Κατοικιδίων27
Κλουβιά Μεταφοράς9
Σπιτάκια4
Παιχνίδια10
Αξεσουάρ περιποίησης στόματος/δέρματος2
Πιάτα2
Αξεσουάρ πτηνών.35
Αξεσουάρ κουνελίων3
Αξεσουάρ χοιρών3
Αξεσουάρ μηρυκαστικών6
Αξεσουάρ ωδικά πτηνά & περιστέρια4
Αξεσουάρ Ψαριών11
Διακοσμητικά Ενυδρείων9
Ενυδρεία2
Ενώτια10
Αξεσουάρ Βοοειδών1
Κουρευτικές Μηχανές15
Τροφές Ζώων130
Τροφές Σκύλου53
Τροφές Σκύλου Puppy/Junior (κουταβιών/νεαρών σκύλων)10
Τροφές Σκύλου Ενέργειας13
Τροφές Σκύλου Συντήρησης6
Τροφές Σκύλου Ειδικές10
Λιχουδιές - Κόκκαλα14
Τροφές Γάτας23
Τροφές για Γατάκια (Kitten/babycat)3
Τροφές Γάτας Συντήρησης10
Τροφές Γάτας Ειδικές7
Λιχουδιές Γάτας3
Τροφές Ψαριών5
Συμπληρώματα Διατροφής - Γάλατα παραγωγικών ζώων15
Γάλατα ζώων συντροφιάς5
Τροφές Αλόγου20
Συμπληρώματα Διατροφής18
Σύνθετες Τροφές1
Απλές Τροφές1
Τροφές για Χελώνες & ερπετά3
Τροφές για μικρά ζώα4
Τροφές για Πουλιά & πτηνά1
Συμπληρώματα Διατροφής - Ζώων συντροφιάς1
Λιπάσματα56
λιπάσματα κοκκώδη αζωτούχα Ν10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡΚ10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡ0
λιπάσματα υδατοδιαλυτά κρυσταλικά15
λιπάσματα υγρά10
λιπάσματα κοκκώδη διάφορα4
λιπάσματα βιολογικά6
λιπάσματα κοκκώδη φωσφορούχα P1
Φυτά496
Σπόροι471
Αγγούρι25
Αγγούρι κοντό8
Αγγούρι μακρύ17
Αγκινάρα3
Άνηθος2
Αντίδι2
Αρακάς6
Ατζούρι1
Βίκος10
Βλήτο1
Βρώμη2
Γκαζόν4
Γλυκάνισος0
Καλαμπόκι4
Κάρδαμο1
Καρότο3
Καρπούζι29
Κολοκύθι21
Κουκιά7
Κουνουπίδι21
Κρεμμύδι6
Κριθάρι2
Λάχανο20
Λειμώνια9
Μαϊδανός3
Μανιτάρια1
Μάραθο1
Μαρούλι31
Μελιτζάνα22
Μηδική13
Μπάμια1
Μπρόκολο9
Μπιζέλι4
Παντζάρι7
Πατάτα13
Πεπόνι19
Πιπεριά32
Πράσσο4
Ραδίκι5
Ρεβύθι3
Ρεπάνι8
Ρόκα1
Σέλινο2
Σελινόριζα2
Σέσκουλο1
Σιτάρι5
Σινάπι1
Σόργος5
Σπανάκι17
Τομάτα48
Τομάτα αυτοκλαδευόμενη19
Τομάτα αναρριχώμενη26
Τομάτα για βιομηχανική χρήση1
Φασόλι26
Φακελωτή ( μελισσόχορτο )1
Φακή1
Ηλίανθος5
Ελαιοκράμβη1
Σπορόφυτα κηπευτικών25
Σπορόφυτα αγγουριού υπαίθριου1
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου μακρύ2
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου κοντό1
Σπορόφυτα καρπουζιού7
Σπορόφυτα κολοκυθιού3
Σπορόφυτα κουνουπιδιού4
Σπορόφυτα λάχανου3
Σπορόφυτα μαρουλιού4
Σπορόφυτα μελιτζάνας0
Σπορόφυτα μπρόκολου0
Σπορόφυτα πεπονιού0
Σπορόφυτα πιπεριάς0
Σπορόφυτα τομάτας θερμοκηπίου αναρριχώμενη0
Σπορόφυτα τομάτας υπαίθρια αυτοκορυφολογούμενη0
Γεωργικά Φάρμακα491
Απολυμαντικά Εδάφους4
Απολυμαντικά σπόρων3
Εντομοελκυστικά1
Εντομοκτόνα75
Εντομοκτόνα βιολογικά6
Εντομοκτόνα έλαια5
Εντομοκτόνα-Ακαρεοκτόνα14
Εντομοκτόνα-Εδάφους-Νηματοδοκτόνα8
Εντομοκτόνα-Υγειονομικής Σημασίας55
Ζιζανιοκτόνα79
Μυκητοκτόνα139
Μυκητοκτόνα Βιολογικά4
Μυκητοκτόνα Εδάφους5
Ορμονούχα-ρυθμ.ανάπτυξης-φωτορυθμ.ουσίες8
Παγίδες Εντόμων Φυτών6
Ποντικοφάρμακα30
Σαλιγκαροκτόνα(κοχλιοκτόνα)5
Φερομονικές παγίδες για Tuta absoluta10
Παγίδες Λεπιδοπτέρων7
Παγίδες ελέγχου εντόμων: μύγες - σφήκες14
Παγίδες για Αφίδες - Θρίπες7
Συνεργιστικα ψεκαστικών διαλυμάτων.1
Μαστίχα Εμβολιασμού4
Αγροτικά Μηχανήματα553
Αλυσοπρίονα88
Αλυσοπρίονα Βενζίνης54
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά15
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά τηλεσκοπικά6
Αλυσοπρίονα τηλεσκοπικά7
Αλυσοπριόνων Εξαρτήματα2
Τροχιστικά Αλυσίδων2
Αντλητικά Συστήματα31
Αντλητικά Επιφανείας Βενζινοκίνητα19
Αντλητικά Επιφανείας Ηλεκτρικά Περιφερειακά3
Αντλητικά Επιφανείας Πετρελαιοκίνητα0
Αντλητικά Οξέων & Χημικών1
Αντλητικά Πυροσβεστικά (Υψηλού Μανομετρικού)6
Αντλητικά Υποβρύχια 12-24 Volt2
Αντλίες19
Αντλίες Υποβρύχιες7
Γεωτρύπανα10
Γεωτρύπανα για Τρακτέρ2
Ψεκαστικά Συγκροτήματα με Βυτία2
Γεωτρύπανα Μηχανοκίνητα1
Γεωτρύπανα Βενζινοκίνητα7
Γεννήτριες24
Γεννήτριες Βαλιτσάκια Αθόρυβες1
Γεννήτριες Βενζίνης15
Γεννήτριες Ελαιοραβδιστικών1
Γεννήτριες Πετρελαίου 1500 στροφές2
Γεννήτριες Πετρελαίου 3000 στροφές5
Γεννητριών Εξαρτήματα0
Θαμνοκοπτικά60
Θαμνοκοπτικά COMPI πολυμηχανήματα1
Θαμνοκοπτικά Βενζίνης34
Θαμνοκοπτικά ηλεκτρικά16
Θαμνοκοπτικών Εξαρτήματα9
Θρυματιστές15
Θρυματιστές Ηλεκτρικοί12
Θρυματιστές Βενζινοκίνητοι3
Κινητήρες5
Κινητήρες Βενζινης5
Κινητήρες Πετρελαίου0
Μηχανήματα για Γκαζόν4
Εξαερωτήρες Γκαζόν0
Εξαερωτήρες Γκαζόν Ηλεκτρικοί1
Σπορείς Γκαζόν0
Πιεστικα Συγκροτήματα7
Πιεστικών Συστημάτων Εξαρτήματα1
Σκαπτικά57
Σκαπτικά Ηλεκτρικά4
Σκαπτικά Μηχανοκίνητα43
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές Χορτοκοπτικά4
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές(Συρόμενες Φρέζες)6
Τρακτερ - Ελκυστήρες30
Μεταχειρισμένα Τρακτερ9
Παρελκόμενα Τρακτερ12
Φυσητήρες-Απορροφητήρες22
Απορροφητήρες φύλλων6
Φυσητήρες φύλλων11
Χλοοκοπτικά49
Χλοοκοπτικά Βενζίνης24
Χλοοκοπτικά Ηλεκτρικά19
Χλοοκοπτικά Τρακτέρ6
Ψαλίδια μπορντούρας23
Ψαλίδια μπορντούρας Βενζίνης7
Ψαλίδια μπορντούρας ηλεκτρικά14
Ψεκαστικά23
Ψεκαστικά Πλάτης Μηχανοκίνητα9
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Ηλεκτροκίνητα1
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Μηχανοκίνητα6
Ψεκαστικών Εξαρτήματα2
Ψεκαστικά Χειροκίνητα2
Φραχτοκόπτες3
Διαχωριστές κορμών6
Μηχανήματα Πολλαπλής Χρήσης16
Το σύστημα Kombi14
Βασικά Μηχανήματα Kombi4
Εργαλεία Kombi10
Το σύστημα Multi2
Κλαδοσυλλέκτες1
Πατάρια Τρακτέρ1
Εδαφοκαλύπτης1
Μύλοι Άλεσης Ηλεκτροκίνητοι2
Αεροσυμπιεστές(κομπρεσέρ)14
Αεροσυμπιεστών Εξαρτήματα3
Τρεϊλερ - Καρότσες15
ΤΡΕΪΛΕΡ ΑΛΟΓΟΥ2
ΤΡΕΪΛΕΡ -ΜΠΑΓΑΖΙΕΡΕΣ9
ΚΑΡΟΤΣΕΣ ΣΚΑΠΤΙΚΩΝ4
Παλετοφόροι - Περονοφόροι - Ερπυστριοφόροι3
Περονοφόροι1
Παλετοφόροι - Ερπυστριοφόροι2
Ποδήλατα247
Junior (Παδικά)44
Hardtail (MTB)53
Trekking (Aσφάλτου)21
City (πόλης)12
Cross Trekking (Εκτός δρόμου)11
Road Bilkes (Δρόμου)3
Freestyle (BMX)16
Fitness5
Suspension (Αναρτήσεων)11
Αξεσουάρ Ποδηλάτων66
Folding (αναδιπλούμενα)5
Cruisers Bikes0
Είδη Σπιτιού265
Ορείχαλκου - Μπρούτζου Είδη19
Γυάλινα Είδη71
Οργάνωση χώρου44
Αποθήκευση Εσωτερικού Χώρου30
Αποθήκευση Εξωτερικού Χώρου14
Οικιακές συσκευές105
Λάμπες - Λούξ14
Ψησταριές - Σούβλες4
Διακόσμησης είδη1
Συσκευές Απορρόφησης Υγρασίας7
Καθαριστικά Μόνωση & Επισκευές531
Στεγανωτικά-Μονωτικά59
Στεγάνωση-Μόνωση.23
1.Βελτιωτικά Κονιαμάτων.6
2.Τσιμεντοειδή Στεγανωτικά Συστήματα.6
3.Επαλεπτικά-Στεγανοποιητικά.4
4.Ασφαλτικά Εισή Οροφής και Στέγης.3
5.Θερμομονωτικά-Ηχομονωτικά.4
Προστασία Δαπέδων.14
2.Βαφές Δαπέδων.14
Επισκευαστικά.17
1.Σφραγιστικά-Συγκολλητικά-Επισκευαστικά.16
2.Υαλοπλέγματα-Υαλοταινίες-Γωνιόκρανα-Υαλούφάσματα Ιταλικού οίκου GAVAZZI.1
Ειδικά Χρώματα Βερνίκια.5
Χρώματα381
Εσωτερικές επιφάνειες94
Εξωτερικές επιφάνειες38
Ριπολίνες για Ξύλα25
Μεταλλικές επιφάνειες98
Προστασία Ξύλου & Πέτρας43
Βερνίκια & Συντηρητίκα Ξύλου Διαλύτη.36
Βερνίκια & συντηρητικά Ξύλου Νερού.5
Προστασία πέτρας.2
Ειδικές Εφαρμογές28
Σπρέι5
Τεχνικά Σπρέϊ2
Universal Σπρέι2
Μεταλλικά Σπρέι1
Υποστρώματα50
Εσωτερικών επιφανειών10
Εξωτερικών επιφανειών6
Μετάλλου30
Ξύλου4
Κόλλες19
Κόλλες γενικής χρήσης.4
Κόλλες κατασκευαστικές.4
Κόλλες στιγμής.3
Κόλλες εποξικές2
Κόλλες-ξυλόκολλες3
Κόλλες πλαστικών2
Ταινίες διπλής όψης.0
Διαφορές κόλλες.1
Θερμικές κόλλες.0
Σιλικόνες.0
Παρελκόμενα σιλικόνης0
Αφρός πολυουρεθάνης0
Ταινίες αρμών.0
Πιστολιά φυσιγγίων.0
Καθαριστική αλοιφή χεριών.0
Προϊόντα κατά της υγρασίας.0
Είδη Καθαρισμού56
Mαρμάρων & Πέτρας5
Κεραμικών-πλακιδίων3
Τζακιού2
Κουζίνας-μπάνιου4
Ξύλου-δέρματος4
Αυτοκινήτου1
Υδραυλικών6
Ειδικά προιόντα10
Πισίνας21
Νανοτεχνολογίας είδη11
Ναυτιλιακά5
Εργαλεία κήπου366
Πότισμα114
Αυτόματο Πότισμα12
Πιστόλια ποτίσματος11
Ποτιστικά Μπεκ11
Σετ ποτίσματος6
Ποτίσματος εξαρτήματα25
Λάστιχα νερού30
Μάνικες10
Γάντια Εργασίας45
Μπότες-Μποτάκια-Σαμπό9
Επιγονατίδες2
Ψεκαστήρες38
Ποτιστήρια1
Ψεκαστήρων Ανταλλακτικά16
Εμβολιαστήρια.14
Πριόνια Κλαδέματος15
Κομποστοποίησης είδη3
Δετικό μηχάνημα7
Διανομεας σπορων-λιπασματος2
Δοχεία πλαστικά2
Θηκές11
Έτοιμη Λίμνη3
Σκαλιστήρια3
Φτυαράκια1
Ψαλίδι γκαζόν2
Ψαλίδια Κλαδέματος73
Ψαλίδια κλαδέματος ενός χεριού38
Εργαλεία ακονίσματος5
Αξεσουάρ Κλαδέματος10
Ηλεκτρικά ψαλίδια5
Αεροψάλιδα & Ψαλίδια απολύμανσης4
Ψαλίδια κλαδέματος δύο χεριών11
Κουβάς- Καρότσι μεταφοράς5
Εργαλεία Μπαταρίας102
Γωνιακοι τροχοί5
Δισκοπρίονα1
Δραπανοκατσάβιδα12
Δραπανοκατσάβιδα Κρουστικά10
Εξαρτήματα Εργαλείων12
Κατσαβίδια3
Κατσαβίδια Παλμικά1
Σέγες2
Σπαθόσεγες2
Φακοί15
Αεροσυμπιεστής4
Πιστόλι Κόλλας1
Πιστόλι Σιλικόνης1
Μπαταρίες1
Ηλεκτρικά Εργαλεία117
Δισκοπρίονα Μετάλλων Επαγγελματικά1
Δισκοπρίονα Μετάλλων Φορητά1
Δράπανα Κολωνάτα1
Ηλεκτροκόλλησης αξεσουάρ1
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Inverter4
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Ηλετροδίου3
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Σύρματος Mig1
Κόφτες Πλακιδίων-Μαρμάρου1
Λειαντήρες2
Παγκοπρίονα Ξύλου1
Παλάγκα Ηλεκτρικά4
Πιστολέτα Κρουστικά -Περιστροφικά1
Πιστολέτα Πνευματικά4
Πιστολέτα Σκαπτικά-Κατεδαφιστικά3
Πιστόλια Θερμού Αέρα5
Πλάνες2
Πλάνες Ξεχονδριστήρες Γωνιάστρες1
Πολυεργαλεία Ηλεκτρικα4
Ρούτερ2
Ρούτερ Επιτραπέζιο1
Σέγες9
Τριβεία Παλμικά9
Τριβεία Τοίχου2
Τροχοί Γωνιακοί8
Τροχοί Δίδυμοι Πάγκου2
Σπαθοσέγες2
Φαλτσοπρίονα1
Φορτιστές Μπαταριών2
Δράπανα Ηλεκτρικά12
Πάγκοι Εργασίας2
Δισκοπρίονα Ηλεκτρικά2
Εργαλεία αέρος2
Μετάλλου Τρυπάνια1
Πυρογράφοι - Κολλητήρια6
Κατσαβίδια Ηλεκτρικά3
Θέρμανση73
Σόμπες Ξύλου από Χάλυβα10
Σόμπες Ξύλου από Μαντέμι10
Κουζίνες ξύλου από Χάλυβα12
Κουζίνες ξύλου από Μαντέμι5
Σόμπες Ξύλου εμαγιέ3
Κουζίνες ξύλου εμαγιέ1
Σόμπες - Κασέτες Ξύλου με λέβητα5
Αξεσουάρ Σόμπας και Τζακιού17
Θερμάστρες υγραερίου - αερόθερμα4
Συλλογή ελαιοκάρπου64
Ελαιόπανα & Ελαιόδιχτα18
Ελαιοραβδιστικά13
Ελαιοραβδιστικών Γεννήτριες10
Απορροφητήρες ελιάς3
Σκαντζόχοιροι & Χτένια8
Μεταφοράς Ελαιοκάρπου3
Σακκιά Ελαιοκάρπου0
Τροφοδοτικά 220-12 V3
Κοσκίνες για ελιές3
Ντέμπλες χειρός3
Οινοποίηση - Ελαιουργία77
Οινοποίησης Μηχανήματα20
Δεξαμενές - Δοχεία25
Αποθήκευση Οίνου9
Βαρέλια Πλαστικά12
Όργανα Ελέγχου8
Πρόσθετα Οινοποίησης3
Τυροκομίας εξοπλισμός41
Μελισσοκομικά Είδη15
Εργαλεία Χειρός και αξεσουάρ7
Μηχ.Καθαριότητας38
Ατμοκαθαριστές1
Πλυστικά Ηλεκτρικά25
Πλυστικά Μηχανοκίνητα4
Αξεσουάρ Πλυστικών2
Σκούπες Ηλεκτρικές6
Δομικά Μηχανήματα10
Αρμοκόφτες4
Ελικόπτερα (Λειαντήρες)1
Μπετονιέρες0
Μπετονιέρες για Τρακτέρ0
Μπετονιέρες Ηλεκτρικές3
Εργαλεία οικοδομής2
Εργαστηριακός Εξοπλισμός18
Χημικές Ουσίες6
Άρμεξης Εξοπλισμός9
Όργανα Μέτρησης15
Αυτοκινήτου αξεσουάρ17
Δερμάτινα Χειροποίητα10
Είδη Κάμπινγκ38
Σκηνές - Σκίαστρα9
Υπνόσακοι4
Εξοπλισμός Παραλίας19
Προστασίας Είδη6
Σωλήνες/Λάστιχα3
Λάστιχα αέρα3
Αλουμινίου Είδη6
Ένδυση εργασίας38
Γάντια Εργασίας20
Υποδήματα Εργασίας2
Στολές Εργασίας16
Αγροτκά Φύλλα Κάλυψης13
Θερμοκουρτίνες1
Κάλυψης θερμοκηπίου6
Γραμμικής Καλυψης2
Εδαφοκάλυψης2
Υδροπονίας & Στεγανοποίησης1
Ενσίρωσης1
Απώθηση Ζώων136
Τρωκτικά41
Μύγες - Σφήκες - Κουνούπια51
Γάτες - Σκύλοι1
Πουλιά1
Μυρμήγκια - Κατσαρίδες18
Φίδια11
Ειδικές παγίδες3
Ξυλοφάγα έντομα και μύκητες5
Ηλεκτρικοί φράχτες5
Λευκοσιδηρουργίας Είδη1
Ζεόλιθος2

Εξυπηρέτηση Πελατών

Μαζί μας

Like us on FacebookFollow us on TwitterSubscribe to our VideosΔημοσιεύσεις στο Issuu

Ακολουθήστε μας