Το καλάθι σας

[ ... ] τεμάχια
Ταμείο


Εμφάνιση Καλαθιού

Το Καλάθι σας είναι άδειο.

   

Ποιοι είμαστε

Ταυτότητα Αγροτικής Στέγης

Η Αγροτική Στέγη έχει Όνομα και Παράδοση στην εξυπηρέτηση των πελατών από το 1987

Στο κατάστημα μας ένας χημικός, ένας φυσικός, μία κτηνίατρος, ένας γεωπόνος πανεπιστημίου, δύο τεχνολόγοι γεωπόνοι, ένας τεχνολόγος ζωικής παραγωγής, ένας μηχανικός, ένας υδραυλικός, ένας χειριστής αγροτικών μηχανημάτων και πολλοί άλλοι εκπαιδευμένοι συνεργάτες είναι στη διάθεση των πελατών για την πληρέστερη εξυπηρέτησή τους.

αναλυτικά

Που Βρισκόμαστε

Η Αγροτική Στέγη στο Gmaps

Το κατάστημα της Αγροτικής Στέγης στεγάζεται στην καρδιά της Λέσβου, στη φιλόξενη πόλη της Καλλονής.

Η διεύθυνση μας είναι:

"Καλλονή Λέσβου Τ.Κ 81107"

χάρτης

Επικοινωνία

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κατάστημα Καλλονής

22530 29270 - 24100 - 23275

Fax: 22530 23741

Υποκατάστημα Λάρσος

22510 93000

Fax: 22510 93032

Email επικοινωνίας

info@agrotikistegi.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας

Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνείστε με τον Διαχειριστή του agrotikistegi.gr

Είμαι ήδη Πελάτης

Νέος Πελάτης

Για βοήθεια καλέστε: 22530 24100 & 23275

YOUAH Αγροτική Στέγη » Χρήσιμα Άρθρα

Χρήσιμα Άρθρα

Οι Ασθένειες των Μελισσών

E-mail Εκτύπωση PDF

bees 

Οι ασθένειες συνεχίζουν ακόµα και σήµερα να είναι από τα κυριότερα προβλήµατα της µελισσοκοµίας και να οδηγούν ή στο θάνατο των µελισσών ή στη µείωση της απόδοσής τους, που έχουν άµεσο οικονοµικό αντίκτυπο στον παραγωγό.

Η μετακίνηση των μελισσών από περιοχή σε περιοχή δημιουργεί κινδύνους εξάπλωσης των ασθενειών. Για άλλες ασθένειες, κυρίως ιώσεις έχει αποδειχτεί ότι το μελίσσι διαθέτει µηχανισµούς αυτοάµυνας που ποικίλουν ανάλογα µε τη γεωγραφική περιοχή και τις κλιµατολογικές συνθήκες. Οι κυριότερες ασθένειες των μελισσών που προκαλούν ζημιές στην ελληνική μελισσοκομία αναφέρονται παρακάτω:

1.Ασθένειες Ακμαίων Μελισσών

 • Νοζεµίαση

Οφείλεται στο πρωτόζωο Nosema apis. Είναι σοβαρότατη ασθένεια. Στις προσβεβληµένες εργάτριες επιβραδύνεται η διάρκεια ζωής τους και χάνουν την ικανότητα εκτροφής γόνου. Οι βασίλισσες παύουν να ωοτοκούν και αντικαθίστανται από το μελίσσι. Προκαλεί µεγάλη ζηµιά αν δεν προληφθεί. Έχει εξάρσεις στο τέλος του χειµώνα και αρχές της άνοιξης.

 • Αµοιβάδωση

Οφείλεται στην αµοιβάδα Malphighamoeba melificae. Στην αρχή είχε τοπικό χαρακτήρα. Τώρα έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα. ∆εν προκαλεί σηµαντικά προβλήµατα.

 • ∆ιάρροιες και δυσεντερίες

Εµφανίζονται σε όλη την διάρκεια του έτους. Είναι επικίνδυνες όταν εµφανιστούν το χειµώνα και αρχές άνοιξης. Συνδέονται άµεσα µε την νοζεµίαση και µε ακατάλληλες κυρίως τροφές που χρησιµοποιούν τα µελισσοσµήνη για διαχείµαση καθώς επίσης και µε τον ιό της παράλυσης. Αντιµετωπίζονται αν διαγνωστούν έγκαιρα µε αλλαγή των τροφών.

2.Ασθένειες Γόνου

 • Αµερικάνικη σηψιγονία

Παθογόνο αίτιο είναι το βακτήριο Paenibacillus larvae. Τα συµπτώµατα είναι ο θάνατος του προσβεβληµένου γόνου και η έντονη µυρωδιά υδρόθειου (σάπιου αυγού, ψαρόκολλας) που αναδίδει. Συνήθως, οι µολυσµένες κηρήθρες καταστρέφονται µε φωτιά, ενώ γίνεται απολύµανση της κυψέλης µε φωτιά. Το πρόβληµα είναι πολύ έντονο τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα έπειτα από την απαγόρευση της χρήσης αντιβιοτικών στα µελίσσια.

 • Ευρωπαϊκή σηψιγονία

Παθογόνο αίτιο είναι ο Streptococcus pluton. Ο γόνος πεθαίνει κατά κανόνα σε ανοιχτά κελιά. Η εµφάνιση σήψης σε κηφηνοκελιά ή βασιλοκελιά είναι η ένδειξη ευρωπαϊκής σηψιγονίας, σε αντίθεση µε την αµερικάνικη που προσβάλλει συνήθως µόνο τον εργατικό γόνο. Επίσης, αναδύεται έντονη µυρωδιά λεµονιού.

 • Μυκητιάσεις

Παθογόνα αιτία είναι κυρίως οι µύκητες Aspergillus spp και Ascosphaera apis. Ευνοείται από υγρό περιβάλλον και εµφανίζεται κυρίως την άνοιξη. Αντιµετωπίζεται µε αυστηρά µέτρα υγιεινής στην κυψέλη και κυρίως µε αντικατάσταση των βασιλισσών µε ανθεκτικές στην ασθένεια. Η θεραπευτική αγωγή περιορίζει, προσωρινά µόνο, την ασθένεια. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο σοβαρές ασθένειες όπως η σακόµορφη σηψιγoνία και η παρασηψιγoνία που οφείλονται σε ιούς.

3.Ασθένειες Μελισσών και Γόνου

Κοινώς η ασπεργίλλωση ή λιθώδης γόνος από την τελική κατάληξη των µουµιοποιηµένων προνυµφών. Η ασθένεια αυτή προκαλείται από το µύκητα Aspergillus flavus. ∆εν είναι τόσο συνηθισµένη ασθένεια αλλά είναι η µοναδική ασθένεια των µελισσών που περνά και στον άνθρωπο και του προξενεί σοβαρά προβλήµατα υγείας. 

Πηγή: agrosimvoulos.gr

Η διάθεση του ανθρώπου μέσα από τα μάτια του σκύλου

E-mail Εκτύπωση PDF

dog_with_glasses 

Τι κάνει η ομορφιά μου;", "Μη! Φύγε αμέσως από εδώ!"και με άλλες τέτοιες εκφράσεις ενδεικτικές χαράς, λύπης, θυμού έρχεται αντιμέτωπος ο σκύλος σας καθημερινά. Τα διάφορα συναισθήματα που εναλάσσονται στη διάρκεια της ημέρας αναμφισβήτητα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας, είτε είναι υπεύθυνοι για την πρόκλησή τους, είτε όχι. Κατά πόσο, ωστόσο, είναι σε θέση ο σκύλος να αντιληφθεί τη συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη; Πρόκειται για πραγματική αντίληψη ή για συνειρμική συμπεριφορά συνδεδεμένη με συγκεκριμένη στάση σώματος και τόνο φώνης ( associative behavior );

Μέχρι πρόσφατα η θεωρία της συνειρμικής συμπεριφοράς ήταν αυτή που κυριαρχούσε. Εντούτοις, ο καθηγητής Daniel Mills και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Lincoln, Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβήτησαν την επικρατούσα θεωρία διατυπώνοντας την άποψη ότι ο σκύλος είναι ικανός συνδυάζοντας διάφορα ερεθίσματα να αντιληφθεί τη συναισθηματική κατάσταση τόσο των ανθρώπων όσο και των υπόλοιπων σκύλων.

Προκειμένου να διερευνηθεί η νέα υπόθεση η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 17 κατοικίδιους σκύλους και τους παρουσίασε εικόνες με ανθρώπους και σκύλους που είτε επεδείκνυαν θετική συμπεριφορά ( χαρά, διάθεση για παιχνίδι αντίστοιχα ) ή αρνητική συμπεριφορά ( θυμό, επιθετικότητα αντίστοιχα ). Συγχρόνως αναπαράγονταν θετικά ή αρνητικά ηχητικά μηνύματα, φωνές ή γαβγίσματα, από άγνωστους ανθρώπους και σκύλους.

Η ομάδα παρατήρησε ότι στην περίπτωση που η εικόνα ταίριαζε με το ηχητικό κομμάτι όσο αναφορά τη διάθεση, π.χ. μια θυμωμένη έκφραση προσώπου με θυμωμένη φωνή, ο σκύλος περνούσε περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την αντίστοιχη εικόνα, γεγονός που αφορούσε τόσο τις εικόνες και φωνές ανθρώπων όσο και σκύλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biology Letters, καταδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει την ικανότητα να ενσωματώνει ερεθίσματα από διαφορετικές πηγές, οπτικές, ακουστικές κτλ. σε μια ενιαία αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων και των υπόλοιπων σκύλων.

Η ικανότητα αυτή απέχει κατά πολύ από τη συνειρμική συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά βασίζεται στην εκμάθηση ενός μοτίβου συμπεριφοράς με βάση τον τόνο φωνής ή στάση σώματος του ιδιοκτήτη. Αντίθετα προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εσωτερικού συστήματος κατηγοριοποίησης των συναισθημάτων, η οποία ως τώρα έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα στα πρωτεύοντα.

Επιπλέον ο καθηγητής Mills τόνισε ότι οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα δεν ακολούθησαν εκπαίδευση προηγουμένως και τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι που παρουσιάστηκαν στις εικόνες και τα ηχητικά μηνύματα ήταν άγνωστοι, γεγονότα που καταδεικνύουν ότι η ικανότητα αυτή των σκύλων είναι εγγενής. Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου σε ένα κοινωνικό είδος, με τέτοια αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, όπως ο σκύλος εισάγει την υπόθεση επιλογής αυτού του χαρακτηριστικού κατά την εξημέρωση των σκύλων για πολλές γενεές από τον άνθρωπο. 

Πηγή: www.diagnovet.gr

Καλλιέργεια Παντζαριού

E-mail Εκτύπωση PDF

PANTZARI 

 

Χαρακτηριστικά
Το παντζάρι (ή κοκκινογούλι ή κηπευτικό τεύτλο) καλλιεργείται για τις σαρκώδεις γογγυλόριζες του (πλούσιες σε υδατάνθρακες) και τα φύλλα του, τα οποία καταναλώνονται ως βραστή σαλάτα. Η επιστημονική του ονομασία είναι Beta vulgaris var. esculenta και είναι συγγενές με το ζαχαρότευτλο, το κτηνοτροφικό τεύτλο και το σέσκουλο. Στην ελληνική αγορά υπάρχουν διάφοροι τύποι παντζαριού με κυριότερο τον τύπο «Detroit», που δίνει πρώιμα στρογγυλά παντζάρια καλής διαμέτρου με ομοιόμορφο κόκκινο χρώμα. Επίσης έχει κοντό φύλλωμα με γυαλιστερό πράσινο χρώμα το οποίο δημιουργεί μια όμορφη οπτική αντίθεση με το κατακόκκινο χρώμα της σάρκας. Παλαιότερα καλλιεργούνταν σημαντικές εκτάσεις μια ποικιλία που ήταν γνωστή ως Αιγυπτιακό Παντζάρι, το οποίο σε αντίθεση με τα παντζάρια τύπου «Detroit», έχει πεπλατυσμένη γογγυλόριζα η οποία δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτή από τον Έλληνα καταναλωτή.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Η καλύτερη ποιότητα (έντονα κόκκινη γογγυλόριζα) επιτυγχάνεται σε θερμοκρασίες αέρα 10-18°C. Για την βλάστηση του σπόρου η ελάχιστη απαιτούμενη θερμοκρασία εδάφους είναι 5°C, ενώ οι ευνοϊκές θερμοκρασίες έχουν εύρος από 10-30°C, με μέγιστο όριο τους 35. Αν υπάρξει μια ψυχρή περίοδος (4-10°C) για 2 εβδομάδες ή περισσότερο το φυτό θα σχηματίσει υπέργεια ανθοφόρα στελέχη κάτι που είναι επιθυμητό μόνο για καλλιέργειες που στόχο έχουν την σποροπαραγωγή. Όσον αφορά το έδαφος καταλληλότερα είναι τα αμμώδη ή αμμωπηλώδη, μέσης ή ελαφριάς σύστασης με αντίδραση όξινη έως ελαφρώς αλκαλική (pH 6-7,5). Δεν ανέχεται βαριά εδάφη που νεροκρατούν, ούτε εδάφη συμπαγή ή με πολλές πέτρες στα οποία παρεμποδίζεται η ομαλή ανάπτυξη της γογγυλόριζας.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Σπορά
Η σπορά του μπορεί να γίνει όλο το χρόνο, ωστόσο αποφεύγονται οι πολύ ζεστοί μήνες του καλοκαιριού, γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες συχνά προκαλούν την εμφάνιση λευκών ομόκεντρων κύκλων στο εσωτερικό του παντζαριού. Οι συχνότερες περίοδοι σποράς είναι από το Μάρτιο – Μάιο και από τα τέλη καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του Φθινοπώρου. Ένα σημείο που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι ο καρπός του παντζαριού (που χρησιμοποιείται ως σπόρος) είναι συγκάρπιο (δηλ. περιέχει αρκετά σπέρματα μαζί) με αποτέλεσμα μετά την σπορά να φυτρώνουν στην ίδια θέση περισσότερα του ενός φυτά και να χρειάζεται αραίωμα. Μια πρακτική που ακολουθείται είναι η τριβή του συγκάρπιου ώστε να ξεχωρίσουν τα σπέρματα που περιέχει (2-3) και να αποφύγουμε να είναι δυνατόν το αραίωμα. Απαιτείται περίπου 1,5 κιλό σπόρου το στρέμμα, σε βάθος 1 – 2,5 εκατοστά και σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 25 – 30 εκ. Ο σπόρος ανάλογα με την θερμοκρασία του εδάφους βλαστάνει μετά από 8-15 ημέρες.
Tα νεαρά φυτάρια εμφανίζονται σε 8-15 ημέρες από τη σπορά. Η βλάστηση του σπόρου μπορεί να γίνει σε ένα εύρος θερμοκρασιών 8-30°C. Η διάρκεια της καλλιέργειας στο χωράφι, από τη σπορά έως τη συγκομιδή, κυμαίνεται από 2,5 – 5 μήνες.
Λίπανση
Με τη βασική λίπανση προστίθεται ολόκληρη η ποσότητα φωσφόρου και καλίου και μέρος της ποσότητας του αζώτου. Μία καλλιέργεια με μέση παραγωγή 3 τόνους/ στρέμμα αφαιρεί από το έδαφος 7,5 κιλά αζώτου, 3 κιλά φωσφόρου και 13 κιλά καλίου. Το παντζάρι έχει ανάγκη από ικανοποιητική υγρασία σε όλη την διάρκεια της καλλιέργειας. Το κορεσμένο όμως έδαφος θα δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη της γογγυλόριζας. Αποφεύγονται τα ποτίσματα πριν από τη συγκομιδή γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος να σχιστούν οι γογγυλόριζες, να μειωθεί η αποθηκευτική τους ικανότητα και να υποβαθμιστούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Έλλειψη της υγρασίας κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, υποβαθμίζειποιοτικά τις γογγυλόριζες, καθώς γίνονται τραχιές και ινώδεις.
Αραίωμα φυτών
Μόλις τα φυτά αποκτήσουν 3-4 πραγματικά φύλλα αραιώνονται, έτσι ώστε τελικά οι αποστάσεις μεταξύ των φυτών πάνω στη γραμμή να είναι 5-8 εκ. Είναι απαραίτητη καλλιεργητική τεχνική καθώς κάθε σπόρος είναι μία συγκαρπία (περισσότερα από ένα σπέρματα) και τελικά δίνει περισσότερα από ένα φυτό.
Συγκομιδή
Τα παντζάρια συγκομίζονται μόλις αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος. Όσο πιο μικρές συγκομίζονται οι γογγυλόριζες τόσο πιο τρυφερές είναι. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά και εφαρμόζεται με εξαγωγή ολόκληρων των φυτών από το έδαφος.
Απόδοση – Συντήρηση
Η απόδοση του παντζαριού κυμαίνεται από 2-4 τόνους στο στρέμμα. Αμέσως μετά τη συγκομιδή τα παντζάρια καθαρίζονται από τα κατεστραμμένα φύλλα, πλένονται και μεταφέρονται απευθείας στην αγορά προς πώληση. Η γογγυλόριζα μπορεί να συντηρηθεί για αρκετό διάστημα στο ψυγείο. Σε θερμοκρασία 4-8ºC και σχετική υγρασία 60-70% διατηρείται για τουλάχιστον 2 μήνες. Πιο ευαίσθητη στη συντήρηση είναι βρασμένη παρά ωμή.
Πηγή: agrosimvoulos.gr

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 09 Ιανουάριος 2016 10:21

Καλλιέργεια Ηλίανθου

E-mail Εκτύπωση PDF

Ilianthos2

 Ο ηλίανθος (Helianthus annuus), καλλιεργείται στη χώρα μας, με κύριο σκοπό την παραγωγή βιοκαυσίμων (βιοντήζελ), βάσει της κοινοτικής οδηγίας 2030/30ΕΚ, που προωθεί την διείσδυση των βιοκαυσίμων, ως ανανεώσιμα καύσιμα, με στόχο την σταδιακή υποκατάσταση του συνολικού ντήζελ κατά 5,75% το 2010 και 10% το 2020. 

Η πρώτη σημαντική αύξηση της καλλιεργήσιμης έκτασης σημειώθηκε το 2009, ενώ από το 2010 και μετά η έκταση αυτή σταθεροποιήθηκε στις 650-700 χιλιάδες στρέμματα σε πανελλήνιο επίπεδο, καλλιεργούμενος κυρίως στη Β. Ελλάδα, με κυριότερες περιοχές παραγωγής τους Νομούς Έβρου (50% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων), Σερρών, Ξάνθης και Δράμας. Η σταθερότητα αυτή οφείλεται στην προσαρμοστικότητα που δείχνει σε ποικίλους τύπους εδαφών, όπου με χαμηλές εισροές (άρδευση, λίπανση) μπορεί να πετύχει ικανοποιητικές αποδόσεις, που συνοδεύονται από ανάλογες τιμές (0,35-0,42 ευρώ ανά κιλό), που διέπονται από καθεστώς συμβολαιακής γεωργίας. Επίσης η καλλιέργεια του ηλίανθου προσφέρει στη χώρα μας σημαντικές ποσότητες ζωοτροφής (ηλιάλευρο). 

 

Εδάφη
Ο ηλίανθος μπορεί να ευδοκιμήσει σε πολλούς τύπους εδαφών. Τα βαθιά και στραγγιζόμενα εδάφη, που έχουν παράλληλα ικανότητα συγκράτησης νερού, δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε φτωχά ξερικά χωράφια, το νερό στη διάρκεια του καλοκαιριού είναι ο πιο κρίσιμος παράγοντας. Το άριστο εύρος pH είναι 6,5-7,5. Άριστη είναι η προσαρμογή του σε γόνιμα οργανικά εδάφη, που συνοδεύονται από μεγάλες αποδόσεις.
Εποχή σποράς
Η σπορά γίνεται νωρίς την άνοιξη και όταν η θερμοκρασία εδάφους σταθεροποιηθεί στους 8° C. Με την πρώιμη σπορά αυξάνονται οι στρεμματικές αποδόσεις και η ελαιοπεριεκτικότητα του σπόρου. Επίσης δίνεται η δυνατότητα στο φυτό να αξιοποιήσει τις βροχές Μαΐου – Ιουνίου μια που το κρίσιμο στάδιο για την παραγωγή του ηλίανθου είναι το τελείωμα της ανθοφορίας. Η κατάλληλη εποχή σποράς είναι το διάστημα 15 Μαρτίου – 15 Απριλίου, ανάλογα βέβαια με την περιοχή.
Τρόπος σποράς
Η σπορά γίνεται γραμμικά με πνευματικές μηχανές. Οι αποστάσεις μεταξύ των γραμμών είναι 75 cm και επί της γραμμής σποράς 20 – 22 cm για γόνιμα – ποτιστικά χωράφια και 25 cm για πιο φτωχά και αδύνατα ξηρικά χωράφια.
Αριθμός επιθυμητών φυτών ανά στρέμμα:
• για ξηρική καλλιέργεια 4.500 – 5.000 φυτά στο στρέμμα και
• για ποτιστική καλλιέργεια 5.500 – 6.000 φυτά στο στρέμμα
Ποσότητα σπόρου: 350 – 500 gr / στρέμμα
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένας σάκος 150.000 σπόρων καλύπτει περίπου 22 – 28 στρέμματα.
Θρέψη-Λίπανση
Από τα θρεπτικά στοιχεία που δίνονται με την λίπανση, το Άζωτο είναι αυτό που επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη του ηλίανθου, ενισχύοντας την φυλλική επιφάνεια και αυξάνοντας το μέγεθος της κεφαλής Ο Φώσφορος επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη των ριζών, αυξάνει τον αριθμό ανθέων ανά κεφαλή καθώς και την περιεκτικότητα του σπόρου σε έλαιο. Οι ανάγκες σε Κάλιο είναι μεγάλες, ωστόσο το στοιχείο αυτό κατανέμεται ως επί το πλείστον στα φυτικά υπολείμματα που μένουν στο χωράφι μετά τη συγκομιδή, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο έδαφος σε μεγάλο ποσοστό. Από τα ιχνοστοιχεία, σημαντικότερο είναι το Βόριο, έλλειψη του οποίου είναι δυνατόν να παρατηρηθεί σε εδάφη αμμουδερά, ασβεστούχα και με pH πάνω από 7. Η εμφάνιση τροφοπενίας Βορίου εξαρτάται και από την ευαισθησία του καλλιεργούμενου υβριδίου. Σε περίπτωση υποψίας ανεπάρκειας Βορίου, προτείνεται διαφυλλικός ψεκασμός με Βόριο στο στάδιο των 10-14 φύλλων.
Κανόνας λίπανσης που ισχύει για το Άζωτο, είναι 4,5 κιλά Ν για κάθε 100 κιλά παραγωγή ηλιόσπορου. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι ο ηλίανθος έχει την ικανότητα να απορροφά σχεδόν το 50% του Ν από το έδαφος, οπότε λίπανση Ν της τάξης των 6-10 μονάδων N/στρ (κριτήριο αποτελεί και η προηγούμενη καλλιέργεια), αρκεί για μια ικανοποιητική απόδοση. Για το Φώσφορο και το Κάλιο προτείνεται λίπανση 3-5 μονάδων ανά στρέμμα.
Η εφαρμογή της λίπανσης μπορεί να γίνει, είτε όλη στη βασική λίπανση, είτε να δίνεται μια ποσότητα με επιφανειακή λίπανση στο στάδιο των 10-12 φύλλων. Μπορεί να γίνει και γραμμική λίπανση κατά τη σπορά, αλλά η γραμμή του λιπάσματος να απέχει τουλάχιστον 5εκ. από την γραμμή σποράς, για την αποφυγή φυτοτοξικότητας.
Άρδευση
Το κρίσιμο στάδιο αναγκών της καλλιέργειας σε νερό είναι η περίοδος που αρχίζει 20 ημέρες πριν το μέσο της άνθησης, έως και 20 μέρες μετά. Ωστόσο η πιο κρίσιμη περίοδος ως προς τις απαιτήσεις του φυτού σε νερό, είναι η εποχή της άνθησης και της πλήρωσης των σπόρων. Δεν ποτίζουμε ποτέ, καλλιέργεια ηλίανθου που έχει εύρωστη ανάπτυξη πριν την άνθηση στο στάδιο του οφθαλμού (R2-R3). Ο αριθμός των αρδεύσεων καθορίζεται από τον τύπο του εδάφους, την ανθεκτικότητα του υβριδίου στην ξηρασία και τις καιρικές συνθήκες της κάθε χρονιάς Συνήθως απαιτούνται 1-2 αρδεύσεις σε χωράφια που συγκρατούν υγρασία και 3-4 σε αμμουδερά χωράφια. Γενικά ισχύει το γεγονός ότι ο ηλίανθος μπορεί να δώσει μεγάλη παραγωγή και με ελάχιστη ή μηδενική άρδευση. Η άρδευση μπορεί να γίνει με ροή, καταιωνισμό ή σταγόνες.
Πρέπει να τονιστεί ότι λόγω της βαθιάς ρίζας που διαθέτει ο ηλίανθος, εξαντλεί την εδαφική υγρασία περισσότερο από άλλες καλλιέργειες, γεγονός που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τις επόμενες καλλιέργειες κυρίως ξηρών περιοχών.
Συγκομιδή – Αποδόσεις
Για την συγκομιδή χρησιμοποιούνται οι συμβατικές αλωνιστικές μηχανές καλαμποκιού με την προσθήκη μαχαιριού κατάλληλου για τον αλωνισμό του ηλίανθου (ηλιομάχαιρο).
Η συγκομιδή – αλωνισμός, γίνεται όταν υγρασία των σπόρων είναι 9% ή 8-10%. Συγκομιδή με μεγαλύτερη υγρασία δυσχεραίνει την αποθήκευσή του, ενώ σε πολύ χαμηλή υγρασία παρατηρούνται απώλειες σπόρων, που την επόμενη χρονιά οδηγούν στην εμφάνιση φυτών εθελοντών.
Οι στρεμματικές αποδόσεις σε ξηρικά άγονα χωράφια κυμαίνονται από 100-250 κιλά/στρ, ενώ σε γόνιμα χωράφια, ποτιστικά, που έχουν δεχθεί όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες κυμαίνεται από 300 έως 500 κιλά/στρέμμα.
Οικονομικότητα καλλιέργειας
Τα έξοδα της καλλιέργειας είναι περίπου 50-60 ευρώ/στρ. (σπόρος, λίπασμα, ζιζανιοκτονία, άρδευση, καλλιεργητικές εργασίες), ενώ τα έσοδα από μια καλλιέργεια που αποδίδει 400 κιλά/στρ. είναι 140 ευρώ/στρ. (0,35 ευρώ/κιλό).
Πηγή: agrosimvoulos.gr

Βαμβακάδα στα εσπεριδοειδή

E-mail Εκτύπωση PDF

bambakada 

Ισέρυα η βαμβακάδα των εσπεριδοειδών. Εμφανίζεται σε όλα τα μέρη του δένδρου, ιδιαίτερα στις μασχάλες και στους βλαστούς, λευκή εξάνθηση σαν βαμβάκι που καλύπτει το φυτό και μπορεί να μειώσει την παραγωγή. Οταν το δέντρο είναι νεαρό, μπορεί να προκαλέσει ξήρανση του. 

 

Το Icerya purchasi είναι ιθαγενές είδος της Αυστραλίας, εξαιρετικά πολυφάγο. Εκτός από τα εσπεριδοειδή προσβάλει πολλά άλλα καλλωπιστικά καρποφόρα και αυτοφυή φυτά όπως τριανταφυλλιά, πιττόσπορο, δάφνη, μηλιά. έντομο Τα ακμαία θηλυκά έχουν σώμα ωοειδές, διευρυνόμενα προς τα πίσω.
bambakada3  bambakada2
Κατά την περίοδο της ωοτοκίας το θηλυκό άτομο σχηματίζει στο άκρο της κοιλίας του ένα μεγάλο λευκό ωόσακο με 14-16 επιμήκεις αυλακιές, που μπορεί να φθάσει τα 10 mm σε μήκος. Διαχειμάζει κυρίως ως ακμαίο θηλυκό στις μασχάλες των κλάδων και σ’ άλλα προφυλαγμένα μέρη.
Την άνοιξη, οι νεαρές νύμφες προσβάλουν φύλλα και βλαστούς. Στα φύλλα βρίσκονται συνήθως κατά μήκος του κεντρικού νεύρου ή των κύριων νεύρων. Σχηματίζει 2-3 ή και περισσότερες γενιές το χρόνο, πολλαπλασιάζεται γρήγορα και σχηματίζει αποικίες στις μασχάλες βλαστών και κλάδων. Εάν υπάρξουν ευνοϊκές οικολογικές συνθήκες προκαλεί σημαντικές ζημιές, άμεσες (με την μύζηση φυτικών χυμών) αλλά και έμμεσα, με τα μελιτώδη εκκρίματα που παράγει. 
Για την καταπολέμησή του, πρέπει να εξαλειφθούν οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή του, δηλαδή το υγρό περιβάλλον με ελλιπή φωτισμό και αερισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα καλό κλάδεμα το οποίο μειώνει σαφώς τον πληθυσμό του εντόμου.
Χημική αντιμετώπιση του εντομου. Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 30 βαθμών κελσίου, μαζί με το εντομοκτόνο, η προσθήκη θερινού λαδιού(sunspray), επιφέρει μέγιστα αποτελέσματα. Το λάδι δημιουργεί ένα στρώμα πάνω από την βαμβακάδα με αποτέλεσμα το έντομο να παθαίνει ασφυξία.
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 09 Δεκέμβριος 2015 10:37

Τα 5 συχνότερα αίτια απώλειας τριχώματος στο σκύλο

E-mail Εκτύπωση PDF
Doctor-Doggie 

Ένα από τα συμπτώματα που δύσκολα δεν αντιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης αποτελεί η απώλεια τριχώματος, ή αλλιώς αλωπεκία, λέξη εμπνευσμένη από την φυσιολογική απώλεια τριχώματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της αλεπούς. Η αλωπεκία λοιπόν, αποτελεί "καμπανάκι" για μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων τις οποίες ο κτηνίατρος οφείλει να διευρευνήσει. Ποιες είναι λοιπόν οι συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από αλωπεκία στο σκύλο;

Οι αλλεργίες αποτελούν συχνή αιτία απώλειας τριχώματος στο σκύλο. Συχνά αλλεργιογόνα αποτελούν η γύρη, η σκόνη, τα ακάρεα και άλλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Επιπλέον συχνή, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα η οποία πυροδοτείται από αλλεργιογόνα που εντοπίζονται στο σίαλο του ψύλλου που δαγκώνει στο ζώο και είναι ικανή να προκαλέσει δευτερογενώς αλωπεκία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αποφυγής της αποτελεί η εφαρμογή προληπτικής αντιπαρασιτικής αγωγής που προτείνει ο κτηνίατρος και ο ιδιοκτήτης οφείλει να την εφαρμόζει επιμελώς. Τέλος, τροφικά αλλεργιογόνα όπως το βοδινό κρέας, η σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά προκαλούν υπερευαισθησία με κύρια κλινική εκδήλωση τον κνησμό και δευτερογενώς την απώλεια τριχώματος.

Παράσιτα όπως ψύλλοι, κρότωνες, ακάρεα της ψώρας προσβάλλουν συχνά τους σκύλους και προκαλούν δερματικές αλλοιώσεις, ανάμεσα στις οποίες εντοπίζεται η αλωπεκία με συγκεκριμένη κατανομή, όπως περιφερικά των οφθαλμών, στο πτερύγιο του έξω ωτός και στην κοιλιακή χώρα. Συνήθως συνυπάρχουν ερυθρότητα και κνησμός.  Άλλοι βιολογικοί παράγοντες που προκαλούν αλωπεκία αποτελούν τα δερματόφυτα ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και ρήξης του θυλάκου των τριχών. Το συνηθέστερο κλινικό εύρημα στην περίπτωση αυτή αποτελεί το μολυσματικό κηρίο, οζίδιο καλά περιγεγραμμένο με ερύθημα και αλωπεκία με κατανομή στο πρόσωπο και τα άκρα.

Ο υπερφλοιεπινεφριδισμός γνωστός και ως Νόσος του Cushing αποτελεί ενδοκρινοπάθεια με συνδυασμό κλινικών εκδηλώσεων ως απόρροια της παρατεταμένης έκθεσης των ιστών στη δράση των γλυκοκορτικοειδών και αφορά σκύλους μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Βέβαια συναντάται και το ιατρογενές σύνδρομο Cushing ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας θεραπευτικής αγωγής με γλυκοκορτικοειδή. Μεταξύ των άλλων, συχνό κλινικό εύρημα αποτελεί η απώλεια τριχώματος που εκδηλώνεται με λέπτυνση της τρίχας έως και συμμετρική αλωπεκία. Η υπερχρωμία, η λέπτυνση του δέρματος, η σμηγματόρροια ανήκουν επίσης στην τυπική δερματική συμπτωματολογία.

Η γενετική προδιάθεση ορισμένων φυλών στην απώλεια τριχώματος είναι γεγονός. Πρώτα από όλα, υπάρχουν φυλές σκύλων όπως οι Chinese Crested, Mexican Hairless (Xolo), και American Hairless Terrier που δημιουργήθηκαν για την εκμετάλλευση του χαρακτηριστικού του αραιού τριχώματος. Άλλες φυλές όπως οι Doberman Pinscher, Dachshund, Chihuahua, Italian Greyhound and Whippet υποφέρουν από αραίωση τριχώματος στην περιοχή του έξω ωτός, στη ράχη, στο λαιμό.

Τη λίστα ολοκληρώνουν τα λεγόμενα έλκη από κατάκλιση. Εντοπίζονται στα σημεία του σώματος που χρησιμεύουν ώς "ελατήρια" για το ζώο και δέχονται μεγάλη μηχανική πίεση, ανάλογη του βάρους του. Εμφανίζονται ιδιαίτερα σε ζώα μεγαλόσωμα, με υψηλό βάρος που διαβιούν σε σκληρό και τραχύ έδαφος. Ο συνδυασμός πίεσης και τριβής προκαλεί νέκρωση του δέρματος στις αρθρώσεις του γονάτου, του ταρσού, του αγκώνα και του ισχίου που συνοδεύεται από απώλεια τριχώματος, ρωγμές του δέρματος μέχρι και αιμορραγία.  

Πηγή: www.diagnovet.gr

Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο κλαδέμα

E-mail Εκτύπωση PDF

KLADEMA 

Kλάδεμα είναι η αφαίρεση τμημάτων των φυτών με κατάλληλα εργαλεία, που πραγματοποιείται με σκοπό να ρυθμιστεί η ανάπτυξη τους ή η παραγωγή ανθέων και καρπών. Ο καλύτερος τρόπος για να κλαδεύετε είναι να παρατηρείτε μετά από το κλάδεμα, πώς οι ενέργειες σας επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών σας και έτσι να κατανοήσετε γιατί και πως το κλάδεμα, τα βοηθάει. Είναι απαραίτητο σε φυτά και δένδρα, διότι τα κάνει πιο δυνατά και υγιή, αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους κανόνες.

Κατάλληλη εποχή για κλάδεμα

Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Η ακριβής χρονική στιγμή εξαρτάται πολύ από το κλίμα κάθε περιοχής.
Κάποια είδη, βέβαια, έχουν διαφορετικές ανάγκες κλαδέματος. Το κλάδεμα των φυλλοβόλων γίνεται το χειμώνα που βρίσκονται σε λήθαργο, ενώ τα αειθαλή αντίθετα μπορούμε να τα κλαδέψουμε όλο τον χρόνο με κάποιες προϋποθέσεις (καιρικές συνθήκες, ανθοφορία κ.ά). Φυτά που ανθίζουν το χειμώνα (όπως η τσιντόνια, η φορσύθια) δεν τα κλαδεύουμε άλλα περιμένουμε να τελειώσει η ανθοφορία τους.

Γιατί κλαδεύουμε

 • Για να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών.
 • Για να ανανεώσουμε το φυτό, όπου αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, όσα έχουν κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
 • Για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού.
 • Κλαδεύουμε για καρποφορία ή ανθοφορία το οποίο στοχεύει στην επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.
 • Για καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ευθυτενούς και εύρωστου σκελετού του φυτού.
 • Για να αναγεννηθούν φυτά  που έχουν υποστεί βαριά τραύματα (πχ μετά από πυρκαγιά) ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα (π.χ. η λεμονιά που έχει προσβληθεί από κορυφοξήρα).
 • Σε ειδικές περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η οριστική εξόντωση του φυτού (πχ η καταστροφή των φοινικοειδών που έχουν υποστεί εκτεταμένη προσβολή από το ρυγχωτό κάνθαρο).

Το σωστό κλάδεμα

 • Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
 • Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
 • Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.
 • Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
kladema2 
 • Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.
 • Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
 • Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά κλαδιά, ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
 • Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες.
 • Τέλος, απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό. 

Απαραίτητα εργαλεία

 • Κλαδευτήρι που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.
 • Κλαδευτική ψαλίδα που χρησιμοποιείται για τις μπορντούρες και τους θάμνους.
 • Πριόνι με το οποίο κόβουμε πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά.
 • Κλαδευτικό μαχαίρι (καλά ακονισμένο) για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές.
 • Ειδική πάστα δενδροκομίας ή μίνιο που το χρησιμοποιούμε σε τομές με διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκ. Εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με υγρασία και ασθένειες.
 • Γάντια που είναι απαραίτητα για την προστασία των χεριών.
 •  Καλό θα ήταν να έχετε έναν θρυμματιστή - τεμαχιστή. Είναι ένα μηχάνημα που κομματιάζει τα υπολείμματα του κλαδέματος και έτσι μπορούμε να τα βάλετε στον σωρό του κομπόστ για να «χωνευτούν» και να γίνουν χούμος.
kladema3 

Μυστικά για επιτυχημένο κλάδεμα

 • Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα.
 • Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
 • Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση του νερού.
 • Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το λίπασμα θα τους θρέψει.
 • Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.
Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτόν το χειμώνα για ένα καλό κλάδεμα. Εάν δεν το έχετε ξανακάνει, σκεφτείτε ότι υπάρχει πάντα η πρώτη φορά. Με την εμπειρία θα μάθετε τα όποια λάθη σας, που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τις ανάγκες των φυτών σας και πώς να τα κλαδεύετε σωστά. 

Πηγή:fytokomia.gr


Ιός του κίτρινου μωσαϊκού φασολιάς

E-mail Εκτύπωση PDF
IOS_FASOLIAS
Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού φασολιάς (BYMV) αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη φασολιά, στις Η.Π.Α. και στην Ολλανδία από τους Doolittle και Jones το 1925. Ο ιός του κίτρινου μωσαϊκού της φασολιάς ανήκει στο γένος Potyvirus της οικογένειας Potyviridae. Είναι διαδεδομένος παγκοσμίως. Υπάρχει παντού όπου καλλιεργούνται φασόλια και άλλα ψυχανθή. Στο φασόλι (Phaseolus vulgaris) το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα είναι το μωσαϊκό των φύλλων όπου παρατηρούνται έντονα κίτρινες θέσεις που εναλλάσσονται με θέσεις πράσινου χρώματος, τα νεύρα και τα αγγεία του φυτού φέρουν μια χαρακτηριστική διαύγεια-διαφάνεια. Παρατηρείται επίσης νέκρωση κορυφής. Γενικότερα στα όσπρια παρατηρείται παραμόρφωση των λοβών, των οποίων η επιφάνεια εμφανίζεται ανώμαλη και γυαλιστερή. Τα φυτά γίνονται συχνά νάνα και θαμνώδους εμφανίσεως λόγω βραχυγονατώσεως του στελέχους και αναπτύξεως πυκνής πλάγιας βλαστήσεως των φυτών. Παρατηρείται επίσης, καθυστέρηση στην ωρίμανση και μειωμένη παραγωγή λοβών. Αρχική πηγή μολύσματος στο χωράφι αποτελούν κυρίως οι μολυσμένοι με τον ιό σπόροι. Το ποσοστό προσβολής των φυτών είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ποσοστό μόλυνσης των σπόρων. Το υψηλό ποσοστό μόλυνσης των σπόρων συνεπάγεται με έντονες εξάρσεις της ασθένειας. Ο ιός εξαπλώνεται από τα μολυσμένα σπορόφυτα σε γειτονικά υγιή φυτά και σε ευαίσθητα ζιζάνια διαμέσου των αφίδων φορέων. Η ταχύτητα της διάδοσης σχετίζεται με τον αριθμό και την ενεργητικότητα των αφίδων. Έτσι η λεκάνη της Β. Μεσογείου είναι πολύ ευνοϊκή για επιδημίες λόγω του υψηλού πληθυσμού ενεργών φορέων.
IOS_FASOLIAS_2 
Εάν το μέγεθος της καλλιέργειας είναι μικρό, ο ρόλος των παρακείμενων προσβεβλημένων καλλιεργειών ή ζιζάνιων μπορεί να είναι καθοριστικός για την επίπτωση της ίωσης.
Κάποια μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην αντιμετώπιση του ιού είναι: 
 • Η απομόνωση της καλλιέργειας από βοσκότοπους και από άλλες καλλιέργειες ψυχανθών.
 • Επίσης η εξάλειψη των φυσικών πηγών μόλυνσης, οι οποίες ταυτίζονται με την παρουσία αυτοφυών ειδών και ζιζανίων.
 • Επομένως η ζιζανιοκτονία με καλλιεργητικά ή χημικά μέσα, μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη μείωση της επίπτωσης της προσβολής από τον BYMV.
Πηγή: www.gaiapedia.gr

Καλλιέργεια Αντιδιού

E-mail Εκτύπωση PDF

ANTIDI 

Φυτό ποώδες της οικογένειας των συνθέτων. Τα παράρριζά του σχηματίζουν σφαιρικό ρόδακα από το κέντρο του οποίου αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός ύψους μέχρι 1 μ., με άνθη κυανά ή λευκά. Κατάγεται από τη μεσογειακή ζώνη, ή ίσως και από την Ινδία.Το αντίδι (Cichorium endivia) έχει σκληρά κυματοειδή φύλλα, τα οποία σχηματίζουν πλούσια κεφάλια. Τα εξωτερικά φύλλα έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, ενώ τα κεντρικά είναι κίτρινα και λευκά.
Ποικιλίες
Υπάρχουν τρεις ποικίλες αντιδιού, τα κατσαρά, τα πλατύφυλλα και τα άγρια ή ραδίκια, τα όποια διακρίνονται επίσης σε διάφορες ποικιλίες και παραλλαγές. Τα κατσαρά αντίδια χαρακτηρίζονται από τα πολύ σχισμένα, πολύ κατσαρά και στενά φύλλα, με κοτσάνι λεπτό. Οι σπουδαιότερες ποικιλίες αυτών είναι τα’ αντίδια της Ρουένης, τα κατσαρά του χειμώνα, τα κατσαρά καλοκαιρινά κ. α.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Σπορά
Η εποχή σποράς είναι εξαρτώμενη από τις επικρατούσες θερμοκρασίες της κάθε περιοχής, διότι το φυτό καταστρέφεται από τους παγετούς.
1. Σπορά σε θερμοκήπια
Στα θερμά μέρη η σπορά γίνεται από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και εξακολουθεί όλο το χειμώνα, ενώ στις ορεινές και ψυχρές περιοχές, πραγματοποιείται την άνοιξη. Οι σπόροι ρίχνονται πυκνοί και σκεπάζονται πολύ ελαφρά, μόλις 1-2 χιλ. μ. το πολύ. Αμέσως πατιούνται προσεκτικά και ραντίζονται καθημερινώς, ώσπου να βλαστήσουν. Όταν αποκτήσουν 5-6 φύλλα μεταφυτεύονται αραιότερα και παραμένουν εκεί για 2-3 εβδομάδες, ώσπου να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος ώστε να μεταφυτευθούν στην οριστική τους θέση.
2. Απευθείας σπορά στο αγρό
Η απευθείας σπορά στον αγρό, πραγματοποιείται την άνοιξη, Μάρτιο-Απρίλιο, σε σύσκιες τοποθεσίες. Για την προετοιμασία του εδάφους συνιστώνται 1- 2 καλά σκαψίματα και προθήκη βασικής λίπανσης, συνήθως αζώτου ή καλά χωνεμένης κοπριάς. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή κατά γραμμές και πολύ πυκνά, γιατί πολλοί σπόροι δεν φυτρώνουν.
Πρέπει να ρίχνονται 150-200 γραμμάρια στο στρέμμα, τουλάχιστον. Σκεπάζονται ελαφρά 1-2 mm/m, με φυτόχωμα και πατιούνται λίγο. Ακολουθούν κανονικά ραντίσματα με ποτιστήρι, έως ότου αποκτήσουν 3-4 φύλλα.
Στη συνέχεια μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση με 20-25cm επί της γραμμής. Εναλλακτικά της μεταφύτευσης χρησιμοποιείται το αραίωμα.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή στην ανοιχτή καλλιέργεια αρχίζει το Μάιο και εάν η σπορά ήταν διαδοχική, μπορεί να εξακολουθήσει μέχρι το Νοέμβριο ή και περισσότερο. 

Καλλιέργεια Αγκινάρας

E-mail Εκτύπωση PDF

agkinara-sykoti-xoli 

Πρόκειται για μεσογειακό φυτό και εκτός από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες υπάρχει και η «άγρια» αγκινάρα, Cynara cardunculus, που έχει όμορφα γκρι, μεγάλα φύλλα και είναι ιδιαίτερα νόστιμη.

Η αγκινάρα (Cynara scolymus) ανήκει στα λαχανικά και είναι πολυετές φυτό (3-4 χρόνια). Το εδώδιμο τμήμα της αγκινάρας είναι οι ανθοκεφαλές, τις οποίες συγκομίζουμε πολύ πριν ωριμάσουν.
Ο σχηματισμός των πρώτων 6-10 φύλλων καθώς και η έκθεση του φυτού σε χαμηλές θερμοκρασίες δίνουν το έναυσμα για τη δημιουργία της πρώτης εδώδιμης ανθοκεφαλής στην κορυφή του κοντού κεντρικού βλαστού. Αφού σχηματιστεί αυτή η πρώτη ανθοκεφαλή, ο βλαστός διακλαδίζεται και στην κορυφή καθεμιάς από τις διακλαδώσεις αυτές σχηματίζονται νέες ανθοκεφαλές, μικρότερες όμως σε μέγεθος από την αρχική. Συνήθως, οι ανθοκεφαλές που σχηματίζονται είναι 5-10, οπότε το συνολικό ύψος του φυτού φτάνει τα 1 -2 m. Αν το φυτό αφεθεί να αναπτυχθεί ελεύθερα, οι ανθοκεφαλές ωριμάζουν, καρπίζουν και σποροποιούν.
Το καλοκαίρι το υπέργειο μέρος του φυτού ξεραίνεται, αλλά το υπόγειο παραμένει ζωντανό. Συγκεκριμένα, στη βάση του κεντρικού βλαστού, κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, υπάρχουν 10-20 βλαστοφόροι οφθαλμοί που βρίσκονται σε λήθαργο. Με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου αρκετοί απ” αυτούς βγαίνουν από το λήθαργο και δίνουν ο καθένας από ένα νεαρό βλαστό (παραφυάδα).
Τα τρία στάδια της ανάπτυξης της ανθοκεφαλής της αγκινάρας από πάνω προς τα κάτω:
1. Ανώριμη και κατάλληλη για συγκομιδή
2. Φάση πλήρους άνθησης
3. Υπερώριμη

Εδαφοκληματικές Απαιτήσεις

Οι αγκινάρες ευδοκιμούν σε περιοχές με μέτριες θερμοκρασίες και ήπιο χειμώνα, αφού δεν είναι καθόλου ανθεκτικές στον παγετό. Οι κατάλληλες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη τρυφερών ανθοκεφαλών είναι 15-20 °C. Σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες αναπτύσσονται γρήγορα και σκληραίνουν, οπότε χάνουν τη νοστιμιά τους, ενώ σε χαμηλότερες νεκρώνονται και μαυρίζουν.
Εδάφος
Η αγκινάρα ευδοκιμεί σε αμμοπηλώδη ,γόνιμα ,με καλή αποστράγγιση εδάφη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε άλλους τύπους εδαφών δίνοντας όμως χαρακτηριστικά μειωμένη παραγωγή.
Προετοιμασία εδάφους
Πριν τη φύτευση τους καλοκαιρινούς μήνες είναι απαραίτητο ένα βαθύ όργωμα περίπου στα 40cm συνοδευόμενο από φρεζάρισμα και στρωμάτωση. Αμέσως μετά, ακολουθεί ενσωμάτωση καλά χωνεμένης κοπριάς και βασικής λίπανσης.

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Φύτευση
Γίνεται περίπου στο τέλος του καλοκαιριού και μέχρι το Σεπτέμβρη σε φυτευτικό συνδυασμό 1,5 m και 1m επί των γραμμών. Φυτεύονται μικρά ξηρόφυτα τα οποία είτε προέρχονται από βλαστούς παρελθόντος έτους, είτε αγοράστηκαν απευθείας από φυτώριο για εξοικονόμηση χρόνου.
Λίπανση
Όπως προαναφέρθηκε τα φυτά αγκινάρας χρειάζεται να βοηθηθούν με προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς . Στη συνέχεια κατά την περίοδο της άνοιξης απαιτείται βασική λίπανση με προσθήκη αζώτου (N) , ενώ κατά τη διάρκεια του φθινόπωρου η επιφανειακή λίπανση αποτελείται από άζωτο- φώσφορο –κάλιο (Ν – P – K). Αμέσως μετά τη φύτευση ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο.
Εχθροί και Ασθένειες
Απαραίτητη προϋπόθεση για επίτευξη σωστών αποδόσεων ,αποτελεί η απομάκρυνση τυχών ζιζανίων με οποιονδήποτε τρόπο ,ενώ την καλλιέργεια προσβάλλεται από αφίδες καθώς και ωίδιο.
Συγκομιδή και Αποδόσεις
Η συγκομιδή της αγκινάρας πραγματοποιείται από το Νοέμβρη και φτάνει ως και το Μάιο. Συγκομίζονται οι ανθοκεφαλές του φυτού προσεκτικά, προτού ανοίξουν. Οι αποδόσεις της καλλιέργειας κυμαίνονται φτάνου τα 1500 κιλά ανά στρέμμα ενώ το κόστος ανά στρέμμα κυμαίνεται στα 120 ευρώ . Η τιμή του προϊόντος είναι κυμαινόμενη ανάλογα με την εποχή. Έτσι οι πρώιμες σε παραγωγή αγκινάρες πωλούνται από 1 – 1,5 ευρώ ,ενώ την περίοδο του καλοκαιριού η τιμή φτάνει στα 0,7- 0,6 ευρώ και ακόμα χαμηλότερα το φθινόπωρο.

Πηγή: agrosimvoulos.gr


Ίσκα, ευτυπίωση και φόµοψη στους αµπελώνες

E-mail Εκτύπωση PDF

KLADEMA 

Τις αποδόσεις του αµπελώνα µειώνουν αργά αλλά σταθερά οι ασθένειες του ξύλου, σύµφωνα µε τους γεωπόνους του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Ηρακλείου.

Χηµική αντιµετώπιση µπορεί να γίνει µόνο για τη φόµοψη, νωρίς την άνοιξη, στα πρώτα βλαστικά στάδια του αµπελιού, ενώ για την ίσκα και την ευτυπίωση δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά και συστήνονται τα εξής καλλιεργητικά µέτρα:
-Τα κλαδέµατα να γίνονται µε ξηρό καιρό και προς το τέλος του χειµώνα.
-Να αποφεύγονται οι µεγάλες και βαθιές τοµές, ειδικά κοντά στον κορµό - βραχίονες.
-Να γίνεται αφαίρεση των ύποπτων κληµατίδων φόµοψης (λευκές και κούφιες, µε σκασίµατα στη βάση τους και πολλά µικρά µαύρα στίγµατα) και τα αφαιρούµενα µέρη ξύλου να καταστρέφονται.
Αν ο µεταχρωµατισµός του ξύλου από ίσκα και ευτυπίωση έχει προχωρήσει χαµηλά στον κορµό τα πρέµνα να ξεριζώνονται και να καίγονται. Σε όσα όµως δεν έχει προχωρήσει, συστήνεται αφαίρεση  προσβεβληµένων µερών µαζί µε αρκετό υγιές τµήµα και καλή απολύµανση των εργαλείων.

Πηγή: www.agronews.gr

Καλλιέργεια Φασκόμηλου

E-mail Εκτύπωση PDF

FASKOMILO 

Χαρακτηριστικά
Το φασκόμηλο ( Salvia officinalis ) ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae, Χειλανθή και στο γένος Salvia. Είναι πολυετής αειθαλής θάμνος των εύκρατων θερμών περιοχών, με ύψος έως 80 εκατοστά με βλαστό πολύκλαδο, τετραγωνικό, χνουδωτό. Ανθίζει την άνοιξη, Απρίλιο – Ιούνιο ανάλογα με την περιοχή και το υψόμετρο.
Είδη φασκόμηλου
Υπάρχουν πολλά είδη φασκόμηλου, αλλά τα πιο εμπορικά είναι η Salvia fruticosa (Kυπριακή), η Salvia officinalis και Salvia triloba.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις

Έδαφος
Το φασκόμηλο αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, προτιμά όμως τα μέσης σύστασης, ασβεστούχα με καλή αποστράγγιση. Ιδανικό pH θεωρείται μεταξύ 6,2 έως 6,4. Ακατάλληλα εδάφη θεωρούνται τα πολύ αμμώδη και τα βαριά συνεκτικά που συγκρατούν υγρασία. Ευδοκιμεί τόσο σε θερμές, όσο και σε ψυχρές περιοχές. Η αντοχή του στο κρύο είναι μεγάλη αφού αντέχει μέχρι –25° C.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Σπορά
Η φασκομηλιά πολλαπλασιάζεται με σπόρο, ορισμένες φορές όμως ο πολλαπλασιασμός γίνεται με μοσχεύματα και παραφυάδες.
Η καλύτερη εποχή σποράς της φασκομηλιάς είναι το φθινόπωρο, όμως μπορεί να γίνει και την άνοιξη. Οι αποστάσεις φύτευσης μεταξύ των γραμμών είναι 80-100 cm και επί των γραμμών 50-60 cm, περίπου δηλαδή, 1700-2000 φυτά το στρέμμα.
Συγκομιδή
Η φασκομηλιά ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, ανάλογα με το υψόμετρο που βρίσκεται η καλλιέργεια. Η διάρκεια ζωής μιας καλλιέργειας φασκόμηλου ανέρχεται στα 13-15 χρόνια όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και γίνονται οι σωστές περιποιήσεις.
Η καλύτερη εποχή συγκομιδής είναι όταν το φυτό είναι λίγο πριν την άνθηση. Στις νότιες περιοχές η συλλογή αρχίζει από τον Απρίλιο, στις δε ορεινές κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Στις καλλιέργειες του φασκόμηλου, τον πρώτο χρόνο γίνεται μόνο μια συλλογή, ενώ από το δεύτερο έτος και μετά γίνονται 2-3 συλλογές. Η πρώτη συλλογή γίνεται τον Απρίλιο, η δεύτερη Ιούλιο και η τρίτη το Σεπτέμβριο. Κατά τη συλλογή αφαιρούνται οι βλαστοί λίγο πιο πάνω από τη διασταύρωση των πρώτων βλαστών.
Χρήσεις και Ιδιότητες
Χρησιμοποιείται για τις αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, σπασμολυτικές και στυπτικές ιδιότητές του.
Η πιο αξιοσημείωτη θεραπευτική δράση του φασκόμηλου είναι ότι παρεμποδίζει την εφίδρωση. Η δράση αυτή αρχίζει δύο ώρες μετά την πρόσληψη του τσαγιού και μπορεί να κρατήσει ορισμένες μέρες.
Άλλες ιδιότητες του φασκόμηλου είναι: τονωτικό, σπασμολυτικό, αντιδιαρροϊκό, αντιφυσητικό, αποχρεμπτικό, αντιπυρετικό, ευστόμαχο, υπερτασικό για ορισμένα είδη, όπως η σπατζιά Salvia officinalis και αντιβηχικό.
Τα φύλλα και οι ανθοί (φρέσκοι ή ξηροί) χρησιμοποιούνται ως τσάι, το δε αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία, φαρμακοποιία και στον αρωματισμό διαφόρων τροφίμων, κονσερβών και σαλτσών.
Πηγή: agrosimvoulos.gr


Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται στη Γάτα

E-mail Εκτύπωση PDF

cat_eating 

Είναι γνωστό ότι η περιέργεια και η τάση για εξερεύνηση είναι χαρακτηριστικά της πλειονότητας των γατών. Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με την άγνοια του ιδιοκτήτη τους, μπορούν να τους δημιουργήσουν προβλήματα, διότι το σπίτι που ζουν, και ειδικότερα η κουζίνα, κρύβει πολλούς κινδύνους. Κάποια από τα τρόφιμα που υπάρχουν στις κουζίνες των σπιτιών, αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μιας γάτας, ο οποίος είναι μεγαλύτερος εάν εκείνη είναι νεαρή. Αν και οι μελέτες για το ποιές τροφές είναι επικίνδυνες για τη γάτα είναι πολύ λιγότερες απ’ότι για το σκύλο, οι παρακάτω τροφές έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα, συνεπώς προτείνεται να αποφεύγονται στις γάτες.
Σκόρδο, κρεμμύδι και πράσο:
Οι γάτες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις τοξικές ενώσεις (σουλφοξείδια) των φυτών του γένους Allium. Τοξίκωση παρατηρείται συχνότερα λόγω κατανάλωσης κρεμμυδιού, αν και το σκόρδο είναι 5 φορές πιο τοξικό. Η συμπτωματολογία περιλαμβάνει γαστρεντερικές διαταραχές, αφυδάτωση, υπόταση, αδυναμία πήξης του αίματος και αιμολυτική αναιμία με σχηματισμό σωματίων Heinz, η οποία συνήθως γίνεται εμφανής μερικές μέρες μετά την κατανάλωση των υπεύθυνων φυτών. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα τα τμήματα των φυτών είναι τοξικά, καθώς και ότι τα φυτά παραμένουν το ίδιο τοξικά μετά από το μαγείρεμα αλλά και σε μορφή σκόνης.
Ωμό ψάρι:
Μερικά είδη ψαριών, περιέχουν υψηλή συγκέντρωση του ενζύμου θειαμινάση,το οποίο διασπά τη θειαμίνη (βιταμίνη Β1). Εάν προκύψει σοβαρή έλλειψη θειαμίνης, παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα. Επίσης, στο ωμό ψάρι είναι δυνατό να υπάρχουν παράσιτα, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν νόσο σε όλους τους καταναλωτές του, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας.
Ωμό αβγό:
Οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια του αβγού το καθιστούν ιδιαίτερα εύγευστο στις γάτες, καθώς και θρεπτικό. Παρ’όλα αυτά, τα ωμά αβγά εκθέτουν τη γάτα σε διάφορους κινδύνους, όπως βακτήρια (πχ Salmonella spp, Escherichia coli), οι οποίοι προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, καθώς και παγκρεατίτιδα. Επιπλέον, στο λεύκωμα του αβγού περιέχεται το ένζυμο αβιδίνη, το οποίο μειώνει σημαντικά την απορρόφηση της βιοτίνης (βιταμίνη Η ή Β7), προκαλώντας διαταραχή στη λειτουργία των κυττάρων του δέρματος. Συνεπώς, εάν ο ιδιοκτήτης της γάτας επιθυμεί να της προσφέρει αβγό, προτείνεται να είναι μαγειρεμένο, να δίνεται περιστασιακά και σε μικρή ποσότητα.
Κόκκαλα:
Τα κόκκαλα είναι από τις πλέον επικίνδυνες τροφές, διότι μπορούν να προκαλέσουν από κατάγματα στην οδοντοστοιχία και έμφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα, έως πνιγμό και διάτρηση του εντέρου. Με βάση όλους τους παραπάνω κινδύνους, κόκκαλα δεν θα πρέπει να προσφέρονται ποτέ στις γάτες.
Τροφές πολύ πλούσιες σε λιπαρά:
Όπως και στο σκύλο, η χορήγηση ιδιαίτερα λιπαρών τροφών συχνά οδηγεί σε ποικίλου βαθμού γαστρεντερικές διαταραχές. Ακόμη, τέτοιου έιδους τροφές έχουν ενοχοποιηθεί για την πρόκληση παγκρεατίτιδας τόσο στο σκύλο όσο και στη γάτα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται.
Γάλα:
Οι γάτες, όπως και πολλά άλλα θηλαστικά, με την πάροδο του χρόνου παρουσιάζουν μειωμένου βαθμού αξιοποίηση της λακτόζης. Συγκεκριμένα, όταν η γάτα ενηλικιωθεί, μειώνεται (ή παύει πλήρως) η έκφραση του γονιδίου της λακτάσης στο λεπτό έντερο, του ενζύμου δηλαδή που είναι απαραίτητο για την υδρόλυση της λακτόζης προς γλυκόζη και γαλακτόζη, οι οποίες μπορούν να απορροφηθούν από το έντερο. Έτσι, είναι πιθανό να εκδηλωθεί ποικίλης βαρύτητας δυσανεξία στη λακτόζη και πρόκληση οσμωτικής διάρροιας.
Σοκολάτα:
Οι μεθυλοξανθίνες (καφεΐνη, αμινοφυλλίνη, θεοφυλλίνη, θεοβρωμίνη κτλ), είναι ουσίες που μεταξύ άλλων, έχουν επίδραση στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού, του καρδιαγγειακού και του αναπνευστικού συστήματος. Τέτοιου είδους ουσίες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα (και ποτά) όπως η σοκολάτα, ο καφές και τα αναψυκτικά. Ενώ η συγκέντρωση της θεοβρωμίνης είναι 3-10 φορές μεγαλύτερη από αυτή της καφεΐνης στη σοκολάτα, συμβάλλουν και οι δύο στην εκδήλωση των συμπτωμάτων σε περίπτωση τοξίκωσης. Τα συμπτώματα ξεκινούν 6-12 ώρες μετά την κατανάλωση και περιλαμβάνουν αρχικά εμέτο και διάρροια, που μπορούν να εξελιχθούν σε αταξία, ταχυκαρδία, ταχύπνοια, υπέρταση και υπερθερμία. Το είδος της σοκολάτας (λευκή, μαύρη ή γάλακτος) σχετίζεται άμεσα με την τοξικότητά της (άρα και την ελάχιστη τοξικη της δόση), με τη μαύρη σοκολάτα να είναι η πιο τοξική και τη λευκή η λιγότερο τοξική. Η υψηλή συγκέντρωση λιπαρών που ίσως περιέχονται στη σοκολάτα, είναι πιθανό να επιπλέξουν την τοξίκωση με συνύπαρξη παγκρεατίτιδας. Είναι σημαντικό να υπολογίζεται η τοξική δόση μέσω αλγόριθμων που βασίζονται στο σωματικό βάρος της γάτας, το είδος της σοκολάτας καθώς και τη ποσότητα που καταναλώθηκε.
Αιθανόλη:
Τρόφιμα (και ποτά) που περιέχουν αλκοόλ δεν θα πρέπει να χορηγούνται στις γάτες, διότι αυτό έχει ακριβώς την ίδια δράση στο ήπαρ και στον εγκέφαλο της γάτας όπως του ανθρώπου, με την απαιτούμενη ποσότητα να είναι πολύ μικρότερη, καθιστώντας τις γάτες ιδιαίτερα ευαίσθητες. Τα συμπτώματα ποικίλουν από έμετο και διάρροια, μέχρι καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος, φτάνοντας ακόμα και στο θάνατο.
Ζύμη:
Η ωμή ζύμη που περιέχει μαγιά, μπορεί να προκαλέσει καταστολη του κεντρικού νευρικού συστήματος (λόγω ζυμώσεων και παραγωγής αιθανόλης), μεταβολικη οξέωση, ακόμα και διάταση στομάχου (με παρόμοια αποτελέσματα όπως η οξεία διάταση και στροφή του στομάχου). Θάνατος συνήθως επέρχεται λόγω της αιθανόλης και λιγότερο λογω της διάτασης του στομάχου. Για το λόγο αυτό, είναι ζωτικής σημασίας η προσκόμιση της ασυμπτωματικής γάτας στον κτηνίατρο, πριν λάβει χώρα η ζύμωση και η παραγωγή αιθανόλης.
Σταφύλια/σταφίδες:
Αν και δεν υπάρχουν επίσημες αναφορές για περιστατικά τοξίκωσης σε γάτα, ανέκδοτα στοιχεία αναφέρουν την πρόκληση νεφρικής βλάβης σε γάτες που κατανάλωσαν σταφύλια ή σταφίδες. Συνεπώς, θα ήταν συνετό να μην προσφέρονται στις γάτες, ειδικά σε εκείνες με επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία.
Εφόσον γίνει αντιληπτή η κατανάλωση κάποιου απο τα παραπάνω, θα πρέπει να ζητηθεί άμεσα συμβουλή κτηνιάτρου και να αποφευχθούν ενέργειες όπως η χορήγηση τσαγιού, όπως λανθασμένα πιστεύεται, διότι μπορεί να οδηγήσουν στο αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα (π.χ. το τσάι είναι 5-10 φορές πιο τοξικό από τη σοκολάτα.). Όσο νωρίτερα ληφθούν κατάλληλα μέτρα, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση για την πορεία της υγείας της γάτας.
Πηγή: www.diagnovet.gr
Παναγιώτης Αρχοντάκης,
Τελ. φοιτ. Κτηνιατρικής ΑΠΘ

Καλλιέργεια Καρότου

E-mail Εκτύπωση PDF

karota 

Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σεληνοειδών. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα χρώματος πορτοκαλί , κίτρινο , ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία .Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα , το χρώμα, και το μήκος της ρίζας . Τα φύλλα βγαίνουν από την κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο . Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά , κιτρινωπά ή ρόδινα . Περιλαμβάνει πάρα πολλές ποικιλίες ( πάνω από 50 ) με διαφορετικά χρώματα , σχήματα και μεγέθη ρίζας. 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Το καρότο είναι φυτό ψυχρής εποχής . Ευδοκιμεί σε όλες τις εύκρατες περιοχές κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15 με 17ο C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περιορίζεται η ανάπτυξη της γογγυλόριζας και το χρώμα της είναι φτωχό .
Έδαφος
Είναι φωτόφιλο φυτό και προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη με άφθονη υγρασία. Πριν τη σπορά το έδαφος πρέπει να φρεζάρεται για να ψιλοχωματιστεί. Μετά τη φύτευση απαιτείται καταστροφή ζιζανίων, άρδευση, λίπανση, αραίωμα και καταπολέμηση των έχθρων και των ασθενειών .

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται ή με σπόρο ή με φυτάρια, τα οποία αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται σε 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο . Η καλλιέργεια του καρότου μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μπιζέλι , σκόρδο , μαρούλι, πράσο, κρεμμύδι, ρεπάνι, λάχανο, τομάτα και μαϊντανό .
Άρδευση
Το καρότο αναπτύσσεται σε εδάφη με ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας, σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας του. Εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία προκαλούν την ανάπτυξη γογγυλόριζας με πικρή γεύση και σκληρή σύσταση. Αντίθετα οι γογγυλόριζες που αναπτύσσονται σε εδάφη με υπερβολική υγρασία έχουν ανώμαλο σχήμα και φτωχό χρωματισμό .
Αραίωμα
Το αραίωμα πραγματοποιείται στα πρώτα σταδία ανάπτυξης των φυτών . Οι αποστάσεις των φυτών πρέπει να είναι 5 – 7 εκατοστά. Η εφαρμογή του είναι απαραίτητη στην περίπτωση πυκνής σποράς αλλιώς οι γογγυλόριζες θα παραμείνουν πολύ μικρές λόγο ανταγωνισμού . Για αποφυγή πρασίνισματος γύρω από την κορυφή δημιουργείται ανάχωμα γύρω από τα πράσινα φύλλα .
Για την διευκόλυνση της εξαγωγής την μέρα της συγκομιδής εφαρμόζουμε πότισμα την προηγούμενη μέρα .

Πηγή: www.agrosimvoulos.gr


Διάλεξε το σκύλο ή τη γάτα που σου ταιριάζει

E-mail Εκτύπωση PDF

cats_dogs_03 

Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και την επιστροφή στην καθημερινότητα, οι εγκαταλείψεις νεοεισερχόμενων ζώων είναι ιδιαίτερα συχνές. Δυστυχώς, πολλές φορές οι ελλιπείς γνώσεις από μεριάς ιδιοκτητών για τις ανάγκες του ζώου τους οδηγεί στη λανθασμένη επιλογή ζώου. Η συμπεριφορά του ζώου είναι η συχνότερη αιτία η οποία οδηγεί τους ιδιοκτήτες στην εγκατάλειψη του ζώου ή ακόμη και στην ευθανασία (Salman et al. 2000).

Μία από τις πιο χρήσιμες υπηρεσίες που ένας κτηνίατρος μπορεί να προσφέρει στους εν δυνάμει πελάτες του είναι να τους βοηθήσει να επιλέξουν το κατοικίδιο εκείνο με το οποίο θα μπορέσουν να συμβιώσουν αρμονικά, ανάλογα με το σπίτι και τις συνθήκες ζωής τους. Αρκετοί όμως κτηνίατροι νιώθουμε αμήχανα να δώσουμε συμβουλές στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες για το τι ζώο να προμηθευτούν και περιοριζόμαστε σε ιατρικές, διατροφικές και ζωοτεχνικές συμβουλές.

Η απόκτηση ενός ζώου είναι μια συναισθηματική διαδικασία και όπως κάθε κτηνίατρος μπαίνει στη θέση των ιδιοκτητών, συμπάσχει με τους ιδιοκτήτες, για να δώσει τις κατάλληλες ιατρικές συμβουλές, έτσι και στην επιλογή του ζώου οφείλει να τους βοηθήσει να επιλέξουν το κατάλληλο κατοικίδιο, γάτα ή σκύλο, βάσει της φυλής, ηλικίας, φύλο, συμπεριφοράς ζώου. Π.χ. Ποιο κατοικίδιο θα ήταν καλύτερο για μια οικογένεια με παιδιά χωρίς προηγούμενη εμπειρία με ζώα και ποιο για μια ηλικιωμένη κυρία που μένει μόνη της;

Είδος ζώου. Σκύλος, γάτα, κουνέλι ή άλλο κατοικίδιο;

Η πρώτη ερώτηση προς τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες είναι τι ζώο σκέφτονται να αποκτήσουν. Το είδος του ζώου που είναι κατάλληλο για τον καθένα εξαρτάται από το χρόνο και το χώρο που διαθέτουν, τα χρήματα που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για τη φροντίδα του ζώου και τις συνθήκες ζωής τους, π.χ. ώρες εκτός σπιτιού, δραστηριότητες κ.α. Περιγράφοντας τις ανάγκες που έχει κάθε ζώο στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, π.χ. για άσκηση, φροντίδα, βόλτες για ούρηση/αφόδευση, περιποίηση τριχώματος, βοηθούνται να υιοθετήσουν ρεαλιστικές προσδοκίες και να προετοιμαστούν κατάλληλα. Π.χ. ίσως για κάποιους ιδιοκτήτες χωρίς ελεύθερο χρόνο που θα ήθελαν να αποκτήσουν ένα σκύλο, να ήταν προτιμότερο να αποκτήσουν μια γάτα ή ίσως ένα κουνέλι, που απαιτεί λιγότερη περιποίηση και διαθέσιμο χρόνο.

Φυλή ζώου. Καθαρόαιμο ή Hμίαιμο;

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πηγές πληροφοριών, π.χ. βιβλία, ιστοσελίδες που περιγράφουν τα χαρακτηριστικά της κάθε φυλής, μπορεί όμως να υπάρξει μεγάλη ποικιλομορφία μεταξύ ατόμων διαφορετικής γενετικής γραμμής, οικογένειας, ατόμων από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ή ακόμα και μεταξύ ατόμων από την ίδια τοκετοομάδα. Ως κτηνίατροι οφείλουμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά εκείνα τα οποία είναι πιο προβλέψιμα για κάθε φυλή, π.χ. τάση για προστασία στις φυλές φύλαξης, νιαούρισμα στις γάτες Σιάμ και τάση για κυνήγι στις ποιμενικές φυλές σκύλων. Αν και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τον χαρακτήρα ενός ζώου από τη φυλή του και μόνο, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά κάθε φυλής, τα οποία μπορεί να είναι ανεπιθύμητα από τους ιδιοκτήτες και σχετικά με τα οποία πρέπει να ενημερωθούν, π.χ. ζώα που έχουν τάση για έντονη σιελόρροια, τάση να ροχαλίζουν ή να μαδάνε.

Τα θέματα που πρέπει να τεθούν σχετικά με την επιλογή φυλής είναι:

 1. Αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν καθαρόαιμο ζώο ή ημίαιμο.
 2. Οι συγκεκριμένες λειτουργίες που εξυπηρετεί κάθε φυλή, π.χ. κυνήγι, φύλαξη.
 3. Κληρονομικά προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς που πιθανόν περιγράφονται σε κάποιες φυλές.
 4. Αν η επιθυμητή από τους ιδιοκτήτες φυλή είναι κατάλληλη για το σπίτι τους, τις συνθήκες ζωής τους και τις προσδοκίες τους.
 5. Πιθανοί περιορισμοί των ιδιοκτητών για την απόκτηση συγκεκριμένων φυλών.

Με την επιλογή ενός ημίαιμου ζώου από ένα καταφύγιο μπορούμε να βοηθήσουμε ένα ζώο να αποκτήσει μια καλύτερη ζωή ή και να σωθεί από την ευθανασία, ενώ παράλληλα το κόστος απόκτησής του είναι ιδιαίτερα χαμηλό. Τα ημίαιμα ζώα έχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, γενετικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα καθαρόαιμα, καθώς η γενετική ποικιλομορφία τους και η φυσική επιλογή, η δύναμη της φύσης να μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης των προβληματικών γονιδίων- τείνει να μειώσει τυχόν γενετική προδιάθεση για προβλήματα υγείας ή συμπεριφοράς, η οποία απαντά συχνότερα στα καθαρόαιμα ζώα [2].

Από το φαινότυπο, την εμφάνιση ενός ημίαιμου σκύλου, είναι αδύνατο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τους γονείς/συγγενείς του ζώου, όσο μεγάλη εμπειρία και αν έχει ο εκτιμητής από σκύλους. Σε πρόσφατη μελέτη, στην οποία οι ερευνητές έδειξαν σε ανθρώπους που ασχολούνται επαγγελματικά με τους σκύλους φωτογραφίες ημίαιμων ζώων και τους ρώτησαν τη γνώμη τους για το τι φυλή είναι το κάθε ζώο, βρέθηκε πως οι απαντήσεις των ειδικών δε συμφωνούσαν με τα αποτελέσματα από την ανάλυση DNA, με αποτέλεσμα να καταλήξουν oι ερευνητές στο ότι όση εμπειρία και αν έχει κάποιος, είναι σχεδόν αδύνατο να «μαντέψει» με επιτυχία το γενετικό υπόβαθρο ενός ημίαιμου ζώου [3]. Προσοχή, λοιπόν, πριν βγάλουμε συμπέρασμα για την καταγωγή κάποιου ημίαιμου ζώου!

Τι γίνεται όμως όσον αφορά τα καθαρόαιμα ζώα; Η επιλογή ενός καθαρόαιμου σκύλου μέσα από τις πάνω από χίλιες φυλές που υπάρχουν δεν είναι εύκολη και κάθε κτηνίατρος δεν μπορεί να γνωρίζει τα χαρακτηριστικά όλων των φυλών. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες να αποφασίσουν κάποιες συγκεκριμένες φυλές που τους ενδιαφέρουν και μετά να κλείσουν συμβουλευτικό ραντεβού με τον κτηνίατρό τους. Με αυτόν τον τρόπο ο κτηνίατρος θα μπορεί να ερευνήσει διεξοδικά τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων φυλών και να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες πάνω σε:

 1. Φυσικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κάθε φυλής
 2. Λειτουργικότητα της φυλής, με ποιο σκοπό ιστορικά εξελίχθηκε η συγκεκριμένη φυλή
 3. Πιθανή γενετική προδιάθεση για προβλήματα υγείας
 4. Χαρακτηριστικές συμπεριφορές της φυλής
 5. Προβλήματα συμπεριφοράς που πιθανόν να έχουν περιγραφεί για τη συγκεκριμένη φυλή, π.χ. επαναλαμβανόμενες περιστροφές γύρω από τον εαυτό τους στα Bull Terriers.

Ηλικία Ζώου. Ενήλικο ή νεαρό;

Κουταβάκια νεότερα των 3 μηνών και γατάκια μικρότερα των 9 εβδομάδων κοινωνικοποιούνται και προσαρμόζονται ευκολότερα σε ένα νέο περιβάλλον. Τα νεαρά ζώα συνήθως είναι πιο εύκολο να υιοθετηθούν από ένα σπίτι που έχει ήδη άλλα κατοικίδια. Ας έχουμε όμως υπόψιν μας ότι τα νεαρά ζώα θέλουν μεγαλύτερη φροντίδα και διαθέσιμο χρόνο για να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτυχθούν σωστά. Έχει περιγραφεί πως ο επιθετικός τρόπος παιχνιδιού είναι πιο συχνός στις νεαρές γάτες, παρά στις ενήλικες, γεγονός το οποίο ίσως αποτελεί πρόβλημα για κάποιους ιδιοκτήτες, π.χ. ηλικιωμένους ή οικογένειες με μικρά παιδιά [4].

Τα ενήλικα ζώα μπορεί ήδη να ξέρουν πώς να συμβιώνουν αρμονικά σε ένα σπίτι, π.χ. να μένουν μόνα τους στο σπίτι, ο τρόπος παιχνιδιού τους να είναι πιο αποδεκτός, αλλά σε περίπτωση που δεν έχουν μάθει να συμβιώνουν αρμονικά με ανθρώπους ή και άλλα ζώα, η προσαρμογή τους μπορεί να επιφέρει αρκετές δυσκολίες στους ιδιοκτήτες τους.

Αρσενικό ή Θηλυκό, στειρωμένο ή αστείρωτο;

Τα αρσενικά ζώα είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα θηλυκά και έχουν την τάση να «μαρκάρουν» περισσότερο, να «ιππεύουν» και επιπλέον να αυνανίζονται. Η στείρωση μειώνει την τάση για την εκδήλωση σεξουαλικών συμπεριφορών, αλλά δεν τις εξαφανίζει. Σε σκύλους εργασίας -αφορά και σκύλους που λαμβάνουν μέρος σε κυνήγι- έχει βρεθεί πως η στείρωση δεν επηρεάζει τις ικανότητές τους [5].

Η στείρωση αρσενικών γατών ελαττώνει την έντονη μυρωδιά του ούρου, και μειώνει τη συχνότητα συμπεριφορών σχετικών με την αναπαραγωγή, όπως οι διαμάχες μεταξύ αρσενικών κατά την περίοδο του οίστρου του θηλυκού, το «μαρκάρισμα» και η τάση να φεύγουν από το σπίτι. Παρόλα αυτά, επειδή ο σεξουαλικός διμορφισμός του εγκεφάλου πραγματοποιείται κατά την εμβρυική φάση της ζωής, πριν τη γέννηση, κάποιες συμπεριφορές σχετικά με την αναπαραγωγή μπορεί να εκδηλώνονται και μετά τη στείρωση. Για παράδειγμα, το 10% των στειρωμένων θηλυκών γατών και το 5% των στειρωμένων αρσενικών γατών θα συνεχίζουν να «μαρκάρουν» με ούρο και μετά τη στείρωσή τους [6].

Παρόλα τα αποδεδειγμένα οφέλη της στείρωσης στην υγεία των ζώων και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους [7], δεν είναι ακόμη σαφείς οι συνέπειες της στείρωσης στη συμπεριφορά των ζώων. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η επιθετικότητα μειώνεται με τη στείρωση, ενώ άλλες μελέτες ότι η επιθετικότητα δεν επηρεάζεται από τη στείρωση ή ακόμη και αυξάνεται σε κάποιες περιπτώσεις. Βάσει των μέχρι τώρα ερευνών, η στείρωση δεν ενδείκνυται για την αλλαγή της συμπεριφοράς του ζώου, εφόσον η συμπεριφορά αυτή δεν είναι σχετική με την αναπαραγωγή του ζώου, αλλά για την πρόληψη ιατρικών προβλημάτων και την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους.

Ζώο από Καταφύγιο, Εκτροφέα ή Pet-shop;

Τα καλύτερο μέρος για να προμηθευτεί κανείς ένα καθαρόαιμο ζώο είναι ο εκτροφέας με καλή φήμη, αν και πολλά καταφύγια ζώων πλέον αποτελούν καλή επιλογή και για καθαρόαιμα ζώα. Αν τα κουταβάκια και τα γατάκια προέρχονται από εκτροφέα, ο αγοραστής μπορεί εύκολα να επιβεβαιώσει αν είχαν την κατάλληλη φροντίδα και την απαραίτητη για την κοινωνικοποίησή τους επαφή με ανθρώπους και πιθανόν άλλα ζώα, π.χ. αν ζούσαν μέσα στο σπίτι με συχνή ανθρώπινη επαφή ή έξω από το σπίτι σε κλουβιά, και παράλληλα να αξιολογήσει την υγεία και τη συμπεριφορά των γονιών. Στις γάτες συγκεκριμένα, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν πως χαρακτηριστικά όπως η αυτοπεποίθηση, η ανοχή στα ανθρώπινα χάδια και ίσως και η φιλικότητα προς τους ανθρώπους σχετίζονται περισσότερο με τα γονίδια του πατέρα και όχι της μητέρας [8]. Συνεπώς, για τις γάτες, όπου αυτό είναι δυνατόν, η παρατήρηση και η αξιολόγηση του πατέρα μπορεί να αποδώσει σημαντικές πληροφορίες για το χαρακτήρα των απογόνων του.

Καθαρόαιμοι σκύλοι από pet-shops ή καταφύγια έχουν άγνωστο ιατρικό ιστορικό και επιπλέον έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αναπνευστικές και γαστρεντερικές νόσους [9]. Σχετικά με τη συμπεριφορά τους, έχει βρεθεί ότι σκύλοι που προέρχονται από pet-shops, σε σχέση μ’ αυτούς που προέρχονται απευθείας από εκτροφείς, εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα επιθετικότητας προς ανθρώπους και άλλα ζώα, προβλήματα αποχωρισμού από τον ιδιοκτήτη τους, ούρησης και αφόδευσης μέσα στο σπίτι και εκδηλώνουν συχνότερα φοβίες [10].

Ιδανικά, το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το κουταβάκι ή το γατάκι πρέπει να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται στο περιβάλλον του μελλοντικού του σπιτιού και οι συγγενείς, γονείς και αδέρφια να έχουν ελεγχθεί και αξιολογηθεί θετικά.

Δεν είναι απίθανο κάποια προβλήματα συμπεριφοράς να έχουν κάποια γενετική βάση, π.χ. κυνήγι της ουράς στα Γερμανικά Ποιμενικά ή επιθετικότητα στα English Cocker Spaniels, αν και για την πλήρη εκδήλωσή τους προϋποτίθεται συνήθως να συνυπάρχουν αρκετά ακόμη ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Ο ρόλος του κτηνιάτρου στην επιλογή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντικός και με την κατάλληλη προετοιμασία μπορεί να προσφέρει τη συμβουλευτική αυτή υπηρεσία στους μελλοντικούς ιδιοκτήτες, συσφίγγοντας έτσι τη σχέση κτηνιάτρου-ιδιοκτήτη και αυξάνοντας ταυτόχρονα τις πιθανότητες μιας αρμονικής συμβίωσης μεταξύ του κατοικίδιου συντρόφου και του «ιδιοκτήτη» του.

Πηγή: www.diagnovet.gr (Χρήστος Η. Καραγιάννης Κτηνίατρος)
Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 07 Ιανουάριος 2015 09:20

ΚΟΙΝΟΥΡΩΣΗ , ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΗ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ , ΥΔΑΤΙΝΩΔΗΣ ΙΛΙΓΓΟΣ , ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

E-mail Εκτύπωση PDF

hqdefault *Τα λευκά στίγματα εσωτερικά της κύστης είναι οι σκωληκοκεφαλές της ταινίας, οι οποίες όταν καταποθούν από σκύλο μετατρέπονται σε ενήλικα παράσιτα αυτής, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της.**

ΚΟΙΝΟΥΡΩΣΗ , ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΗ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ ,
ΥΔΑΤΙΝΩΔΗΣ ΙΛΙΓΓΟΣ , ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
COENUROSIS, COENURIASIS, GID, STURDY, WATER BRAIN

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται όταν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα των προβάτων προσβληθεί από την  Coenurus cerebralis (διαφανής κύστη διαμέτρου 5 cm περίπου στην εσωτερική επιφάνεια της οποίας είναι κολλημένες σε ομάδες μέχρι και 700 σκωληκοκεφαλές), την προνυμφική μορφή  του κεστώδους παρασίτου Taenia multiceps.

Η Taenia multiceps παρασιτεί στην ενήλική της μορφή  το έντερο των σαρκοφάγων ζώων(σκύλοι,αλεπούδες) και το μέγεθός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο!. Τα αυγά της είναι υποσφαιρικά με διάμετρο περίπου 35 μm . Ο βιολογικός της κύκλος είναι έμμεσος, με ένα ενδιάμεσο μεσάζοντα(ξενιστή) κυρίως το πρόβατο.

Τα αυγά της ταινίας απελευθερώνονται από τις ωοφόρες προγλωτίδες της  ταινίας και μέσω των κοπράνων των σκύλων μολύνονται τα χόρτα τα οποία όταν βοσκηθούν από τα πρόβατα μεταφέρονται και εκκολάπτονται στο λεπτό τους έντερο και οι ογκόσφαιρες που προκύπτουν μετά την εκκόλαψη των αυγών μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και διασκορπίζονται σε όλο το σώμα. Εξελίσσονται όμως μόνο αυτές που θα καταλήξουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η χρονική διάρκεια ωρίμανσης του κοίνουρου, από τη στιγμή που θα εισέλθει στο πρόβατο και μεταναστεύσει δια μέσου της εγκεφαλικής ουσίας στην επιφάνεια του εγκεφάλου, μπορεί να φτάσει μέχρι και 8 μήνες. Ο κύκλος του παρασίτου επαναλαμβάνεται όταν ο σκύλος τραφεί με μολυσμένα κεφάλια  προβάτων. Να τονίσουμε ότι κάθε σκωληκοκεφαλή που περιέχεται στην κύστη μέσα στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου μετατρέπεται σε ενήλικο παράσιτο της ταινίας μόνο όταν φαγωθεί από σκύλο. Οι αλεπούδες είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό υπεύθυνες για τη μετάδοση της ασθένειας απ`ότι τα σκυλιά που ζουν στην περιοχή βόσκησης των προβάτων.

Έτσι ενώ   το ενήλικο παράσιτο της Taenia multiceps είναι από τα κύρια αίτια της ταινίασης των σκύλων, η προνυμφική της μορφή Coenurus cerebralis είναι η αιτία της κοινούρωσης των προβάτων.

Η κοινούρωση είναι το πιο συχνό νευρολογικό πρόβλημα των προβάτων(σπάνια σε αίγες, βοοειδή, χοίρο, άλογα, άνθρωπο).

Προσβάλλονται πρόβατα αναπαραγωγής 6 -18 μηνών. Σπάνια άνω των 3 ετών.

biologiko_kuklos_coenurus
Διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια μορφή

ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ

Η οξεία κοινούρωση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής φάσης της νόσου, συνήθως περίπου 10 ημέρες μετά από την κατάποση του μεγάλου αριθμού των αυγών της ταινίας.(Συνήθως όταν κοπάδια εισέρχονται να βοσκήσουν σε λιβάδια βαριά μολυσμένα από περιττώματα σκύλων). Νεαρά αρνιά ηλικίας 6-8 εβδομάδων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια οξείας ασθένειας. Τα συμπτώματα  σχετίζονται με μια φλεγμονώδη και αλλεργική αντίδραση. Υπάρχει παροδικός πυρετός, και σχετικά ήπια νευρολογικά συμπτώματα όπως απάθεια και μια μικρή στροφή του κεφαλιού. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και τα ζώα μπορεί να αναπτύξουν εγκεφαλίτιδα, υπερευαισθησία, επιληπτικές κρίσεις και να πεθάνουν μέσα σε 4-5 ημέρες . Άλλες φορές αναφέρονται: αταξία, κατάθλιψη, τύφλωση, σκολίωση, κώμα και δυσμετρία.

ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΡΦΗ

Η χρόνια κοινουρίαση συμβαίνει συνήθως σε πρόβατα από 6-18 μηνών. Ο χρόνος που απαιτείται για τις προνύμφες να εκκολαφθούν να μεταναστεύσουν και  να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να παρουσιάσουν  δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Tα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της κύστης μέσα στον εγκέφαλο.  Τα πρώτα σημάδια είναι συχνά ανωμαλίες συμπεριφοράς, με το ασθενές ζώο να τείνει να ξεχωρίζει από το κοπάδι και να αντιδρά αργά σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Καθώς η κύστη μεγαλώνει, τα κλινικά συμπτώματα εξελίσσονται σε κατάθλιψη, μονομερή τύφλωση, κυκλικές κινήσεις, περπάτημα σηκώνοντας τα μπροστινά πόδια ψηλά, κλίση της κεφαλής, έλλειψη συντονισμού, παράλυση και  κατάκλιση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, το ζώο καταλήγει. Η χρόνια μορφή αναγνωρίζεται πιο εύκολα (από την οξεία) , είναι η μορφή που αναφέρεται  πιο συχνά και πολύ σπάνια αφορά  πρόβατα ηλικίας άνω των 3 ετών.

Σε 80-90% των περιπτώσεων, η κύστη βρίσκεται σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο, ενώ στο 5-10% των περιπτώσεων, αυτή εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Σπανίως καταλαμβάνει δύο θέσεις στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου ή στο νωτιαίο μυελό. Όταν η κύστη  αναπτύσσεται μέσα στο νωτιαίο μυελό η πίεση που ασκείται στον μυελό προκαλεί προοδευτική παράλυση του ενός ή και των δύο πίσω ποδιών. Η λιστερίωση, η σαρκοσποριδίαση η πολιοεγκεφαλομαλάκυνση , το απόστημα εγκεφάλου, η νόσος του Scrapie, Visna,  θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαφορική διάγνωση της  κοινουρίασης.

Η  θεραπεία βασίζεται στην χειρουργική αφαίρεση της κύστης coenurus μετά από γενική αναισθησία του ζώου και έχει ένα πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας 85%, ιδιαίτερα μετά τον ακριβή εντοπισμό της βλάβης. Παρ'όλα αυτά, πολλοί αγρότες μπορούν να επιλέξουν να σφαγούν  τα  πρόβατα πού είναι κατάλληλα για την εμπορία για οικονομικούς λόγους και η ευθανασία εκείνων που είναι σε κακή κατάσταση.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ

Η παρουσία της κύστης σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο προκαλεί απώλεια του ανακλαστικού απειλής στο ετερόπλευρο μάτι. Δηλαδή τύφλωση στο δεξί μάτι φανερώνει ότι η κύστη βρίσκεται στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Η τύφλωση από το ένα ή το άλλο μάτι μπορεί να ερευνηθεί σκεπάζοντας διαδοχικά το καθένα με ένα μαύρο πανί. Όταν  η τύφλωση είναι και στα δύο  μάτια (αμφοτερόπλευρη) τότε είναι πιθανότερο η βλάβη(η κύστη) να είναι στην παρεγκεφαλίδα.

Η συμπεριφορά  του προβάτου κάνοντας κύκλους είναι συχνή σε πρόβατα με κυνούρωση. Μικρής διαμέτρου κύκλοι 1-2 μέτρα φανερώνουν την ύπαρξη του πυρήνα της κύστης βαθειά μέσα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, ενώ κύκλοι μεγάλης διαμέτρου φανερώνουν μια περισσότερο επιφανειακή εγκατάσταση της κύστης. Υπάρχει μια τάση στα πρόβατα να κάνουν κύκλους προς τη μεριά μιας επιφανειακής κύστης και αντίθετα από τη μεριά μιας βαθύτερα εντοπισμένης κύστης. Κατάπτωση και πίεση της κεφαλής σε αντικείμενα εμφανίζεται σε πρόβατα με την κύστη εντοπισμένη στους μπροστινούς λοβούς του εγκεφάλου

Αλλοιώσεις στην παρεγκεφαλίδα χαρακτηρίζονται από δυσμετρία, αταξία, αλλά με διατήρηση της δύναμης και με στήριξη του ζώου έχοντας τα πόδια ανοικτά . Έλλειψη του ανακλαστικού της απειλής και στα δύο μάτια συνήθως εμφανίζεται σε πρόβατα με εντοπισμό της κύστης στην παρεγκεφαλίδα. Επιδείνωση της κλινικής κατάστασης του ζώου είναι πολύ πιο γρήγορη όταν η κύστη είναι στην παρεγκεφαλίδα.

Συχνά  το κρανιακό οστό στην γύρω  περιοχή πάνω από την κύστη μαλακώνει σαν αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκεί η διαρκώς αυξανόμενη σε όγκο επιφανειακή  κύστη. Με προσεκτική ψηλάφηση ή  κρούση με πλαστικό σφυράκι, στο ξυρισμένο κεφάλι του προβάτου συχνά εντοπίζουμε τη μαλάκυνση, που μας δίνει περισσότερες πιθανότητες εντοπισμού της θέσης της κύστης χωρίς αυτό να είναι πάντα ασφαλές καθότι η μαλάκυνση  του οστού  έχει συμβεί να βρίσκεται αριστερά ή δεξιά ή και γύρω από την περιοχή της κύστης. Το μαλάκωμα του κρανίου παρατηρείται στα προχωρημένα στάδια της χρόνιας μορφής της  νόσου σαν αποτέλεσμα της διαρκούς πίεσης της αυξανόμενης κύστης και όχι στα αρχικά στάδια.

Αν δεν υπάρχει μαλάκωμα του κρανίου , από τα αποτελέσματα της νευρολογικής εξέτασης προσδιορίζουμε την περιοχή όπου θα τρυπήσουμε το κρανίο και μέσα από την διανοιχθείσα οπή με τη βοήθεια υπερήχου μπορούμε να κάνουμε ακριβή εντοπισμό της θέσης της κύστης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ  Η   ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Νηστεία του προβάτου από φαί και νερό την προηγούμενη μέρα.

Ξύρισμα της περιοχής και αντισηψία. Χρήση ξυλοκαΐνης τοπικά γύρω από την περιοχή που θα τρυπήσουμε.

Κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη) και αντιβίωση(πενικιλίνη στρεπτομυκίνη) πριν την επέμβαση.

Ατροπίνη για τον έλεγχο της σιελόρροιας.

Ξυλαζίνη και πεντοβαρβιτάλη για γενική αναισθησία.

Το πρόβατο σε στερνική θέση με το κεφάλι χαμηλότερα για να τρέχουν τα σάλια έξω. Κόβουμε το δέρμα στην περιοχή διάτρησης σε μορφή τόξου μεγαλύτερου του ημικυκλίου διαμέτρου 1 – 1,5 cm και το ανασηκώνουμε αποχωρίζοντας το από το κρανίο. Εφαρμόζοντας το  ειδικό τρυπάνι στην απογυμνωμένη από το δέρμα περιοχή περιστρέφουμε με μεγάλη προσοχή ,σταματώντας και ελέγχοντας κάθε τόσο. Απαιτεί λεπτούς χειρισμούς μέχρι να αφαιρεθεί το κομμάτι του οστού   και να μην προκαλέσουμε ζημιά στη σκληρή μήνιγγα που καλύπτει τον εγκέφαλο και στα αγγεία του. Στη συνέχεια τέμνοντας με προσοχή τη σκληρή μήνιγγα στο μέσον της περιμένουμε να δούμε την κύστη να προβάλει προς τα έξω λόγω της ενδοκρανιακής πίεσης που υπάρχει. Με το πλαστικό τμήμα ενός φλεβοκαθετήρα 18 G προσαρμοσμένο σε σύριγγα 50 ml μπαίνουμε στην κύστη και αφαιρούμε το υγρό μειώνοντας έτσι τον όγκο της κύστης μέχρι το σημείο που να μπορέσουμε με προσοχή να την αφαιρέσουμε από την τρύπα.
koinourosi1

**Η κύστη προβάλει προς τα έξω λόγω της μεγάλης ενδροκρανιακής πίεσης που υπάρχει**

Γίνεται συρραφή της σκληρής μήνιγγας με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα και στη συνέχεια του δέρματος χωρίς το αφαιρεθέν οστό. Μετεγχειρητικά αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα. Τις περισσότερες φορές η βελτίωση της υγείας του προβάτου είναι θεαματική.

koinourosi2 

**Μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του υγρού της κύστης, ο όγκος της έχει ελαττωθεί. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα τοιχώματα της κύστης με τις σκωληκοκεφαλές να είναι προσκολλημένες εσωτερικά αυτής.**

koinourosi3 

**Μετά τη συρραφή σκληρής μήνιγγας και δέρματος, χωρίς το αφαιρεθέν κομμάτι του κρανιακού οστού**

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τακτική αποπαρασίτωση των σκυλιών του κοπαδιού κάθε 8 εβδομάδες με ένα αποτελεσματικό ταινιοκτόνο χάπι που να περιέχει πχ praziquantel.

Σφάγια και παραπροϊόντα των σφαγίων να μαγειρεύονται πολύ καλά πριν δοθούν στα σκυλιά. Προσοχή όχι τα κεφάλια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Diseases of sheep,4th edition, edited by I.D.Aitken
Sheep ailments by Eddie Straiton.
Diseases of the goat, 2” edition  by Iohn Mathhhews.
Sheep Medicine Philip R Scott.
The veterinary book for sheep farmers. David.Henderson 1995
Diseases and disorders of the sheep and the goat , Karl A Linklater, Mary C Smith.
Κτηνιατρική Παρασιτολογία Ι.Θ.Θεοδωρίδη 2001.

Καλλιέργεια Μελιτζάνας

E-mail Εκτύπωση PDF

MELITZANES 

Χαρακτηριστικά
Η μελιτζάνα (Solanum melongena)καλλιεργείται ως ετήσιο στις εύκρατες ζώνες και ως πολυετές στις τροπικές. Έχει τάσεις ανάπτυξης προς τα άνω και έχει βλαστάνουσα κορυφή. Οι βλαστοί στην αρχή της ανάπτυξης τους είναι τρυφεροί ποώδεις και με την πάροδο του χρόνου γίνονται ξυλώδεις. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα επί των βλαστών, μεγάλα και ελλειψοειδή ενώ η ρίζα αναπτύσσεται σε ενδιάμεσο βάθος.
Όσον αφορά τα άνθη, ανάλογα με το μήκος του στύλου, αυτά διακρίνονται σε μακρόστυλα, ψευδοκοντόστυλα και πραγματικά κοντόστυλα. Τα άνθη αυτογονιμοποιούνται . Ο καρπός είναι ράγα διαφόρων σχημάτων, σφαιροειδής, απιοειδής, ωοειδής, επίμηκης ή κυλινδρικός. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, υδατάνθρακες και σε μικρότερο ποσοστό από λίπη και πρωτεΐνες.
Η καλλιέργεια μπορεί να είναι υπαίθρια ή θερμοκηπιακή.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Οι θερμοκρασίες που απαιτεί η καλλιέργεια για να αναπτυχθεί άριστα είναι αρκετά υψηλές γι αυτό και χαρακτηρίζεται ως καλοκαιρινή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη των 22ο C και τη νύχτα κάτω των 18ο C, ενώ η ελάχιστη σχετική υγρασία που χρειάζεται φτάνει το 75%.
Ποια εδάφη είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια;
Αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία!
Έδαφος
Το ιδανικό έδαφος για τη μελιτζάνα ,είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία καλά αποστραγγιζόμενο , ενώ το pH του, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8. Πριν από τη φύτευσή των φυταρίων το έδαφος χρειάζεται να καθαριστεί και να λιπανθεί οργανικά αλλά και με άζωτο. Προαιρετικά συστήνεται η κάλυψή του με μαύρο φιλμ ώστε να βοηθηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας την οποία τόσο ανάγκη έχει η καλλιέργεια.
Φύτευση
Η φύτευση των φυταρίων που έχουν ληφθεί από κάποιο φυτώριο ,είτε έχουν παραχθεί από τον ίδιο τον παραγωγό, γίνεται τέλη Μαΐου όταν οι θερμοκρασία έχει περάσει τους 22ο C. Τα φυτά φυτεύονται σε λάκκους πάνω σε γραμμές ,με αποστάσεις φύτευσης 0,7μ-0,9m μεταξύ των γραμμών και 0,5μ-0,6m επί των γραμμών. Ακολουθεί καλό πότισμα. Μόλις, τα φυτάρια φτάσουν τα 30 cm ,θα χρειαστεί να υποστηριχθούν με κάποιο τρόπο όπως ακριβώς και οι ντομάτες.
Άρδευση
Απαιτεί τακτικές αρδεύσεις καθώς η καλλιέργεια χρειάζεται πολύ νερό, χωρίς βέβαια να γίνονται υπερβολές. Τα ποτίσματα γίνονται τόσα ώστε το έδαφος να διατηρεί πάντα υγρασία χωρίς να λιμνάζει.
Συγκομιδή και Αποδόσεις
Η συγκομιδή αρχίζει 60-80 ημέρες μετά τη φύτευση ανάλογα πάντα με την ποικιλία . Οι μελιτζάνες θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος ,ενώ η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή. Αν αφεθούν και ωριμάσουν πάνω από το επιθυμητό όριο, αποκτήσουν δηλαδή καφέ όψη απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ,καθώς τότε παράγουν μια επιβλαβή για τον οργανισμό ουσία τη σολανίνη ,που είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καταναλώνονται πράσινες οι πατάτες.
Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται τακτικά ώστε να αυξάνει η παραγωγή ,και πάντα με κάποιο αιχμηρό μέσο αποφεύγοντας έτσι τη συστροφή του μίσχου τους.
Οι μέγιστες αποδόσεις σε υπαίθρια πάντα καλλιέργεια ,σύμφωνα με παραγωγούς αγγίζουν τα 200 κιλά ανά στρέμμα ,με το κόστος να αγγίζει τα 500 με 600 ευρώ το στρέμμα.
Οι τιμές του προϊόντος στην αγορά , εξαρτώνται άμεσα από την εποχή , και κυμαίνονται μεταξύ 0,3 και ο,6 ευρώ το κιλό η μέγιστη. Οι ποικιλίες Π.Ο.Π αγγίζουν χαρακτηριστικά μεγαλύτερες τιμές .
Τα φυτά μελιτζάνας μπορούν κάλλιστα να συγκαλλιεργηθούν με φυτά βασιλικού, αμάραντο καθώς και φασόλια.
Τα φυτά προσβάλλονται δυστυχώς από πληθώρα εντόμων και μικροοργανισμών και ιών οι κυριότεροι από τους οποίους είναι : δορυφόροι , αφίδες , αλευρώδη, τετράνυχος, πράσινο σκουλήκι ενώ είναι πιθανό να επηρεαστούν επίσης από προσβολές ωιδίων αγγουριάς ή ντομάτας ,ξηρή σήψη ή τάπωμα. 
Πηγή: agrosimvoulos.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΛΙΟΥ

E-mail Εκτύπωση PDF

LIPASMA 

Την φετινή χρονιά, ενόψει απουσίας θειϊκού καλίου στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων και την έναρξη των λιπάνσεων με σύνθετα λιπάσματα ( με την καλλιέργεια  της ελιάς να προηγείται), δυστυχώς τεχνηέντως  λιπάσματα με χλωριούχο κάλιο πλασάρονται σαν λιπάσματα θειϊκού καλίου και μάλιστα σε τιμή παραπλήσια (τα λιπάσματα θειϊκού καλίου είναι πάντα πιο ακριβά).
Αρχικά θα πρέπει να βάλουμε κάποια θέματα για τα οποία επικρατεί σύγχυση στην σωστή τους βάση. Το πρώτο θέμα είναι το κατά πόσο τα λιπάσματα με χλωριούχο κάλιο είναι επιβλαβή ή όχι και εάν θα πρέπει να προτιμάμε τα λιπάσματα με θειϊκό κάλιο έναντι αυτών. Όπως συμβαίνει και στα περισσότερα θέματα η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά. Υπάρχουν καλλιέργειες ανθεκτικές στο χλωριούχο κάλιο όπως επίσης υπάρχουν και κάποιες καλλιέργειες ευαίσθητες σε αυτό. Θα πρέπει βέβαια πάντοτε να συνυπολογίζουμε και άλλους παράγοντες όπως η μηχανική σύσταση του εδάφους, η ποιότητα του νερού ποτίσματος και η συχνότητα βροχοπτώσεων σε μια περιοχή. Συνήθως ελαφριά εδάφη δεν εμφανίζουν κανένα πρόβλημα μιας και το χλώριο ξεπλένεται και απομακρύνεται. Προβλήματα μπορούν να εμφανιστούν κυρίως σε περιπτώσεις εδαφών με βαριά μηχανική σύσταση ή σε περιπτώσεις που συναντάμε αδιαπέρατο εδαφικό ορίζοντα (τα χωράφια αυτά νεροκρατούν). Σε αυτές τις περιπτώσεις  με την άνοδο της θερμοκρασίας και την επικράτηση συνθηκών εξατμισοδιαπνοής, το χλώριο ανεβαίνει με αποτέλεσμα δυνητικά σε κάποιες περιπτώσεις να μπορεί να προκληθεί τοξικότητα. Προβλήματα επίσης μπορεί να προκληθούν σε παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές με νερό ποτίσματος κακής ποιότητας. Από την άλλη η ποσότητα του χλωρίου που προστίθεται στα εδάφη μέσω των λιπασμάτων είναι μικρή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.
Συνεπώς απάντηση στο ερώτημα λιπάσματα με κάλιο θειϊκό ή χλωριούχο  θα πρέπει να δίνεται μετά από συνυπολογισμό όλων των παραπάνω παραγόντων από κάποιο γεωπόνο.
Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι σε κάθε περίπτωση να ξέρουμε τι αγοράζουμε και σε τι τιμή. Συχνά πάνω στο σακί παρόλο που το κάλιο είναι χλωριούχο αναφέρεται δίπλα από τον τύπο του λιπάσματος και οι μονάδες θείου, οι οποίες προέρχονται από άλλες πηγές όπως η θειϊκή αμμωνία ή το θειϊκό μαγνήσιο που περιέχει το λίπασμα με σκοπό την δημιουργία σύγχυσης. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις τα λιπάσματα αυτά πλασάρονται εσκεμμένα ως λιπάσματα θειϊκού καλίου. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα λιπάσματα αυτά προσφέρονται ακριβότερα απ’ ότι θα έπρεπε σε τιμή παραπλήσια των λιπασμάτων με θειϊκό κάλιο.
Η εταιρεία Γαβριήλ, συμβουλεύει: Προσέξτε τι αγοράζετε και διαβάστε πάντοτε τις ετικέτες των λιπασμάτων. Βάσει νομοθεσίας αν και δεν υπάρχει υποχρέωση στις εταιρείες να διευκρινίζουν την προέλευση του καλίου, δηλαδή εάν προκύπτει από θειϊκό ή χλωριούχο κάλιο, εν τούτοις όταν ένα λίπασμα περιέχει θειϊκό κάλιο και maximum ποσοστό σε χλώριο 2% πάνω στο σακί μπορεί να αναγράφεται η φράση: ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ. Όταν οι προϋποθέσεις αυτές πληρούνται συνήθως οι εταιρείες αναγράφουν την χαρακτηριστική φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ γιατί ούτως ή άλλως το χαρακτηριστικό αυτό αποτελεί εμπορικό πλεονέκτημα και για αυτό το λόγο το τονίζουν. Συνεπώς όταν πάνω στο σακί αναγράφεται η φράση ΦΤΩΧΟ ΣΕ ΧΛΩΡΙΟ ή ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΛΩΡΙΟΥ τότε σίγουρα το κάλιο προέρχεται από θειϊκό κάλιο, το λίπασμα περιέχει maximum 2% χλώριο και η τιμή του λιπάσματος είναι δικαιολογημένα ψηλότερη.  Από την άλλα εάν δεν αναγράφεται η συγκεκριμένη φράση τότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ζητάτε διευκρίνιση για την προέλευση του καλίου, εάν δηλαδή προέρχεται από θειϊκό ή χλωριούχο κάλιο ώστε να είστε σε θέση να κρίνεται και την τιμή που αγοράζετε το λίπασμα μιας και τα λιπάσματα χλωριούχου καλίου είναι πάντοτε φθηνότερα από τα αντίστοιχα λιπάσματα θειϊκού καλίου. Μην διστάζετε ακόμα και να ζητάτε έγγραφη βεβαίωση από τις εταιρείες – προμηθευτές για την προέλευση του καλίου.
Συνοψίζοντας, η σωστή ενημέρωση βοηθά να αποφύγουμε πολλά λάθη που θα μας κοστίσουν ακριβά. Ζητάμε την γνώμη τοπικού γεωπόνου για την αναγκαιότητα ή όχι της χρήσης λιπασμάτων με θειϊκό κάλιο για την καλλιέργειά μας και στην συνέχεια κρίνουμε την τιμή του λιπάσματος βάσει αντικειμενικών κριτηρίων όπως αυτό της προέλευσης του καλίου. Το οφείλουμε άλλωστε στον ίδιο μας τον εαυτό, στον κόπο μας και την επένδυσή μας στον αγροτικό τομέα.

ΠΑΘΗΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ του Κ. ΓΙΑΔΙΝΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
probata koinourosi
Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 13 Δεκέμβριος 2014 10:20

Καρδιολογικά προβλήματα στα κατοικίδια κουνέλια

E-mail Εκτύπωση PDF

kounelia 

Καθώς ο μέσος όρος ζωής των κουνελιών, ως ζώα συντροφιάς αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά με καρδιολογικά προβλήματα. Στα κουνέλια, όπως σε όλα τα μικρά θηλαστικά ο καρδιακός ρυθμός είναι ταχύτερος σε σχέση με αυτόν του σκύλου ή της γάτας. Ένα κουνέλι σε κατάσταση ηρεμίας έχει κανονικά καρδιακό ρυθμό που κυμαίνεται από 140-180 παλμούς ανά λεπτό, ενώ σε καταστάσεις άγχους μπορεί να υπερβεί και τους 300 παλμούς το λεπτό (πάνω από 5 χτύπους ανά δευτερόλεπτο). Τα προβλήματα μπορεί να προέρχονται από τον καρδιακό μυ, τις βαλβίδες ή την ηλεκτρική αγωγιμότητα και συχνά συνυπάρχουν με άλλες ασθένειες. Στους παράγοντες που προδιαθέτουν τις καρδιακές παθήσεις ανήκουν η ηλικία, η διατροφή και το γενετικό υπόβαθρο.
Η καρδιακή νόσος δεν είναι εύκολο να διαγνωστεί στα κουνέλια, λόγω του γρήγορου καρδιακού ρυθμού. Η διαφοροποίηση στους ήχους της καρδιάς και στον ρυθμό της, σπάνια είναι εφικτό να γίνει μόνο με τη χρήση στηθοσκοπίου. Πιο συχνά στην κλινική πράξη συναντώνται οι μυοκαρδιοπάθειες σε φυλές "γίγαντα" (γονιδιακή προδιάθεση), όπως επίσης και ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός ως απόρροια είτε αμιγώς καρδιακών προβλημάτων είτε λόγω συστηματικών λοιμώξεων και διαταραχή των ηλεκτρολυτών .Η ύπαρξη καρδιακού προβλήματος γίνεται συνήθως αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες όταν το κουνέλι ασκείται ή αγχώνεται. Αδυναμία, ανορεξία (απώλεια βάρους), διάταση της κοιλιάς και δύσπνοια (ορθοπνοϊκή στάση, αύξηση του ρυθμού αναπνοής) είναι τα συχνότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η καρδιακή νόσος μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονικό οίδημα ή ασκίτη, τα οποία συνδέονται με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Διαγνωστικά, ο κτηνίατρος πρέπει να συνεχίσει με ακτινογραφίες, υπέρηχο και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Ιδανικά, οι παραπάνω ενέργειες γίνονται με την βοήθεια εξειδικευμένου καρδιολόγου που έχει μέτρο σύγκρισης και εμπειρία στις φυσιολογικές τιμές των παραπάνω μετρήσεων σε κουνέλια. Η θεραπεία βασίζεται κυρίως σε φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε σκύλους και γάτες.
Οι ACE αναστολείς [μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης] επιτρέπουν στην καρδιά να λειτουργεί πιο εύκολα, με τη μείωση της αντίστασης των αγγείων. Τα διουρητικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν όταν υπάρχουν συμπτώματα συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας. Η κύρια επίδραση των περισσότερων από τα φάρμακα είναι να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να θέσει λιγότερη πίεση στην καρδιά. Στα κουνέλια αυτό μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα, διότι με την μείωση της αρτηριακής πίεσης τα γαστρεντερικά προβλήματα αρχίζουν να εμφανίζονται και απειλούν τη ζωή τους συχνά περισσότερο από ό, τι τα καρδιακά. Επιπλέον μπορεί να δημιουργηθούν δευτερογενή προβλήματα όπως νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια, λόγω κακής κυκλοφορίας. Για αυτό το λόγο κάθε ζώο υπό θεραπεία πρέπει να επανεξετάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να τροποποιείται η φαρμακευτική αγωγή ανάλογα την κατάσταση του. Συμπληρωματικά, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ένα πολύ ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, καλή διατροφή (η πρόσληψη βάρους είναι απαγορευτική), άσκηση με μέτρο και πολλή αγάπη.
Πηγή: www.diagnovet.gr

Σελίδα 1 από 10

ΠρομηθευτήςΚτηνιατρικά Φάρμακα195
Αντιπαρασιτικά120
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα6
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς6
Ενδοπαρασιτοκτόνα43
Ενδοπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς43
Ενδοπ/κτόνα σε πάστα ζώων συντροφιάς10
Ενδοπ/κτόνα χάπια ζώων συντροφιάς18
Ενδοπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς15
Εξωπαρασιτοκτόνα71
Εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς71
Εξωπ/κτόνα διάλυσης ζώων συντροφιάς3
Εξωπ/κτόνα περιλαίμια ζώων συντροφιάς12
Εξωπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς48
Εξωπα/κτόνα Spray ζώων συντροφιάς8
Βιταμίνες- Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία64
Βιταμινούχα-Μικρών Ζώων25
Βιταμινούχα-Νερού21
Βιταμινούχα-Τροφής18
Ωδικών Πτηνών - Εξωτικών Ειδών11
Αξεσουάρ Ζώων282
Αξεσουάρ Ιπποειδών146
Σέλες9
Σαμάρια7
Κεφαλαριές | Γιουλάρια7
Σακίδια5
Προστερνίδια1
Αρτάνες1
Ηνία5
Πεταλώματος Είδη26
Υπονούρια | Πουρίδες2
Στομίδες4
Έποχα7
Αναβολείς1
Περιποίησης Είδη28
Σχοινιά3
Ένδυσης&Προστασίας Είδη12
Περιλαίμια7
Διακοσμητικά Είδη3
Αξεσουάρ Σαμαριών10
Μαστίγια2
Καπίστρι5
Πλήρες Σετ Αλόγου1
Αξεσουάρ Αιγοπροβάτων21
Κουδούνια - Λουριά13
Ζωοτεχνικά Εργαλεία8
Αξεσουάρ Κατοικιδίων27
Κλουβιά Μεταφοράς9
Σπιτάκια4
Παιχνίδια10
Αξεσουάρ περιποίησης στόματος/δέρματος2
Πιάτα2
Αξεσουάρ πτηνών.35
Αξεσουάρ κουνελίων3
Αξεσουάρ χοιρών3
Αξεσουάρ μηρυκαστικών6
Αξεσουάρ ωδικά πτηνά & περιστέρια4
Αξεσουάρ Ψαριών11
Διακοσμητικά Ενυδρείων9
Ενυδρεία2
Ενώτια10
Αξεσουάρ Βοοειδών1
Κουρευτικές Μηχανές15
Τροφές Ζώων130
Τροφές Σκύλου53
Τροφές Σκύλου Puppy/Junior (κουταβιών/νεαρών σκύλων)10
Τροφές Σκύλου Ενέργειας13
Τροφές Σκύλου Συντήρησης6
Τροφές Σκύλου Ειδικές10
Λιχουδιές - Κόκκαλα14
Τροφές Γάτας23
Τροφές για Γατάκια (Kitten/babycat)3
Τροφές Γάτας Συντήρησης10
Τροφές Γάτας Ειδικές7
Λιχουδιές Γάτας3
Τροφές Ψαριών5
Συμπληρώματα Διατροφής - Γάλατα παραγωγικών ζώων15
Γάλατα ζώων συντροφιάς5
Τροφές Αλόγου20
Συμπληρώματα Διατροφής18
Σύνθετες Τροφές1
Απλές Τροφές1
Τροφές για Χελώνες & ερπετά3
Τροφές για μικρά ζώα4
Τροφές για Πουλιά & πτηνά1
Συμπληρώματα Διατροφής - Ζώων συντροφιάς1
Λιπάσματα56
λιπάσματα κοκκώδη αζωτούχα Ν10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡΚ10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡ0
λιπάσματα υδατοδιαλυτά κρυσταλικά15
λιπάσματα υγρά10
λιπάσματα κοκκώδη διάφορα4
λιπάσματα βιολογικά6
λιπάσματα κοκκώδη φωσφορούχα P1
Φυτά496
Σπόροι471
Αγγούρι25
Αγγούρι κοντό8
Αγγούρι μακρύ17
Αγκινάρα3
Άνηθος2
Αντίδι2
Αρακάς6
Ατζούρι1
Βίκος10
Βλήτο1
Βρώμη2
Γκαζόν4
Γλυκάνισος0
Καλαμπόκι4
Κάρδαμο1
Καρότο3
Καρπούζι29
Κολοκύθι21
Κουκιά7
Κουνουπίδι21
Κρεμμύδι6
Κριθάρι2
Λάχανο20
Λειμώνια9
Μαϊδανός3
Μανιτάρια1
Μάραθο1
Μαρούλι31
Μελιτζάνα22
Μηδική13
Μπάμια1
Μπρόκολο9
Μπιζέλι4
Παντζάρι7
Πατάτα13
Πεπόνι19
Πιπεριά32
Πράσσο4
Ραδίκι5
Ρεβύθι3
Ρεπάνι8
Ρόκα1
Σέλινο2
Σελινόριζα2
Σέσκουλο1
Σιτάρι5
Σινάπι1
Σόργος5
Σπανάκι17
Τομάτα48
Τομάτα αυτοκλαδευόμενη19
Τομάτα αναρριχώμενη26
Τομάτα για βιομηχανική χρήση1
Φασόλι26
Φακελωτή ( μελισσόχορτο )1
Φακή1
Ηλίανθος5
Ελαιοκράμβη1
Σπορόφυτα κηπευτικών25
Σπορόφυτα αγγουριού υπαίθριου1
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου μακρύ2
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου κοντό1
Σπορόφυτα καρπουζιού7
Σπορόφυτα κολοκυθιού3
Σπορόφυτα κουνουπιδιού4
Σπορόφυτα λάχανου3
Σπορόφυτα μαρουλιού4
Σπορόφυτα μελιτζάνας0
Σπορόφυτα μπρόκολου0
Σπορόφυτα πεπονιού0
Σπορόφυτα πιπεριάς0
Σπορόφυτα τομάτας θερμοκηπίου αναρριχώμενη0
Σπορόφυτα τομάτας υπαίθρια αυτοκορυφολογούμενη0
Γεωργικά Φάρμακα491
Απολυμαντικά Εδάφους4
Απολυμαντικά σπόρων3
Εντομοελκυστικά1
Εντομοκτόνα75
Εντομοκτόνα βιολογικά6
Εντομοκτόνα έλαια5
Εντομοκτόνα-Ακαρεοκτόνα14
Εντομοκτόνα-Εδάφους-Νηματοδοκτόνα8
Εντομοκτόνα-Υγειονομικής Σημασίας55
Ζιζανιοκτόνα79
Μυκητοκτόνα139
Μυκητοκτόνα Βιολογικά4
Μυκητοκτόνα Εδάφους5
Ορμονούχα-ρυθμ.ανάπτυξης-φωτορυθμ.ουσίες8
Παγίδες Εντόμων Φυτών6
Ποντικοφάρμακα30
Σαλιγκαροκτόνα(κοχλιοκτόνα)5
Φερομονικές παγίδες για Tuta absoluta10
Παγίδες Λεπιδοπτέρων7
Παγίδες ελέγχου εντόμων: μύγες - σφήκες14
Παγίδες για Αφίδες - Θρίπες7
Συνεργιστικα ψεκαστικών διαλυμάτων.1
Μαστίχα Εμβολιασμού4
Αγροτικά Μηχανήματα553
Αλυσοπρίονα88
Αλυσοπρίονα Βενζίνης54
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά15
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά τηλεσκοπικά6
Αλυσοπρίονα τηλεσκοπικά7
Αλυσοπριόνων Εξαρτήματα2
Τροχιστικά Αλυσίδων2
Αντλητικά Συστήματα31
Αντλητικά Επιφανείας Βενζινοκίνητα19
Αντλητικά Επιφανείας Ηλεκτρικά Περιφερειακά3
Αντλητικά Επιφανείας Πετρελαιοκίνητα0
Αντλητικά Οξέων & Χημικών1
Αντλητικά Πυροσβεστικά (Υψηλού Μανομετρικού)6
Αντλητικά Υποβρύχια 12-24 Volt2
Αντλίες19
Αντλίες Υποβρύχιες7
Γεωτρύπανα10
Γεωτρύπανα για Τρακτέρ2
Ψεκαστικά Συγκροτήματα με Βυτία2
Γεωτρύπανα Μηχανοκίνητα1
Γεωτρύπανα Βενζινοκίνητα7
Γεννήτριες24
Γεννήτριες Βαλιτσάκια Αθόρυβες1
Γεννήτριες Βενζίνης15
Γεννήτριες Ελαιοραβδιστικών1
Γεννήτριες Πετρελαίου 1500 στροφές2
Γεννήτριες Πετρελαίου 3000 στροφές5
Γεννητριών Εξαρτήματα0
Θαμνοκοπτικά60
Θαμνοκοπτικά COMPI πολυμηχανήματα1
Θαμνοκοπτικά Βενζίνης34
Θαμνοκοπτικά ηλεκτρικά16
Θαμνοκοπτικών Εξαρτήματα9
Θρυματιστές15
Θρυματιστές Ηλεκτρικοί12
Θρυματιστές Βενζινοκίνητοι3
Κινητήρες5
Κινητήρες Βενζινης5
Κινητήρες Πετρελαίου0
Μηχανήματα για Γκαζόν4
Εξαερωτήρες Γκαζόν0
Εξαερωτήρες Γκαζόν Ηλεκτρικοί1
Σπορείς Γκαζόν0
Πιεστικα Συγκροτήματα7
Πιεστικών Συστημάτων Εξαρτήματα1
Σκαπτικά57
Σκαπτικά Ηλεκτρικά4
Σκαπτικά Μηχανοκίνητα43
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές Χορτοκοπτικά4
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές(Συρόμενες Φρέζες)6
Τρακτερ - Ελκυστήρες30
Μεταχειρισμένα Τρακτερ9
Παρελκόμενα Τρακτερ12
Φυσητήρες-Απορροφητήρες22
Απορροφητήρες φύλλων6
Φυσητήρες φύλλων11
Χλοοκοπτικά49
Χλοοκοπτικά Βενζίνης24
Χλοοκοπτικά Ηλεκτρικά19
Χλοοκοπτικά Τρακτέρ6
Ψαλίδια μπορντούρας23
Ψαλίδια μπορντούρας Βενζίνης7
Ψαλίδια μπορντούρας ηλεκτρικά14
Ψεκαστικά23
Ψεκαστικά Πλάτης Μηχανοκίνητα9
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Ηλεκτροκίνητα1
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Μηχανοκίνητα6
Ψεκαστικών Εξαρτήματα2
Ψεκαστικά Χειροκίνητα2
Φραχτοκόπτες3
Διαχωριστές κορμών6
Μηχανήματα Πολλαπλής Χρήσης16
Το σύστημα Kombi14
Βασικά Μηχανήματα Kombi4
Εργαλεία Kombi10
Το σύστημα Multi2
Κλαδοσυλλέκτες1
Πατάρια Τρακτέρ1
Εδαφοκαλύπτης1
Μύλοι Άλεσης Ηλεκτροκίνητοι2
Αεροσυμπιεστές(κομπρεσέρ)14
Αεροσυμπιεστών Εξαρτήματα3
Τρεϊλερ - Καρότσες15
ΤΡΕΪΛΕΡ ΑΛΟΓΟΥ2
ΤΡΕΪΛΕΡ -ΜΠΑΓΑΖΙΕΡΕΣ9
ΚΑΡΟΤΣΕΣ ΣΚΑΠΤΙΚΩΝ4
Παλετοφόροι - Περονοφόροι - Ερπυστριοφόροι3
Περονοφόροι1
Παλετοφόροι - Ερπυστριοφόροι2
Ποδήλατα247
Junior (Παδικά)44
Hardtail (MTB)53
Trekking (Aσφάλτου)21
City (πόλης)12
Cross Trekking (Εκτός δρόμου)11
Road Bilkes (Δρόμου)3
Freestyle (BMX)16
Fitness5
Suspension (Αναρτήσεων)11
Αξεσουάρ Ποδηλάτων66
Folding (αναδιπλούμενα)5
Cruisers Bikes0
Είδη Σπιτιού265
Ορείχαλκου - Μπρούτζου Είδη19
Γυάλινα Είδη71
Οργάνωση χώρου44
Αποθήκευση Εσωτερικού Χώρου30
Αποθήκευση Εξωτερικού Χώρου14
Οικιακές συσκευές105
Λάμπες - Λούξ14
Ψησταριές - Σούβλες4
Διακόσμησης είδη1
Συσκευές Απορρόφησης Υγρασίας7
Καθαριστικά Μόνωση & Επισκευές531
Στεγανωτικά-Μονωτικά59
Στεγάνωση-Μόνωση.23
1.Βελτιωτικά Κονιαμάτων.6
2.Τσιμεντοειδή Στεγανωτικά Συστήματα.6
3.Επαλεπτικά-Στεγανοποιητικά.4
4.Ασφαλτικά Εισή Οροφής και Στέγης.3
5.Θερμομονωτικά-Ηχομονωτικά.4
Προστασία Δαπέδων.14
2.Βαφές Δαπέδων.14
Επισκευαστικά.17
1.Σφραγιστικά-Συγκολλητικά-Επισκευαστικά.16
2.Υαλοπλέγματα-Υαλοταινίες-Γωνιόκρανα-Υαλούφάσματα Ιταλικού οίκου GAVAZZI.1
Ειδικά Χρώματα Βερνίκια.5
Χρώματα381
Εσωτερικές επιφάνειες94
Εξωτερικές επιφάνειες38
Ριπολίνες για Ξύλα25
Μεταλλικές επιφάνειες98
Προστασία Ξύλου & Πέτρας43
Βερνίκια & Συντηρητίκα Ξύλου Διαλύτη.36
Βερνίκια & συντηρητικά Ξύλου Νερού.5
Προστασία πέτρας.2
Ειδικές Εφαρμογές28
Σπρέι5
Τεχνικά Σπρέϊ2
Universal Σπρέι2
Μεταλλικά Σπρέι1
Υποστρώματα50
Εσωτερικών επιφανειών10
Εξωτερικών επιφανειών6
Μετάλλου30
Ξύλου4
Κόλλες19
Κόλλες γενικής χρήσης.4
Κόλλες κατασκευαστικές.4
Κόλλες στιγμής.3
Κόλλες εποξικές2
Κόλλες-ξυλόκολλες3
Κόλλες πλαστικών2
Ταινίες διπλής όψης.0
Διαφορές κόλλες.1
Θερμικές κόλλες.0
Σιλικόνες.0
Παρελκόμενα σιλικόνης0
Αφρός πολυουρεθάνης0
Ταινίες αρμών.0
Πιστολιά φυσιγγίων.0
Καθαριστική αλοιφή χεριών.0
Προϊόντα κατά της υγρασίας.0
Είδη Καθαρισμού56
Mαρμάρων & Πέτρας5
Κεραμικών-πλακιδίων3
Τζακιού2
Κουζίνας-μπάνιου4
Ξύλου-δέρματος4
Αυτοκινήτου1
Υδραυλικών6
Ειδικά προιόντα10
Πισίνας21
Νανοτεχνολογίας είδη11
Ναυτιλιακά5
Εργαλεία κήπου366
Πότισμα114
Αυτόματο Πότισμα12
Πιστόλια ποτίσματος11
Ποτιστικά Μπεκ11
Σετ ποτίσματος6
Ποτίσματος εξαρτήματα25
Λάστιχα νερού30
Μάνικες10
Γάντια Εργασίας45
Μπότες-Μποτάκια-Σαμπό9
Επιγονατίδες2
Ψεκαστήρες38
Ποτιστήρια1
Ψεκαστήρων Ανταλλακτικά16
Εμβολιαστήρια.14
Πριόνια Κλαδέματος15
Κομποστοποίησης είδη3
Δετικό μηχάνημα7
Διανομεας σπορων-λιπασματος2
Δοχεία πλαστικά2
Θηκές11
Έτοιμη Λίμνη3
Σκαλιστήρια3
Φτυαράκια1
Ψαλίδι γκαζόν2
Ψαλίδια Κλαδέματος73
Ψαλίδια κλαδέματος ενός χεριού38
Εργαλεία ακονίσματος5
Αξεσουάρ Κλαδέματος10
Ηλεκτρικά ψαλίδια5
Αεροψάλιδα & Ψαλίδια απολύμανσης4
Ψαλίδια κλαδέματος δύο χεριών11
Κουβάς- Καρότσι μεταφοράς5
Εργαλεία Μπαταρίας102
Γωνιακοι τροχοί5
Δισκοπρίονα1
Δραπανοκατσάβιδα12
Δραπανοκατσάβιδα Κρουστικά10
Εξαρτήματα Εργαλείων12
Κατσαβίδια3
Κατσαβίδια Παλμικά1
Σέγες2
Σπαθόσεγες2
Φακοί15
Αεροσυμπιεστής4
Πιστόλι Κόλλας1
Πιστόλι Σιλικόνης1
Μπαταρίες1
Ηλεκτρικά Εργαλεία117
Δισκοπρίονα Μετάλλων Επαγγελματικά1
Δισκοπρίονα Μετάλλων Φορητά1
Δράπανα Κολωνάτα1
Ηλεκτροκόλλησης αξεσουάρ1
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Inverter4
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Ηλετροδίου3
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Σύρματος Mig1
Κόφτες Πλακιδίων-Μαρμάρου1
Λειαντήρες2
Παγκοπρίονα Ξύλου1
Παλάγκα Ηλεκτρικά4
Πιστολέτα Κρουστικά -Περιστροφικά1
Πιστολέτα Πνευματικά4
Πιστολέτα Σκαπτικά-Κατεδαφιστικά3
Πιστόλια Θερμού Αέρα5
Πλάνες2
Πλάνες Ξεχονδριστήρες Γωνιάστρες1
Πολυεργαλεία Ηλεκτρικα4
Ρούτερ2
Ρούτερ Επιτραπέζιο1
Σέγες9
Τριβεία Παλμικά9
Τριβεία Τοίχου2
Τροχοί Γωνιακοί8
Τροχοί Δίδυμοι Πάγκου2
Σπαθοσέγες2
Φαλτσοπρίονα1
Φορτιστές Μπαταριών2
Δράπανα Ηλεκτρικά12
Πάγκοι Εργασίας2
Δισκοπρίονα Ηλεκτρικά2
Εργαλεία αέρος2
Μετάλλου Τρυπάνια1
Πυρογράφοι - Κολλητήρια6
Κατσαβίδια Ηλεκτρικά3
Θέρμανση73
Σόμπες Ξύλου από Χάλυβα10
Σόμπες Ξύλου από Μαντέμι10
Κουζίνες ξύλου από Χάλυβα12
Κουζίνες ξύλου από Μαντέμι5
Σόμπες Ξύλου εμαγιέ3
Κουζίνες ξύλου εμαγιέ1
Σόμπες - Κασέτες Ξύλου με λέβητα5
Αξεσουάρ Σόμπας και Τζακιού17
Θερμάστρες υγραερίου - αερόθερμα4
Συλλογή ελαιοκάρπου64
Ελαιόπανα & Ελαιόδιχτα18
Ελαιοραβδιστικά13
Ελαιοραβδιστικών Γεννήτριες10
Απορροφητήρες ελιάς3
Σκαντζόχοιροι & Χτένια8
Μεταφοράς Ελαιοκάρπου3
Σακκιά Ελαιοκάρπου0
Τροφοδοτικά 220-12 V3
Κοσκίνες για ελιές3
Ντέμπλες χειρός3
Οινοποίηση - Ελαιουργία77
Οινοποίησης Μηχανήματα20
Δεξαμενές - Δοχεία25
Αποθήκευση Οίνου9
Βαρέλια Πλαστικά12
Όργανα Ελέγχου8
Πρόσθετα Οινοποίησης3
Τυροκομίας εξοπλισμός41
Μελισσοκομικά Είδη15
Εργαλεία Χειρός και αξεσουάρ7
Μηχ.Καθαριότητας38
Ατμοκαθαριστές1
Πλυστικά Ηλεκτρικά25
Πλυστικά Μηχανοκίνητα4
Αξεσουάρ Πλυστικών2
Σκούπες Ηλεκτρικές6
Δομικά Μηχανήματα10
Αρμοκόφτες4
Ελικόπτερα (Λειαντήρες)1
Μπετονιέρες0
Μπετονιέρες για Τρακτέρ0
Μπετονιέρες Ηλεκτρικές3
Εργαλεία οικοδομής2
Εργαστηριακός Εξοπλισμός18
Χημικές Ουσίες6
Άρμεξης Εξοπλισμός9
Όργανα Μέτρησης15
Αυτοκινήτου αξεσουάρ17
Δερμάτινα Χειροποίητα10
Είδη Κάμπινγκ38
Σκηνές - Σκίαστρα9
Υπνόσακοι4
Εξοπλισμός Παραλίας19
Προστασίας Είδη6
Σωλήνες/Λάστιχα3
Λάστιχα αέρα3
Αλουμινίου Είδη6
Ένδυση εργασίας38
Γάντια Εργασίας20
Υποδήματα Εργασίας2
Στολές Εργασίας16
Αγροτκά Φύλλα Κάλυψης13
Θερμοκουρτίνες1
Κάλυψης θερμοκηπίου6
Γραμμικής Καλυψης2
Εδαφοκάλυψης2
Υδροπονίας & Στεγανοποίησης1
Ενσίρωσης1
Απώθηση Ζώων136
Τρωκτικά41
Μύγες - Σφήκες - Κουνούπια51
Γάτες - Σκύλοι1
Πουλιά1
Μυρμήγκια - Κατσαρίδες18
Φίδια11
Ειδικές παγίδες3
Ξυλοφάγα έντομα και μύκητες5
Ηλεκτρικοί φράχτες5
Λευκοσιδηρουργίας Είδη1
Ζεόλιθος2

Εξυπηρέτηση Πελατών

Μαζί μας

Like us on FacebookFollow us on TwitterSubscribe to our VideosΔημοσιεύσεις στο Issuu

Ακολουθήστε μας