Το καλάθι σας

[ ... ] τεμάχια
Ταμείο


Εμφάνιση Καλαθιού

Το Καλάθι σας είναι άδειο.

   

Ποιοι είμαστε

Ταυτότητα Αγροτικής Στέγης

Η Αγροτική Στέγη έχει Όνομα και Παράδοση στην εξυπηρέτηση των πελατών από το 1987

Στο κατάστημα μας ένας χημικός, ένας φυσικός, μία κτηνίατρος, ένας γεωπόνος πανεπιστημίου, δύο τεχνολόγοι γεωπόνοι, ένας τεχνολόγος ζωικής παραγωγής, ένας μηχανικός, ένας υδραυλικός, ένας χειριστής αγροτικών μηχανημάτων και πολλοί άλλοι εκπαιδευμένοι συνεργάτες είναι στη διάθεση των πελατών για την πληρέστερη εξυπηρέτησή τους.

αναλυτικά

Που Βρισκόμαστε

Η Αγροτική Στέγη στο Gmaps

Το κατάστημα της Αγροτικής Στέγης στεγάζεται στην καρδιά της Λέσβου, στη φιλόξενη πόλη της Καλλονής.

Η διεύθυνση μας είναι:

"Καλλονή Λέσβου Τ.Κ 81107"

χάρτης

Επικοινωνία

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κατάστημα Καλλονής

22530 29270 - 24100 - 23275

Fax: 22530 23741

Υποκατάστημα Λάρσος

22510 93000

Fax: 22510 93032

Email επικοινωνίας

info@agrotikistegi.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας

Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνείστε με τον Διαχειριστή του agrotikistegi.gr

Είμαι ήδη Πελάτης

Νέος Πελάτης

Για βοήθεια καλέστε: 22530 24100 & 23275

Πρόβατα

 

ΚΟΙΝΟΥΡΩΣΗ , ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΗ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ , ΥΔΑΤΙΝΩΔΗΣ ΙΛΙΓΓΟΣ , ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

E-mail Εκτύπωση PDF

hqdefault *Τα λευκά στίγματα εσωτερικά της κύστης είναι οι σκωληκοκεφαλές της ταινίας, οι οποίες όταν καταποθούν από σκύλο μετατρέπονται σε ενήλικα παράσιτα αυτής, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της.**

ΚΟΙΝΟΥΡΩΣΗ , ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΗ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ ,
ΥΔΑΤΙΝΩΔΗΣ ΙΛΙΓΓΟΣ , ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
COENUROSIS, COENURIASIS, GID, STURDY, WATER BRAIN

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται όταν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα των προβάτων προσβληθεί από την  Coenurus cerebralis (διαφανής κύστη διαμέτρου 5 cm περίπου στην εσωτερική επιφάνεια της οποίας είναι κολλημένες σε ομάδες μέχρι και 700 σκωληκοκεφαλές), την προνυμφική μορφή  του κεστώδους παρασίτου Taenia multiceps.

Η Taenia multiceps παρασιτεί στην ενήλική της μορφή  το έντερο των σαρκοφάγων ζώων(σκύλοι,αλεπούδες) και το μέγεθός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο!. Τα αυγά της είναι υποσφαιρικά με διάμετρο περίπου 35 μm . Ο βιολογικός της κύκλος είναι έμμεσος, με ένα ενδιάμεσο μεσάζοντα(ξενιστή) κυρίως το πρόβατο.

Τα αυγά της ταινίας απελευθερώνονται από τις ωοφόρες προγλωτίδες της  ταινίας και μέσω των κοπράνων των σκύλων μολύνονται τα χόρτα τα οποία όταν βοσκηθούν από τα πρόβατα μεταφέρονται και εκκολάπτονται στο λεπτό τους έντερο και οι ογκόσφαιρες που προκύπτουν μετά την εκκόλαψη των αυγών μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και διασκορπίζονται σε όλο το σώμα. Εξελίσσονται όμως μόνο αυτές που θα καταλήξουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η χρονική διάρκεια ωρίμανσης του κοίνουρου, από τη στιγμή που θα εισέλθει στο πρόβατο και μεταναστεύσει δια μέσου της εγκεφαλικής ουσίας στην επιφάνεια του εγκεφάλου, μπορεί να φτάσει μέχρι και 8 μήνες. Ο κύκλος του παρασίτου επαναλαμβάνεται όταν ο σκύλος τραφεί με μολυσμένα κεφάλια  προβάτων. Να τονίσουμε ότι κάθε σκωληκοκεφαλή που περιέχεται στην κύστη μέσα στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου μετατρέπεται σε ενήλικο παράσιτο της ταινίας μόνο όταν φαγωθεί από σκύλο. Οι αλεπούδες είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό υπεύθυνες για τη μετάδοση της ασθένειας απ`ότι τα σκυλιά που ζουν στην περιοχή βόσκησης των προβάτων.

Έτσι ενώ   το ενήλικο παράσιτο της Taenia multiceps είναι από τα κύρια αίτια της ταινίασης των σκύλων, η προνυμφική της μορφή Coenurus cerebralis είναι η αιτία της κοινούρωσης των προβάτων.

Η κοινούρωση είναι το πιο συχνό νευρολογικό πρόβλημα των προβάτων(σπάνια σε αίγες, βοοειδή, χοίρο, άλογα, άνθρωπο).

Προσβάλλονται πρόβατα αναπαραγωγής 6 -18 μηνών. Σπάνια άνω των 3 ετών.

biologiko_kuklos_coenurus
Διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια μορφή

ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ

Η οξεία κοινούρωση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής φάσης της νόσου, συνήθως περίπου 10 ημέρες μετά από την κατάποση του μεγάλου αριθμού των αυγών της ταινίας.(Συνήθως όταν κοπάδια εισέρχονται να βοσκήσουν σε λιβάδια βαριά μολυσμένα από περιττώματα σκύλων). Νεαρά αρνιά ηλικίας 6-8 εβδομάδων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια οξείας ασθένειας. Τα συμπτώματα  σχετίζονται με μια φλεγμονώδη και αλλεργική αντίδραση. Υπάρχει παροδικός πυρετός, και σχετικά ήπια νευρολογικά συμπτώματα όπως απάθεια και μια μικρή στροφή του κεφαλιού. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και τα ζώα μπορεί να αναπτύξουν εγκεφαλίτιδα, υπερευαισθησία, επιληπτικές κρίσεις και να πεθάνουν μέσα σε 4-5 ημέρες . Άλλες φορές αναφέρονται: αταξία, κατάθλιψη, τύφλωση, σκολίωση, κώμα και δυσμετρία.

ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΡΦΗ

Η χρόνια κοινουρίαση συμβαίνει συνήθως σε πρόβατα από 6-18 μηνών. Ο χρόνος που απαιτείται για τις προνύμφες να εκκολαφθούν να μεταναστεύσουν και  να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να παρουσιάσουν  δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Tα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της κύστης μέσα στον εγκέφαλο.  Τα πρώτα σημάδια είναι συχνά ανωμαλίες συμπεριφοράς, με το ασθενές ζώο να τείνει να ξεχωρίζει από το κοπάδι και να αντιδρά αργά σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Καθώς η κύστη μεγαλώνει, τα κλινικά συμπτώματα εξελίσσονται σε κατάθλιψη, μονομερή τύφλωση, κυκλικές κινήσεις, περπάτημα σηκώνοντας τα μπροστινά πόδια ψηλά, κλίση της κεφαλής, έλλειψη συντονισμού, παράλυση και  κατάκλιση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, το ζώο καταλήγει. Η χρόνια μορφή αναγνωρίζεται πιο εύκολα (από την οξεία) , είναι η μορφή που αναφέρεται  πιο συχνά και πολύ σπάνια αφορά  πρόβατα ηλικίας άνω των 3 ετών.

Σε 80-90% των περιπτώσεων, η κύστη βρίσκεται σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο, ενώ στο 5-10% των περιπτώσεων, αυτή εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Σπανίως καταλαμβάνει δύο θέσεις στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου ή στο νωτιαίο μυελό. Όταν η κύστη  αναπτύσσεται μέσα στο νωτιαίο μυελό η πίεση που ασκείται στον μυελό προκαλεί προοδευτική παράλυση του ενός ή και των δύο πίσω ποδιών. Η λιστερίωση, η σαρκοσποριδίαση η πολιοεγκεφαλομαλάκυνση , το απόστημα εγκεφάλου, η νόσος του Scrapie, Visna,  θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαφορική διάγνωση της  κοινουρίασης.

Η  θεραπεία βασίζεται στην χειρουργική αφαίρεση της κύστης coenurus μετά από γενική αναισθησία του ζώου και έχει ένα πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας 85%, ιδιαίτερα μετά τον ακριβή εντοπισμό της βλάβης. Παρ'όλα αυτά, πολλοί αγρότες μπορούν να επιλέξουν να σφαγούν  τα  πρόβατα πού είναι κατάλληλα για την εμπορία για οικονομικούς λόγους και η ευθανασία εκείνων που είναι σε κακή κατάσταση.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ

Η παρουσία της κύστης σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο προκαλεί απώλεια του ανακλαστικού απειλής στο ετερόπλευρο μάτι. Δηλαδή τύφλωση στο δεξί μάτι φανερώνει ότι η κύστη βρίσκεται στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Η τύφλωση από το ένα ή το άλλο μάτι μπορεί να ερευνηθεί σκεπάζοντας διαδοχικά το καθένα με ένα μαύρο πανί. Όταν  η τύφλωση είναι και στα δύο  μάτια (αμφοτερόπλευρη) τότε είναι πιθανότερο η βλάβη(η κύστη) να είναι στην παρεγκεφαλίδα.

Η συμπεριφορά  του προβάτου κάνοντας κύκλους είναι συχνή σε πρόβατα με κυνούρωση. Μικρής διαμέτρου κύκλοι 1-2 μέτρα φανερώνουν την ύπαρξη του πυρήνα της κύστης βαθειά μέσα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, ενώ κύκλοι μεγάλης διαμέτρου φανερώνουν μια περισσότερο επιφανειακή εγκατάσταση της κύστης. Υπάρχει μια τάση στα πρόβατα να κάνουν κύκλους προς τη μεριά μιας επιφανειακής κύστης και αντίθετα από τη μεριά μιας βαθύτερα εντοπισμένης κύστης. Κατάπτωση και πίεση της κεφαλής σε αντικείμενα εμφανίζεται σε πρόβατα με την κύστη εντοπισμένη στους μπροστινούς λοβούς του εγκεφάλου

Αλλοιώσεις στην παρεγκεφαλίδα χαρακτηρίζονται από δυσμετρία, αταξία, αλλά με διατήρηση της δύναμης και με στήριξη του ζώου έχοντας τα πόδια ανοικτά . Έλλειψη του ανακλαστικού της απειλής και στα δύο μάτια συνήθως εμφανίζεται σε πρόβατα με εντοπισμό της κύστης στην παρεγκεφαλίδα. Επιδείνωση της κλινικής κατάστασης του ζώου είναι πολύ πιο γρήγορη όταν η κύστη είναι στην παρεγκεφαλίδα.

Συχνά  το κρανιακό οστό στην γύρω  περιοχή πάνω από την κύστη μαλακώνει σαν αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκεί η διαρκώς αυξανόμενη σε όγκο επιφανειακή  κύστη. Με προσεκτική ψηλάφηση ή  κρούση με πλαστικό σφυράκι, στο ξυρισμένο κεφάλι του προβάτου συχνά εντοπίζουμε τη μαλάκυνση, που μας δίνει περισσότερες πιθανότητες εντοπισμού της θέσης της κύστης χωρίς αυτό να είναι πάντα ασφαλές καθότι η μαλάκυνση  του οστού  έχει συμβεί να βρίσκεται αριστερά ή δεξιά ή και γύρω από την περιοχή της κύστης. Το μαλάκωμα του κρανίου παρατηρείται στα προχωρημένα στάδια της χρόνιας μορφής της  νόσου σαν αποτέλεσμα της διαρκούς πίεσης της αυξανόμενης κύστης και όχι στα αρχικά στάδια.

Αν δεν υπάρχει μαλάκωμα του κρανίου , από τα αποτελέσματα της νευρολογικής εξέτασης προσδιορίζουμε την περιοχή όπου θα τρυπήσουμε το κρανίο και μέσα από την διανοιχθείσα οπή με τη βοήθεια υπερήχου μπορούμε να κάνουμε ακριβή εντοπισμό της θέσης της κύστης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ  Η   ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Νηστεία του προβάτου από φαί και νερό την προηγούμενη μέρα.

Ξύρισμα της περιοχής και αντισηψία. Χρήση ξυλοκαΐνης τοπικά γύρω από την περιοχή που θα τρυπήσουμε.

Κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη) και αντιβίωση(πενικιλίνη στρεπτομυκίνη) πριν την επέμβαση.

Ατροπίνη για τον έλεγχο της σιελόρροιας.

Ξυλαζίνη και πεντοβαρβιτάλη για γενική αναισθησία.

Το πρόβατο σε στερνική θέση με το κεφάλι χαμηλότερα για να τρέχουν τα σάλια έξω. Κόβουμε το δέρμα στην περιοχή διάτρησης σε μορφή τόξου μεγαλύτερου του ημικυκλίου διαμέτρου 1 – 1,5 cm και το ανασηκώνουμε αποχωρίζοντας το από το κρανίο. Εφαρμόζοντας το  ειδικό τρυπάνι στην απογυμνωμένη από το δέρμα περιοχή περιστρέφουμε με μεγάλη προσοχή ,σταματώντας και ελέγχοντας κάθε τόσο. Απαιτεί λεπτούς χειρισμούς μέχρι να αφαιρεθεί το κομμάτι του οστού   και να μην προκαλέσουμε ζημιά στη σκληρή μήνιγγα που καλύπτει τον εγκέφαλο και στα αγγεία του. Στη συνέχεια τέμνοντας με προσοχή τη σκληρή μήνιγγα στο μέσον της περιμένουμε να δούμε την κύστη να προβάλει προς τα έξω λόγω της ενδοκρανιακής πίεσης που υπάρχει. Με το πλαστικό τμήμα ενός φλεβοκαθετήρα 18 G προσαρμοσμένο σε σύριγγα 50 ml μπαίνουμε στην κύστη και αφαιρούμε το υγρό μειώνοντας έτσι τον όγκο της κύστης μέχρι το σημείο που να μπορέσουμε με προσοχή να την αφαιρέσουμε από την τρύπα.
koinourosi1

**Η κύστη προβάλει προς τα έξω λόγω της μεγάλης ενδροκρανιακής πίεσης που υπάρχει**

Γίνεται συρραφή της σκληρής μήνιγγας με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα και στη συνέχεια του δέρματος χωρίς το αφαιρεθέν οστό. Μετεγχειρητικά αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα. Τις περισσότερες φορές η βελτίωση της υγείας του προβάτου είναι θεαματική.

koinourosi2 

**Μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του υγρού της κύστης, ο όγκος της έχει ελαττωθεί. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα τοιχώματα της κύστης με τις σκωληκοκεφαλές να είναι προσκολλημένες εσωτερικά αυτής.**

koinourosi3 

**Μετά τη συρραφή σκληρής μήνιγγας και δέρματος, χωρίς το αφαιρεθέν κομμάτι του κρανιακού οστού**

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τακτική αποπαρασίτωση των σκυλιών του κοπαδιού κάθε 8 εβδομάδες με ένα αποτελεσματικό ταινιοκτόνο χάπι που να περιέχει πχ praziquantel.

Σφάγια και παραπροϊόντα των σφαγίων να μαγειρεύονται πολύ καλά πριν δοθούν στα σκυλιά. Προσοχή όχι τα κεφάλια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Diseases of sheep,4th edition, edited by I.D.Aitken
Sheep ailments by Eddie Straiton.
Diseases of the goat, 2” edition  by Iohn Mathhhews.
Sheep Medicine Philip R Scott.
The veterinary book for sheep farmers. David.Henderson 1995
Diseases and disorders of the sheep and the goat , Karl A Linklater, Mary C Smith.
Κτηνιατρική Παρασιτολογία Ι.Θ.Θεοδωρίδη 2001.

ΠΑΘΗΣΗ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ του Κ. ΓΙΑΔΙΝΗ

E-mail Εκτύπωση PDF
probata koinourosi

Η νευρολογική εξέταση των μηρυκαστικών

E-mail Εκτύπωση PDF

Η νευρολογική εξέταση των μηρυκαστικών

Αίτια που οδηγούν τα μεγάλα αιγοπρόβατα σε σφαγή

E-mail Εκτύπωση PDF
ktinotrogia 
Η εργασία είναι χωρισμένη σε δυο μέρη: στο γενικό και το ερευνητικό. Στο πρώτο μέρος το οποίο είναι το γενικό, παρουσιάζονται συνοπτικά οι κτηνοτροφικοί τομείς της γαλακτοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας και της κρεατοπαραγωγού αιγοπροβατοτροφίας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης γίνεται παρουσίαση των βασικότερων ασθενειών οι οποίες προσβάλλουν τα αιγοπρόβατα καθώς και των μεθόδων θεραπείας τους.
Στο δεύτερο μέρος το οποίο είναι το ερευνητικό, ακολουθεί μελέτη στο σφαγείο της Κρύας Βρύσης στο Νομό Πέλλας (υλικά και μέθοδοι) κατά την οποία δόθηκε ερωτηματολόγιο στους κτηνοτρόφους της περιοχής όπου περιλάμβανε γενικές και πιο ειδικές ερωτήσεις και χωρίζονταν σε τρία μέρη, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν τα αποτελέσματα, η συζήτηση και τα συμπεράσματα της έρευνας.

Ο Ζεόλιθος στη βελτίωση του ανοσοποιητικού των προβάτων

E-mail Εκτύπωση PDF

zeolite1                 +provata_jpg 

 

Ο ΖΕΟΛΙΘΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ
Η προσθήκη 2% ζεόλιθου στο σιτηρέσιο των προβάτων, έχει τις ακόλουθες συνέπειες :
  • Mείωση βαθμίδων της οξύτητας του πεπτικού συστήματος των ζώων μέχρι pH 7-7,2
  • Απομάκρυνση βαρέων μετάλλων που έχει σαν συνέπεια να αναζωογονηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βελτίωση πεπτικότητας κυτταρινών από την επικράτηση μικροβιακής χλωρίδας φιλικών προς το ζώο με pH 6,8-7,3
Επιπλέον ο ζεόλιθος μπλοκάρει την αναπαραγωγή των ιών, ο οποίος δρα σε όξινο περιβάλλον, καθιστούν τον ζεόλιθο απαραίτητο σε κάθε εκτροφή προβάτων. Γενικά ο ζεόλιθος θεωρείται ασφαλής για χρήση αδιακρίτως σε ανθρώπους και ζώα για εσωτερική χρήση (USDA).
Η χρήση του σε βάθος χρόνου (2-4 μηνών) θα δώσει τόση ευεξία στα ζώα ώστε οι συνέπειες της ίωσης να είναι αμελητέες(Διεθνής βιβλιογραφία).

Δηλητηριάσεις Προβάτων από Τοξικά Φυτά

E-mail Εκτύπωση PDF

moufl1 

ΓΑΙΔΑΡΟΜΑΛΙΑ Η ΜΠΟΦΟΥΣΙΑ Η ΝΑΝΑΡΚΕΣ Η ΑΡΤΙΤΣ Η ΑΡΝΑΤΙΤΣ
Ο νάρθηκας (Ferula communis, Φέρουλα η κοινή), ή άρτυκας, είναι πολυετές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Σεληνοειδή. Είναι ποώδες φυτό με χοντρό βλαστό και ύψος μέχρι 2,5 με 3 μέτρα. Το συναντάμε σε όλη τη Λέσβο και ειδικά στο δυτικό μέρος της(Άντισσα, Ερεσός, Σίγρι ), όπου πολλοί βοσκότοποι περιέχουν αυτό το δηλητηριώδες για τα αιγοπρόβατα φυτό.
Η τοξικότητά του οφείλεται στην περιεκτικότητα του σε ουσίες οι οποίες διαταράσσουν την πηκτικότητα του αίματος των ζώων, με αποτέλεσμα μετά από λήψη υψηλών δόσεων τα ζώα να παρουσιάζουν εσωτερική αιμορραγία. Οι τοξικές ουσίες που έχουν απομονωθεί από όλα τα μέρη του φυτού είναι κουμαρίνες(4-hydroxycoumarins,και pyrane (3,2-c) coumarin )με ισχυρές αντιπηκτικές ιδιότητες όπως τα ποντικοφάρμακα.
Στα αρχικά στάδια στα θηλυκά παρατηρείται πτώση της γαλακτοπαραγωγής . Στα προχωρημένα στάδια παρατηρείται αίμα στα ούρα, στα κόπρανα, αναιμία, ταχύπνοια, αδυναμία να σταθούν όρθια, ανορεξία και τελικά ο θάνατος. Τα νεαρά ζώα και ειδικά τα αρσενικά είναι περισσότερο ευαίσθητα, Αυτά πεθαίνουν πρώτα.
Η πιο επικίνδυνη εποχή είναι το φθινόπωρο που με τα πρωινά αγιάζια και τα πρωτοβρόχια τα ξερά ήδη μέρη του φυτού μαλακώνουν και τα πρόβατα τα τρώνε σαν τρελά αφήνοντας μόνο τον κορμό.
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ
Τον Μάιο που ανθίζουν όντας ακόμα μαλακά τα κόβουμε σύριζα και πάνω στην τομή αλείφουμε με το ορμονικό ζιζανιοκτόνο 2,4D : 45% β/ο (υπό µορφή εθύλ-εξύλ εστέρα 67,67% β/ο) το οποίο τα ξεραίνει μέχρι τη ρίζα. Τα πρόβατα να μην είναι στο βοσκότοπο εννοείται !
mouf2              mouf3
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΖΩΩΝ
Απομάκρυνση τους σε άλλο καθαρό βοσκότοπο. Αυτό είναι αρκετό πολλές φορές ώστε τα ζώα που είναι στα αρχικά στάδια να μπορέσουν να επανακάμψουν.
Στα ζώα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα τα απομονώνουμε σε καθαρό περιβάλλον. Χορηγούμε βιταμίνη Κ1 (2 mgr/Kgr σωμ. βάρους) υποδόρια η ενδομυϊκά η αργά ενδοφλέβια (διαλυμένη σε φυσιολογικό ορό η σε διάλυμα Δεξτρόζης 5%), καθημερινά για μια εβδομάδα . Υποστηρικτική θεραπεία με βιταμίνες Β-complex, Βιταμίνη C ,ορούς, και ασβέστιο. Η πρόγνωση και εφόσον δεν έχουν καταστραφεί τα νεφρά είναι συνήθως καλή.
ΑΛΛΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΤΟ
ΑΛΛΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ: Κάρωνας η κουφόξυλο η άρτκας .
Ο Νάρθηκας είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό με παχύ και γραμμωτό βλαστό και γερή ρίζα που μπορεί να φτάσει μέχρι και 3 μέτρα ύψος. Ανήκει, μαζί με 60 περίπου άλλα είδη που φυτρώνουν στις παραμεσόγειες περιοχές και στη Δ. Ασία, στο γένος Φέρουλα (Ferula) της οικογένειας των Σκιαδοφόρων (Umbeliferae) στην ίδια δηλαδή οικογένεια με το Σέλινο, το Γλυκάνισο, το Μαϊντανό και τον Άνηθο με τον οποίο μοιάζουν πολύ.
mouf4  mouf5
Τα φύλλα του είναι σύνθετα, λεπτά, πολυσχιδή με γραμμοειδή φυλλάρια και θυμίζουν αυτά του άνηθου. Τα άνθη του είναι μικρά και κίτρινα, με πέντε πέταλα. Εμφανίζονται σε μεγάλες ταξιανθίες στην κορυφή των βλαστών από τον Απρίλιο έως το Μάιο. Ο νάρθηκας κάνει πολλά σκιάδια, με πάρα πολλά άνθη και φύλλα μεγάλα, ιδιαίτερα αυτά της βάσης. Δίνει πολύ γύρη και νέκταρ και τον επισκέπτονται πολλά έντομα. Γύρω από τις ρίζες του φυτρώνουν και παρασιτούν διάφορα είδη μανιταριών, οι αρτκίτες, ή «αγκαθίτες.
Ο κορμός του, που έχει σωληνοειδή μορφή, έχει ένα, σχετικά ελαφρύ, ξυλώδες περίβλημα και στο κέντρο του υπάρχει μια μαλακή ουσία που στη φυτολογία αποκαλείται «εντεριώνη». Όταν η εντεριώνη είναι ξερή, διατηρεί τη φωτιά, χωρίς φλόγα, σαν ένα βραδύκαυστο φυτίλι και χωρίς να καίει το εξωτερικό ξυλώδες περίβλημα.
Χρήσεις: Όλα τα είδη του φυτού είναι αρωματικά και μερικά χρησιμοποιούνται στη φαρμακευτική. Το φυτό παράγει ένα αιθέριο έλαιο με κίτρινο χρώμα. Το κύριο συστατικό σε φυτά που συλλέχθηκαν στην Αλγερία είναι το μυρκένιο και ακολουθεί το α-πινένιο και το β-φυλλανδρένιο. Λόγω του ότι ο βλαστός του νάρθηκα δεν καίγεται εύκολα, παλιότερα οι ναυτικοί τον χρησιμοποιούσαν με τον εξής τρόπο: τον άναβαν σε μια άκρη του με αποτέλεσμα το εσωτερικό του να καίγεται πάρα πολύ αργά, σαν την «καύτρα» του τσιγάρου. Έτσι διατηρούσαν τη φωτιά στα δύσκολα ταξίδια τους. Επίσης, το μαλακό εσωτερικό του και η ευλυγισία του ξερού βλαστού ενός νάρθηκα αξιοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και με έναν άλλο τρόπο. Το άνοιγαν κατά μήκος και το τοποθετούσαν για να περιβάλλουν και να ακινητοποιήσουν κάποιο ανθρώπινο μέλος που είχε υποστεί κάταγμα. Για το λόγο αυτό σήμερα, κάθε προστατευτικό που ακινητοποιεί ένα μέλος, εκτός από το γύψο, ονομάζεται συνήθως «νάρθηκας». Οι ξεροί βλαστοί του νάρθηκα είναι πανάλαφροι αλλά πολύ ανθεκτικοί. Με αυτούς έφτιαχναν μέχρι πρόσφατα αυτοσχέδια καθίσματα (σκαμνιά,),μπαούλα , τάπες για τις πήλινες στάμνες,κ.λ.π.
Πολιτισμός & παράδοση: Κατά τη Μυθολογία στο βλαστό του φυτού αυτού έκρυψε ο Προμηθέας το «ιερόν πυρ» (φωτιά) όταν το έκλεψε από τον Όλυμπο και τους Θεούς για να το φέρει στους κοινούς θνητούς

Χωλότητα των προβάτων

E-mail Εκτύπωση PDF

 Χωλότητα των προβάτων - Ποδοδερματίτιδα


Ευλογιά των αιγοπροβάτων

E-mail Εκτύπωση PDF
Αιτιολογία
Αιτιολογικός παράγοντας: Ιός της οικογένειας Poxviridae, γένος Capripoxvirus. Ο ιός που προκαλεί ευλογιά στα πρόβατα και αυτός που προκαλεί ευλογιά στις αίγες, κάποτε θεωρούνταν στελέχη του ίδιου ιού , αλλά η ανάλυση γενετικής αλληλουχίας έδειξε ότι πρόκειται για ξεχωριστούς ιούς . Τα περισσότερα στελέχη είναι ειδικά του ξενιστή και προκαλούν σοβαρή κλινική νόσο είτε πρόβατα είτε σε αίγες ενώ ορισμένα στελέχη έχουν ίση μολυσματικότητα σε δύο είδη. Τα πράγματα περιπλέκονται περαιτέρω από το γεγονός ότι μπορεί να συμβεί ανασυνδυασμός μεταξύ των στελεχών προβάτων και αιγών , ο οποίος παράγει αν φάσμα στελεχών με ενδιάμεση προτίμηση ξενιστή και εύρος μολυσματικότητας. Ο ιός της ευλογιάς των προβάτων και ο ιός της ευλογιάς των αιγών δεν μπορούν να διακριθούν μεταξύ τους με ορολογικές τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της  οροεξουδετέρωσης. Οι ιοί αυτοί συνδέονται στενά με τον ιό της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο ιός αυτός προκαλεί νόσο σε πρόβατα και αίγες . Ο ιός αυτός έχει ένα διαφορετικό μηχανισμό μετάδοσης ( έντομα ) και εν μέρει διαφορετική γεωγραφική κατανομή .
Αντοχή του ιού σε φυσικούς και χημικούς παράγοντες:
Θερμοκρασία: Ευπαθής σε 56 ° C / 2 ώρες? 65 ° C/30 λεπτά . Ορισμένα στελέχη αδρανοποιούνται στους 56οC /60 λεπτά .
pH: Ευαίσθητος σε έντονα αλκαλικό ή όξινο pH (υδροχλωρικό ή θειικό οξύ 2% για 15 λεπτά)
Απολυμαντικά / χημικά: Αδρανοποιείται από τη φαινόλη ( 2 % ) σε 15 λεπτά . Ευαίσθητος σε απορρυπαντικά , π.χ. δωδεκυλο σουλφονικό νάτριο (Sodium Dodecyl Sulfate-SDS). Ευαίσθητoς σε αιθέρα (20 %),  χλωροφόρμιο , φορμαλίνη ( 1%) , και υποχλωριώδες νάτριο ( 2-3%), ενώσεις ιωδίου ( 1:33 αραίωση) , Virkon ® 2 %, τεταρτοταγείς βάσεις του αμμωνίου 0,5 % .
Επιβίωση : Ευαίσθητος στο φως του ήλιου , αλλά παραμένει ζωντανός σε μαλλί / τρίχες και αποξηραμένες εφελκίδες στο δέρμα μέχρι και 3 μήνες . Σε στάβλους που δεν έχουν καθαριστεί μπορεί να παραμείνει έως και 6 μήνες. Επιβιώνει σε κύκλους διαδοχικής ψύξης-απόψυξης , αλλά η μολυσματικότητά του μπορεί να μειωθεί.
Επιδημιολογία
• Νοσηρότητα : ενδημικές περιοχές 70-90 %
• Θνησιμότητα: ενδημικές περιοχές 5-10 % , αν και μπορεί να προσεγγίσει το 100% στα εισαγόμενα ζώα
Ευαίσθητοι ξενιστές
• Όλες οι φυλές των κατοικίδιων και άγριων προβάτων και αιγών , αν και τα περισσότερα στελέχη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρότερή κλινική νόσο σε ένα μόνο είδος
• Οι εγχώριες φυλές σε ενδημικές περιοχές είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητες από ότι οι εισαγόμενες φυλές Ευρωπαϊκής ή Αυστραλιανής καταγωγής - η νοσηρότητα και η θνησιμότητα μπορεί να προσεγγίσει το 100 %.
Μετάδοση
Η μετάδοση γίνεται συνήθως με αερολύματα (μικροσταγονίδια) μετά από στενή επαφή με ζώα που έχουν σοβαρή προσβολή από τη νόσο που έχουν εξελκωμένες βλατίδες στους βλεννογόνους. Δεν υπάρχει καμία μετάδοση στο στάδιο πριν τις βλατίδες , π.χ. ζώα στα αρχικά στάδια της νόσου ή εκείνα που πεθαίνουν αιφνίδια ,σε υπεροξεία
μορφή της νόσου (π.χ. η φυλή προβάτων Soay, Ευρωπαϊκής προέλευσης)
Υπάρχει μειωμένη μετάδοση αφότου οι βλατίδες έχουν γίνει νεκρωτικές και έχουν παραχθεί εξουδετερωτικά αντισώματα. Επίσης ζώα με ήπιες εντοπισμένες μολύνσεις , σπάνια μεταδίδουν την ασθένεια .
Η μόλυνση μπορεί επίσης να προκύψει μέσω άλλων βλεννογόνων ή εκδορών του δέρματος. Χρόνιοι μολυσμένοι φορείς δεν εμφανίζονται. Έμμεση μετάδοση από μολυσμένα εργαλεία , τα οχήματα ή τα προϊόντα (στρωμνή, χορτονομή ) υπάρχει. Έμμεση μετάδοση από έντομα (μηχανικοί φορείς) έχει αποδειχθεί (δευτερεύων ρόλος).
Πηγές του ιού
Εξελκωμένες βλατίδες στους βλεννογόνους πριν από τη νέκρωση
Δερματικές βλάβες με εφελκίδες : περιέχουν μεγάλες ποσότητες του ιού σε συνδυασμένες με αντισώματα , αλλά η μολυσματικότητά τους δεν είναι γνωστή σάλιο, ρινικές και οφθαλμικές εκκρίσεις
Γάλα, τα ούρα , τα κόπρανα σπέρμα ή εμβρύα: η μετάδοση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί.
Εμφάνιση
Ο ιός ενδημεί στην Αφρική βόρεια του Ισημερινού , τη Μέση Ανατολή , την Τουρκία , το Ιράν , το Αφγανιστάν ,το Πακιστάν, την Ινδία , το Νεπάλ , μέρη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας , το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ .Πρόσφατα , έχει κάνει συχνές εισβολές στη νότια Ευρώπη.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η περίοδος επώασης είναι 8-13 ημέρες (μέγιστη πιθανή 21 ημέρες ). Μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο 4 ημέρες μετά από πειραματική μόλυνση με ενδοδερμικό εμβολιασμό ή μηχανική μετάδοση από έντομα (Σημ: στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας μέγιστη πιθανή περίοδος επώασης θωρούνται οι 21 ημέρες ).
Κλινική διάγνωση
Τα κλινικά συμπτώματα ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του μολυσμένου ζώου ( π.χ. ηλικία, φυλή , ανοσία) και αυτά του ιού ( π.χ. προτίμηση για συγκεκριμένο είδος των ειδών και λοιμογόνος δύναμη του ιού στέλεχος) . Αφανείς λοιμώξεις
μπορούν επίσης να εμφανιστούν .
Αρχικές κλινικές ενδείξεις
Αύξηση θερμοκρασίας (απευθυσμένο) άνω των 40 ° C
Κηλίδες αναπτύσσονται σε 2-5 ημέρες - μικρές περιγεγραμμένες περιοχές με υπεραιμία, πιο εμφανείς σε λευκό δέρμα.
Από τις κηλίδες αναπτύσσονται βλατίδες - σκληρά οιδήματα διαμέτρου μεταξύ 0,5 και 1 cm - οι οποίες οποία μπορεί να καλύπτουν όλο το σώμα ή να περιορίζονται στην βουβωνική χώρα , μασχάλη και περίνεο. Σπάνια οι βλατίδες μπορεί να καλύπτονται από φυσαλίδες γεμάτες υγρό . Μια επίπεδη αιμορραγική μορφή της νόσου έχει
παρατηρηθεί σε κάποιες Ευρωπαϊκές φυλές κατσικιών , στην οποία όλες οι βλατίδες φαίνεται να συγχωνεύονται στο σώμα, αυτή η μορφή είναι πάντα μοιραία .
Οξεία φάση : εντός 24 ωρών μετά την εμφάνιση γενικευμένων βλατίδων. Τα προσβεβλημένα ζώα αναπτύσσουν ρινίτιδα , επιπεφυκίτιδα και διόγκωση όλων των επιφανειακών λεμφαδένων, ιδιαίτερα των προωμοπλατιαίων.
Εμφανίζονται βλατίδες στα βλέφαρα που προκαλούν βλεφαρίτιδα ποικίλης σοβαρότητας. Οι βλατίδες στους βλεννογόνους των ματιών και της μύτης, εξελκώνονται δημιουργώντας βλεννοπυώδες έκκριμα
Ο βλεννογόνος του στόματος , του πρωκτού και του κόλπου ή της πόσθης γίνονται νεκρωτικοί.
Η αναπνοή μπορεί να γίνει κοπιώδης και θορυβώδης λόγω της πίεσης της ανώτερης αναπνευστικής οδού από τα διογκωμένα οπισθοφαρυγγικά λεμφογάγγλια που παροχετεύουν τις σχηματιζόμενες πνευμονικές αλλοιώσεις. 
Εφόσον το ζώο επιβιώσει στην οξεία φάση: Οι βλατίδες γίνονται νεκρωτικές λόγω αγγειακής θρόμβωσης και ισχαιμικής νέκρωσης. Οι βλατίδες σχηματίζουν εφελκίδες στις επόμενες 5-10 ημέρες , που επιμένουν ως και 6 εβδομάδες , αφήνοντας μικρά σημάδια (ουλές). Οι βλάβες του δέρματος είναι επιρρεπείς σε μυίαση. Δευτερογενής πνευμονία είναι συχνή. Η ανορεξία είναι ασυνήθιστη , εκτός εάν οι βλάβες στο στόμα παρεμποδίζουν μηχανικά τη διατροφή (τα περιστατικά στη χώρα μας κατά κανόνα συνοδεύονται από κατήφεια και ανορεξία).  Αποβολές είναι σπάνιες.
Αλλοιώσεις
Δερματικές αλλοιώσεις : υπεραιμία , αιμορραγία , οίδημα , αγγειίτιδα και νέκρωση . Όλα τα στρώματα της επιδερμίδας, του χόριου και μερικές φορές της μυϊκής στοιβάδας εμπλέκονται.
Οι λεμφαδένες που παροχετεύουν τις προσβεβλημένες περιοχές: διόγκωση ( έως και 8 φορές το κανονικό μέγεθος ) ,διήθηση λεμφοκυττάρων, οίδημα, συμφόρηση,αιμορραγία. Αλλοιώσεις Ευλογιάς παρουσιάζονται (συχνότερα) στους βλεννογόνους των ματιών , του στόματος , της μύτης , του φάρυγγα , την επιγλωττίδα , την τραχεία , στο βλεννογόνο της μεγάλης κοιλίας και του ηνύστρου βλεννογόνου , και στο ρύγχος , τους ρώθωνες , το αιδοίο, την ακροποσθία , τους όρχεις , το μαστό , και τις θηλές . Σε σοβαρές περιπτώσεις οι αλλοιώσεις μπορούν να συγχωνεύονται μεταξύ τους.
Αλλοιώσεις στον πνεύμονα: σοβαρές και εκτεταμένες αλλοιώσεις ευλογιάς , εστιακές και ομοιόμορφα κατανεμημένες σε όλη την έκταση των πνευμόνων , υπεραιμία, εστιακές περιοχές με κυτταρική διήθηση με νέκρωση, περιοχές με ατελεκτασία (λόβια). Διόγκωση, υπεραιμία, οίδημα και αιμορραγίες των μεσοπνευμόνιων λεμφαδένων.
Διαφορική διάγνωση
Τα κλινικά συμπτώματα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ωστόσο, σε ήπιες μορφές τους μπορούν να συγχέονται με αυτά των parapoxvirus (προκαλούν το λοιμώδες έκθυμα) ή της κνίδωσης από πολλαπλά τσιμπήματα εντόμων .
Νοσήματα διαφορικής διάγνωσης
• Λοιμώδες έκθυμα
• Τσιμπήματα εντόμων
• Καταρροϊκός πυρετός του προβάτου
• Πανώλη των μικρών μηρυκαστικών
• φωτοευαισθησία
• δερματοφίλωση
• Παρασιτική πνευμονία
• Τυρώδης λεμφαδενίτιδα (ψευδοφυματίωση)
• Ψώρα
Παρατηρήσεις ως προς την κλινική εμφάνιση της ευλογιάς κατά τα πρόσφατα κρούσματα στη χώρα μας. 
Κλινική νόσος παρουσιάζεται μόνο στα πρόβατα (ωστόσο και οι αίγες θα πρέπει να θεωρούνται ευαίσθητες εφόσον θεωρητικά ο ιός της ευλογιάς του προβάτου μπορεί να προσβάλλει και αυτές).
Τα προσβεβλημένα ζώα κατά κανόνα παρουσιάζουν κατήφεια, ανορεξία και υπερθερμία , τουλάχιστο στα αρχικά στάδια της νόσου.
Οι αλλοιώσεις είναι τυπικές της νόσου, παρατηρούνται κυρίως ερυθρές βλατίδες (ενώ κηλίδες σπάνια γίνονται αντιληπτές) οι οποίες μετά από 6-7 ημέρες καλύπτονται από εφελκίδες μαύρου χρώματος(παλιές αλλοιώσεις). Η απόπτωση των εφελκίδων αφήνει ερυθρό έλκος στο δέρμα.
Συνήθως οι βλατίδες παρουσιάζονται σαν ερυθρωπά επάρματα του δέρματος, διαμέτρου 1-1,5 εκ. , περιγεγραμμένα, μεγέθους ρεβυθιού, ψηλαφητά κάτω από το δέρμα. Οι αλλοιώσεις μπορούν να έχουν και μορφή πραγματικών οζιδίων (στρογγυλεμένα, προεξέχοντα, τέτοια
συνήθως εντοπίζονται στα αυτιά, γύρω από τα μάτια και εν γένει στην κεφαλή).
Οι αλλοιώσεις αυτές εν συνεχεία εξελκώνονται για να καταλήξουν σε ουλές, εφόσον τα ζώα επιβιώσουν.
Οι αλλοιώσεις αυτές μπορούν να εντοπίζονται σε όλο το σώμα, είναι όμως εμφανέστερες στα άτριχα μέρη όπως πρόσωπο, κοιλιά, κεφαλή, μασχάλες, μαστό, γεννητικά όργανα και περίνεο (το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα) καθώς και στο εσωτερικό της ουράς
(ειδικά στο εσωτερικό της ουράς οι αλλοιώσεις θεωρούνται από τις χαρακτηριστικότερες της ευλογιάς).
Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα – υπεραιμία και συναφείς αλλοιώσεις στα χείλη και τα βλέφαρα. Συχνή είναι και η εμφάνιση ρινικού και οφθαλμικού εκκρίματος ενώ συχνά προσβάλλονται και οι πνεύμονες των ζώων (δύσπνοια). Η νόσος εξαπλώνεται γρήγορα
μέσα στην εκτροφή αμέσως μετά από την εμφάνιση τυπικών δερματικών αλλοιώσεων.
Εργαστηριακή διάγνωση (μέθοδοι που εφαρμόζονται επί του παρόντος, σε επίπεδο ρουτίνας στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς)
Δείγματα δέρματος
Τεμάχια δέρματος με αλλοιώσεις ευλογιάς (τεμάχια πλήρους πάχους) για ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού με μοριακές τεχνικές (Αλυσιδωτή αντίδραση της πολυμεράσης–PCR). Είναι το δείγμα επιλογής.
Εφελκίδες (άν υπάρχουν)
Χρησιμοποιούνται για ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού όπως και τα δείγματα δέρματος.
Ιστοί από άλλα εσωτερικά όργανα
Χρησιμοποιούνται για ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού όπως ανωτέρω. Προτιμώνται ιστοί με αλλοιώσεις (ιδιαίτερα αν εμφανίζουν οζίδια ευλογιάς). Πνεύμονας, λεμφαδένες νεφρός, σπλήνας κ.λ.π. μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Κατά τη λήψη τέτοιων δειγμάτων
(νεκροψία) θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για την αποφυγή διασποράς του ιού.
Δείγματα ορού αίματος
Χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση αντισωμάτων κατά του ιού της ευλογιάς με τη μέθοδο της Ανοσοδιάχυσης σε Άγαρ (Agar Gel Immuno-diffusion Test).
eylogia0eylogia1eylogia2eylogia3eylogia4eylogia5eylogia6eylogia8eylogia9

Σταυλισμός και συνθήκες υγειινής στα παραγωγικά ζώα

E-mail Εκτύπωση PDF

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση
Περισσότερα...

Τοξιναιμία της εγκυμοσύνης των προβατινών

Είναι η πιο συχνή θανατηφόρος αρρώστια των έγκυων προβατίνων

Δεν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο η ϊό αλλά είναι όπως λέμε μια μεταβολική ασθένεια δηλαδή οφείλεται σε διαταραχή αξιοποίησης των υδατανθράκων(σάκχαρα) και των λιπών από την προβατίνα και παρατηρείται στο τελικό στάδιο της εγκυμοσύνης. Είναι πιο συχνή σε προβατίνες αδύνατες ή πολύ παχιές που έχουν δύο ή περισσότερα αρνάκια μέσα στην κοιλιά τους.

Περισσότερα...

Πρώτες βοήθειες στα Νεογέννητα Αρνάκια

birthsheep

Το αρνάκι απο τη στιγμή που θα γεννηθεί εγκαταλείπει ένα ασφαλές περιβάλλον και περνάει σε ένα εντελώς καινούριο, αναγκασμένο να εγκλιματιστεί πολύ γρήγορα και να αντιμετωπίσει πολλές φορές δύσκολες συνθήκες.Την περιποίηση του αρνιού αμέσως μετά τη γέννα αναλαμβάνει η μητέρα του και μετά μια φυσιολογική γέννα σχεδόν όλα τα αρνάκια επιβιώνουν.

Περισσότερα...

Θεραπεία και πρόληψη της Αγαλαξίας

provata__3

Η αγαλαξία προκαλείται κυρίως απο το Mycoplasma agalagtiae, πιο σπάνια απο άλλα μυκοπλάσματα.(Στις κατσίκες και το mycoplasma capricolum ssp, mycoplasma mycoides ).Το μυκόπλασμα μολύνει τα ζώα απο την αναπνευστική οδό(μολυσμένη σκόνη), από το στόμα με την κατανάλωση τροφής ή νερού που έχουν μολυνθεί,ή πιο σπάνια απο επικάθιση μολυσμένης σκόνης στους οφθαλμούς των ζώων.

Περισσότερα...

Η Διατροφή των γαλακτοπαραγωγών προβάτων

sheepeating

 

Η παραγωγικότητα των εκτρεφόμενων παραγωγικών μηρυκαστικών (βοοειδών, προβάτων, γιδιών) καθορίζεται από το γενότυπό τους και επηρεάζεται από την κατάσταση της υγείας τους και το περιβάλλον εκτροφής τους. Με τον όρο περιβάλλον εκτροφής υπονοούμε τις συνθήκες σταβλισμού, τη μεταχείριση των ζώων, καθώς και τη διατροφή τους. Η διατροφή αποτελεί βασικό στοιχείο της εκτροφής όλων των παραγωγικών ζώων αφού επηρεάζει άμεσα τις αποδόσεις και την υγεία τους. Επιπλέον, το απαιτούμενο κόστος για τη διατροφή των εκτρεφόμενων ζώων αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την οικονομικότητα της εκτροφής. Σε ό,τι αφορά στα πρόβατα, υπολογίζοντας για παράδειγμα το κόστος για τη διατροφή μιας προβατίνας σε ετήσια βάση προκύπτει ότι είναι περίπου 160 ευρώ.

Περισσότερα...

Λοιμώδες έκθυμα

 

Λοιμώδες έκθυμα (contagious ecthyma, contagious pustular dermatitis, sore mouth, ort, scabby mouth, malignant aptha)

Ioγενής νόσος των μικρών μηρυκαστικών, που είναι δυνατό να οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες.

Περισσότερα...

Η διατροφή των Προβάτων

 

 

Χ Ρ Η Σ Ι Μ Ε Σ  Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ε Σ

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ορθή διατροφή των προβατίνων θα πρέπει να στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εμπειρία του κάθε κτηνοτρόφου που είναι απαραίτητη: 
α) στο να ξέρει πολύ καλά τα ζώα που έχει και τις δυνατότητες παραγωγής τους 
β) να αξιολογεί όσο το δυνατόν καλύτερα τους βοσκότοπους που διαθέτει και την εποχική παραγωγή αυτών και 
γ) να αξιολογεί σωστά σε κάθε περίπτωση τη σωματική κατάσταση των προβατίνων (να μην έχει ποτέ αδύνατα ή πολύ παχιά ζώα).

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 2

ΠρομηθευτήςΚτηνιατρικά Φάρμακα195
Αντιπαρασιτικά120
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα6
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς6
Ενδοπαρασιτοκτόνα43
Ενδοπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς43
Ενδοπ/κτόνα σε πάστα ζώων συντροφιάς10
Ενδοπ/κτόνα χάπια ζώων συντροφιάς18
Ενδοπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς15
Εξωπαρασιτοκτόνα71
Εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς71
Εξωπ/κτόνα διάλυσης ζώων συντροφιάς3
Εξωπ/κτόνα περιλαίμια ζώων συντροφιάς12
Εξωπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς48
Εξωπα/κτόνα Spray ζώων συντροφιάς8
Βιταμίνες- Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία64
Βιταμινούχα-Μικρών Ζώων25
Βιταμινούχα-Νερού21
Βιταμινούχα-Τροφής18
Ωδικών Πτηνών - Εξωτικών Ειδών11
Αξεσουάρ Ζώων282
Αξεσουάρ Ιπποειδών146
Σέλες9
Σαμάρια7
Κεφαλαριές | Γιουλάρια7
Σακίδια5
Προστερνίδια1
Αρτάνες1
Ηνία5
Πεταλώματος Είδη26
Υπονούρια | Πουρίδες2
Στομίδες4
Έποχα7
Αναβολείς1
Περιποίησης Είδη28
Σχοινιά3
Ένδυσης&Προστασίας Είδη12
Περιλαίμια7
Διακοσμητικά Είδη3
Αξεσουάρ Σαμαριών10
Μαστίγια2
Καπίστρι5
Πλήρες Σετ Αλόγου1
Αξεσουάρ Αιγοπροβάτων21
Κουδούνια - Λουριά13
Ζωοτεχνικά Εργαλεία8
Αξεσουάρ Κατοικιδίων27
Κλουβιά Μεταφοράς9
Σπιτάκια4
Παιχνίδια10
Αξεσουάρ περιποίησης στόματος/δέρματος2
Πιάτα2
Αξεσουάρ πτηνών.35
Αξεσουάρ κουνελίων3
Αξεσουάρ χοιρών3
Αξεσουάρ μηρυκαστικών6
Αξεσουάρ ωδικά πτηνά & περιστέρια4
Αξεσουάρ Ψαριών11
Διακοσμητικά Ενυδρείων9
Ενυδρεία2
Ενώτια10
Αξεσουάρ Βοοειδών1
Κουρευτικές Μηχανές15
Τροφές Ζώων130
Τροφές Σκύλου53
Τροφές Σκύλου Puppy/Junior (κουταβιών/νεαρών σκύλων)10
Τροφές Σκύλου Ενέργειας13
Τροφές Σκύλου Συντήρησης6
Τροφές Σκύλου Ειδικές10
Λιχουδιές - Κόκκαλα14
Τροφές Γάτας23
Τροφές για Γατάκια (Kitten/babycat)3
Τροφές Γάτας Συντήρησης10
Τροφές Γάτας Ειδικές7
Λιχουδιές Γάτας3
Τροφές Ψαριών5
Συμπληρώματα Διατροφής - Γάλατα παραγωγικών ζώων15
Γάλατα ζώων συντροφιάς5
Τροφές Αλόγου20
Συμπληρώματα Διατροφής18
Σύνθετες Τροφές1
Απλές Τροφές1
Τροφές για Χελώνες & ερπετά3
Τροφές για μικρά ζώα4
Τροφές για Πουλιά & πτηνά1
Συμπληρώματα Διατροφής - Ζώων συντροφιάς1
Λιπάσματα56
λιπάσματα κοκκώδη αζωτούχα Ν10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡΚ10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡ0
λιπάσματα υδατοδιαλυτά κρυσταλικά15
λιπάσματα υγρά10
λιπάσματα κοκκώδη διάφορα4
λιπάσματα βιολογικά6
λιπάσματα κοκκώδη φωσφορούχα P1
Φυτά496
Σπόροι471
Αγγούρι25
Αγγούρι κοντό8
Αγγούρι μακρύ17
Αγκινάρα3
Άνηθος2
Αντίδι2
Αρακάς6
Ατζούρι1
Βίκος10
Βλήτο1
Βρώμη2
Γκαζόν4
Γλυκάνισος0
Καλαμπόκι4
Κάρδαμο1
Καρότο3
Καρπούζι29
Κολοκύθι21
Κουκιά7
Κουνουπίδι21
Κρεμμύδι6
Κριθάρι2
Λάχανο20
Λειμώνια9
Μαϊδανός3
Μανιτάρια1
Μάραθο1
Μαρούλι31
Μελιτζάνα22
Μηδική13
Μπάμια1
Μπρόκολο9
Μπιζέλι4
Παντζάρι7
Πατάτα13
Πεπόνι19
Πιπεριά32
Πράσσο4
Ραδίκι5
Ρεβύθι3
Ρεπάνι8
Ρόκα1
Σέλινο2
Σελινόριζα2
Σέσκουλο1
Σιτάρι5
Σινάπι1
Σόργος5
Σπανάκι17
Τομάτα48
Τομάτα αυτοκλαδευόμενη19
Τομάτα αναρριχώμενη26
Τομάτα για βιομηχανική χρήση1
Φασόλι26
Φακελωτή ( μελισσόχορτο )1
Φακή1
Ηλίανθος5
Ελαιοκράμβη1
Σπορόφυτα κηπευτικών25
Σπορόφυτα αγγουριού υπαίθριου1
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου μακρύ2
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου κοντό1
Σπορόφυτα καρπουζιού7
Σπορόφυτα κολοκυθιού3
Σπορόφυτα κουνουπιδιού4
Σπορόφυτα λάχανου3
Σπορόφυτα μαρουλιού4
Σπορόφυτα μελιτζάνας0
Σπορόφυτα μπρόκολου0
Σπορόφυτα πεπονιού0
Σπορόφυτα πιπεριάς0
Σπορόφυτα τομάτας θερμοκηπίου αναρριχώμενη0
Σπορόφυτα τομάτας υπαίθρια αυτοκορυφολογούμενη0
Γεωργικά Φάρμακα491
Απολυμαντικά Εδάφους4
Απολυμαντικά σπόρων3
Εντομοελκυστικά1
Εντομοκτόνα75
Εντομοκτόνα βιολογικά6
Εντομοκτόνα έλαια5
Εντομοκτόνα-Ακαρεοκτόνα14
Εντομοκτόνα-Εδάφους-Νηματοδοκτόνα8
Εντομοκτόνα-Υγειονομικής Σημασίας55
Ζιζανιοκτόνα79
Μυκητοκτόνα139
Μυκητοκτόνα Βιολογικά4
Μυκητοκτόνα Εδάφους5
Ορμονούχα-ρυθμ.ανάπτυξης-φωτορυθμ.ουσίες8
Παγίδες Εντόμων Φυτών6
Ποντικοφάρμακα30
Σαλιγκαροκτόνα(κοχλιοκτόνα)5
Φερομονικές παγίδες για Tuta absoluta10
Παγίδες Λεπιδοπτέρων7
Παγίδες ελέγχου εντόμων: μύγες - σφήκες14
Παγίδες για Αφίδες - Θρίπες7
Συνεργιστικα ψεκαστικών διαλυμάτων.1
Μαστίχα Εμβολιασμού4
Αγροτικά Μηχανήματα553
Αλυσοπρίονα88
Αλυσοπρίονα Βενζίνης54
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά15
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά τηλεσκοπικά6
Αλυσοπρίονα τηλεσκοπικά7
Αλυσοπριόνων Εξαρτήματα2
Τροχιστικά Αλυσίδων2
Αντλητικά Συστήματα31
Αντλητικά Επιφανείας Βενζινοκίνητα19
Αντλητικά Επιφανείας Ηλεκτρικά Περιφερειακά3
Αντλητικά Επιφανείας Πετρελαιοκίνητα0
Αντλητικά Οξέων & Χημικών1
Αντλητικά Πυροσβεστικά (Υψηλού Μανομετρικού)6
Αντλητικά Υποβρύχια 12-24 Volt2
Αντλίες19
Αντλίες Υποβρύχιες7
Γεωτρύπανα10
Γεωτρύπανα για Τρακτέρ2
Ψεκαστικά Συγκροτήματα με Βυτία2
Γεωτρύπανα Μηχανοκίνητα1
Γεωτρύπανα Βενζινοκίνητα7
Γεννήτριες24
Γεννήτριες Βαλιτσάκια Αθόρυβες1
Γεννήτριες Βενζίνης15
Γεννήτριες Ελαιοραβδιστικών1
Γεννήτριες Πετρελαίου 1500 στροφές2
Γεννήτριες Πετρελαίου 3000 στροφές5
Γεννητριών Εξαρτήματα0
Θαμνοκοπτικά60
Θαμνοκοπτικά COMPI πολυμηχανήματα1
Θαμνοκοπτικά Βενζίνης34
Θαμνοκοπτικά ηλεκτρικά16
Θαμνοκοπτικών Εξαρτήματα9
Θρυματιστές15
Θρυματιστές Ηλεκτρικοί12
Θρυματιστές Βενζινοκίνητοι3
Κινητήρες5
Κινητήρες Βενζινης5
Κινητήρες Πετρελαίου0
Μηχανήματα για Γκαζόν4
Εξαερωτήρες Γκαζόν0
Εξαερωτήρες Γκαζόν Ηλεκτρικοί1
Σπορείς Γκαζόν0
Πιεστικα Συγκροτήματα7
Πιεστικών Συστημάτων Εξαρτήματα1
Σκαπτικά57
Σκαπτικά Ηλεκτρικά4
Σκαπτικά Μηχανοκίνητα43
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές Χορτοκοπτικά4
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές(Συρόμενες Φρέζες)6
Τρακτερ - Ελκυστήρες30
Μεταχειρισμένα Τρακτερ9
Παρελκόμενα Τρακτερ12
Φυσητήρες-Απορροφητήρες22
Απορροφητήρες φύλλων6
Φυσητήρες φύλλων11
Χλοοκοπτικά49
Χλοοκοπτικά Βενζίνης24
Χλοοκοπτικά Ηλεκτρικά19
Χλοοκοπτικά Τρακτέρ6
Ψαλίδια μπορντούρας23
Ψαλίδια μπορντούρας Βενζίνης7
Ψαλίδια μπορντούρας ηλεκτρικά14
Ψεκαστικά23
Ψεκαστικά Πλάτης Μηχανοκίνητα9
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Ηλεκτροκίνητα1
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Μηχανοκίνητα6
Ψεκαστικών Εξαρτήματα2
Ψεκαστικά Χειροκίνητα2
Φραχτοκόπτες3
Διαχωριστές κορμών6
Μηχανήματα Πολλαπλής Χρήσης16
Το σύστημα Kombi14
Βασικά Μηχανήματα Kombi4
Εργαλεία Kombi10
Το σύστημα Multi2
Κλαδοσυλλέκτες1
Πατάρια Τρακτέρ1
Εδαφοκαλύπτης1
Μύλοι Άλεσης Ηλεκτροκίνητοι2
Αεροσυμπιεστές(κομπρεσέρ)14
Αεροσυμπιεστών Εξαρτήματα3
Τρεϊλερ - Καρότσες15
ΤΡΕΪΛΕΡ ΑΛΟΓΟΥ2
ΤΡΕΪΛΕΡ -ΜΠΑΓΑΖΙΕΡΕΣ9
ΚΑΡΟΤΣΕΣ ΣΚΑΠΤΙΚΩΝ4
Παλετοφόροι - Περονοφόροι - Ερπυστριοφόροι3
Περονοφόροι1
Παλετοφόροι - Ερπυστριοφόροι2
Ποδήλατα247
Junior (Παδικά)44
Hardtail (MTB)53
Trekking (Aσφάλτου)21
City (πόλης)12
Cross Trekking (Εκτός δρόμου)11
Road Bilkes (Δρόμου)3
Freestyle (BMX)16
Fitness5
Suspension (Αναρτήσεων)11
Αξεσουάρ Ποδηλάτων66
Folding (αναδιπλούμενα)5
Cruisers Bikes0
Είδη Σπιτιού265
Ορείχαλκου - Μπρούτζου Είδη19
Γυάλινα Είδη71
Οργάνωση χώρου44
Αποθήκευση Εσωτερικού Χώρου30
Αποθήκευση Εξωτερικού Χώρου14
Οικιακές συσκευές105
Λάμπες - Λούξ14
Ψησταριές - Σούβλες4
Διακόσμησης είδη1
Συσκευές Απορρόφησης Υγρασίας7
Καθαριστικά Μόνωση & Επισκευές531
Στεγανωτικά-Μονωτικά59
Στεγάνωση-Μόνωση.23
1.Βελτιωτικά Κονιαμάτων.6
2.Τσιμεντοειδή Στεγανωτικά Συστήματα.6
3.Επαλεπτικά-Στεγανοποιητικά.4
4.Ασφαλτικά Εισή Οροφής και Στέγης.3
5.Θερμομονωτικά-Ηχομονωτικά.4
Προστασία Δαπέδων.14
2.Βαφές Δαπέδων.14
Επισκευαστικά.17
1.Σφραγιστικά-Συγκολλητικά-Επισκευαστικά.16
2.Υαλοπλέγματα-Υαλοταινίες-Γωνιόκρανα-Υαλούφάσματα Ιταλικού οίκου GAVAZZI.1
Ειδικά Χρώματα Βερνίκια.5
Χρώματα381
Εσωτερικές επιφάνειες94
Εξωτερικές επιφάνειες38
Ριπολίνες για Ξύλα25
Μεταλλικές επιφάνειες98
Προστασία Ξύλου & Πέτρας43
Βερνίκια & Συντηρητίκα Ξύλου Διαλύτη.36
Βερνίκια & συντηρητικά Ξύλου Νερού.5
Προστασία πέτρας.2
Ειδικές Εφαρμογές28
Σπρέι5
Τεχνικά Σπρέϊ2
Universal Σπρέι2
Μεταλλικά Σπρέι1
Υποστρώματα50
Εσωτερικών επιφανειών10
Εξωτερικών επιφανειών6
Μετάλλου30
Ξύλου4
Κόλλες19
Κόλλες γενικής χρήσης.4
Κόλλες κατασκευαστικές.4
Κόλλες στιγμής.3
Κόλλες εποξικές2
Κόλλες-ξυλόκολλες3
Κόλλες πλαστικών2
Ταινίες διπλής όψης.0
Διαφορές κόλλες.1
Θερμικές κόλλες.0
Σιλικόνες.0
Παρελκόμενα σιλικόνης0
Αφρός πολυουρεθάνης0
Ταινίες αρμών.0
Πιστολιά φυσιγγίων.0
Καθαριστική αλοιφή χεριών.0
Προϊόντα κατά της υγρασίας.0
Είδη Καθαρισμού56
Mαρμάρων & Πέτρας5
Κεραμικών-πλακιδίων3
Τζακιού2
Κουζίνας-μπάνιου4
Ξύλου-δέρματος4
Αυτοκινήτου1
Υδραυλικών6
Ειδικά προιόντα10
Πισίνας21
Νανοτεχνολογίας είδη11
Ναυτιλιακά5
Εργαλεία κήπου366
Πότισμα114
Αυτόματο Πότισμα12
Πιστόλια ποτίσματος11
Ποτιστικά Μπεκ11
Σετ ποτίσματος6
Ποτίσματος εξαρτήματα25
Λάστιχα νερού30
Μάνικες10
Γάντια Εργασίας45
Μπότες-Μποτάκια-Σαμπό9
Επιγονατίδες2
Ψεκαστήρες38
Ποτιστήρια1
Ψεκαστήρων Ανταλλακτικά16
Εμβολιαστήρια.14
Πριόνια Κλαδέματος15
Κομποστοποίησης είδη3
Δετικό μηχάνημα7
Διανομεας σπορων-λιπασματος2
Δοχεία πλαστικά2
Θηκές11
Έτοιμη Λίμνη3
Σκαλιστήρια3
Φτυαράκια1
Ψαλίδι γκαζόν2
Ψαλίδια Κλαδέματος73
Ψαλίδια κλαδέματος ενός χεριού38
Εργαλεία ακονίσματος5
Αξεσουάρ Κλαδέματος10
Ηλεκτρικά ψαλίδια5
Αεροψάλιδα & Ψαλίδια απολύμανσης4
Ψαλίδια κλαδέματος δύο χεριών11
Κουβάς- Καρότσι μεταφοράς5
Εργαλεία Μπαταρίας102
Γωνιακοι τροχοί5
Δισκοπρίονα1
Δραπανοκατσάβιδα12
Δραπανοκατσάβιδα Κρουστικά10
Εξαρτήματα Εργαλείων12
Κατσαβίδια3
Κατσαβίδια Παλμικά1
Σέγες2
Σπαθόσεγες2
Φακοί15
Αεροσυμπιεστής4
Πιστόλι Κόλλας1
Πιστόλι Σιλικόνης1
Μπαταρίες1
Ηλεκτρικά Εργαλεία117
Δισκοπρίονα Μετάλλων Επαγγελματικά1
Δισκοπρίονα Μετάλλων Φορητά1
Δράπανα Κολωνάτα1
Ηλεκτροκόλλησης αξεσουάρ1
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Inverter4
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Ηλετροδίου3
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Σύρματος Mig1
Κόφτες Πλακιδίων-Μαρμάρου1
Λειαντήρες2
Παγκοπρίονα Ξύλου1
Παλάγκα Ηλεκτρικά4
Πιστολέτα Κρουστικά -Περιστροφικά1
Πιστολέτα Πνευματικά4
Πιστολέτα Σκαπτικά-Κατεδαφιστικά3
Πιστόλια Θερμού Αέρα5
Πλάνες2
Πλάνες Ξεχονδριστήρες Γωνιάστρες1
Πολυεργαλεία Ηλεκτρικα4
Ρούτερ2
Ρούτερ Επιτραπέζιο1
Σέγες9
Τριβεία Παλμικά9
Τριβεία Τοίχου2
Τροχοί Γωνιακοί8
Τροχοί Δίδυμοι Πάγκου2
Σπαθοσέγες2
Φαλτσοπρίονα1
Φορτιστές Μπαταριών2
Δράπανα Ηλεκτρικά12
Πάγκοι Εργασίας2
Δισκοπρίονα Ηλεκτρικά2
Εργαλεία αέρος2
Μετάλλου Τρυπάνια1
Πυρογράφοι - Κολλητήρια6
Κατσαβίδια Ηλεκτρικά3
Θέρμανση73
Σόμπες Ξύλου από Χάλυβα10
Σόμπες Ξύλου από Μαντέμι10
Κουζίνες ξύλου από Χάλυβα12
Κουζίνες ξύλου από Μαντέμι5
Σόμπες Ξύλου εμαγιέ3
Κουζίνες ξύλου εμαγιέ1
Σόμπες - Κασέτες Ξύλου με λέβητα5
Αξεσουάρ Σόμπας και Τζακιού17
Θερμάστρες υγραερίου - αερόθερμα4
Συλλογή ελαιοκάρπου64
Ελαιόπανα & Ελαιόδιχτα18
Ελαιοραβδιστικά13
Ελαιοραβδιστικών Γεννήτριες10
Απορροφητήρες ελιάς3
Σκαντζόχοιροι & Χτένια8
Μεταφοράς Ελαιοκάρπου3
Σακκιά Ελαιοκάρπου0
Τροφοδοτικά 220-12 V3
Κοσκίνες για ελιές3
Ντέμπλες χειρός3
Οινοποίηση - Ελαιουργία77
Οινοποίησης Μηχανήματα20
Δεξαμενές - Δοχεία25
Αποθήκευση Οίνου9
Βαρέλια Πλαστικά12
Όργανα Ελέγχου8
Πρόσθετα Οινοποίησης3
Τυροκομίας εξοπλισμός41
Μελισσοκομικά Είδη15
Εργαλεία Χειρός και αξεσουάρ7
Μηχ.Καθαριότητας38
Ατμοκαθαριστές1
Πλυστικά Ηλεκτρικά25
Πλυστικά Μηχανοκίνητα4
Αξεσουάρ Πλυστικών2
Σκούπες Ηλεκτρικές6
Δομικά Μηχανήματα10
Αρμοκόφτες4
Ελικόπτερα (Λειαντήρες)1
Μπετονιέρες0
Μπετονιέρες για Τρακτέρ0
Μπετονιέρες Ηλεκτρικές3
Εργαλεία οικοδομής2
Εργαστηριακός Εξοπλισμός18
Χημικές Ουσίες6
Άρμεξης Εξοπλισμός9
Όργανα Μέτρησης15
Αυτοκινήτου αξεσουάρ17
Δερμάτινα Χειροποίητα10
Είδη Κάμπινγκ38
Σκηνές - Σκίαστρα9
Υπνόσακοι4
Εξοπλισμός Παραλίας19
Προστασίας Είδη6
Σωλήνες/Λάστιχα3
Λάστιχα αέρα3
Αλουμινίου Είδη6
Ένδυση εργασίας38
Γάντια Εργασίας20
Υποδήματα Εργασίας2
Στολές Εργασίας16
Αγροτκά Φύλλα Κάλυψης13
Θερμοκουρτίνες1
Κάλυψης θερμοκηπίου6
Γραμμικής Καλυψης2
Εδαφοκάλυψης2
Υδροπονίας & Στεγανοποίησης1
Ενσίρωσης1
Απώθηση Ζώων136
Τρωκτικά41
Μύγες - Σφήκες - Κουνούπια51
Γάτες - Σκύλοι1
Πουλιά1
Μυρμήγκια - Κατσαρίδες18
Φίδια11
Ειδικές παγίδες3
Ξυλοφάγα έντομα και μύκητες5
Ηλεκτρικοί φράχτες5
Λευκοσιδηρουργίας Είδη1
Ζεόλιθος2

Εξυπηρέτηση Πελατών

Μαζί μας

Like us on FacebookFollow us on TwitterSubscribe to our VideosΔημοσιεύσεις στο Issuu

Ακολουθήστε μας