Το καλάθι σας

[ ... ] τεμάχια
Ταμείο


Εμφάνιση Καλαθιού

Το Καλάθι σας είναι άδειο.

   

Ποιοι είμαστε

Ταυτότητα Αγροτικής Στέγης

Η Αγροτική Στέγη έχει Όνομα και Παράδοση στην εξυπηρέτηση των πελατών από το 1987

Στο κατάστημα μας ένας χημικός, ένας φυσικός, μία κτηνίατρος, ένας γεωπόνος πανεπιστημίου, δύο τεχνολόγοι γεωπόνοι, ένας τεχνολόγος ζωικής παραγωγής, ένας μηχανικός, ένας υδραυλικός, ένας χειριστής αγροτικών μηχανημάτων και πολλοί άλλοι εκπαιδευμένοι συνεργάτες είναι στη διάθεση των πελατών για την πληρέστερη εξυπηρέτησή τους.

αναλυτικά

Που Βρισκόμαστε

Η Αγροτική Στέγη στο Gmaps

Το κατάστημα της Αγροτικής Στέγης στεγάζεται στην καρδιά της Λέσβου, στη φιλόξενη πόλη της Καλλονής.

Η διεύθυνση μας είναι:

"Καλλονή Λέσβου Τ.Κ 81107"

χάρτης

Επικοινωνία

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κατάστημα Καλλονής

22530 29270 - 24100 - 23275

Fax: 22530 23741

Υποκατάστημα Λάρσος

22510 93000

Fax: 22510 93032

Email επικοινωνίας

info@agrotikistegi.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας

Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνείστε με τον Διαχειριστή του agrotikistegi.gr

Είμαι ήδη Πελάτης

Νέος Πελάτης

Για βοήθεια καλέστε: 22530 24100 & 23275

Σκύλος

 

Η διάθεση του ανθρώπου μέσα από τα μάτια του σκύλου

E-mail Εκτύπωση PDF

dog_with_glasses 

Τι κάνει η ομορφιά μου;", "Μη! Φύγε αμέσως από εδώ!"και με άλλες τέτοιες εκφράσεις ενδεικτικές χαράς, λύπης, θυμού έρχεται αντιμέτωπος ο σκύλος σας καθημερινά. Τα διάφορα συναισθήματα που εναλάσσονται στη διάρκεια της ημέρας αναμφισβήτητα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας, είτε είναι υπεύθυνοι για την πρόκλησή τους, είτε όχι. Κατά πόσο, ωστόσο, είναι σε θέση ο σκύλος να αντιληφθεί τη συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη; Πρόκειται για πραγματική αντίληψη ή για συνειρμική συμπεριφορά συνδεδεμένη με συγκεκριμένη στάση σώματος και τόνο φώνης ( associative behavior );

Μέχρι πρόσφατα η θεωρία της συνειρμικής συμπεριφοράς ήταν αυτή που κυριαρχούσε. Εντούτοις, ο καθηγητής Daniel Mills και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Lincoln, Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβήτησαν την επικρατούσα θεωρία διατυπώνοντας την άποψη ότι ο σκύλος είναι ικανός συνδυάζοντας διάφορα ερεθίσματα να αντιληφθεί τη συναισθηματική κατάσταση τόσο των ανθρώπων όσο και των υπόλοιπων σκύλων.

Προκειμένου να διερευνηθεί η νέα υπόθεση η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 17 κατοικίδιους σκύλους και τους παρουσίασε εικόνες με ανθρώπους και σκύλους που είτε επεδείκνυαν θετική συμπεριφορά ( χαρά, διάθεση για παιχνίδι αντίστοιχα ) ή αρνητική συμπεριφορά ( θυμό, επιθετικότητα αντίστοιχα ). Συγχρόνως αναπαράγονταν θετικά ή αρνητικά ηχητικά μηνύματα, φωνές ή γαβγίσματα, από άγνωστους ανθρώπους και σκύλους.

Η ομάδα παρατήρησε ότι στην περίπτωση που η εικόνα ταίριαζε με το ηχητικό κομμάτι όσο αναφορά τη διάθεση, π.χ. μια θυμωμένη έκφραση προσώπου με θυμωμένη φωνή, ο σκύλος περνούσε περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την αντίστοιχη εικόνα, γεγονός που αφορούσε τόσο τις εικόνες και φωνές ανθρώπων όσο και σκύλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biology Letters, καταδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει την ικανότητα να ενσωματώνει ερεθίσματα από διαφορετικές πηγές, οπτικές, ακουστικές κτλ. σε μια ενιαία αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων και των υπόλοιπων σκύλων.

Η ικανότητα αυτή απέχει κατά πολύ από τη συνειρμική συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά βασίζεται στην εκμάθηση ενός μοτίβου συμπεριφοράς με βάση τον τόνο φωνής ή στάση σώματος του ιδιοκτήτη. Αντίθετα προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εσωτερικού συστήματος κατηγοριοποίησης των συναισθημάτων, η οποία ως τώρα έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα στα πρωτεύοντα.

Επιπλέον ο καθηγητής Mills τόνισε ότι οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα δεν ακολούθησαν εκπαίδευση προηγουμένως και τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι που παρουσιάστηκαν στις εικόνες και τα ηχητικά μηνύματα ήταν άγνωστοι, γεγονότα που καταδεικνύουν ότι η ικανότητα αυτή των σκύλων είναι εγγενής. Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου σε ένα κοινωνικό είδος, με τέτοια αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, όπως ο σκύλος εισάγει την υπόθεση επιλογής αυτού του χαρακτηριστικού κατά την εξημέρωση των σκύλων για πολλές γενεές από τον άνθρωπο. 

Πηγή: www.diagnovet.gr

Τα 5 συχνότερα αίτια απώλειας τριχώματος στο σκύλο

E-mail Εκτύπωση PDF
Doctor-Doggie 

Ένα από τα συμπτώματα που δύσκολα δεν αντιλαμβάνεται ο ιδιοκτήτης αποτελεί η απώλεια τριχώματος, ή αλλιώς αλωπεκία, λέξη εμπνευσμένη από την φυσιολογική απώλεια τριχώματος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της αλεπούς. Η αλωπεκία λοιπόν, αποτελεί "καμπανάκι" για μια πληθώρα παθολογικών καταστάσεων τις οποίες ο κτηνίατρος οφείλει να διευρευνήσει. Ποιες είναι λοιπόν οι συνηθέστερες παθολογικές καταστάσεις που συνοδεύονται από αλωπεκία στο σκύλο;

Οι αλλεργίες αποτελούν συχνή αιτία απώλειας τριχώματος στο σκύλο. Συχνά αλλεργιογόνα αποτελούν η γύρη, η σκόνη, τα ακάρεα και άλλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα. Επιπλέον συχνή, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελεί η αλλεργική από ψύλλους δερματίτιδα η οποία πυροδοτείται από αλλεργιογόνα που εντοπίζονται στο σίαλο του ψύλλου που δαγκώνει στο ζώο και είναι ικανή να προκαλέσει δευτερογενώς αλωπεκία. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος αποφυγής της αποτελεί η εφαρμογή προληπτικής αντιπαρασιτικής αγωγής που προτείνει ο κτηνίατρος και ο ιδιοκτήτης οφείλει να την εφαρμόζει επιμελώς. Τέλος, τροφικά αλλεργιογόνα όπως το βοδινό κρέας, η σόγια, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα δημητριακά προκαλούν υπερευαισθησία με κύρια κλινική εκδήλωση τον κνησμό και δευτερογενώς την απώλεια τριχώματος.

Παράσιτα όπως ψύλλοι, κρότωνες, ακάρεα της ψώρας προσβάλλουν συχνά τους σκύλους και προκαλούν δερματικές αλλοιώσεις, ανάμεσα στις οποίες εντοπίζεται η αλωπεκία με συγκεκριμένη κατανομή, όπως περιφερικά των οφθαλμών, στο πτερύγιο του έξω ωτός και στην κοιλιακή χώρα. Συνήθως συνυπάρχουν ερυθρότητα και κνησμός.  Άλλοι βιολογικοί παράγοντες που προκαλούν αλωπεκία αποτελούν τα δερματόφυτα ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και ρήξης του θυλάκου των τριχών. Το συνηθέστερο κλινικό εύρημα στην περίπτωση αυτή αποτελεί το μολυσματικό κηρίο, οζίδιο καλά περιγεγραμμένο με ερύθημα και αλωπεκία με κατανομή στο πρόσωπο και τα άκρα.

Ο υπερφλοιεπινεφριδισμός γνωστός και ως Νόσος του Cushing αποτελεί ενδοκρινοπάθεια με συνδυασμό κλινικών εκδηλώσεων ως απόρροια της παρατεταμένης έκθεσης των ιστών στη δράση των γλυκοκορτικοειδών και αφορά σκύλους μέσης και προχωρημένης ηλικίας. Βέβαια συναντάται και το ιατρογενές σύνδρομο Cushing ως αποτέλεσμα της μακροχρόνιας θεραπευτικής αγωγής με γλυκοκορτικοειδή. Μεταξύ των άλλων, συχνό κλινικό εύρημα αποτελεί η απώλεια τριχώματος που εκδηλώνεται με λέπτυνση της τρίχας έως και συμμετρική αλωπεκία. Η υπερχρωμία, η λέπτυνση του δέρματος, η σμηγματόρροια ανήκουν επίσης στην τυπική δερματική συμπτωματολογία.

Η γενετική προδιάθεση ορισμένων φυλών στην απώλεια τριχώματος είναι γεγονός. Πρώτα από όλα, υπάρχουν φυλές σκύλων όπως οι Chinese Crested, Mexican Hairless (Xolo), και American Hairless Terrier που δημιουργήθηκαν για την εκμετάλλευση του χαρακτηριστικού του αραιού τριχώματος. Άλλες φυλές όπως οι Doberman Pinscher, Dachshund, Chihuahua, Italian Greyhound and Whippet υποφέρουν από αραίωση τριχώματος στην περιοχή του έξω ωτός, στη ράχη, στο λαιμό.

Τη λίστα ολοκληρώνουν τα λεγόμενα έλκη από κατάκλιση. Εντοπίζονται στα σημεία του σώματος που χρησιμεύουν ώς "ελατήρια" για το ζώο και δέχονται μεγάλη μηχανική πίεση, ανάλογη του βάρους του. Εμφανίζονται ιδιαίτερα σε ζώα μεγαλόσωμα, με υψηλό βάρος που διαβιούν σε σκληρό και τραχύ έδαφος. Ο συνδυασμός πίεσης και τριβής προκαλεί νέκρωση του δέρματος στις αρθρώσεις του γονάτου, του ταρσού, του αγκώνα και του ισχίου που συνοδεύεται από απώλεια τριχώματος, ρωγμές του δέρματος μέχρι και αιμορραγία.  

Πηγή: www.diagnovet.gr

Κατοικίδια ζώα και ηλιακά εγκαύματα

E-mail Εκτύπωση PDF

shut7 

 

Είναι πλέον γνωστό πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί δερματικά προβλήματα, όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και τα ζώα, τα οποία χρειάζονται προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Η κτηνίατρος δερματολόγος Christina Horvath-Ungerböck, από το Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εξηγεί ποια ζώα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, πώς μπορεί να προληφθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις στο δέρμα τους και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ζώο με ηλιακά εγκαύματα.
Ευπαθή ζώα
Τα ζώα με μικρές ή καθόλου ποσότητες χρωστικής έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα. Ευάλωτα είναι κυρίως τα γυμνά σημεία των ζώων, αλλά και τα σημεία με λευκό ή πολύ κοντό και λεπτό τρίχωμα, που συνήθως εκτίθενται στον ήλιο, όπως είναι τα αυτιά, το επιρίνιο και ακρορίνιο, η περιοφθαλμική περιοχή και η πλάτη. Ωστόσο, κάποια ζώα απολαμβάνουν να ξαπλώνουν με την πλάτη απολαμβάνοντας τον ήλιο, όμως το δέρμα της κοιλιακής χώρας, που είναι συχνά γυμνό, εκτίθεται άμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης εγκαυμάτων και στο σημείο αυτό.
Οι φυλές Dogo Argentino, bulldogs, Dalmatian, boxers, whippets, beagles και οι λευκές ή πολύχρωμες γάτες με λευκά σημεία, έχουν δέρμα πολύ πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα της κεφαλής. Τα ζώα με κουρεμένο τρίχωμα μπορούν επίσης να εμφανίσουν προβλήματα, ιδίως το καλοκαίρι, καθώς επιτρέπει στις ακτίνες UV να διεισδύσουν βαθύτερα και να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα.
Ηλιοπροστασία
Σύμφωνα με την δερματολόγο Horvath- Ungerböck η διαβίωση των ζώων σε σκιερό μέρος πρέπει να θεωρείται κανόνας, ιδίως το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και άρα πιο βλαβερός, όχι μόνο για το δέρμα αλλά γενικότερα για την υγεία του ζώου. Λύσεις για ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα αποτελούν η εφαρμογή π.χ. αδιάβροχης αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστο 30 ή ηλιοπροστατευτικών που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου. Στην περίπτωση που τα ζώα από τις ευπαθείς κατηγορίες συνοδεύον ιδιοκτήτες σε μεγάλες πεζοπορίες στα βουνά, όπου οι ηλιακές ακτίνες είναι ιδιαίτερα έντονες, θα πρέπει να φέρουν μπλούζα ή καπέλο για προστασία.
Αντιμετώπιση των εγκαυμάτων
Εάν το δέρμα του ζώου φαίνεται ερυθρό, ζεστό ή ξεφλουδισμένο, αυτό πρέπει να μετακινείται επειγόντως σε σκιερό μέρος. Η εφαρμογή κρύων κομπρέσων και αλοιφών για να καταπραΰνουν το δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αρχικών συμπτωμάτων. Εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό, θα πρέπει να ζητηθεί κτηνιατρική περίθαλψη καθώς πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθούν κορτιζονούχα σκευάσματα για τον περιορισμό της φλεγμονής, ενώ σε περιπτώσεις με πιθανή δευτερογενή επιμόλυνση να απαιτηθούν αντιβιοτικά.
Υποκείμενες καταστάσεις που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο
Ορισμένα νοσήματα και γενετικές ανωμαλίες που προκαλούν λέπτυνση του τριχώματος μπορούν να καταστήσουν πιο ευαίσθητο το δέρμα στον ήλιο. Κάθε χρόνιο ερέθισμα που οδηγεί σε απώλεια τριχώματος αποτελεί πιθανό παράγοντα  Μπορεί να είναι παρασιτώσεις, χρόνιες δερματοπάθειες ή συγγενής αλωπεκία. Σε άλλες περιπτώσεις, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να χειροτερέψει την υφιστάμενη κατάσταση. Λόγου χάρη, ζώα με αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο. Ακόμα, περιοχές δέρματος που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τρίχωμα, αλλά πλέον είναι εκτεθειμένες λόγω απώλειας τριχώματος, όπως ο ουλώδης ιστός μετά από κάποια επέμβαση ή τραύμα, θα πρέπει να προστατεύονται αναλόγως.
Επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο
Στα ζώα, το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί οξεία φλεγμονή του δέρματος, με κνησμό ή ακόμα και πόνο. Τα πρόσφατα εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προ-νεοπλασματικές καταστάσεις ή σε νεοπλάσματα του δέρματος. Κλείνοντας, η Δρ Horvath- Ungerböck αναφέρει πως δεν είναι σπάνια η εντόπιση καρκινώματος του πλακώδους επιθηλίου στο κεφάλι λευκότριχων γατών που ζουν έξω, ως αποτέλεσμα της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Οι προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά, εάν αυτό είναι εφικτό.
Πηγή: www.diagnovet.gr

 

Πως θα προστατεύσετε τον σκύλο σας από το Καλαζάρ

E-mail Εκτύπωση PDF

kalazar1Η Λεϊσμανίαση είναι μια νόσος που προκαλείται από το πρωτόζωο του γένους Leishmania. Το παράσιτο έχει λάβει το όνομα του από τον Σκωτσέζο παθολόγο William Boog Leishman το 1903, ο οποίος δύο χρόνια πριν ανακάλυψε τους μικροοργανισμούς σε επιχρίσματα σπλήνα σε ασθενείς από την Ινδία. Η νόσος προσβάλλει τα άγρια τρωκτικά, τα άγρια και οικόσιτα σαρκοφάγα ζώα και τον άνθρωπο (ζωονόσος), ενώ σε ενδημικές περιοχές έχουν αναφερθεί κρούσματα και σε άλλα είδη όπως πχ τα ιπποειδή. Η νόσος έχει παγκόσμια εξάπλωση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει κρούσματα σε 88 χώρες και τέσσερεις ηπείρους, η νόσος όμως είναι ενδημική σε τροπικές και υπο-τροπικές περιοχές, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχει και η λεκάνη της Mεσογείου. Το γένος Leishmania περιλαμβάνει περισσότερα από 30 είδη, τα περισσότερα από τα οποία μπορούν να μολύνουν τα κυνοειδή. Στην Ελλάδα, το είδος που μας αφορά είναι η Leishmania donovani.

 

Πως γίνεται η μετάδοση της νόσου;
Το παράσιτο δεν μπορεί να επιβιώσει ελεύθερο στην φύση. Η νόσος μεταδίδεται μέσω ζώων φορέων και απαιτεί έναν ενδιάμεσο ξενιστή (σε σπάνιες περιπτώσεις έχει προταθεί, χωρίς να έχει αποδειχτεί, άμεση μετάδοση από ένα μολυσμένο σκύλο σε άλλο). Στην λεκάνη της Μεσογείου ο ενδιάμεσος αυτός ξενιστής είναι οι θηλυκές σκνίπες του γένους Phlebotomus. Τα θηλυκά έντομα, απομυζούν αίμα συνήθως από τα άτριχα σημεία του σώματος των σκύλων φορέων (πτερύγια αυτιών, μύτη, κοιλιά, βουβώνες) και με το γεύμα μολύνονται από αμαστιγωτές μορφές του πρωτόζωου. Αυτές αποικίζουν το πρόσθιο τμήμα του εντέρου τους, όπου και αναπτύσσονται σε μολυσματικές προμαστιγωτές μορφές. Σε ένα από τα επόμενα γεύματα, αυτές μολύνουν ένα υγιές ζώο μέσω της προβοσκίδας του εντόμου. Σε παλαιότερες επιδημιολογικές μελέτες που έχουν γίνει στην Ελλάδα, το ποσοστό των φορέων της νόσου στο σύνολο του γενικού πληθυσμού των σκύλων υπολογίζεται περίπου στο 22,4% για την περιοχή της Αθήνας και 24,4% για την βόρεια Ελλάδα.
Κλινική εκδήλωση:
Κλινική νόσο δεν θα εμφανίσουν όλα τα ζώα που θα μολυνθούν από το πρωτόζωο, καθώς η ανοσολογική ανταπόκριση του οργανισμού από ζώο σε ζώο ποικίλει. Ένα σημαντικό ποσοστό των ζώων θα αναπτύξει ισχυρή κυτταρική ανοσία και θα εξουδετερώσει το πρωτόζωο (σπάνια) ή θα παραμείνει ασυμπτωματικός φορέας (συχνότερα) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό των μολυσμένων ζώων θα αναπτύξει μη προστατευτική χημική ανοσία (αντισώματα) και θα εμφανίσει κλινική νόσο. Ακόμη όμως και στους ασυμπτωματικούς χρόνιους φορείς, μια σοβαρή ασθένεια ή άλλα στρεσογόνα αίτια μπορεί να μειώσουν την άμυνα και να διαταράξουν την ισορροπία του οργανισμού με αποτέλεσμα την εκδήλωση της ασθένειας. Στην κλινική πράξη δεν υπάρχουν διαγνωστικά τεστ με τα οποία μπορούμε να προκαθορίζουμε ποιον από τους δύο τύπους ανοσολογικής αντίδρασης θα αναπτύξει ένα ζώο μετά τη μόλυνση και κατά συνέπεια να προβλέψουμε την πορεία της νόσου (ασυμπτωματικός φορές ή κλινική νόσος). Η επιδημιολογική έρευνα προσφέρει γενικές κατευθυντήριες πληροφορίες. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε ζώα μικρότερα των 3 ετών και μεγαλύτερα των 8 ετών. Επίσης. ορισμένες φυλές παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία (όπως πχ. τα Cocker spaniel, Boxer, Rottweiler, German shepherd) ενώ άλλες σημαντική ανθεκτικότητα (Ibizian hound). Τέλος, παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την εξέλιξη είναι η οδός της μόλυνσης, το πρωτοζωικό φορτίο, η γενική φυσική κατάσταση του ζώου και άλλα.
Δύο είναι οι κύριες κλινικές μορφές της νόσου στον σκύλο: η εντοπισμένη, Δερματική/Βλεννογονοδερματική Λεϊσμανίαση και η γενικευμένη, διάχυτη, Σπλαχνική Λεϊσμανίαση (ή αλλιώς γνωστή ως Kala azar).
kalazar2 kalazar3 

 

Η δερματική/βλεννογονοδερματική Λεϊσμανίαση εμφανίζεται με μικρότερη συχνότητα στα κυνοειδή, συνήθως με τη μορφή ενός ή πολλαπλών μικρών οζιδίων ή ελκών στο δέρμα ή στους βλεννογόνους με συνηθέστερη εντόπιση την κεφαλή (εικόνα 1). Αλλοιώσεις μπορεί όμως να εντοπιστούν σε πολλά σημεία του σώματος, ακόμη και μέσα στην στοματική κοιλότητα. Οι αλλοιώσεις μπορεί να υποχωρήσουν μετά την πάροδο μηνών αφήνοντας μια ουλή ή η νόσος να εξελιχθεί στην γενικευμένη, σπλαχνική μορφή.
Η πιο συχνή κλινική εκδήλωση είναι η γενικευμένη μορφή της νόσου, η Σπλαχνική Λεϊσμανίαση. Η μορφή αυτή είναι χρόνια, προοδευτική σε εξέλιξη και θανατηφόρος, εάν δεν χορηγηθεί κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εδώ, η κλινική συμπτωματολογία είναι προοδευτική και ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή. Τα κυριότερα όργανα που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα είναι το δέρμα και οι νεφροί, η νόσος όμως μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε βιολογικό ιστό όπως τις αρθρώσεις, το ήπαρ, τους οφθαλμούς, το γαστρεντερικό σύστημα, τους μύες, το καρδιαγγειακό σύστημα κτλ. Σημαντικό επίσης ρόλο στην κλινική εκδήλωση και κατά συνέπεια συμπτωματολογία παίζει και η πολυμορφία της ανοσολογικής αντίδρασης του κάθε ζώου.
Θα πρέπει να τονιστεί, όπως προαναφέρθηκε, ότι η νόσος εμφανίζει χρόνια και προοδευτική εξέλιξη και δεν παρατηρείται οξύ στάδιο της νόσου όταν μολύνεται ένα ζώο για πρώτη φορά. Τα κλινικά συμπτώματα, που εμφανίζονται μετά από μακρά περίοδο επώασης της νόσου, τις περισσότερες φορές είναι μη ειδικά και ο ιδιοκτήτης συνήθως παραπονιέται ότι το ζώο του «δεν είναι καλά». Συχνότερα παρατηρούνται:
- Προοδευτική απώλεια βάρους
- Μειωμένη όρεξη ή ανορεξία
- Μειωμένη αντοχή στην άσκηση
- Δερματικά συμπτώματα
- Διογκωμένοι περιφερικοί λεμφαδένες
Ειδικά τα δερματικά συμπτώματα είναι πολύ σημαντικά καθώς αποτελούν την πιο κοινή κλινική εκδήλωση της νόσου, εύκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από τον ιδιοκτήτη και σε συνδυασμό με την πιθανή γενικότερη μειωμένη διάθεση του ασθενή να τον οδηγήσουν ώστε να αναζητήσει συντομότερα ιατρική συμβουλή για το ζώο του. Αυτά ποικίλουν, με πιο συχνή την αποφολιδωτική δερματίτιδα (απλουστεύοντας αναφέρουμε ότι μοιάζει με πιτυρίδα) (εικόνα 2) με ή χωρίς αλωπεκία (αραίωση ή απώλεια τριχώματος), ειδικότερα στο πρόσωπο, γύρω από τα μάτια και τα πτερύγια των αυτιών. Μπορεί επίσης να παρατηρηθούν έλκη («πληγές») συνήθως στις προεξοχές οστών (εικόνα 3), ένα ή πολλαπλά δερματικά οζίδια, υπερκεράτωση (σκλήρυνση, πάχυνση και διάβρωση) των πελμάτων, μεγάλα και κυρτά νύχια κτλ.
kalazar4 
Σε πιο προχωρημένα περιστατικά μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα που σχετίζονται με παθολογία άλλων οργάνων και συστημάτων, όπως πχ. πολυουρία, πολυδιψία και ασκίτης (βλάβη νεφρών), επίσταξη (αιμορραγία από τα ρουθούνια λόγω αγγειίτιδας, συνδρόμου υψηλού ιξώδους του αίματος κτλ.), χωλότητα (πολυαρθρίτιδα), βλεφαρίτιδα, κερατοεπιπεφυκίτιδα, ύφαιμα (αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού λόγω υπέρτασης κα.) (εικόνα 4), εμετοί και διάρροιες (ηπατοπάθεια, παθολογία γαστρεντερικού συστήματος), ατροφία μυών κυρίως των κροτάφων (μυοσίτιδα) κα. Στα τελικά στάδια ο οργανισμός εξασθενεί, τα ζώα εμφανίζουν καχεξία και απίσχναση και ο θάνατος επέρχεται συνήθως από νεφρική ανεπάρκεια ή άλλες δευτερογενείς επιπλοκές.
Διάγνωση:
Ιδιαίτερα σημαντική σε περίπτωση της μόλυνσης του ζώου είναι η έγκαιρη διάγνωση καθώς η νόσος μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό και να μειώσει το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων στο ζώο μας, θα πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου για περεταίρω διερεύνηση. Οι κτηνίατροι στην χώρα μας είναι πολύ εξοικειωμένοι με τη νόσο και εύκολα μπορούν να αντιληφθούν ύποπτα συμπτώματα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης μπορεί να γίνει με διαφορετικές διαγνωστικές τεχνικές, κάθε μία από τις οποίες εμφανίζει προτερήματα και μειονεκτήματα, ή συνδυασμός αυτών σε περίπτωση αμφίβολου αποτελέσματος. Σημειώνεται ότι για την ασφάλεια των αποτελεσμάτων καθώς και την ερμηνεία αυτών, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι περίπλοκη, κρίνεται απαραίτητο να απευθύνεστε μόνο κτηνιάτρους και εξειδικευμένα κτηνιατρικά εργαστήρια. Οι κυριότερες διαγνωστικές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη είναι οι εξής:
Μικροσκοπική αναζήτηση του πρωτόζωου σε κυτταρολογικά επιχρίσματα λεμφαδένων, σπλήνα ή μυελού των οστών
Ορολογικές δοκιμές για αναζήτηση αντισωμάτων κατά του πρωτόζωου στον ορό του αίματος
Αναζήτηση του DNA μικροοργανισμού με τη μέθοδο της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR) σε υλικό από λεμφαδένα, σπλήνα, μυελό των οστών ή συνδυασμό αυτών.
Ειδικότερα, η κυτταρολογική εξέταση υλικού από λεμφαδένα, σπλήνα ή μυελού των οστών αποτελεί μια εξαιρετική, ταχεία και ανώδυνη μέθοδος για τη διάγνωση της νόσου. Σε περίπτωση ανεύρεσης του πρωτόζωου σε κυτταρολογικά επιχρίσματα θεωρείται ότι όχι μόνο στοιχειοθετείται προηγούμενη μόλυνση, αλλά επιβεβαιώνεται και η κλινική νόσος. Εάν τα επιχρίσματα εξεταστούν από ειδικό εξειδικευμένο κυτταρολόγο και χρησιμοποιηθεί ως δείγμα ο μυελός των οστών, η ευαισθησία της μεθόδου είναι εξαιρετική, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και τα σπάνια ψευδή αρνητικά αποτελέσματα.
Οι ορολογικές δοκιμές (ανοσοφθορισμός (IFA), ταχείες ορολογικές δοκιμές πχ. ανοσοενζυμική (ELIZA), ανοσοχρωμογραφική μέθοδος κτλ) είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συχνότερα στην κλινική πράξη για τη διάγνωση της νόσου. Αυτές γενικά διαχωρίζονται σε ποιοτικές και ποσοτικές δοκιμές. Η μέθοδος αναφοράς για τη διάγνωση της νόσου εδώ και πολλά χρόνια είναι η μέθοδος του ανοσοφθορισμού. Αυτή εμφανίζει εξαιρετική ευαισθησία και ειδικότητα και έχει το επιπλέον πλεονέκτημα να μας πληροφορεί και για την ένταση της χυμικής ανοσίας (τίτλος αντισωμάτων) σε μολυσμένα ζώα. Η τελευταία πληροφορία κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη, καθώς όσο εντονότερη είναι η χυμική ανοσία που έχει αναπτύξει ο ασθενής και κατά συνέπεια όσο υψηλότερος είναι ο τίτλος αντισωμάτων, τόσο επιβεβαιώνεται η υποψία για κλινική νόσο. Τα ταχεία (ανοσοχρωμογραφικά) διαγνωστικά τεστ που πραγματοποιούνται στο κτηνιατρείο ενώ παρουσιάζουν εξαιρετική ειδικότητα, προσφέρουν μόνο ένα θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα και δεν είναι τόσο ευαίσθητα σε χαμηλούς τίτλους αντισωμάτων (πιθανά ζώα φορείς ή πολύ πρόσφατη μόλυνση).
Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται στην κλινική πράξη και η μέθοδος της PCR. Η ευαισθησία της μεθόδου είναι εξαιρετική καθώς μπορεί να ανιχνεύσει μικροσκοπικές ποσότητες του γενετικού υλικού (DNA) του πρωτόζωου σε δείγματα ιστών (πολφό λεμφογαγγλίων, σπλήνα ή μυελό των οστών-δεν συστήνεται σαν δείγμα το ολικό αίμα). Καθώς όμως πολλά ζώα με υποκλινική μόλυνση και χωρίς κλινικά συμπτώματα θα παρουσιάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα και μπορεί να λάβουν θεραπεία χωρίς αυτή να ενδείκνυται (με σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη), η μέθοδος γενικά δεν συστήνεται για την διάγνωση της νόσου αλλά μόνο για τον έλεγχο της ανταπόκρισης στην θεραπεία.
Θεραπεία:
Κάθε ζώο με επιβεβαιωμένη μόλυνση και συμβατή κλινική συμπτωματολογία θα πρέπει να υποβάλλεται το ταχύτερο δυνατό σε εξειδικευμένη θεραπεία. Η νόσος είναι δυνητικά θανατηφόρος και τα μολυσμένα ζώα υποφέρουν κυρίως από τις δευτερογενείς επιπλοκές (με κυριότερες τις μόνιμες βλάβες στους νεφρούς) παρά από την ίδια την λοίμωξη. Το πιο δοκιμασμένο και αξιόπιστο πρωτόκολλο περιλαμβάνει συνδυασμό από καθημερινές υποδόριες ενέσεις με το φάρμακο αντιμονιακή μεγλουμίνη (παρεμβαίνει στον μεταβολισμό της γλυκόζης του παρασίτου) σε κύκλους των 4-8 εβδομάδων και καθημερινή επίσης (πρωί-βράδυ) χορήγηση από το στόμα της φαρμακευτικής ουσίας αλλοπουρινόλης για τουλάχιστον 6-12 μήνες. Τα τελευταία χρόνια οι υποδόριες ενέσεις αντιμονιακής μεγλουμίνης έχουν συχνά αντικατασταθεί για χάριν ευκολίας από την καθημερινή χορήγηση από το στόμα της ουσίας μιλτεφοσίνης, σε κύκλους των 4 εβδομάδων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ενθαρρυντικά, στη μοναδική όμως ανεξάρτητη κλινική μελέτη που έχει δημοσιευτεί μέχρι στιγμής για την αποτελεσματικότητα του φαρμακευτικού πρωτοκόλλου στην κλινική πράξη. Κατά την διάρκεια της θεραπείας και ιδιαίτερα την πρώτη εβδομάδα, συστήνεται ο έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας του ζώου. Μετά το πέρας ενός κύκλου θεραπείας θα πρέπει επίσης να πραγματοποιείται περιοδικός πλήρης κλινικός και αιματολογικός/βιοχημικός έλεγχος του ζώου κάθε τρεις μήνες για τον πρώτο χρόνο και κάθε έξι μήνες στη συνέχεια. Σε περιπτώσεις υποτροπών, θα πρέπει ο ασθενής να υποβληθεί σε νέο κύκλο θεραπείας με το ίδιο ή άλλο πρωτόκολλο. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο στόχος μιας επιτυχημένης θεραπείας δεν είναι η εξάλειψη του παρασίτου από τον οργανισμό, γεγονός που είναι μάλλον απίθανο να επιτευχθεί, αλλά η σημαντική μείωση του παρασιτικού φορτίου και η εξάλειψη των κλινικών συμπτωμάτων. Το τελευταίο είναι και ο λόγος που ένα ζώο φορέας, με χαμηλό παρασιτικό φόρτο και χωρίς κλινική συμπτωματολογία δεν προτείνεται να υποβληθεί σε θεραπεία. Η ανταπόκριση σε αυτά και άλλα θεραπευτικά πρωτόκολλα ποικίλλει από ασθενή σε ασθενή, η προσέγγιση στο κάθε περιστατικό χρειάζεται αρκετές φορές να εξατομικευθεί και γενικά θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον θεράποντα κτηνίατρο για τυχόν παρεμβάσεις. Τέλος, οι ανεπιθύμητες ενέργεια από τα χορηγούμενα φαρμακευτικά σχήματα είναι σχετικά σπάνιες. Συχνότερα αναφέρονται έμετοι, διάρροιες, αντίδραση στα σημεία έγχυσης και η νεφροτοξικότητα. Τονίζεται ότι ασθενείς με προχωρημένη νόσο και ειδικά με χρόνιες νεφρικές αλλοιώσεις δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στην φαρμακευτική αγωγή και σε αυτά τα περιστατικά η πρόγνωση είναι εξαιρετικά επιφυλακτική.
Πρόληψη:
Όπως σε όλα τα σοβαρά νοσήματα, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την προστασία του κατοικίδιου ζώου μας. Η περίοδος της δραστηριότητας της σκνίπας στη χώρα μας αρχίζει από τον Μάιο και διαρκεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ είναι γνωστό ότι τα έντομα τρέφονται κυρίως τις βραδινές ώρες, από το σούρουπο ως την αυγή.
Καθώς βρισκόμαστε σε μια ενδημική περιοχή, ένα δραστικό μέσο προφύλαξης που προτείνεται είναι να μην βγάζουμε βόλτα τα κατοικίδια μας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας που προαναφέραμε κατά τους επικίνδυνους μήνες. Σημαντικότατο ρόλο στην πρόληψη είναι η τοποθέτηση στο ζώο μας ενός εντομοαπωθητικού κολάρου εμποτισμένου με την ουσία δελταμεθρίνη ή η τοπική ενστάλαξη στο δέρμα του ζώου αμπούλας που περιέχει περμεθρίνη. Οι εντομοκτόνες αυτές ουσίες προσφέρουν σημαντική προστασία αρκεί η εφαρμογή τους να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τοποθέτηση σίτας στα κουφώματα των σπιτιών πιθανόν να εμποδίζει τις σκνίπες να εισέλθουν στον χώρο που ζει το κατοικίδιο, γενικά όμως τα περισσότερα κρούσματα μολύνσεων λαμβάνουν χώρα στο περιβάλλον γύρω από τον τόπο διαμονής του κατοικίδιου. Για τον λόγο αυτό δεν προτείνεται άλλωστε ως αποτελεσματικός ο ψεκασμός του σπιτιού με εντομοκτόνα φάρμακα. Επιπλέον τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη (και εδώ και μερικά χρόνια στην Βόρεια και Νότια Αμερική) κυκλοφορεί και εμβόλιο κατά της νόσου. Ο αρχικός εμβολιασμός πραγματοποιείται σε τρεις δόσεις σε συνολικό διάστημα 6 εβδομάδων και ετήσιος επαναληπτικός. Αυτός πραγματοποιείται μόνο σε ζώα που δεν έχουν έρθει σε επαφή με το παράσιτο (όχι σε ζώα φορείς ή ασθενείς - απαραίτητος είναι ο ορολογικός έλεγχος του ζώου πριν τον εμβολιασμό). Τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά με προστασία περίπου στο 70%, καθώς όμως αυτή δεν είναι πλήρης, δεν πρέπει όμως να αμελούμε να παίρνουμε και τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Επίσης, δεν έχουν καθοριστεί πλήρως οι πιθανές παρενέργειες, ενώ μπορεί να παρεμβαίνει και σε ορισμένα από τα συνήθη διαγνωστικά τεστ που χρησιμοποιούνται για την κλινική διάγνωση.
Τέλος, κανένα από τα παραπάνω προληπτικά μέτρα δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι το κατοικίδιο μας δεν θα μολυνθεί από το πρωτόζωο, ειδικά σε ενδημικές περιοχές όπως η Ελλάδα με μεγάλο αριθμό φορέων και νοσούντων ζώων και αφθονία μολυσματικών εντόμων. Επίσης, η νόσος στα αρχικά στάδια μπορεί να μην προκαλέσει αντιληπτά κλινικά συμπτώματα, παρά το γεγονός ότι μόνιμες βλάβες μπορεί να αρχίσουν να εγκαθίστανται στον οργανισμό του ζώου. Για τους παραπάνω λόγους, το σημαντικότερο βήμα στην πρόληψη είναι ο τακτικός προληπτικός ορολογικός έλεγχος του κατοικίδιου μας. Ο έλεγχος προτείνεται να γίνεται δύο φορές τον χρόνο, την περίοδο του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου (για έλεγχο των θερινών λοιμώξεων) και επανέλεγχος πριν την αρχή του καλοκαιριού για περιστατικά με αργή ορομετατροπή (παραγωγή αντισωμάτων). Σε περίπτωση που ο διπλός προληπτικός έλεγχος του ζώου δεν είναι εφικτός, τότε ο έλεγχος μια φορά το χρόνο το φθινόπωρο, είναι επιτακτικά απαραίτητος προκείμενου να διασφαλίσουμε την υγεία του πιστού μας φίλου.
Πηγή: www.iatropedia.gr (Αριστόδημος Χατζής)

 

Πως οι σκύλοι μας προστατεύουν από άσθμα και λοιμώξεις

E-mail Εκτύπωση PDF
Doctor-Doggie
Το ρίσκο των παιδιών να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα μειώνεται όταν εκτίθενται από νηπιακή ηλικία σε κατοικίδιους σκύλους και τώρα οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει το γιατί.
Η απάντηση βρίσκεται σε μία μελέτη στην οποία ως πειραματόζωα χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια, τα οποία εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα μετά από προηγούμενη έκθεσή τους σε σκόνη που προερχόταν από σπίτια όπου κατοικούσαν σκυλιά. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι δυνατόν να ερμηνεύσουν και το μειωμένο ρίσκο εμφάνισης αλλεργιών μεταξύ των παιδιών που από τη γέννηση τους μεγαλώνουν μαζί με σκυλιά.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το άσθμα που συνδέεται με φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονες ήταν σημαντικά μειωμένο στα ποντίκια που είχαν πρωτύτερα εκτεθεί σε σκόνη από σπίτια με κατοικίδια σκυλιά, σε σχέση με τα ποντίκια που είχαν εκτεθεί σε σκόνη από σπίτια χωρίς κατοικίδια ή ακόμα και σε σχέση με ποντίκια που δεν είχαν έρθει σε επαφή με σκόνη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η έκθεση των ποντικιών στη σκόνη από σπίτια που κατοικούνται από σκύλους, μπορεί να αλλάξει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου των ποντικιών και συνεπώς να μειώσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού τους στα κοινά αλλεργιογόνα. Οι ερευνητές είναι πεπεισμένοι ότι η σύνθεση και η λειτουργία της εντερικής μικροχλωρίδας επηρεάζει σημαντικά τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και τοιουτοτρόπως αποτελεί μία νέο οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικής στρατηγικής απέναντι στο αλλεργικό άσθμα, αλλά και σε μία σειρά από άλλες νόσους.
Οι μελετητές κατάφεραν επίσης να ταυτοποιήσουν ένα συγκεκριμένο βακτηριακό είδος που ζει στο έντερο και το οποίο είναι υψίστης σημασίας όσον αφορά στην προστασία των αεραγωγών απέναντι στα αλλεργιογόνα και στους ιούς. Πρόκειται για το είδος Lactobacillus johnsonii, το οποίο παρατήρησαν πως όταν το τάιζαν στα ποντίκια τα προστάτευε από τη φλεγμονή των αεραγωγών από αλλεργιογόνα ή ακόμα και από τον RSV ( αναπνευστικός συγκοιτιακός ιός). Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Lactobacillus johnsonii ,αλλά και άλλα είδη από «καλά» βακτήρια, μπορεί κάποια μέρα να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν την εντερική μικροχλωρίδα με τέτοιο τρόπο ώστε είτε να προστατεύουν από την ανάπτυξη άσθματος, είτε να θεραπεύουν ήδη υπάρχουσες καταστάσεις.
Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι αλλαγές στην εντερική μικροχλωρίδα μπορεί να έχουν πολλές επιδράσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και σε άλλα σημεία του σώματος, έκτος από το έντερο. Έτσι, ο χειρισμός της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου αναπαριστά μία νέα, πολλά υποσχόμενη θεραπευτική στρατηγική για την προστασία ενάντια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού και στις αλλεργίες των αεραγωγών.
Πηγή: www.diagnovet.gr

Τα πρώτα "σημάδια" γήρανσης του σκύλου.

E-mail Εκτύπωση PDF
old_dog

 

Όσο τα ζώα μας μεγαλώνουν, είναι φυσικό να παρατηρούμε – και συνήθως το περιμένουμε- αλλαγές στη συμπεριφορά. Ποιες αλλαγές όμως ξεφεύγουν από το φυσιολογικό της ηλικίας; Ποια συμπτώματα είναι εκείνα που δείχνουν ότι υπάρχει κάτι παθολογικό και δεν πρόκειται απλά για σημάδια της ηλικίας;
Πότε ένα ζώο θεωρείται ηλικιωμένο;
Σε γενικές γραμμές, ηλικιωμένο θεωρείται ένα ζώο το οποίο βρίσκεται στο τελευταίο 25% του προσδοκώμενου μέσου όρου ζωής του, ανάλογα το είδος και τη φυλή του. Για παράδειγμα, μια γάτα που αναμένεται να ζήσει 15 χρόνια θα θεωρηθεί ηλικιωμένο στα 11 χρόνια του. Για τους ιδιοκτήτες της γατών και σκυλιών, αυτό σημαίνει ότι στα 9-11 χρόνια το ζώο θεωρείται ηλικιωμένο. Σημαντική εξαίρεση αποτελούν οι γιγαντόσωμες φιλές σκύλων, στις οποίες η Τρίτη ηλικία αρχίζει 2 χρόνια πριν.
Αργή κίνηση.
Πολλοί ιδιοκτήτες υποθέτουν ότι οι αργές κινήσεις του ζώου τους συμβαίνουν επειδή αυτό μεγαλώνει σε ηλικία. Μιας και η αύξηση της ηλικίας συσχετίζεται με διάφορες ασθένειες, αν το ζώο σας είναι πιο αργό στις κινήσεις του, συνιστάται να το πάτε στο κτηνίατρο για ένα για να εξεταστεί η γενική του κατάσταση. Το ζώο σας δε μπορεί να σας πει ότι πονάει από αρθρίτιδα, αλλά ο κτηνίατρος μπορεί να το διαγνώσει. Υπάρχουν αγωγές, οι οποίες μπορούν να το κάνουν να ανακτήσει περισσότερη η λιγότερη από τη κινητικότητα του. Οι αγωγές αυτές θα πρέπει να δίνονται πάντα από το κτηνίατρο, καθώς πολλά από τα φάρμακα που δρουν στην αρθρίτιδα, είναι εξαιρετικά τοξικά
Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας (ΣΓΔ)
Όταν ο κτηνίατρος σας αποκλείσει κάποιο από τα συνηθισμένα νοσήματα, τότε μπορεί να εμπλέκεται στην εικόνα του ζώου, το ΣΓΔ . Πρόκειται για μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας σε ηλικιωμένους σκύλους που εκδηλώνεται με διαταραχή της συμπεριφοράς. Σκύλοι που πάσχουν από ΣΓΔ, μπορεί να στέκονται σε ένα συγκεκριμένο σημείο συχνότερα, να καλωσορίζουν τους ιδιοκτήτες λιγότερο συχνά ή να έχουν ατυχήματα στο σπίτι. Μαγνητικές τομογραφίες σε σκύλο που πάσχει από αυτό το σύνδρομο, έχουν δείξει ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες με τη δεύτερη πιο συχνή μορφή άνοιας στον άνθρωπο, την αγγειακή άνοια.
Συνοψίζοντας, οι ιδιοκτήτες πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής:
Είναι λάθος να υποθέτουμε ότι οι αλλαγές στη συμπεριφορά , τη δραστηριότητα ή την όρεξη, είναι απλά επειδή γερνάει το ζώο. Αναφέρετε αυτές τις αλλαγές στον Κτηνίατρο σας.
Πηγαίνετε το κατοικίδιο σας συχνά στο κτηνίατρο, για τακτικά τσεκ απ. Για τα νεαρά ζώα, μια φορά το χρόνο είναι αρκετή στις πιο πολλές φορές, ενώ για τα γηραιότερα, συχνότερες. Η έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων, μπορεί να είναι καθοριστική για την επιμήκυνση της ζωής του.
Διατηρήστε το ζώο σας πνευματικά και φυσικά δραστήριο. Ασκήστε το σε τακτική βάση, κατά προτίμηση με δραστηριότητες που δε καταπονούν τις αρθρώσεις του, όπως το κολύμπι. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια που το κάνουν να μένει απασχολημένο νοητικά.
Πηγή: www.diagnovet.gr

Η Παχυσαρκία στο Σκύλο και στη Γάτα. Ένα Νόσημα των Καιρών μας.

E-mail Εκτύπωση PDF
cats_dogs_03
Η παχυσαρκία είναι πλέον κοινά αποδεκτό στον κτηνιατρικό κλάδο πως αποτελεί μείζων ιατρικό πρόβλημα για την υγεία τόσο του σκύλου όσο και της γάτας. Είναι ένα νόσημα που ολοένα αυξάνεται σε συχνότητα εμφάνισης, με τα νεότερα δεδομένα να δείχνουν πως το ποσοστό των ζώων σήμερα που ζουν εντός σπιτιού και είναι παχύσαρκα κυμαίνεται μεταξύ 20-50%. Το νόσημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια του κτηνιάτρου καθώς επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής του κατοικίδιου και μειώνει το προσδοκώμενο όριο ζωής του.
Ποιοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της παχυσαρκίας;
Οι παράγοντες επικινδυνότητας που είναι ικανοί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία χωρίζονται στους ενδογενείς και τους εξωγενείς.
Ενδογενείς:
- Η ηλικία. Τα μεσήλικα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από τα νεαρά και τα υπερήλικα
- Το φύλο. Πιο συχνή στα θηλυκά
- Η φυλή.
Για σκύλους: Beagle, Boxer, Chihuahua, Cocker Spaniel, Dachshund, Golden retriever, Labrador, Pug κ.α.
Για γάτες:  Οι κοινές νοσούν πιο συχνά από τις καθαρόαιμες
- Η αναπαραγωγική κατάσταση. Πιο συχνή στα στειρωμένα
- Η γενετική προδιάθεση. Κληρονομικότητα Παθήσεις που συνδέονται με τη λανθασμένη λειτουργία του υποθαλάμου
Εξωγενείς:
- Η μειωμένη κινητική δραστηριότητα του ζώου
- Η αυξημένη προσφερόμενη ενέργεια. Τροφή με αυξημένο λίπος, εύγεστες τροφές όπως σπιτικό φαγητό ή λιχουδιές
- Το περιβάλλον διαβίωσης. Μέσα ή έξω από το σπίτι
- Άλλες συνθήκες που επηρεάζουν την πρόσληψη της τροφής. Παρουσία άλλων ζώων στο χώρο, αριθμός γευμάτων/ημέρα, διατροφή κατά βούληση
Γιατί η παχυσαρκία χαρακτηρίζεται ως νόσημα;
Η παχυσαρκία αποτελεί σοβαρό νόσημα και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, που είναι ιδιαίτερα συχνός στη γάτα. Επιδεινώνει τις περιπτώσεις όπου έχουμε να αντιμετωπίσουμε καρδιακή ανεπάρκεια και έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε πεπτικό, αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης η παχυσαρκία προκαλεί ή/και επιδεινώνει ορθοπαιδικές παθήσεις, κυρίως στον σκύλο, και αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά την αναισθησία και των χειρουργικών επεμβάσεων στο ζώο. Επιπρόσθετα, έχει μερίδιο ευθύνης για εμφάνιση δυστοκίας αλλά και για κάποια νεοπλάσματα όπως λιπώματα και καρκινώματα του μεταβατικού επιθηλίου. Τέλος, η παχυσαρκία μειώνει την προσδοκώμενη διάρκεια ζωής του ζώου κατά 2 χρόνια και επηρεάζει αρνητικά την ευζωία του.
Πως μπορεί να προληφθεί η παχυσαρκία;
Σημείο-κλειδί για την αποφυγή των ανωτέρω είναι η Πρόληψη!
Ο σκύλος ή η γάτα θα πρέπει να ζυγίζονται κάθε φορά που προσκομίζονται στον κτηνίατρο, ο οποίος με τη σειρά του πρέπει να σημειώνει το σωματικό βάρος στο βιβλιάριο του ζώου. Επίσης, είναι αναγκαίο να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή σε ζώα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για να εμφανίσουν παχυσαρκία, ζώα δηλαδή τα οποία συγκεντρώνουν έναν ή παραπάνω από τους παράγοντες επικινδυνότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κτηνίατρος θα πρέπει να προσαρμόζει αναλόγως το διατροφικό πρόγραμμα του ζώου, το οποίο θα τηρείται αυστηρά από τον ιδιοκτήτη. Σημαντική όμως είναι και η αύξηση της κινητικότητας του ζώου καθώς και η σωστή ενημέρωση του ιδιοκτήτη. Οι κακές συνήθειες του παρελθόντος που οδήγησαν εν τέλει στη παχυσαρκία θα πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να είναι επιτυχής η αντιμετώπιση του προβλήματος.
Τελικός στόχος
Πάραυτα, ο τελικός στόχος του κτηνιάτρου δεν είναι απλά η μείωση του σωματικού βάρους του ζώου, αλλά η διατήρησή του στα φυσιολογικά επίπεδα. Το ζώο θα πρέπει να σιτίζεται με μία ισορροπημένη, πλήρη διατροφή και να ασκείται καθημερινώς. Οι ιδιοκτήτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν και σε καμία περίπτωση να επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος. Με την σωστή, λοιπόν, εκπαίδευσή τους από τον κτηνίατρο, όλα είναι δυνατά!
Πηγή: www.diagnovet.gr

Ταξιδεύοντας οδικώς με το κατοικίδιο: Χρήσιμες συμβουλές

E-mail Εκτύπωση PDF
dog-travel-2
Σκέφτεστε να πάτε εκδρομή με το αυτοκίνητο και δε θέλετε να αφήσω πίσω τον τετράποδο φίλο σας; Πριν παρασυρθείτε από το μαγευτικό προορισμό, σκεφτείτε ότι απαιτείται μια ελάχιστη οργάνωση για να σας συνοδεύσει το κατοικίδιό σας. Τα ταξίδια με τον πιστό σας φίλο μπορεί να σας χαρίσουν όμορφες στιγμές, αλλά μπορεί να εξελιχθούν και σε όχι τόσο ευχάριστες εμπειρίες. Όλα είναι θέμα σωστού προγραμματισμού.
Πρώτο βήμα είναι η απόφαση αν το κατοικίδιό σας θα σας συντροφεύει στο ταξίδι, μιας και δεν είναι όλα τα ζώα κατάλληλα για να ταξιδεύουν. Ενώ μπορεί αρχικά η συντροφιά του κατοικιδίου στο αυτοκίνητο να ακούγεται ωραία ιδέα, δεν πρέπει να λησμονείτε ότι σε κάποια ζώα, τα ταξίδια με το αυτοκίνητο δεν αποτελούν ευχάριστη εμπειρία. Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξει ο ιδιοκτήτης είναι η ιδιοσυγκρασία του ζώου, αν υπάρχει κάποια σωματική βλάβη ή ασθένεια. Αν υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το ζώο δύναται να ταξιδεύσει, καλύτερα να ζητηθεί η συμβουλή κτηνιάτρου.
Αν πάλι πιστεύετε πως το ζώο μπορεί να ταξιδεύσει, τότε, ακολουθώντας κάποιες βασικές αρχές έχετε όλοι ένα πιο ευχάριστο ταξίδι.
Προετοιμασία για το ταξίδι:
Έλεγχος υγείας: Το τελευταίο πράγμα που θέλει στο ταξίδι του κάθε ιδιοκτήτης είναι ένα άρρωστο ζώο. Έτσι, κρίνεται απαραίτητη μια προληπτική επίσκεψη στον κτηνίατρο για τον έλεγχο της υγείας και του εμβολιακού προφίλ του ζώου. Ο κτηνίατρός μπορεί, μάλιστα, να εκδώσει πιστοποιητικό κατάστασης υγείας. Εάν προτίθεστε να ταξιδέψετε εκτός συνόρων, τότε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για επιπλέον εξετάσεις ή/και έγγραφά που θα σας ζητήσουν οι τοπικές αρχές, για να επιτραπεί στο κατοικίδιο σας η είσοδος στη ξένη χώρα.
Περιορισμός και ασφάλεια ταξιδίου: Ο ιδιοκτήτης πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφώσει ειδικό χώρο στο όχημά του όπου θα περιορίζεται το ζώο, ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό που όμως συχνά παραβλέπεται. Στην πράξη, εκατοντάδες ζώα τραυματίζονται, ελαφρά ως θανάσιμα, κάθε χρόνο γιατί δεν είναι περιορισμένα μέσα στα οχήματα. Επίσης, ο κίνδυνος απόσπασης της προσοχής του οδηγού και πρόκλησης δυστυχημάτων είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι περιορισμού του τετράποδου φίλου σας στο αυτοκίνητο (ειδική ζώνη συγκράτησης, ειδικό «κάθισμα» ή ειδικός κλωβός) που θα εγγυηθούν ένα ασφαλές ταξίδι. Ακόμα, για ένα άνετο ταξίδι, είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί η εξοικείωση του ζώου με το μέσο περιορισμού που επιλέχθηκε τουλάχιστο μερικές εβδομάδες νωρίτερα.
Σήμανση: Για την ατυχή περίπτωση διαφυγής του κατοικιδίου. Μια επιπλέον προσωρινή σήμανση μπορεί να βοηθήσει στην ασφαλή επιστροφή του ζώου. Προσαρμόστε μια προσωρινή ταυτότητα στο περιλαίμιο του ζώου, πέραν από την μόνιμη ταυτότητα ή το microchip, όπου θα αναγράφεται η προσωρινή διεύθυνση διαμονής, το τηλέφωνο ή/και e-mail σας. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κριτήρια για να ταξιδεύσει ένα ζώο αλλά και αυτό που παραβλέπεται συχνότερα. Επιπρόσθετα, να φέρετε πάντα μαζί σας μια πρόσφατη φωτογραφία του.
Αποσκευές με “τα απολύτως απαραίτητα”: Όταν ετοιμάζετε τις αποσκευές του κατοικιδίου σας φροντίστε να συμπεριλάβετε επαρκή ποσότητα τροφής. Μην βασιστείτε σε ανεφοδιασμό από τον δρόμο ή τον τελικό προορισμό σας, καθώς ενδεχομένως να μην είναι διαθέσιμη η τροφή στην οποία το ζώο σας έχει συνηθίσει, ενώ δε συστήνεται μια αλλαγή της τροφής κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Εξίσου σημαντικά είναι τα αξεσουάρ πρώτης ανάγκης όπως δοχεία παροχής τροφής και νερού, το στρώμα, άμμος και αμμοδόχος, λουρί, περιλαίμιο, ταυτότητα, αγαπημένο παιχνίδι, εξοπλισμός καλλωπισμού, κουτί πρώτων βοηθειών ή/και κάθε άλλο απαραίτητο φάρμακο. Τέλος, σιγουρευτείτε ότι το ζώο σας έχει πάντοτε στη διάθεσή του άφθονο νερό.
Κατάλληλο κατάλυμα: Αν προγραμματίζετε μακρινό ταξίδι και θα χρειαστεί να διανυκτερεύσετε πριν τον τελικό προορισμό σας, σιγουρευτείτε από πριν ότι υπάρχουν οι προδιαγραφές για την ασφαλή διαμονή του τετράποδου φίλου σας. Οι πολιτικές για κατακοικίδια συχνά αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση και τα καταλύματα μπορεί να είναι περιορισμένα, άρα να απαιτείται κράτηση.
Ιατρικό αρχείο: Για την περίπτωση έκτακτου περιστατικού στο ταξίδι, θα ήταν ορθό να έχετε μαζί σας το φάκελο με το ιστορικό του ζώου και τα στοιχεία επικοινωνίας του κτηνιάτρου που το επιβλέπει.
Καθοδόν:
“Κεφάλια μέσα”: Μολονότι τα περισσότερα ζώα απολαμβάνουν να βγάζουν το κεφάλι έξω από το παράθυρο, ωστόσο αυτό δεν είναι ασφαλές. Το ζώο μπορεί κάλλιστα να τραυματιστεί από αιωρούμενα αντικείμενα. Περιττό, επίσης, να λεχθεί ότι τα ζώα δεν πρέπει να ταξιδεύουν στο πίσω μέρος φορτηγών.
Συχνές στάσεις: Σε μεγάλης διάρκειας ταξίδια θα πρέπει να γίνονται στάσεις σε εύλογα διαστήματα για τις φυσικές ανάγκες των ζώων αλλά και για την ήπια άσκησή τους, πάντα με λουρί. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να μεριμνεί ακόμα, για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου με τη συλλογή και απομάκρυνση των περιττωμάτων του ζώου του.
Ενυδάτωση: Μην ξεχνάτε να χορηγείτε φρέσκο νερό στο κατοικίδιο σας σε κάθε στάση.
Σίτιση με μέτρο: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφεύγεται η υπερσίτιση του ζώου κατά τη διάρκεια του ταξιδίου. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι χορηγείτε τη συνήθη ποσότητα τροφής και δε χορηγείτε επιπλέον τα υπολείμματα του δικού σας γεύματος.
Μην το αφήνετε μόνο: Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση. Τις ζεστές μέρες η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα σε λίγα λεπτά, ακόμα και με το παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό. Επιπρόσθετα, ένα ζώο μόνο στο αυτοκίνητο είναι πάντοτε εκτεθειμένο σε επίδοξους κλέφτες.
Άνεση και ασφάλεια: Σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιο σας είναι περιορισμένο με ασφάλεια στο αυτοκίνητό σας. Ανεξαρτήτως τρόπου περιορισμού, αυτός θα πρέπει να γίνεται πάντα στο πίσω κάθισμα ενώ θα πρέπει να συνδυάζει και την άνεση. Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της αγαπημένης κουβέρτας ή στρώματος του ζώου, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα στο εμπόριο ειδικά καθίσματα αυτοκινήτου για κατοικίδια.
Πηγή: www.diagnovet.gr

Φροντίδα Υπερήλικου Σκύλου

E-mail Εκτύπωση PDF
skyloi
Παρόλο που η αντιστοιχία πως εφτά ανθρώπινα έτη ισοδυναμούν με ένα έτος του σκύλου φαίνεται να έχει μια σχετική υπόσταση παρόλα αυτά η αναλογία δεν φανερώνει όλη την αλήθεια. Το μόνο σίγουρο δεδομένο είναι ότι οι σκύλοι μεγαλώνουν ταχύτερα σε σχέση με τον άνθρωπο. Οι ιδιοκτήτες πολλές φορές όμως δεν αντιλαμβάνονται ότι το κατοικίδιο τους “έχει μπει στην τρίτη ηλικία” με αποτέλεσμα να μη μεριμνούν για σοβαρά κτηνιατρικά και μη θέματα. Στην πλειονότητα τους μειώνουν τις επισκέψεις στον κτηνίατρο, ενώ ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τον μικρό τους φίλο παραμένει ο ίδιος.
Παρακάτω αναλύονται 10 σημεία που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευζωία των υπερήλικων σκύλων.
  1. Στοματική Υγιεινή. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής μειώνει το ενδεχόμενο του πόνου στη στοματική κοιλότητα ειδικά στα υπερήλικα σκυλιά όπου ένας χειρουργικός οδοντικός καθαρισμός επιπλέκεται από πιο σοβαρά προβλήματα υγείας.
  2. Μάζες και πρηξίματα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει συχνά να ελέγχουν για νέες μάζες ή για αλλαγή στο μέγεθος μιας ήδη υπάρχουσας μάζας. Η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνεται πολύ ευχάριστη για το σκύλο εφόσον πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης και του χαϊδέματος.
  3. Πόνος. Οι παθήσεις που ενδεχομένως να προκαλούν πόνο στο σκύλο αυξάνονται με το πέρας του χρόνου. Συχνά, πραγματοποιείται δοκιμαστική χορήγηση κτηνιατρικών αναλγητικών ελέγχοντας την ανταπόκριση του ζώου.
  4. Σωματικό βάρος. Οι υπέρβαροι σκύλοι επιβαρύνουν επιπλέον το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το κινητικό τους σύστημα.
  5. Άσκηση. Η καθημερινή βόλτα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για τις παθήσεις των αρθρώσεων (οστεοαρθρίτιδα) αλλά και για τη διέγερση της πνευματικής δραστηριότητας η οποία μπορεί να είναι μειωμένη στις προχωρημένες ηλικίες.
  6. Κινητικότητα του πεπτικού. Προβλήματα που συχνά συναντάμε σε ηλικιωμένους σκύλους, όπως παθήσεις στη σπονδυλική στήλη και το ισχίο, οδηγούν πολλές φορές σε δυσκοιλιότητα. Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και η μείωση των σακχάρων μέσω της διατροφής βοηθούν σημαντικά στη λύση του προβλήματος. Η συνεχής πρόσβαση σε φρέσκο νερό είναι εξίσου απαραίτητη.
  7. Το δάπεδο στο σπίτι. Ξύλινα πατώματα ή πλακάκια που γλιστράνε αποτελούν σημαντικό πρόβλημα σε σκύλους με δυσκαμψία στις αρθρώσεις ή με αδύναμο μυϊκό σύστημα. Η τοποθέτηση μοκέτας ή χαλιών θα βοηθούσε πολύ σε τέτοιες περιπτώσεις.
  8. Οι αλλαγές είναι δύσκολες για τους ηλικιωμένους σκύλους. Όσο πιο λίγες αλλαγές γίνονται στην καθημερινότητα του σκύλου τόσο το καλύτερο καθώς μειώνονται οι στρεσογόνοι παράγοντες. Ένα συχνό παράδειγμα είναι η είσοδος στην οικογένεια ενός νέου σκύλου.
  9. Ενημέρωση των νεότερων μελών μιας οικογένειας. Οι ιδιοκτήτες είναι απαραίτητο να ενημερώνουν τα μικρά παιδιά για τις αλλαγές στο σκύλο τους. Η μείωση της όρασης και της ακοής καθώς και ο πόνος κάνουν το σκύλο πιο νευρικό. Φυσικό επακόλουθο είναι ότι όταν ο σκύλος τρομάξει μπορεί να οδηγηθεί σε επιθετική συμπεριφορά όπως γρύλισμα ή και δάγκωμα καθώς νιώθει πιο ευάλωτος.
  10. Συχνότερες επισκέψεις στον κτηνίατρο. Οι ιδιοκτήτες με τη βοήθεια πάντα του κτηνιάτρου πρέπει να εξασφαλίζουν την ευζωία του σκύλου κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων του. Είναι απαραίτητο να δίνεται σημασία στη σωστή κτηνιατρική φροντίδα (εμβολιασμοί, παρασιτολογικός έλεγχος, εργαστηριακές εξετάσεις), και όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο (αυξημένο στρεσάρισμα του ζώου κατά την προσέλευση του στην κλινική) ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις. 

Πηγή:www.diagnovet.gr

Σωστή Αποπαρασίτωση για τους Μικρούς μας Φίλους

E-mail Εκτύπωση PDF

ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΣ ΦΙΛΟΥΣ

 

 cat_dog

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη σημασία του αποπαρασιτισμού καλό θα ήταν να αναλύσουμε τις έννοιες παράσιτο και παρασιτισμός. Παράσιτα είναι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται ελεύθεροι, προσκολλημένοι ή ακόμη και εγκυστωμένοι στα διάφορα όργανα ενός ζωικού οργανισμού. Παρασίτωση ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία τα παράσιτα ζουν πλέον εις βάρος του ζωικού οργανισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν διάφορες παθολογικές καταστάσεις όπως αδυναμία, κατάπτωση, απώλεια σωματικού βάρους, αναιμία, θαμπή όψη του τριχώματος, ενώ εξαιτίας της ικανότητας τους να μεταφέρουν άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς από ζώο σε ζώο δεν είναι λίγες οι φορές που το ζώο μπορεί να καταλήξει στο θάνατο.

 

Τα παράσιτα μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες ομάδες, τα ενδοπαράσιτα, τα παράσιτα δηλαδή που διαβιούν μέσα στο σώμα του ζώου μας και τα εξωπαράσιτα, τα οποία ζουν επάνω στην εξωτερική επιφάνεια του μικρού μας φίλου. Τόσο τα ενδοπαράσιτα, όσο και τα εξωπαράσιτα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αλλά κυρίως να προληφθούν με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

 

Όσον αφορά τα ενδοπαράσιτα του σκύλου και της γάτας περιλαμβάνουν πολλά και διαφορετικά είδη με κύρια τα εντερικά ενδοπαράσιτα. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να αναγνωρίσουν την παρουσία των αυγών στα κόπρανα του κατοικίδιου τους ή ακόμη και να δουν τα ενήλικα παράσιτα γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Πολλά είδη ενδοπαρασίτων μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο, κυρίως σε ηλικιωμένους, παιδία και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, με κυριότερο τον εχινόκοκκο, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε συνεπείς με την έγκαιρη πρόληψη αλλά και με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

 

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι πως η αποπαρασίτωση του σκύλου και της γάτας πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους και η χορήγηση της αποπαρασιτικής αγωγής θα πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συχνότητα της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον διαβίωσης του ζώου. Πιο συγκεκριμένα, στα κουτάβια ο πρώτος αποπαρασιτισμός ξεκινά από τη 10η ημέρα της ζωής τους και επαναλαμβάνεται κάθε 10 μέρες έως και την ηλικία των 2 μηνών. Από εκεί και έπειτα η επανάληψη της αποπαρασιτικής αγωγής θα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 μήνες σύμφωνα με τις συμβουλές του κτηνιάτρου που παρακολουθεί το κατοικίδιο σας. Τα αποπαρασιτικά φάρμακα διατίθενται σε διάφορες μορφές, όπως σε μορφή πάστας, σιροπιού, χαπιού αλλά και αμπούλας που χορηγείται επιδερμικά και όχι από το στόμα.

 

Στα εξωπαράσιτα του σκύλου και της γάτας ανήκουν τα γνωστά σε όλους μας τσιμπούρια και ψύλλοι. Πολλοί από μας έχουν τη λανθασμένη αντίληψη πως τα παράσιτα αυτά υπάρχουν μόνο τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες, παρ’ όλο που οι αυξημένες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό τους αυτά μπορούν να ζήσουν και σε πιο δυσμενείς συνθήκες και ειδικότερα οι ψύλλοι. Πέρα από τον κνησμό που μπορούν να προκαλέσουν, τα παράσιτα αυτά μπορούν να μας βάλουν και σε μεγαλύτερους μπελάδες. Από τη μια τα τσιμπούρια, εκτός από το αίμα που απομυζούν από τον οργανισμό του ζώου μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες με πιο συχνή την ερλιχίωση, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Τώρα όσον αφορά τους ψύλλους, αυτοί μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική δερματίτιδα, αναιμία ενώ μπορούν να μεταδώσουν στο ζώο διάφορα είδη ενδοπαρασίτων ως ενδιάμεσοι ξενιστές-μεταφορείς. Τέλος, αξίζει εδώ να αναφέρω πως τόσο τα τσιμπούρια όσο και οι ψύλλοι αν και παρουσιάζουν προτίμηση προς ένα συγκεκριμένο είδος ζώου δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να μεταδοθούν και στο ανθρώπινο σώμα.

 

Πλέον για την καταπολέμηση των εξωπαρασίτων υπάρχουν πολλά σκευάσματα σε ποικίλες μορφές όπως σε μορφή σπρέι, αμπούλας , σκόνης, κολάρου και τον τελευταίο καιρό έχει κυκλοφορήσει ειδικό χάπι για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των ψύλλων. Η συχνότητα χρήσης των αντιπαρασιτικών αυτών σκευασμάτων ποικίλλει ανάλογα με τη μορφή αλλά κατά κύριο λόγο θα πρέπει να γίνεται σε μηνιαία βάση. Εξαιτίας της ικανότητας των ψύλλων να επιβιώνουν στο περιβάλλον για μήνες χωρίς ξενιστή, πέρα από την εφαρμογή της αντιπαρασιτικής αγωγής στο σκύλο και στη γάτα μας θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στη τήρηση των κανόνων υγιεινής. Ειδικότερα οι ιδιοκτήτες ζώων θα πρέπει να χρησιμοποιούν ηλεκτρική σκούπα για τον καθαρισμό του χώρου διαβίωσης των ζώων και να δίνουν έμφαση στα μαξιλάρια και τα υφάσματα που ξαπλώνει το κατοικίδιο τους καθώς αποτελούν ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη και των πολλαπλασιασμό των ψύλλων.

 

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητή η επιτακτική ανάγκη της προληπτικής χρήσης αντιπαρασιτικών σκευασμάτων ενάντια τόσο στα ενδο- όσο και στα εξω-παράσιτα για να προστατέψουμε τους τετράποδους φίλους μας αλλά και με σκοπό την επίτευξη υγιούς και ασφαλούς συμβίωσης μαζί τους.

 

Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρο σας πριν χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε αντιπαρασιτικό σκεύασμα καθώς υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι κατά τη χρήση τους. Ο κτηνίατρος θα σας προτείνει ένα ειδικό αντιπαρασιτικό πλάνο για το κατοικίδιο σας και θα σας δώσει συμβουλές για τη σωστή εφαρμογή του.

 

Μαρζέλου Ευδοκία

Κτηνίατρος Αγροτικής Στέγης

Τι ΔΕΝ πρέπει να τρώει ο σκύλος σας.

E-mail Εκτύπωση PDF

SKYLOI2

Υπάρχουν πολλές πληροφορίες διαθέσιμες για την διατροφή του σκύλου σήμερα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στο τι δεν πρέπει να τρώει ένας σκύλος, παρά στο τι πρέπει. Η επιλογή αυτή βασίστηκε στα λάθη που παρατηρώ να γίνονται στην διατροφή των σκύλων από τους ιδιοκτήτες τους. Τις περισσότερες φορές, τα λάθη αυτά γίνονται λόγω λανθασμένης συσχέτισης των αναγκών του σκύλου με τις δικές μας διατροφικές συνήθειες. Τι λοιπόν ΔΕΝ πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας, ανεξάρτητα από την ηλικία και την φυλή του:

1) Γάλα. Το μόνο γάλα που χρειάζονται τα σκυλιά είναι το μητρικό για τους 2 πρώτους μήνες της ζωής τους. Όσο μεγαλώνει ένα κουτάβι, το ένζυμο που διασπά την λακτόζη του γάλακτος, η λακτάση, μειώνεται προοδευτικά. Η κατανάλωση γάλακτος από έναν οργανισμό που δε μπορεί να διασπάσει την λακτόζη έχει ως αποτέλεσμα πόνους στο έντερο, τυμπανισμό (φούσκωμα), και κολίτιδα. Για τον λόγο αυτόν, μετά από έναν σταδιακό απογαλακτισμό, δεν πρέπει να ξαναδώσετε στον σκύλο σας γάλα.

Αν χρειαστεί να δώσετε γάλα σε ένα ορφανό κουτάβι, προτιμήστε ειδικό υποκατάστατο γάλακτος για σκύλους. Το αγελαδινό γάλα δεν έχει τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών για την ανάπτυξη του κουταβιού. Αν πάλι δεν βρίσκετε υποκατάστατο για σκύλους και είναι άμεση ανάγκη να ταΐσετε ένα κουτάβι, δώστε συμπυκνωμένο αγελαδινό γάλα (κουτί) χωρίς να το αραιώσετε.

2) Κόκαλα. Κανένα κόκαλο δεν είναι κατάλληλο γα την διατροφή του σκύλου. Ούτε μικρό, ούτε μεγάλο. Ούτε από βοδινό, ούτε από κοτόπουλο. Ούτε ωμό, ούτε βραστό. Δεν είναι στην φύση κανενός θηλαστικού να τρώει κόκαλα. Κόκαλα θα έτρωγε ένας πεινασμένος σκύλος αν δεν είχε να φάει κάτι καλύτερο. Τα κόκαλα δεν έχουν καμιά διατροφική αξία. Είναι μόνο μία ευχάριστη απασχόληση για τον σκύλο. Αντί για αυτά όμως θα μπορούσε να μασήσει κάτι άλλο που δεν έχει τις αρνητικές συνέπειες των κοκάλων (οδοντικό νήμα, δερμάτινα παιχνίδια κ.α.). Ποιες είναι αυτές:

α) Στα δόντια: Όχι μόνο δεν καθαρίζονται τα δόντια τρώγοντας κόκαλα (όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί), αλλά αντιθέτως φθείρονται και σπάνε.

β) Στον οισοφάγο: Ο συνεχής ερεθισμός του οισοφάγου καταλήγει σε χρόνια οισοφαγίτιδα. Επίσης μπορεί κάποιο κόκαλο να κολλήσει στον οισοφάγο και να τον τρυπήσει.

γ) Στο στομάχι: Τα κόκαλα ερεθίζουν το στομάχι προκαλώντας οξείες και χρόνιες γαστρίτιδες και έλκη.

δ) Στο έντερο: Ένα μεγάλο κομμάτι κόκαλου μπορεί να φράξει το έντερο προκαλώντας ειλεό, πράγμα πολύ επικίνδυνο καθώς, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο σκύλος πεθαίνει εντός λίγων ορών. Επίσης, αιχμηρά κόκαλα μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση του εντέρου και θάνατο από περιτονίτιδα. Αλλά και μικρά κομμάτια κόκαλων μπορούν να γίνουν βλαβερά. Αν αναμειχθούν στο στομάχι και στο έντερο με φαγητό, θα σχηματίσουν μια συμπαγή και σκληρή μάζα που δεν θα μπορεί να προωθηθεί με τις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου. Το αποτέλεσμα θα είναι δυσκοιλιότητα, ειλεός και μεγάκολο. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύσει η ζωή του σκύλου από κόκαλα, σίγουρα θα προκληθεί κολίτιδα από τον ερεθισμό του παχέος εντέρου. Η κατάσταση αυτή δεν είναι επικίνδυνη, είναι όμως δύσκολο να θεραπευτεί εντελώς αν ποτέ ξεκινήσει. Ο σκύλος θα είναι επιρρεπής σε κολίτιδες σε όλη του την ζωή.

3) Κονσέρβες. Οι κονσέρβες περιέχουν προϊόντα σφαγείου που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, αρκετό λίπος και ένα μικρό ποσοστό κρέατος (αν διαβάσετε πόσο μικρό είναι αυτό το ποσοστό θα εκπλαγείτε). Περιέχουν επίσης συντηρητικά και βελτιωτικά γεύσης. Όπως καταλαβαίνετε, τα συστατικά αυτά δεν είναι ποιοτική διατροφή, ενώ παράλληλα προκαλούν δυσπεψία και κολίτιδα.

4) Τηγανιτά. Ενώ το ωμό ελαιόλαδο είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α και Ε και ω λιπαρών οξέων, το τηγανιτό λάδι προκαλεί κολίτιδα.

5) Λίπη σε μεγάλη ποσότητα. Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας λίπους στην καλύτερη περίπτωση θα προκαλέσει κολίτιδα. Στην χειρότερη, θα προκαλέσει οξεία παγκρεατίτιδα με κολικό, κατάσταση που είναι επικίνδυνη. Η καθημερινή κατανάλωση λιπαρών τροφών, όπως θα ξέρετε, καταλήγει σε παχυσαρκία και τα άσχημα συνακόλουθά της όπως αρθρίτιδα, καρδιοαγγειακά προβλήματα, διαβήτης κλπ.

6) Ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα. Κατ’αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι το “τα γλυκά και η σοκολάτα προκαλούν τύφλωση στα σκυλιά” είναι μύθος. Τα σκυλιά, όπως και εμείς, μπορούν άφοβα να φάνε κάτι γλυκό σε λογική ποσότητα. Καταλαβαίνετε ότι ένα σκυλάκι 10 κιλών δεν κάνει να φάει μία πάστα που είναι ανθρώπινη μερίδα γλυκού.  Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποσότητας ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιληπτική κρίση, ενώ η καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης καταλήγει σε παχυσαρκία.

7) Πικάντικα/καυτερά. Το πιπέρι και τα υπόλοιπα καρυκεύματα προκαλούν οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα και κολίτιδα. Όταν βρίσκονται σε σάλτσα, μπορείτε να την αφαιρέσετε ξεπλένοντας  το φαγητό με νερό.

8) Ωμά κρεατικά και άπλυτα λαχανικά. Ο λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας ωμό κρέας/κοτόπουλο/ψάρι/αυγά καθώς και άπλυτα ωμά λαχανικά είναι ακριβώς ο ίδιος για τον οποίο δεν τα τρώμε και εμείς ωμά: τροφική δηλητηρίαση από διάφορα μικρόβια όπως Σαλμονέλα, Καμπυλοβακτηρίδιο, Κολοβακτηρίδιο, Κλωστρίδιο, Λιστέρια, Σταφυλόκοκκος, Τοξόπλασμα. Οι τροφικές δηλητηριάσεις παρουσιάζουν διάρροιες, κοιλιακό άλγος, εμετούς, πυρετό κ.α.. Μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Μεγάλο πρόβλημα επίσης στην Ελλάδα στα ωμά κρέατα είναι ο Εχινόκοκκος.

9) Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά σνακς. Συντηρητικά, χρώματα, πολύ αλάτι και ζάχαρη βρίσκονται σε αυτά τα φαγητά. Δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τόσο στην διατροφή την δική σας, όσο και του σκύλου.

10) Σταφύλια και σταφίδες. Πρέπει να αποφεύγονται ακόμα και σε μικρές ποσότητες γιατί προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

 

-Επιμέλεια άρθρου-

Βασιλική Σούφη, Κτηνίατρος
πηγή: www.ktiniatros.wordpress.com

Ραχιτισμός Σκύλου

E-mail Εκτύπωση PDF

O ραχιτισμός δεν προσβάλει ποτέ τα άγρια ζώα, που η πρόνοια της Φύσης  τα προστατεύει, ενώ αντίθετα είναι πολύ συχνή στα κατοικίδια ζώα. 
Αν συγκρίνουμε την ανάπτυξη του ανθρώπου με αυτή των σαρκοφάγων ζώων, θα διαπιστώσουμε ότι απαιτείται μια εικοσάδα ετών στο πρώτο για να ενηλικιωθεί, ενώ δώδεκα περίπου μήνες αρκούν στα δεύτερα για να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη τους.

Περισσότερα...

Θεραπεία της Λεισμανίωσης του Σκύλου

lismaniosis

ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΙΣΜΑΝΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ

Περισσότερα...

Πυομήτρα Σκύλου και Γάτας

 

pyometra

ΠΥΟΜΗΤΡΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΑΤΑ

Είναι η έντονη διόγκωση της μήτρας που οφείλεται στο άφθονο παθολογικό περιεχόμενο. Σύνδρομο που συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τον εκπολιτισμό των ζώων και με το πως τα μεταχειρίζονται οι άνθρωποι.

Περισσότερα...

Δεμοδήκωση του Σκύλου

demod_voor

Αιτιολογία

Η δεμοδήκωση προκαλείται από το παράσιτο Demodex Canis το οποίο βρίσκεται στο δέρμα υγειών σκύλων (θυλάκια τριχών και σμηγματογόνους αδένες). Τα σκυλιά μολύνονται από τη μητέρα τους τις πρώτες ημέρες (3-4) της ζωής τους, με άμεση επαφή.
Περισσότερα...

Αναφυλαξία Σκύλου

 

biocan-m-500

ΑΝΑΦΥΛΑΞΙΑ ΤΟΠΙΚΗ-ΓΕΝΙΚΗ-ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟ SCHOCK
Περισσότερα...

Διαιτητικές τοξικώσεις σε σκύλο και γάτα

 

dog-poison


Υπάρχουν αρκετά τρόφιμα που μπορεί να είναι τοξικά για το σκύλο και τη γάτα, όπως η σοκολάτα, τα κρεμμύδια, τα σταφύλια και οι σταφίδες, οι μουχλιασμένες τροφές, το ζυμάρι και τα καρύδια Μακαντέμια
Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 2

ΠρομηθευτήςΚτηνιατρικά Φάρμακα195
Αντιπαρασιτικά120
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα6
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς6
Ενδοπαρασιτοκτόνα43
Ενδοπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς43
Ενδοπ/κτόνα σε πάστα ζώων συντροφιάς10
Ενδοπ/κτόνα χάπια ζώων συντροφιάς18
Ενδοπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς15
Εξωπαρασιτοκτόνα71
Εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς71
Εξωπ/κτόνα διάλυσης ζώων συντροφιάς3
Εξωπ/κτόνα περιλαίμια ζώων συντροφιάς12
Εξωπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς48
Εξωπα/κτόνα Spray ζώων συντροφιάς8
Βιταμίνες- Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία64
Βιταμινούχα-Μικρών Ζώων25
Βιταμινούχα-Νερού21
Βιταμινούχα-Τροφής18
Ωδικών Πτηνών - Εξωτικών Ειδών11
Αξεσουάρ Ζώων282
Αξεσουάρ Ιπποειδών146
Σέλες9
Σαμάρια7
Κεφαλαριές | Γιουλάρια7
Σακίδια5
Προστερνίδια1
Αρτάνες1
Ηνία5
Πεταλώματος Είδη26
Υπονούρια | Πουρίδες2
Στομίδες4
Έποχα7
Αναβολείς1
Περιποίησης Είδη28
Σχοινιά3
Ένδυσης&Προστασίας Είδη12
Περιλαίμια7
Διακοσμητικά Είδη3
Αξεσουάρ Σαμαριών10
Μαστίγια2
Καπίστρι5
Πλήρες Σετ Αλόγου1
Αξεσουάρ Αιγοπροβάτων21
Κουδούνια - Λουριά13
Ζωοτεχνικά Εργαλεία8
Αξεσουάρ Κατοικιδίων27
Κλουβιά Μεταφοράς9
Σπιτάκια4
Παιχνίδια10
Αξεσουάρ περιποίησης στόματος/δέρματος2
Πιάτα2
Αξεσουάρ πτηνών.35
Αξεσουάρ κουνελίων3
Αξεσουάρ χοιρών3
Αξεσουάρ μηρυκαστικών6
Αξεσουάρ ωδικά πτηνά & περιστέρια4
Αξεσουάρ Ψαριών11
Διακοσμητικά Ενυδρείων9
Ενυδρεία2
Ενώτια10
Αξεσουάρ Βοοειδών1
Κουρευτικές Μηχανές15
Τροφές Ζώων130
Τροφές Σκύλου53
Τροφές Σκύλου Puppy/Junior (κουταβιών/νεαρών σκύλων)10
Τροφές Σκύλου Ενέργειας13
Τροφές Σκύλου Συντήρησης6
Τροφές Σκύλου Ειδικές10
Λιχουδιές - Κόκκαλα14
Τροφές Γάτας23
Τροφές για Γατάκια (Kitten/babycat)3
Τροφές Γάτας Συντήρησης10
Τροφές Γάτας Ειδικές7
Λιχουδιές Γάτας3
Τροφές Ψαριών5
Συμπληρώματα Διατροφής - Γάλατα παραγωγικών ζώων15
Γάλατα ζώων συντροφιάς5
Τροφές Αλόγου20
Συμπληρώματα Διατροφής18
Σύνθετες Τροφές1
Απλές Τροφές1
Τροφές για Χελώνες & ερπετά3
Τροφές για μικρά ζώα4
Τροφές για Πουλιά & πτηνά1
Συμπληρώματα Διατροφής - Ζώων συντροφιάς1
Λιπάσματα56
λιπάσματα κοκκώδη αζωτούχα Ν10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡΚ10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡ0
λιπάσματα υδατοδιαλυτά κρυσταλικά15
λιπάσματα υγρά10
λιπάσματα κοκκώδη διάφορα4
λιπάσματα βιολογικά6
λιπάσματα κοκκώδη φωσφορούχα P1
Φυτά497
Σπόροι472
Αγγούρι25
Αγγούρι κοντό8
Αγγούρι μακρύ17
Αγκινάρα3
Άνηθος2
Αντίδι2
Αρακάς6
Ατζούρι1
Βίκος10
Βλήτο1
Βρώμη2
Γκαζόν4
Γλυκάνισος0
Καλαμπόκι4
Κάρδαμο1
Καρότο3
Καρπούζι29
Κολοκύθι21
Κουκιά7
Κουνουπίδι21
Κρεμμύδι6
Κριθάρι2
Λάχανο20
Λειμώνια9
Μαϊδανός3
Μανιτάρια1
Μάραθο1
Μαρούλι31
Μελιτζάνα22
Μηδική13
Μπάμια1
Μπρόκολο9
Μπιζέλι4
Παντζάρι8
Πατάτα13
Πεπόνι19
Πιπεριά32
Πράσσο4
Ραδίκι5
Ρεβύθι3
Ρεπάνι8
Ρόκα1
Σέλινο2
Σελινόριζα2
Σέσκουλο1
Σιτάρι5
Σινάπι1
Σόργος5
Σπανάκι17
Τομάτα48
Τομάτα αυτοκλαδευόμενη19
Τομάτα αναρριχώμενη26
Τομάτα για βιομηχανική χρήση1
Φασόλι26
Φακελωτή ( μελισσόχορτο )1
Φακή1
Ηλίανθος5
Ελαιοκράμβη1
Σπορόφυτα κηπευτικών25
Σπορόφυτα αγγουριού υπαίθριου1
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου μακρύ2
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου κοντό1
Σπορόφυτα καρπουζιού7
Σπορόφυτα κολοκυθιού3
Σπορόφυτα κουνουπιδιού4
Σπορόφυτα λάχανου3
Σπορόφυτα μαρουλιού4
Σπορόφυτα μελιτζάνας0
Σπορόφυτα μπρόκολου0
Σπορόφυτα πεπονιού0
Σπορόφυτα πιπεριάς0
Σπορόφυτα τομάτας θερμοκηπίου αναρριχώμενη0
Σπορόφυτα τομάτας υπαίθρια αυτοκορυφολογούμενη0
Γεωργικά Φάρμακα491
Απολυμαντικά Εδάφους4
Απολυμαντικά σπόρων3
Εντομοελκυστικά1
Εντομοκτόνα75
Εντομοκτόνα βιολογικά6
Εντομοκτόνα έλαια5
Εντομοκτόνα-Ακαρεοκτόνα14
Εντομοκτόνα-Εδάφους-Νηματοδοκτόνα8
Εντομοκτόνα-Υγειονομικής Σημασίας55
Ζιζανιοκτόνα79
Μυκητοκτόνα139
Μυκητοκτόνα Βιολογικά4
Μυκητοκτόνα Εδάφους5
Ορμονούχα-ρυθμ.ανάπτυξης-φωτορυθμ.ουσίες8
Παγίδες Εντόμων Φυτών6
Ποντικοφάρμακα30
Σαλιγκαροκτόνα(κοχλιοκτόνα)5
Φερομονικές παγίδες για Tuta absoluta10
Παγίδες Λεπιδοπτέρων7
Παγίδες ελέγχου εντόμων: μύγες - σφήκες14
Παγίδες για Αφίδες - Θρίπες7
Συνεργιστικα ψεκαστικών διαλυμάτων.1
Μαστίχα Εμβολιασμού4
Αγροτικά Μηχανήματα553
Αλυσοπρίονα88
Αλυσοπρίονα Βενζίνης54
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά15
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά τηλεσκοπικά6
Αλυσοπρίονα τηλεσκοπικά7
Αλυσοπριόνων Εξαρτήματα2
Τροχιστικά Αλυσίδων2
Αντλητικά Συστήματα31
Αντλητικά Επιφανείας Βενζινοκίνητα19
Αντλητικά Επιφανείας Ηλεκτρικά Περιφερειακά3
Αντλητικά Επιφανείας Πετρελαιοκίνητα0
Αντλητικά Οξέων & Χημικών1
Αντλητικά Πυροσβεστικά (Υψηλού Μανομετρικού)6
Αντλητικά Υποβρύχια 12-24 Volt2
Αντλίες19
Αντλίες Υποβρύχιες7
Γεωτρύπανα10
Γεωτρύπανα για Τρακτέρ2
Ψεκαστικά Συγκροτήματα με Βυτία2
Γεωτρύπανα Μηχανοκίνητα1
Γεωτρύπανα Βενζινοκίνητα7
Γεννήτριες24
Γεννήτριες Βαλιτσάκια Αθόρυβες1
Γεννήτριες Βενζίνης15
Γεννήτριες Ελαιοραβδιστικών1
Γεννήτριες Πετρελαίου 1500 στροφές2
Γεννήτριες Πετρελαίου 3000 στροφές5
Γεννητριών Εξαρτήματα0
Θαμνοκοπτικά60
Θαμνοκοπτικά COMPI πολυμηχανήματα1
Θαμνοκοπτικά Βενζίνης34
Θαμνοκοπτικά ηλεκτρικά16
Θαμνοκοπτικών Εξαρτήματα9
Θρυματιστές15
Θρυματιστές Ηλεκτρικοί12
Θρυματιστές Βενζινοκίνητοι3
Κινητήρες5
Κινητήρες Βενζινης5
Κινητήρες Πετρελαίου0
Μηχανήματα για Γκαζόν4
Εξαερωτήρες Γκαζόν0
Εξαερωτήρες Γκαζόν Ηλεκτρικοί1
Σπορείς Γκαζόν0
Πιεστικα Συγκροτήματα7
Πιεστικών Συστημάτων Εξαρτήματα1
Σκαπτικά57
Σκαπτικά Ηλεκτρικά4
Σκαπτικά Μηχανοκίνητα43
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές Χορτοκοπτικά4
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές(Συρόμενες Φρέζες)6
Τρακτερ - Ελκυστήρες30
Μεταχειρισμένα Τρακτερ9
Παρελκόμενα Τρακτερ12
Φυσητήρες-Απορροφητήρες22
Απορροφητήρες φύλλων6
Φυσητήρες φύλλων11
Χλοοκοπτικά49
Χλοοκοπτικά Βενζίνης24
Χλοοκοπτικά Ηλεκτρικά19
Χλοοκοπτικά Τρακτέρ6
Ψαλίδια μπορντούρας23
Ψαλίδια μπορντούρας Βενζίνης7
Ψαλίδια μπορντούρας ηλεκτρικά14
Ψεκαστικά23
Ψεκαστικά Πλάτης Μηχανοκίνητα9
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Ηλεκτροκίνητα1
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Μηχανοκίνητα6
Ψεκαστικών Εξαρτήματα2
Ψεκαστικά Χειροκίνητα2
Φραχτοκόπτες3
Διαχωριστές κορμών6
Μηχανήματα Πολλαπλής Χρήσης16
Το σύστημα Kombi14
Βασικά Μηχανήματα Kombi4
Εργαλεία Kombi10
Το σύστημα Multi2
Κλαδοσυλλέκτες1
Πατάρια Τρακτέρ1
Εδαφοκαλύπτης1
Μύλοι Άλεσης Ηλεκτροκίνητοι2
Αεροσυμπιεστές(κομπρεσέρ)14
Αεροσυμπιεστών Εξαρτήματα3
Τρεϊλερ - Καρότσες15
ΤΡΕΪΛΕΡ ΑΛΟΓΟΥ2
ΤΡΕΪΛΕΡ -ΜΠΑΓΑΖΙΕΡΕΣ9
ΚΑΡΟΤΣΕΣ ΣΚΑΠΤΙΚΩΝ4
Παλετοφόροι - Περονοφόροι - Ερπυστριοφόροι3
Περονοφόροι1
Παλετοφόροι - Ερπυστριοφόροι2
Ποδήλατα247
Junior (Παδικά)44
Hardtail (MTB)53
Trekking (Aσφάλτου)21
City (πόλης)12
Cross Trekking (Εκτός δρόμου)11
Road Bilkes (Δρόμου)3
Freestyle (BMX)16
Fitness5
Suspension (Αναρτήσεων)11
Αξεσουάρ Ποδηλάτων66
Folding (αναδιπλούμενα)5
Cruisers Bikes0
Είδη Σπιτιού265
Ορείχαλκου - Μπρούτζου Είδη19
Γυάλινα Είδη71
Οργάνωση χώρου44
Αποθήκευση Εσωτερικού Χώρου30
Αποθήκευση Εξωτερικού Χώρου14
Οικιακές συσκευές105
Λάμπες - Λούξ14
Ψησταριές - Σούβλες4
Διακόσμησης είδη1
Συσκευές Απορρόφησης Υγρασίας7
Καθαριστικά Μόνωση & Επισκευές531
Στεγανωτικά-Μονωτικά59
Στεγάνωση-Μόνωση.23
1.Βελτιωτικά Κονιαμάτων.6
2.Τσιμεντοειδή Στεγανωτικά Συστήματα.6
3.Επαλεπτικά-Στεγανοποιητικά.4
4.Ασφαλτικά Εισή Οροφής και Στέγης.3
5.Θερμομονωτικά-Ηχομονωτικά.4
Προστασία Δαπέδων.14
2.Βαφές Δαπέδων.14
Επισκευαστικά.17
1.Σφραγιστικά-Συγκολλητικά-Επισκευαστικά.16
2.Υαλοπλέγματα-Υαλοταινίες-Γωνιόκρανα-Υαλούφάσματα Ιταλικού οίκου GAVAZZI.1
Ειδικά Χρώματα Βερνίκια.5
Χρώματα381
Εσωτερικές επιφάνειες94
Εξωτερικές επιφάνειες38
Ριπολίνες για Ξύλα25
Μεταλλικές επιφάνειες98
Προστασία Ξύλου & Πέτρας43
Βερνίκια & Συντηρητίκα Ξύλου Διαλύτη.36
Βερνίκια & συντηρητικά Ξύλου Νερού.5
Προστασία πέτρας.2
Ειδικές Εφαρμογές28
Σπρέι5
Τεχνικά Σπρέϊ2
Universal Σπρέι2
Μεταλλικά Σπρέι1
Υποστρώματα50
Εσωτερικών επιφανειών10
Εξωτερικών επιφανειών6
Μετάλλου30
Ξύλου4
Κόλλες19
Κόλλες γενικής χρήσης.4
Κόλλες κατασκευαστικές.4
Κόλλες στιγμής.3
Κόλλες εποξικές2
Κόλλες-ξυλόκολλες3
Κόλλες πλαστικών2
Ταινίες διπλής όψης.0
Διαφορές κόλλες.1
Θερμικές κόλλες.0
Σιλικόνες.0
Παρελκόμενα σιλικόνης0
Αφρός πολυουρεθάνης0
Ταινίες αρμών.0
Πιστολιά φυσιγγίων.0
Καθαριστική αλοιφή χεριών.0
Προϊόντα κατά της υγρασίας.0
Είδη Καθαρισμού56
Mαρμάρων & Πέτρας5
Κεραμικών-πλακιδίων3
Τζακιού2
Κουζίνας-μπάνιου4
Ξύλου-δέρματος4
Αυτοκινήτου1
Υδραυλικών6
Ειδικά προιόντα10
Πισίνας21
Νανοτεχνολογίας είδη11
Ναυτιλιακά5
Εργαλεία κήπου366
Πότισμα114
Αυτόματο Πότισμα12
Πιστόλια ποτίσματος11
Ποτιστικά Μπεκ11
Σετ ποτίσματος6
Ποτίσματος εξαρτήματα25
Λάστιχα νερού30
Μάνικες10
Γάντια Εργασίας45
Μπότες-Μποτάκια-Σαμπό9
Επιγονατίδες2
Ψεκαστήρες38
Ποτιστήρια1
Ψεκαστήρων Ανταλλακτικά16
Εμβολιαστήρια.14
Πριόνια Κλαδέματος15
Κομποστοποίησης είδη3
Δετικό μηχάνημα7
Διανομεας σπορων-λιπασματος2
Δοχεία πλαστικά2
Θηκές11
Έτοιμη Λίμνη3
Σκαλιστήρια3
Φτυαράκια1
Ψαλίδι γκαζόν2
Ψαλίδια Κλαδέματος73
Ψαλίδια κλαδέματος ενός χεριού38
Εργαλεία ακονίσματος5
Αξεσουάρ Κλαδέματος10
Ηλεκτρικά ψαλίδια5
Αεροψάλιδα & Ψαλίδια απολύμανσης4
Ψαλίδια κλαδέματος δύο χεριών11
Κουβάς- Καρότσι μεταφοράς5
Εργαλεία Μπαταρίας102
Γωνιακοι τροχοί5
Δισκοπρίονα1
Δραπανοκατσάβιδα12
Δραπανοκατσάβιδα Κρουστικά10
Εξαρτήματα Εργαλείων12
Κατσαβίδια3
Κατσαβίδια Παλμικά1
Σέγες2
Σπαθόσεγες2
Φακοί15
Αεροσυμπιεστής4
Πιστόλι Κόλλας1
Πιστόλι Σιλικόνης1
Μπαταρίες1
Ηλεκτρικά Εργαλεία117
Δισκοπρίονα Μετάλλων Επαγγελματικά1
Δισκοπρίονα Μετάλλων Φορητά1
Δράπανα Κολωνάτα1
Ηλεκτροκόλλησης αξεσουάρ1
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Inverter4
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Ηλετροδίου3
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Σύρματος Mig1
Κόφτες Πλακιδίων-Μαρμάρου1
Λειαντήρες2
Παγκοπρίονα Ξύλου1
Παλάγκα Ηλεκτρικά4
Πιστολέτα Κρουστικά -Περιστροφικά1
Πιστολέτα Πνευματικά4
Πιστολέτα Σκαπτικά-Κατεδαφιστικά3
Πιστόλια Θερμού Αέρα5
Πλάνες2
Πλάνες Ξεχονδριστήρες Γωνιάστρες1
Πολυεργαλεία Ηλεκτρικα4
Ρούτερ2
Ρούτερ Επιτραπέζιο1
Σέγες9
Τριβεία Παλμικά9
Τριβεία Τοίχου2
Τροχοί Γωνιακοί8
Τροχοί Δίδυμοι Πάγκου2
Σπαθοσέγες2
Φαλτσοπρίονα1
Φορτιστές Μπαταριών2
Δράπανα Ηλεκτρικά12
Πάγκοι Εργασίας2
Δισκοπρίονα Ηλεκτρικά2
Εργαλεία αέρος2
Μετάλλου Τρυπάνια1
Πυρογράφοι - Κολλητήρια6
Κατσαβίδια Ηλεκτρικά3
Θέρμανση73
Σόμπες Ξύλου από Χάλυβα10
Σόμπες Ξύλου από Μαντέμι10
Κουζίνες ξύλου από Χάλυβα12
Κουζίνες ξύλου από Μαντέμι5
Σόμπες Ξύλου εμαγιέ3
Κουζίνες ξύλου εμαγιέ1
Σόμπες - Κασέτες Ξύλου με λέβητα5
Αξεσουάρ Σόμπας και Τζακιού17
Θερμάστρες υγραερίου - αερόθερμα4
Συλλογή ελαιοκάρπου64
Ελαιόπανα & Ελαιόδιχτα18
Ελαιοραβδιστικά13
Ελαιοραβδιστικών Γεννήτριες10
Απορροφητήρες ελιάς3
Σκαντζόχοιροι & Χτένια8
Μεταφοράς Ελαιοκάρπου3
Σακκιά Ελαιοκάρπου0
Τροφοδοτικά 220-12 V3
Κοσκίνες για ελιές3
Ντέμπλες χειρός3
Οινοποίηση - Ελαιουργία77
Οινοποίησης Μηχανήματα20
Δεξαμενές - Δοχεία25
Αποθήκευση Οίνου9
Βαρέλια Πλαστικά12
Όργανα Ελέγχου8
Πρόσθετα Οινοποίησης3
Τυροκομίας εξοπλισμός41
Μελισσοκομικά Είδη15
Εργαλεία Χειρός και αξεσουάρ7
Μηχ.Καθαριότητας38
Ατμοκαθαριστές1
Πλυστικά Ηλεκτρικά25
Πλυστικά Μηχανοκίνητα4
Αξεσουάρ Πλυστικών2
Σκούπες Ηλεκτρικές6
Δομικά Μηχανήματα10
Αρμοκόφτες4
Ελικόπτερα (Λειαντήρες)1
Μπετονιέρες0
Μπετονιέρες για Τρακτέρ0
Μπετονιέρες Ηλεκτρικές3
Εργαλεία οικοδομής2
Εργαστηριακός Εξοπλισμός18
Χημικές Ουσίες6
Άρμεξης Εξοπλισμός9
Όργανα Μέτρησης15
Αυτοκινήτου αξεσουάρ17
Δερμάτινα Χειροποίητα10
Είδη Κάμπινγκ38
Σκηνές - Σκίαστρα9
Υπνόσακοι4
Εξοπλισμός Παραλίας19
Προστασίας Είδη6
Σωλήνες/Λάστιχα3
Λάστιχα αέρα3
Αλουμινίου Είδη6
Ένδυση εργασίας38
Γάντια Εργασίας20
Υποδήματα Εργασίας2
Στολές Εργασίας16
Αγροτκά Φύλλα Κάλυψης13
Θερμοκουρτίνες1
Κάλυψης θερμοκηπίου6
Γραμμικής Καλυψης2
Εδαφοκάλυψης2
Υδροπονίας & Στεγανοποίησης1
Ενσίρωσης1
Απώθηση Ζώων136
Τρωκτικά41
Μύγες - Σφήκες - Κουνούπια51
Γάτες - Σκύλοι1
Πουλιά1
Μυρμήγκια - Κατσαρίδες18
Φίδια11
Ειδικές παγίδες3
Ξυλοφάγα έντομα και μύκητες5
Ηλεκτρικοί φράχτες5
Λευκοσιδηρουργίας Είδη1
Ζεόλιθος2

Εξυπηρέτηση Πελατών

Μαζί μας

Like us on FacebookFollow us on TwitterSubscribe to our VideosΔημοσιεύσεις στο Issuu

Ακολουθήστε μας