Το καλάθι σας

[ ... ] τεμάχια
Ταμείο


Εμφάνιση Καλαθιού

Το Καλάθι σας είναι άδειο.

   

Ποιοι είμαστε

Ταυτότητα Αγροτικής Στέγης

Η Αγροτική Στέγη έχει Όνομα και Παράδοση στην εξυπηρέτηση των πελατών από το 1987

Στο κατάστημα μας ένας χημικός, ένας φυσικός, μία κτηνίατρος, ένας γεωπόνος πανεπιστημίου, δύο τεχνολόγοι γεωπόνοι, ένας τεχνολόγος ζωικής παραγωγής, ένας μηχανικός, ένας υδραυλικός, ένας χειριστής αγροτικών μηχανημάτων και πολλοί άλλοι εκπαιδευμένοι συνεργάτες είναι στη διάθεση των πελατών για την πληρέστερη εξυπηρέτησή τους.

αναλυτικά

Που Βρισκόμαστε

Η Αγροτική Στέγη στο Gmaps

Το κατάστημα της Αγροτικής Στέγης στεγάζεται στην καρδιά της Λέσβου, στη φιλόξενη πόλη της Καλλονής.

Η διεύθυνση μας είναι:

"Καλλονή Λέσβου Τ.Κ 81107"

χάρτης

Επικοινωνία

Τηλέφωνα επικοινωνίας

Κατάστημα Καλλονής

22530 29270 - 24100 - 23275

Fax: 22530 23741

Υποκατάστημα Λάρσος

22510 93000

Fax: 22510 93032

Email επικοινωνίας

info@agrotikistegi.gr

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα επικοινωνίας

Για τεχνικά ζητήματα επικοινωνείστε με τον Διαχειριστή του agrotikistegi.gr

Είμαι ήδη Πελάτης

Νέος Πελάτης

Για βοήθεια καλέστε: 22530 24100 & 23275

YOUAH Αγροτική Στέγη » Χρήσιμα Άρθρα » Γεωργικά Φάρμακα - Συνταγές

Γεωργικά Φάρμακα - Συνταγές

 

ΤΟ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΤΟ 1918

E-mail Εκτύπωση PDF
tabakario7 
ΤΟ ΤΑΜΠΑΚΑΡΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Του Θρασύβουλου Καρυώτη(1880-1959) στην περιοχή Άγιος Ισίδωρος Καλλονής.
Η λειτουργία του μικρού αυτού βυρσοδεψείου άρχισε το 1918 και σταμάτησε το 1949.
Μάζευε δέρματα από την γύρω περιοχή ενώ μια φορά το χρόνο τον Οκτώβρη πήγαινε στον Πειραιά σε αποθήκες και ψώνιζε ακατέργαστα δέρματα για να τα επεξεργασθεί. Δεν έφταναν τα ντόπια δέρματα τότε γιατί υπήρχε και άλλο ταμπακαριό στην Καλλονή του Σταύρου Χαραλαμπίδη στη θέση που μετά στεγάσθηκε το εργοστάσιο κατασκευής αναψυκτικών του Ορφανίδη.
Παρήγαγε βιδέλες(δέρμα από μοσχαράκι γάλακτος),βακέτες(δέρμα από μοσχάρι), κεσελέδες(δέρμα από βόδι), φόδρες(δέρμα από κατσίκια, αρνιά) και σολοδέρματα .
Τα πουλούσε στην τοπική αγορά στα παπουτσάδικα του κάθε χωριού. Τα φόρτωνε στο μουλάρι και ξεκινούσε από Παράκοιλα, Άγρα, Μεσότοπο, και από Άντισσα έκανε τον κύκλο προς Καλλονή πίσω.
Μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο όταν ήρθε η βοήθεια εξ Αμερικής με την ονομασία “ΟΥΝΤΡΑ” και βγήκε το λάστιχο παραμερίστηκε το σολόδερμα με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα ταμπακαριά.
Έτσι όταν ο νυν γιός του κ Στέλιος Καρυώτης είχε επιστρατευτεί το 1949 το ταμπακαριό πια σταμάτησε να λειτουργεί. 
tabakario5
ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
1. Κάθε παρτίδα προβιές που δουλευόταν ήταν 100-120 οκάδες( η οκά αντιστοιχούσε σε 1.282 γραμμάρια και το δράμι σε 3,205 γραμμάρια. Η οκά υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια) και ήταν αλατισμένα για να μη σκουληκιάσουν
2. Τα άφηναν ένα βράδυ μέσα στο νερό να μαλακώσουν και να φύγει το αλάτι της πρώτης συντήρησης.
3. Δούλεμα στο καβαλέτο (ξύλινος κυλινδρικός κορμός μήκους 1,5 μ. κομμένος στη μέση κατά μήκος.) και ξύσιμο με ειδικό μακρύ μαχαίρι σε σχήμα ημισέληνου με δύο λαβές την λεγόμενη γκιόρδα να φύγουν λίπη, αίματα, ακαθαρσίες από το κατάδερμα(εσωτερική επιφάνεια της προβειάς).
tabakario8
4. Μετά τα βουτούσαν στην ασβεστιέρα (δεξαμενή με λειωμένο ασβέστη βάθους 1,5μ , μήκους 2,5 μ και πλάτους 2 μ.) για μια περίπου εβδομάδα μέχρι να δούμε να βγαίνουν οι τρίχες. Ο σβησμένος ασβέστης χαλαρώνει τους θύλακες των τριχών και φουσκώνει τις ίνες. Κάθε μέρα τα δέρματα τα γύριζαν μέσα στην ασβεστιέρα για να εισχωρήσει ο ασβέστης καλά σε όλη την επιφάνεια του δέρματος.
5. Στο επόμενο στάδιο κάθε δέρμα ξυνόταν ξανά πάνω στο καβαλέτο από την τριχωτή του πλευρά με σκοπό την πλήρη απαλλαγή του δέρματος από κάθε ίχνος τρίχας.
6. Μετά στη στέρνα με νερό για 1 μέρα και γύρισμα να πλυθούν καλά και να φύγει ο ασβέστης.
7. Σαμάδες ήταν μια δεξαμενή τσιμεντένια σε σχήμα ημικυλίνδρου χωρητικότητας 200 κιλών περίπου που περιείχε λειωμένη κουτσουλιά πουλιών. Την κουτσουλιά την μάζευαν από τα κοτέτσια και μέσα ση δεξαμενή έριχναν 3-4 τενεκέδες κουτσουλιά αφού προηγουμένως την διέλυαν με νερό και το ζουμί όπως ήταν χωρίς σούρωμα το έριχναν στη δεξαμενή. Εκεί βουτούσαν τα δέρματα για 24 ώρες και συνεχές γύρισμα στις ημικυλινδρικές στέρνες.Οι στέρνες είχαν αυτό το σχήμα για να γυρίζουν τα δέρματα πιο εύκολα. Η κουτσουλιά με τα οξέα που περιέχει εξουδετερώνει τα υπολείμματα του ασβέστη από το προηγούμενο στάδιο. Νε τον ασβέστη η προβειά γινόταν πιο παχιά από την απορρόφηση νερού και πιο σκληρή. Με την απασβέστωση η προβειά επανερχόταν στο κανονικό της πάχος και γινόταν μαλακιά. Τα υπολείμματα ασβέστη έπρεπε να απομακρυνθούν από την προβειά διότι αντιδρούν με την τανίνη του βαλανιδιού μετέπειτα και αφήνουν στο δέρμα ανεξίτηλα σημάδια επάνω του. Το διάλυμα της κουτσουλιάς είχε δύναμη για άλλη μια απασβέστωση.
tabakario2
8. Ο κ Θρασύβουλος Καρυώτης μάζευε φύλλα από τα σχοίνα(θάμνος) από την περιοχή “κρυονέρι” και τα άλεθε στον πέτρινο μύλο του μέχρι το υλικό να γίνει σαν μαλλί. Ένα τσουβάλι τέτοιο με φύλλα σχοίνου χρειαζόταν για μια παρτίδα δερμάτων(120 οκάδες).Τα άφηνε μια νύχτα μέσα στο νερό σε νέα δεξαμενή για να «χυθούν» οι ουσίες των φύλλων μέσα στο νερό. Τα φύλλα του σχοίνου(τα οποία περιέχουν και αυτά ταννίνες) είχαν την ιδιότητα να απομακρύνουν την βρωμιά και την άσχημη μυρωδιά από την κατεργασία με την κουτσουλιά και να ετοιμαστεί η παρτίδα για τη δέψη.
9. Μάζευε επίσης φλούδες από τα πεύκα και βαλανίδια ολόκληρα και τα άλεθε ξεχωριστά, το κάθε υλικό στον πέτρινο μύλο του. Τα αλεσμένα υλικά τα περνούσε από κόσκινο με μάτι όπως του γνωστού μας “σταρκού”. Τα χοντρά κομμάτια τα γύριζε πίσω στο μύλο πάλι .Για μια παρτίδα δερμάτων χρειαζόμαστε 1 σακί αλεσμένο πευκοφλοιό και 1 σακί αλεσμένο βαλανίδι. Σε νέα στέρνα ημικυλινδρική χωρητικότητας 200 κιλών περίπου ρίχναμε μισό σακί αλεσμένο πευκοφλοιό μισό σακί αλεσμένο βαλανίδι και μια παρτίδα δέρματα. Εκεί έμεναν για 25 μέρες περίπου μέχρι να συμπληρωθεί η δέψη. Κάθε μέρα γυρίζονται(δουλεύονται) τα δέρματα μέσα στη δεξαμενή για να βοηθήσουμε τη διαδικασία της δέψης. Κόβοντας λίγο στην άκρη του δέρματος με ένα μαχαίρι βλέπουμε αν έχει περάσει η δέψη μέσα στο δέρμα. Σε όσο τμήμα του δέρματος έχει περάσει γίνεται καφέ. Στα τμήματα που δεν έχει περάσει παραμένει άσπρο. Στα χονδρά δέρματα χρειαζόταν ακόμα ένα στάδιο δέψης το λεγόμενο δευτέρωμα. Σε νέα ημικυλινδρική δεξαμενή ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό σακί τριμμένου βαλανιδιού και πεύκου και μεταφέρουμε τις προβειές εκεί για ένα νέο κύκλο δέψης που κρατάει λιγότερες μέρες γύρω στις 20.tabakario1
10. Πριν το επαναληπτικό στάδιο της Δέψης γινόταν το λεγόμενο «ξελέσιασμα». Στο καβαλέτο ένα ένα τα σχεδόν γινομένα πλέον δέρματα και ξύσιμο από μέσα για να φύγει ότι ακαθαρσία(λέσι) δεν είχε φύγει από τις προηγούμενες φορές και κυρίως ο λιπώδης υποδόριος ιστός.
11. Πλύσιμο μετά με καθαρό νερό για μια μέρα
12. Μετά το κάθε δέρμα απλωνόταν στον σιδερένιο πάγκο διαστάσεων 1,5 μ Χ 2 μ με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω. Με ένα εργαλείο που το λέγαμε “ντοναλέτα” (σαν σπάτουλα) γινόταν το ξεζούμισμα για την απομάκρυνση της περιττής υγρασίας. Στη συνέχεια με πατσαβούρες απλώναμε ψαρόλαδο με κουροκόλαδο (το λάδι από τις παλιές σάπιες ελιές) στην εσωτερική επιφάνεια του δέρματος. Το ψαρόλαδο ο κ. Καρυώτης το έφερνε από τον Πειραιά σε μεγάλα βαρέλια και το έλεγαν «ντεγράς» ήταν πολύ πηχτό και ρύθμιζαν το πόσο πηχτό ήθελαν να είναι ανακατεύοντας το με κουρουκόλαδα. Συνεργαζόταν και με έναν ψαρά από το Μεσότοπο που τους έφερνε λίπος από φώκιες. Η χρήση λίπους χοίρου και βοδιού δεν γινόταν γιατί τότε ο κόσμος το λίπος το πάστωνε και το έτρωγε.
13. Κρέμασμα στον αέρα στη σκιά για 2-4 μέρες. Ένα ξύλινο ραβδί έβαζαν ανάμεσα στα 2 πίσω πόδια του δέρματος και με ένα τσατάλι ψηλό τα κρέμαγαν στους γάντζους που ήταν τοποθετημένοι ψηλά στα δοκάρια της σκεπής.
14. Ξανά άπλωμα στον πάγκο και ξύσιμο η εσωτερική πλευρά να φύγει το παραπανίσιο λάδι και λίγο δέρμα από τα πιο χοντρά μέρη που ήταν τα καπούλια και ο ώμος. Το εργαλείο αυτό λεγόταν «σκεφές» και η εργασία «σκέφισμα»
15. Τέλος δούλεμα με το χέρι(τσάκισμα) να μαλακώσει. Η εργασία γινόταν με την βοήθεια ενός εργαλείου που λεγόταν «φελλός»
16. Τα δέρματα δεν τα βάφαμε μας λέει ο κ Στέλιος Καρυώτης, τα αφήναμε στο φυσικό τους χρώμα. Βάφαμε μόνο τους κεσελέδες μαύρο χρώμα με καραμπογιά.
Στο ταμπακαριό είχαμε 30 δεξαμενές για 6 παρτίδες δέρματα. Η κάθε παρτίδα χρειαζόταν 6 δεξαμενές για την πλήρη κατεργασία. Ο δε χρόνος που χρειαζόταν από τη στιγμή που θα παραλαμβανόταν η προβειά (δορά,σκύτος,βύρσα,τομάρι) μέχρι τη στιγμή που θα ήταν έτοιμη σαν δέρμα πλέον προς πώληση μεσολαβούσε διάστημα 100 ημερών.
Γενικά το Ταμπακαριό ήταν μια πολύ βρώμικη δουλειά και απαιτούσε μεγάλες ποσότητες νερού και αποχετευση,γιαυτό τα ταμπακαριά ήταν δίπλα σε ποτάμια η στη θάλασσα.
tabakario4 tabakario6
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1. Τα πρώτα μέσα που χρησιμοποιούσαν για την κατεργασία των δερμάτων ήταν ο καπνός και το στέγνωμα στον ήλιο. Υπήρχαν φυσικά και άλλοι τρόποι δέψης, που ως ένα σημείο χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα, ιδιαίτερα από τους Εσκιμώους, όπως είναι το μάσημα(με το μάσημα το δέρμα γίνεται μαλακό και ελαστικό) καθώς και με τα έλαια που περιέχονται στον εγκέφαλο του ζώου.
Σήμερα όλοι αυτοί οι τρόποι έχουν πια καταργηθεί και δε χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν άλλοι μοντέρνοι που βασίζονται πάνω στις γνώσεις της χημείας. Οι σημερινοί τρόποι εφαρμόζονται, ανάλογα με το είδος του δέρματος, ανάλογα με το που και με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί με το αν θέλουμε να μείνει το τρίχωμα που έχει ή όχι κλπ.
Μετά την εκδορά του ζώου το δέρμα πρέπει να αλατιστεί και να στεγνώσει, για να μπορέσει να διατηρηθεί. Το αλάτισμα αποβλέπει ακριβώς στην απορρόφηση του νερού. Το αλάτι, με την ιδιότητα που έχει να απορροφά το νερό, μειώνει την υγρασία του δέρματος, πράγμα που εμποδίζει την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που θα μπορούσαν να το καταστρέψουν. Παράλληλα γίνεται και το στέγνωμα του δέρματος στον ήλιο ή και σε κάποιο ζεστό μέρος, που όμως αερίζεται καλά.
Ένα τέτοιο δέρμα είναι σκληρό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μπορεί όμως να διατηρηθεί και μερικά χρόνια ακόμη.
Πριν αρχίσει η πραγματική δέψη, τα δέρματα τοποθετούνται για ένα διάστημα μέσα σε νερό, για να μαλακώσουν.
Η μετατροπή των ακατέργαστων δερμάτων σε ένα σταθερό υλικό που δεν σήπεται με τη μέθοδο της δέψης είναι μια από τις αρχαιότερες πρακτικές στον κόσμο.
Ξεκίνησε όταν ο πρωτόγονος άνθρωπος συνειδητοποίησε ότι η αξία ενός ζώου δεν περιορίζεται μόνο στο ότι προσφέρει τροφή. Οι προϊστορικοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τις δορές(προβειές) μεγάλων θηλαστικών για ρουχισμό που τους προστάτευε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Ωστόσο, αν η δορά(προβειά) ενός ζώου παραμείνει ακατέργαστη, σύντομα θα αρχίσει να σαπίζει, να φθείρεται και να μυρίζει. Γι’ αυτό, οι πρόγονοί μας βρήκαν τρόπους να σταματήσουν αυτή τη φυσική διαδικασία, έτσι ώστε ο ρουχισμός τους να μην αχρηστεύεται και να μπορεί να φορεθεί άνετα.
Ας αναλογιστούμε πώς έγιναν αυτές οι πρώιμες ανακαλύψεις. Όταν το ακατέργαστο δέρμα έμενε στον ήλιο για λίγες μέρες, γινόταν άκαμπτο και σκληρό, αλλά η ενοχλητική οσμή εξαφανιζόταν.
Σημαντική προϊστορική ανακάλυψη ήταν η κατεργασία δερμάτων με καπνό. Τα δέρματα των ζωών χρησιμοποιούνταν ως οικοδομικό υλικό για σκηνές και καλύβες. Ο καπνός της φωτιάς διατηρούσε τα δέρματα και αύξανε την αντοχή τους στα στοιχεία της φύσης. Οι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούσαν εκτενώς τη μέθοδο αυτή για τις χαρακτηριστικές σκηνές τους (teepees), η οποία εξακολουθεί να είναι και σήμερα δημοφιλής σε ορισμένα μέρη της Κίνας. Όταν όμως βρεχόταν το ξεραμένο δέρμα απορροφούσε πάλι νερό και έτσι αν εμενε βρεγμένο θα σάπιζε.
Άλλη επιτυχής εφεύρεση ήταν η φυτική κατεργασία. Ξεκίνησε πιθανά όταν τα δέρματα τοποθετούνταν σε μία λιμνούλα με νερό περιτριγυρισμένη από δέντρα. Κομμάτια ξύλου, φλοιού και φύλλα επέπλεαν στη λίμνη που περιείχε φυσικούς «παράγοντες», ή χημικά, που κατεργάζονταν το δέρμα. Αυτό το είδος επεξεργασίας κυριάρχησε στη βιομηχανία δέρματος μέχρι τον 19ο αιώνα που εμφανίστηκε η διαδικασία κατεργασίας του δέρματος με χρώμιο.
Η προβειά στη φυσική της κατάσταση περιέχει 60% νερό και είναι ευαίσθητη στη σήψη.
Οι ιδιότητες που αποκτά το δέρμα μετά την κατεργασία του είναι η αντοχή στα χτυπήματα, τις κάμψεις και τα σκισίματα, η καλή θερμομονωτικότητα, η διαπερατότητα στους υδρατμούς, η ευκαμψία και η ελαστικότητα. Χαρακτηριστική είναι η ιδιότητα του κατεργασμένου δέρματος με φυτικά μέσα να απορροφά υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση του υγρού!
Το δέρμα των θηλαστικών αποτελείται από τρεις στιβάδες: την επιδερμίδα, τη δερμίδα ή χόριο και την υποδερμίδα ή υποδόριο ιστό.
Το χόριο, πυκνό δίκτυο ινών πρωτεϊνικής σύστασης με βάση το κολλαγόνο, είναι το καθευατό δέρμα. Η αντοχή ενός κατεργασμένου δέρματος εξαρτάται κυρίως από την ποιότητα και την αναλογία του χορίου προς το συνολικό πάχος.
Η δέψη είναι ουσιαστικά η διαδικασία σταθεροποίησης των ινών του κολλαγόνου και πρόληψης της σήψης. Με τη διαδικασία αυτή, η τανίνη εισέρχεται στο δέρμα και στη συνέχεια αντικαθιστά τα μόρια του νερού που συγκρατούνται στις ιονισμένες ομάδες του κολλαγόνου.Στην κοινή ιδιότητα των ταννινών να ενώνονται με πρωτείνες και άλλα πολυμερή όπως π.χ με πολυσακχαρίτες οφείλεται η στυφή γεύση τους.Καθώς οι τανίννες ενώνονται με τις πρωτείνες του σάλιου μας,αυτό χανει την ιδιότητα του να υγραίνει το στόμα και τον οισοφάγο και γιαυτό μας κάθεται το κυδώνι στο λαιμό!!!
Η τανίνη δεν είναι μία συγκεκριμένη χημική ένωση, αλλά μία κατηγορία ενώσεων(πολυφαινόλες) ευρύτατα διαδεδομένες στα φυτά. Οι τανίνες είναι διαλυτές στο νερό και στην αλκοόλη. Τις συναντάμε στις ρίζες, στο ξύλο, στο φλοιό, στον καρπό καθώς και στα φύλλα πολλών δένδρων, όπως στην ακακία στην καστανιά, στο πευκοφλοιό, στα καπάκια από τα βελανίδια, στα φύλλα του σκίνου στη ροδιά, στο ρούδι, στην κυδωνιά, στη μιμόζα, στο κεμπράχο κ.ά
Τα δέρματα στα οποία η δέψη έχει γίνει με τανίνη δεν έχουν παραπάνω πλεονεκτήματα, έχουν όμως το μεγάλο πλεονεκτήματα ότι δεν εμποδίζουν την άδηλη διαπνοή, όπως συμβαίνει με τα δέρματα που η δέψη τους έγινε με χρώμιο, ενώ, παράλληλα, τα δέρματα με την τανίνη απορροφούν την υγρασία.
2. H ξήρανση των δερμάτων μετά τη δέψη είναι κρίσιμη, καθώς θα πρέπει να επιτευχθεί ομοιόμορφη αφύγρανση και να αποφευχθεί η οξείδωση των τανινών στην επιφάνειά τους. Τις δύο πρώτες μέρες έπρεπε ο χώρος να μην αερίζεται καθόλου, γιατί ήτανε κίνδυνος να τσικνώσουν τα πετσιά. Αν τύχαινε να φυσήξει κουφονότι, βαρούσε συναγερμός. Ο κίνδυνος να πάθουν ζημιά τα πετσιά μεγάλωνε, και παίρνανε με τα μέτρα μας. Κλείναμε πόρτες και παραθύρια, ακόμα και τις χαραμάδες.
3. Όταν χρησιμοποιούσαν ως στυπτικό υλικό το φλοιό πεύκου, το δέρμα έπαιρνε ένα κόκκινο-κεραμιδί χρώμα.
Με το βελανίδι αποκτούσαν ένα ζεστό «ταμπά» χρώμα. Και αυτά είναι τα περίφημα μαροκινά δέρματα, παραγωγή των βυρσοδεψείων της Τουρκοκρατίας.
Με τα φύλλα του σχοίνου τα δέρματα έπαιρναν ξανθό χρώμα. 
ΟΡΟΛΟΓΙΑ ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟΥ
Βυρσοδεψία: Οι τεχνικές και χημικές επεξεργασίες κατεργασίας της δοράς (δέρματος) των ζώων που την καθιστούν άσηπτη και αδιάβροχη, για χρήση από τον άνθρωπο
Τομάρι,Προβειά, Βύρσα, Δορά, Σκύτος : Το ακατέργαστο δέρμα
Γουδουρά ,κατάδερμα: Το δέρμα στην εσωτερική του όψη
Δέψη : Κατεργασία της προβειάς για μετατροπή της σε δέρμα με τη βοήθεια των ταννινών που βρίσκονται στα βαλανίδια, στο φλοιό του πεύκου, στα φύλλα του σχοίνου κ.λ.π
Λέσια: υπολείμματα σάρκας και λίπους.
Ξελέσισμα: Καθάρισμα δοράς από τα υπολείματα σάρκας και λίπους
Καβαλέτο: Κυλινδρικός κορμός 1,5 μέτρου περίπου σχισμένος στα δύο κατά μήκος του άξονά του .Πάνω σαυτό τοποθετούμε τη δορά με το εσωτερικό μέρος προς τα έξω για το ξελέσισμα με ειδικό μαχαίρι.
Ταμπακότριχα: Η τρίχα που συλέγεται από τις δορές μετα την ασβέστωση.είναι β ποιότητας.
Ασβεστέρα: Δεξαμενές σκαμένες στο χώμα με λιωμένο ασβέστη όπου ρίχνουμε τις δορές με σκοπό την αποτρίχωση.
Τουλάς : Το καθαρό τομάρι μετά την αποτρίχωση
Σαμάς: Η απομάκρυνση των υπολειμμάτων ασβέστη από τη δορά μετά την αποτρίχωση. Γινόταν με όξινα μέσα όπως με κουτσουλιές πουλιών, κόπρανα σκύλων, θειική αμμωνία, ή με θειικό οξύ και αλάτι.
Ταμπακαριό,Ταμπάκι: Το βυρσοδεψείο
Ταμπάκης: Ο βυρσοδέψης
Βυρσοδέψης: Ο τεχνίτης που κατεργάζεται τις βύρσες για να γίνουν δέρματα.
Ταννίνες: Οι ταννίνες είναι στυπτικές, πικρές φυτικές πολυφαινόλες που δεσμεύουν και διαλύουν πρωτεΐνες
Σκέφισμα: Αφαίρεση ανωμαλιών από την εσωτερική επιφάνεια του δέρματος με σκοπό το δέρμα να έχει το ίδιο πάχος σε όλη του την επιφάνεια.
Κορπόνια: Κόψιμο των δερμάτων κατά μήκος της πλάτης σε δύο κομμάτια και προορίζονταν για σόλόδερμα.
Κρούτα: Όταν το δέρμα ήταν πολύ χοντρό το έσκιζαν παράλληλα με τη γυαλιστερή του επιφάνεια σε 2 κομμάτια. Το ένα περιείχε την επιδερμίδα(γυαλιστερή επιφάνεια) ενώ το άλλο και από τις δύο πλευρές του ήταν σαν καστόρ λεγόταν κρούτα και ήταν πιο φτηνό.
Γκιόρδα η κόρδα: Μακρύ μαχαίρι ίσιο η ημικυκλικό με δύο λαβές στο κάθε άκρο του που χρησίμευε για τον καθαρισμό της προβειάς από τα λίπη, τα υπολείμματα κρέατος καθώς και τις τρίχες μετά την ασβέστωση
Ποντόνι: Τσιμεντένια λεκάνη, στην οποία αφού γέμιζαν με νερό καθάριζαν τα τομάρια από τα αίματα και τις κοπριές.
Κλείτσιο : Σιδερένιο κρεμαστάρι
Χαράρι: Σάκος φτιαγμένος από τραγίσιο μαλλί
Αμπαστάς :Δεξαμενή τσιμεντένια, στην οποία οι προβειές έμπαιναν για να υποστούν δέψη.
Ντεγράς : Ένα χαρμάνι με ψαρόλαδα
Χαρτζόλιμπα : Η δεξαμενή που ρίχναμε μια μέρα πριν τα αλεσμένα βαλανίδι, πευκοφλοιό και νερό(καλύτερα ζεστό) για να χυθούν οι τανίνες και να φτίξουμε το παχύρευστο μίγμα δέψης που το έλεγαν «χαρτζ»
Ποντόνι: Η δεξαμενή που γίνεται η δέψη μέσα στην οποία ρίχνουμε χαρτζ μέχρι ύψους 20 εκατοστών. Μετά απλώνουμε μέσα τα τομάρια το ένα πάνω από το άλλο με το κατάδερμα(γουδουρά) προς τα κάτω. Συμπληρώνουμε με χαρτζ μέχρι και 30 εκατοστά ύψος πανω από το τελευταίο τομάρι.
Ποδέλαιο: Είναι ένα λίπος που βγαίνει από τις οπλές μοσχαριών και είναι βασικό υλικό της βυρσοδεψίας. Θα το βρείτε στα καταστήματα στην πλατεία Ψυρρή στην Αθήνα και όπου αλλού πουλούν υλικά για βυρσοδέψες και δερματοτεχνίτες. Το ποδέλαιο διαλύεται στο νερό σε αναλογία ένα ποδέλαιο δύο νερό. Με αυτό αλείβεται η γυμνή μεριά του τομαριού, τέσσερις πέντε φορές είναι αρκετές για ένα δέρμα λαγού π.χ. άλλα ζώα θα χρειαστούν περισσότερες επαλείψεις για να μαλακώσουν. Το ποδέλαιο κάνει το δέρμα εύκαμπτο λιπαίνοντας τις ίνες
Πέτκας: δηλαδή η φλούδα των πεύκων
Σερίτια: Ξύλα σαν καδρόνια που χρησίμευαν για τη μεταφορά των δερμάτων.
tabakario3

Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα στη Βιολογική Γεωργία

E-mail Εκτύπωση PDF

Δρ. Δημήτριος Αντωνόπουλος

Εισαγωγή

Τα προϊόντα που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των παρασίτων και των ασθενειών των φυτών στη Βιολογική Γεωργία σύμφωνα µε το Παράρτημα ΙΙ του Κανονισμού 2092/91, είναι τα ακόλουθα:

 

1. Ανόργανα Μυκητοκτόνα


Θείο

Το θείο είναι γνωστό από παλαιότερες εποχές και αποτελεί το πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενο μυκητοκτόνο. Το θείο και οι ανόργανες ενώσεις του, χρησιμοποιούνται κυρίως για την καταπολέμηση μυκήτων, οι οποίοι ανήκουν στα ωίδια των γενών Oidium,  Erysiphe, Podospera, Sphaerotheca, Microsphaera, καθώς και επίσης μύκητες των γενών Botrytis, Venturia, Taphrina, Clasterosporium και Collectotriclium. Παράλληλα, το θείο, το θειασβέστιο και οι ανόργανες θειούχες ενώσεις αποτελούν τις πρώτες φαρμακευτικές ουσίες

για την καταπολέμηση ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae και, επίσης, έχει εντομοαπωθητικές ιδιότητες.

Οι κυριότερες μορφές που χρησιμοποιείται το θείο στη γεωργική πρακτική ονομαστικά είναι α) Θείο εξαχνώσεως, β) Θείο δια λειοτριβήσεως, γ) Θείον δι’ επιπλεύσεως (flotation), δ)Κεχρωσµένο θείο (ή ενεργό θείο), ε) Bρέξιµο θείο και στ) Κολλοειδές θείο. Το άριστο της αποτελεσματικότητας του θείου επιτυγχάνεται σε περιβάλλον θερμό και ξηρό. Αυτό εξηγεί τα πτωχά αποτελέσματα των θειώσεων κατά την έναρξη της βλαστήσεως, όταν η θερμοκρασία είναι ακόμη χαμηλή. Σε θερμοκρασίες, πάντως, άνω των 30οC υπάρχει κίνδυνος φυτοτοξικότητας και πρόκλησης εγκαυμάτων, τα οποία παρατηρούνται σε όλα τα πράσινα όργανα του φυτού και ιδιαίτερα στα φύλλα, µε τη μορφή ξηρών νεκρωτικών κηλίδων.

Περισσότερα...

Aνάμιξη των γεωργικών φαρμάκων

E-mail Εκτύπωση PDF

Οδηγίες ανάμιξης γεωργικών φαρμάκων:

Περισσότερα...

Συνταγή για Καταπολέμηση Αλευρώδη

E-mail Εκτύπωση PDF

ΑΓΓΟΥΡΙ-ΤΟΜΑΤΑ

15 μέρες μετά τη μεταφύτευση ριζοπότισμα με TEPEKI σε δοσολογία 40 gr το στρέμμα

Περισσότερα...

Συνταγή για Φουζάριο

E-mail Εκτύπωση PDF

Περισσότερα...

ΠρομηθευτήςΚτηνιατρικά Φάρμακα195
Αντιπαρασιτικά120
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα6
Ενδο-εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς6
Ενδοπαρασιτοκτόνα43
Ενδοπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς43
Ενδοπ/κτόνα σε πάστα ζώων συντροφιάς10
Ενδοπ/κτόνα χάπια ζώων συντροφιάς18
Ενδοπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς15
Εξωπαρασιτοκτόνα71
Εξωπαρασιτοκτόνα ζώων συντροφιάς71
Εξωπ/κτόνα διάλυσης ζώων συντροφιάς3
Εξωπ/κτόνα περιλαίμια ζώων συντροφιάς12
Εξωπ/κτόνα σε αμπούλες ζώων συντροφιάς48
Εξωπα/κτόνα Spray ζώων συντροφιάς8
Βιταμίνες- Μέταλλα-Ιχνοστοιχεία64
Βιταμινούχα-Μικρών Ζώων25
Βιταμινούχα-Νερού21
Βιταμινούχα-Τροφής18
Ωδικών Πτηνών - Εξωτικών Ειδών11
Αξεσουάρ Ζώων282
Αξεσουάρ Ιπποειδών146
Σέλες9
Σαμάρια7
Κεφαλαριές | Γιουλάρια7
Σακίδια5
Προστερνίδια1
Αρτάνες1
Ηνία5
Πεταλώματος Είδη26
Υπονούρια | Πουρίδες2
Στομίδες4
Έποχα7
Αναβολείς1
Περιποίησης Είδη28
Σχοινιά3
Ένδυσης&Προστασίας Είδη12
Περιλαίμια7
Διακοσμητικά Είδη3
Αξεσουάρ Σαμαριών10
Μαστίγια2
Καπίστρι5
Πλήρες Σετ Αλόγου1
Αξεσουάρ Αιγοπροβάτων21
Κουδούνια - Λουριά13
Ζωοτεχνικά Εργαλεία8
Αξεσουάρ Κατοικιδίων27
Κλουβιά Μεταφοράς9
Σπιτάκια4
Παιχνίδια10
Αξεσουάρ περιποίησης στόματος/δέρματος2
Πιάτα2
Αξεσουάρ πτηνών.35
Αξεσουάρ κουνελίων3
Αξεσουάρ χοιρών3
Αξεσουάρ μηρυκαστικών6
Αξεσουάρ ωδικά πτηνά & περιστέρια4
Αξεσουάρ Ψαριών11
Διακοσμητικά Ενυδρείων9
Ενυδρεία2
Ενώτια10
Αξεσουάρ Βοοειδών1
Κουρευτικές Μηχανές15
Τροφές Ζώων130
Τροφές Σκύλου53
Τροφές Σκύλου Puppy/Junior (κουταβιών/νεαρών σκύλων)10
Τροφές Σκύλου Ενέργειας13
Τροφές Σκύλου Συντήρησης6
Τροφές Σκύλου Ειδικές10
Λιχουδιές - Κόκκαλα14
Τροφές Γάτας23
Τροφές για Γατάκια (Kitten/babycat)3
Τροφές Γάτας Συντήρησης10
Τροφές Γάτας Ειδικές7
Λιχουδιές Γάτας3
Τροφές Ψαριών5
Συμπληρώματα Διατροφής - Γάλατα παραγωγικών ζώων15
Γάλατα ζώων συντροφιάς5
Τροφές Αλόγου20
Συμπληρώματα Διατροφής18
Σύνθετες Τροφές1
Απλές Τροφές1
Τροφές για Χελώνες & ερπετά3
Τροφές για μικρά ζώα4
Τροφές για Πουλιά & πτηνά1
Συμπληρώματα Διατροφής - Ζώων συντροφιάς1
Λιπάσματα56
λιπάσματα κοκκώδη αζωτούχα Ν10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡΚ10
λιπάσματα κοκκώδη σύνθετα ΝΡ0
λιπάσματα υδατοδιαλυτά κρυσταλικά15
λιπάσματα υγρά10
λιπάσματα κοκκώδη διάφορα4
λιπάσματα βιολογικά6
λιπάσματα κοκκώδη φωσφορούχα P1
Φυτά496
Σπόροι471
Αγγούρι25
Αγγούρι κοντό8
Αγγούρι μακρύ17
Αγκινάρα3
Άνηθος2
Αντίδι2
Αρακάς6
Ατζούρι1
Βίκος10
Βλήτο1
Βρώμη2
Γκαζόν4
Γλυκάνισος0
Καλαμπόκι4
Κάρδαμο1
Καρότο3
Καρπούζι29
Κολοκύθι21
Κουκιά7
Κουνουπίδι21
Κρεμμύδι6
Κριθάρι2
Λάχανο20
Λειμώνια9
Μαϊδανός3
Μανιτάρια1
Μάραθο1
Μαρούλι31
Μελιτζάνα22
Μηδική13
Μπάμια1
Μπρόκολο9
Μπιζέλι4
Παντζάρι7
Πατάτα13
Πεπόνι19
Πιπεριά32
Πράσσο4
Ραδίκι5
Ρεβύθι3
Ρεπάνι8
Ρόκα1
Σέλινο2
Σελινόριζα2
Σέσκουλο1
Σιτάρι5
Σινάπι1
Σόργος5
Σπανάκι17
Τομάτα48
Τομάτα αυτοκλαδευόμενη19
Τομάτα αναρριχώμενη26
Τομάτα για βιομηχανική χρήση1
Φασόλι26
Φακελωτή ( μελισσόχορτο )1
Φακή1
Ηλίανθος5
Ελαιοκράμβη1
Σπορόφυτα κηπευτικών25
Σπορόφυτα αγγουριού υπαίθριου1
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου μακρύ2
Σπορόφυτα αγγουριού θερμοκηπίου κοντό1
Σπορόφυτα καρπουζιού7
Σπορόφυτα κολοκυθιού3
Σπορόφυτα κουνουπιδιού4
Σπορόφυτα λάχανου3
Σπορόφυτα μαρουλιού4
Σπορόφυτα μελιτζάνας0
Σπορόφυτα μπρόκολου0
Σπορόφυτα πεπονιού0
Σπορόφυτα πιπεριάς0
Σπορόφυτα τομάτας θερμοκηπίου αναρριχώμενη0
Σπορόφυτα τομάτας υπαίθρια αυτοκορυφολογούμενη0
Γεωργικά Φάρμακα491
Απολυμαντικά Εδάφους4
Απολυμαντικά σπόρων3
Εντομοελκυστικά1
Εντομοκτόνα75
Εντομοκτόνα βιολογικά6
Εντομοκτόνα έλαια5
Εντομοκτόνα-Ακαρεοκτόνα14
Εντομοκτόνα-Εδάφους-Νηματοδοκτόνα8
Εντομοκτόνα-Υγειονομικής Σημασίας55
Ζιζανιοκτόνα79
Μυκητοκτόνα139
Μυκητοκτόνα Βιολογικά4
Μυκητοκτόνα Εδάφους5
Ορμονούχα-ρυθμ.ανάπτυξης-φωτορυθμ.ουσίες8
Παγίδες Εντόμων Φυτών6
Ποντικοφάρμακα30
Σαλιγκαροκτόνα(κοχλιοκτόνα)5
Φερομονικές παγίδες για Tuta absoluta10
Παγίδες Λεπιδοπτέρων7
Παγίδες ελέγχου εντόμων: μύγες - σφήκες14
Παγίδες για Αφίδες - Θρίπες7
Συνεργιστικα ψεκαστικών διαλυμάτων.1
Μαστίχα Εμβολιασμού4
Αγροτικά Μηχανήματα553
Αλυσοπρίονα88
Αλυσοπρίονα Βενζίνης54
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά15
Αλυσοπρίονα ηλεκτρικά τηλεσκοπικά6
Αλυσοπρίονα τηλεσκοπικά7
Αλυσοπριόνων Εξαρτήματα2
Τροχιστικά Αλυσίδων2
Αντλητικά Συστήματα31
Αντλητικά Επιφανείας Βενζινοκίνητα19
Αντλητικά Επιφανείας Ηλεκτρικά Περιφερειακά3
Αντλητικά Επιφανείας Πετρελαιοκίνητα0
Αντλητικά Οξέων & Χημικών1
Αντλητικά Πυροσβεστικά (Υψηλού Μανομετρικού)6
Αντλητικά Υποβρύχια 12-24 Volt2
Αντλίες19
Αντλίες Υποβρύχιες7
Γεωτρύπανα10
Γεωτρύπανα για Τρακτέρ2
Ψεκαστικά Συγκροτήματα με Βυτία2
Γεωτρύπανα Μηχανοκίνητα1
Γεωτρύπανα Βενζινοκίνητα7
Γεννήτριες24
Γεννήτριες Βαλιτσάκια Αθόρυβες1
Γεννήτριες Βενζίνης15
Γεννήτριες Ελαιοραβδιστικών1
Γεννήτριες Πετρελαίου 1500 στροφές2
Γεννήτριες Πετρελαίου 3000 στροφές5
Γεννητριών Εξαρτήματα0
Θαμνοκοπτικά60
Θαμνοκοπτικά COMPI πολυμηχανήματα1
Θαμνοκοπτικά Βενζίνης34
Θαμνοκοπτικά ηλεκτρικά16
Θαμνοκοπτικών Εξαρτήματα9
Θρυματιστές15
Θρυματιστές Ηλεκτρικοί12
Θρυματιστές Βενζινοκίνητοι3
Κινητήρες5
Κινητήρες Βενζινης5
Κινητήρες Πετρελαίου0
Μηχανήματα για Γκαζόν4
Εξαερωτήρες Γκαζόν0
Εξαερωτήρες Γκαζόν Ηλεκτρικοί1
Σπορείς Γκαζόν0
Πιεστικα Συγκροτήματα7
Πιεστικών Συστημάτων Εξαρτήματα1
Σκαπτικά57
Σκαπτικά Ηλεκτρικά4
Σκαπτικά Μηχανοκίνητα43
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές Χορτοκοπτικά4
Σκαπτικά Μοτοκαλιεργητές(Συρόμενες Φρέζες)6
Τρακτερ - Ελκυστήρες30
Μεταχειρισμένα Τρακτερ9
Παρελκόμενα Τρακτερ12
Φυσητήρες-Απορροφητήρες22
Απορροφητήρες φύλλων6
Φυσητήρες φύλλων11
Χλοοκοπτικά49
Χλοοκοπτικά Βενζίνης24
Χλοοκοπτικά Ηλεκτρικά19
Χλοοκοπτικά Τρακτέρ6
Ψαλίδια μπορντούρας23
Ψαλίδια μπορντούρας Βενζίνης7
Ψαλίδια μπορντούρας ηλεκτρικά14
Ψεκαστικά23
Ψεκαστικά Πλάτης Μηχανοκίνητα9
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Ηλεκτροκίνητα1
Ψεκαστικά Συγκροτήματα Μηχανοκίνητα6
Ψεκαστικών Εξαρτήματα2
Ψεκαστικά Χειροκίνητα2
Φραχτοκόπτες3
Διαχωριστές κορμών6
Μηχανήματα Πολλαπλής Χρήσης16
Το σύστημα Kombi14
Βασικά Μηχανήματα Kombi4
Εργαλεία Kombi10
Το σύστημα Multi2
Κλαδοσυλλέκτες1
Πατάρια Τρακτέρ1
Εδαφοκαλύπτης1
Μύλοι Άλεσης Ηλεκτροκίνητοι2
Αεροσυμπιεστές(κομπρεσέρ)14
Αεροσυμπιεστών Εξαρτήματα3
Τρεϊλερ - Καρότσες15
ΤΡΕΪΛΕΡ ΑΛΟΓΟΥ2
ΤΡΕΪΛΕΡ -ΜΠΑΓΑΖΙΕΡΕΣ9
ΚΑΡΟΤΣΕΣ ΣΚΑΠΤΙΚΩΝ4
Παλετοφόροι - Περονοφόροι - Ερπυστριοφόροι3
Περονοφόροι1
Παλετοφόροι - Ερπυστριοφόροι2
Ποδήλατα247
Junior (Παδικά)44
Hardtail (MTB)53
Trekking (Aσφάλτου)21
City (πόλης)12
Cross Trekking (Εκτός δρόμου)11
Road Bilkes (Δρόμου)3
Freestyle (BMX)16
Fitness5
Suspension (Αναρτήσεων)11
Αξεσουάρ Ποδηλάτων66
Folding (αναδιπλούμενα)5
Cruisers Bikes0
Είδη Σπιτιού265
Ορείχαλκου - Μπρούτζου Είδη19
Γυάλινα Είδη71
Οργάνωση χώρου44
Αποθήκευση Εσωτερικού Χώρου30
Αποθήκευση Εξωτερικού Χώρου14
Οικιακές συσκευές105
Λάμπες - Λούξ14
Ψησταριές - Σούβλες4
Διακόσμησης είδη1
Συσκευές Απορρόφησης Υγρασίας7
Καθαριστικά Μόνωση & Επισκευές531
Στεγανωτικά-Μονωτικά59
Στεγάνωση-Μόνωση.23
1.Βελτιωτικά Κονιαμάτων.6
2.Τσιμεντοειδή Στεγανωτικά Συστήματα.6
3.Επαλεπτικά-Στεγανοποιητικά.4
4.Ασφαλτικά Εισή Οροφής και Στέγης.3
5.Θερμομονωτικά-Ηχομονωτικά.4
Προστασία Δαπέδων.14
2.Βαφές Δαπέδων.14
Επισκευαστικά.17
1.Σφραγιστικά-Συγκολλητικά-Επισκευαστικά.16
2.Υαλοπλέγματα-Υαλοταινίες-Γωνιόκρανα-Υαλούφάσματα Ιταλικού οίκου GAVAZZI.1
Ειδικά Χρώματα Βερνίκια.5
Χρώματα381
Εσωτερικές επιφάνειες94
Εξωτερικές επιφάνειες38
Ριπολίνες για Ξύλα25
Μεταλλικές επιφάνειες98
Προστασία Ξύλου & Πέτρας43
Βερνίκια & Συντηρητίκα Ξύλου Διαλύτη.36
Βερνίκια & συντηρητικά Ξύλου Νερού.5
Προστασία πέτρας.2
Ειδικές Εφαρμογές28
Σπρέι5
Τεχνικά Σπρέϊ2
Universal Σπρέι2
Μεταλλικά Σπρέι1
Υποστρώματα50
Εσωτερικών επιφανειών10
Εξωτερικών επιφανειών6
Μετάλλου30
Ξύλου4
Κόλλες19
Κόλλες γενικής χρήσης.4
Κόλλες κατασκευαστικές.4
Κόλλες στιγμής.3
Κόλλες εποξικές2
Κόλλες-ξυλόκολλες3
Κόλλες πλαστικών2
Ταινίες διπλής όψης.0
Διαφορές κόλλες.1
Θερμικές κόλλες.0
Σιλικόνες.0
Παρελκόμενα σιλικόνης0
Αφρός πολυουρεθάνης0
Ταινίες αρμών.0
Πιστολιά φυσιγγίων.0
Καθαριστική αλοιφή χεριών.0
Προϊόντα κατά της υγρασίας.0
Είδη Καθαρισμού56
Mαρμάρων & Πέτρας5
Κεραμικών-πλακιδίων3
Τζακιού2
Κουζίνας-μπάνιου4
Ξύλου-δέρματος4
Αυτοκινήτου1
Υδραυλικών6
Ειδικά προιόντα10
Πισίνας21
Νανοτεχνολογίας είδη11
Ναυτιλιακά5
Εργαλεία κήπου366
Πότισμα114
Αυτόματο Πότισμα12
Πιστόλια ποτίσματος11
Ποτιστικά Μπεκ11
Σετ ποτίσματος6
Ποτίσματος εξαρτήματα25
Λάστιχα νερού30
Μάνικες10
Γάντια Εργασίας45
Μπότες-Μποτάκια-Σαμπό9
Επιγονατίδες2
Ψεκαστήρες38
Ποτιστήρια1
Ψεκαστήρων Ανταλλακτικά16
Εμβολιαστήρια.14
Πριόνια Κλαδέματος15
Κομποστοποίησης είδη3
Δετικό μηχάνημα7
Διανομεας σπορων-λιπασματος2
Δοχεία πλαστικά2
Θηκές11
Έτοιμη Λίμνη3
Σκαλιστήρια3
Φτυαράκια1
Ψαλίδι γκαζόν2
Ψαλίδια Κλαδέματος73
Ψαλίδια κλαδέματος ενός χεριού38
Εργαλεία ακονίσματος5
Αξεσουάρ Κλαδέματος10
Ηλεκτρικά ψαλίδια5
Αεροψάλιδα & Ψαλίδια απολύμανσης4
Ψαλίδια κλαδέματος δύο χεριών11
Κουβάς- Καρότσι μεταφοράς5
Εργαλεία Μπαταρίας102
Γωνιακοι τροχοί5
Δισκοπρίονα1
Δραπανοκατσάβιδα12
Δραπανοκατσάβιδα Κρουστικά10
Εξαρτήματα Εργαλείων12
Κατσαβίδια3
Κατσαβίδια Παλμικά1
Σέγες2
Σπαθόσεγες2
Φακοί15
Αεροσυμπιεστής4
Πιστόλι Κόλλας1
Πιστόλι Σιλικόνης1
Μπαταρίες1
Ηλεκτρικά Εργαλεία117
Δισκοπρίονα Μετάλλων Επαγγελματικά1
Δισκοπρίονα Μετάλλων Φορητά1
Δράπανα Κολωνάτα1
Ηλεκτροκόλλησης αξεσουάρ1
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Inverter4
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Ηλετροδίου3
Ηλεκτροσυγκολλήσεις Σύρματος Mig1
Κόφτες Πλακιδίων-Μαρμάρου1
Λειαντήρες2
Παγκοπρίονα Ξύλου1
Παλάγκα Ηλεκτρικά4
Πιστολέτα Κρουστικά -Περιστροφικά1
Πιστολέτα Πνευματικά4
Πιστολέτα Σκαπτικά-Κατεδαφιστικά3
Πιστόλια Θερμού Αέρα5
Πλάνες2
Πλάνες Ξεχονδριστήρες Γωνιάστρες1
Πολυεργαλεία Ηλεκτρικα4
Ρούτερ2
Ρούτερ Επιτραπέζιο1
Σέγες9
Τριβεία Παλμικά9
Τριβεία Τοίχου2
Τροχοί Γωνιακοί8
Τροχοί Δίδυμοι Πάγκου2
Σπαθοσέγες2
Φαλτσοπρίονα1
Φορτιστές Μπαταριών2
Δράπανα Ηλεκτρικά12
Πάγκοι Εργασίας2
Δισκοπρίονα Ηλεκτρικά2
Εργαλεία αέρος2
Μετάλλου Τρυπάνια1
Πυρογράφοι - Κολλητήρια6
Κατσαβίδια Ηλεκτρικά3
Θέρμανση73
Σόμπες Ξύλου από Χάλυβα10
Σόμπες Ξύλου από Μαντέμι10
Κουζίνες ξύλου από Χάλυβα12
Κουζίνες ξύλου από Μαντέμι5
Σόμπες Ξύλου εμαγιέ3
Κουζίνες ξύλου εμαγιέ1
Σόμπες - Κασέτες Ξύλου με λέβητα5
Αξεσουάρ Σόμπας και Τζακιού17
Θερμάστρες υγραερίου - αερόθερμα4
Συλλογή ελαιοκάρπου64
Ελαιόπανα & Ελαιόδιχτα18
Ελαιοραβδιστικά13
Ελαιοραβδιστικών Γεννήτριες10
Απορροφητήρες ελιάς3
Σκαντζόχοιροι & Χτένια8
Μεταφοράς Ελαιοκάρπου3
Σακκιά Ελαιοκάρπου0
Τροφοδοτικά 220-12 V3
Κοσκίνες για ελιές3
Ντέμπλες χειρός3
Οινοποίηση - Ελαιουργία77
Οινοποίησης Μηχανήματα20
Δεξαμενές - Δοχεία25
Αποθήκευση Οίνου9
Βαρέλια Πλαστικά12
Όργανα Ελέγχου8
Πρόσθετα Οινοποίησης3
Τυροκομίας εξοπλισμός41
Μελισσοκομικά Είδη15
Εργαλεία Χειρός και αξεσουάρ7
Μηχ.Καθαριότητας38
Ατμοκαθαριστές1
Πλυστικά Ηλεκτρικά25
Πλυστικά Μηχανοκίνητα4
Αξεσουάρ Πλυστικών2
Σκούπες Ηλεκτρικές6
Δομικά Μηχανήματα10
Αρμοκόφτες4
Ελικόπτερα (Λειαντήρες)1
Μπετονιέρες0
Μπετονιέρες για Τρακτέρ0
Μπετονιέρες Ηλεκτρικές3
Εργαλεία οικοδομής2
Εργαστηριακός Εξοπλισμός18
Χημικές Ουσίες6
Άρμεξης Εξοπλισμός9
Όργανα Μέτρησης15
Αυτοκινήτου αξεσουάρ17
Δερμάτινα Χειροποίητα10
Είδη Κάμπινγκ38
Σκηνές - Σκίαστρα9
Υπνόσακοι4
Εξοπλισμός Παραλίας19
Προστασίας Είδη6
Σωλήνες/Λάστιχα3
Λάστιχα αέρα3
Αλουμινίου Είδη6
Ένδυση εργασίας38
Γάντια Εργασίας20
Υποδήματα Εργασίας2
Στολές Εργασίας16
Αγροτκά Φύλλα Κάλυψης13
Θερμοκουρτίνες1
Κάλυψης θερμοκηπίου6
Γραμμικής Καλυψης2
Εδαφοκάλυψης2
Υδροπονίας & Στεγανοποίησης1
Ενσίρωσης1
Απώθηση Ζώων136
Τρωκτικά41
Μύγες - Σφήκες - Κουνούπια51
Γάτες - Σκύλοι1
Πουλιά1
Μυρμήγκια - Κατσαρίδες18
Φίδια11
Ειδικές παγίδες3
Ξυλοφάγα έντομα και μύκητες5
Ηλεκτρικοί φράχτες5
Λευκοσιδηρουργίας Είδη1
Ζεόλιθος2

Εξυπηρέτηση Πελατών

Μαζί μας

Like us on FacebookFollow us on TwitterSubscribe to our VideosΔημοσιεύσεις στο Issuu

Ακολουθήστε μας