Την επιβολή μποϊκοτάζ απέναντι στα ιταλικά δεντρύλλια ελιάς ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Stéphane Le Foll, καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να αποδέχεται την λύση που προβλέπει την εκρίζωση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων από την Xylella fastidiosa, στην περιοχή της Απουλίας.
O Γάλλος υπουργός τόνισε στην ανακοίνωσή του το ρίσκο της μόλυνσης των γαλλικών κηπευτικών εάν το βακτήριο εξαπλωθεί στο γαλλικό έδαφος. «Δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να πολεμήσουμε το βακτήριο», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε «Άπαξ και το μόλυσμα εγκατασταθεί, μόνο η ολική εκρίζωση των λαχανικών θα εξαλείψει την μόλυνση».
Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Απουλίας αρνούνται να ξεριζώσουν τα ελαιόδεντρά τους, μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, καθώς θεωρούν ότι η λύση αυτή στην πραγματικότητα δεν αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου εφόσον τα δέντρα μπορούν να είναι και ασυμπτωματικά μολυσμένα. «Αντί για την εκρίζωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου», λένε χαρακτηριστικά.
«Αν κόψουμε ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα φέτος, του χρόνου θα πρέπει να κόψουμε άλλα τόσα», σημείωσε ο τοπικός ελαιοπαραγωγός και ακτιβιστής της επιτροπής Voice of Olive που αντιμάχεται της εκρίζωσης των δέντρων, Giovanni Melcarne. «Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να επιλύσουμε το πρόβλημα έτσι».
Επιπλέον, η ιταλική οργάνωση αγροτών Coldiretti δήλωσε ότι η «αναντίστοιχη και ασεβής» στάση της Γαλλίας, υποδηλώνει έναν εμπορικό πόλεμο και ζήτησε τη διαμαρτυρία της ιταλικής κυβέρνησης.
«Εάν εφαρμοστεί το μποϊκοτάζ, θα δημιουργηθεί τεράστιο οικονομική ζημιά στην Απουλία και την Ιταλία και θα τεθούν σε κίνδυνο οι αγροτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες σε μία εποχή δύσκολη για τέτοιου είδους ρίσκα», τόνισε η Coldiretti .
Οι ειδικοί των 28 κρατών μελών θα συναντηθούν και πάλι στις Βρυξέλλες στις 21 Απριλίου για να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για το θέμα της Xylella. Σημειώνεται ότι μία απόφαση επί του τελικού σχεδίου θα χρειαστεί μία πλειοψηφία εκ μέρους των κρατών, στην οποία η Ιταλία δεν θα μπορούσε να ασκήσει veto.
Σημειώνεται ότι το ξέσπασμα της ασθένειας της Xylella fastidiosa, που υποβόσκει εδώ και αρκετά χρόνια αλλά έχει γίνει ιδιαίτερα κρίσιμο, έρχεται αν προστεθεί σε μία πολύ άσχημη χρονιά για την ιταλική ελαιοπαραγωγή, γεγονός που προκλήθηκε από τις μεγάλες δακοπροσβολές. Η Απουλία που είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός περιοχή της Ιταλία, είδε μέσα στο 2014 την παραγωγή ελαιολάδου της να μειώνεται 35%, σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας ελαιοπαραγωγών Unaprol.
Το βακτήριο Xylella fastidiosa
Το Xylella fastidiosa αναπτύσσεται στα ξυλώδη αγγεία των φυτών-ξενιστών του. Έχει άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης 26-28 °C. Εισέρχεται στα ξυλώδη αγγεία όπου μετακινείται τόσο καθοδικά, όσο και ανοδικά. Οι αναπτυσσόμενοι πληθυσμοί του βακτηρίου περιορίζουν την μετακίνηση του νερού στον ξυλώδη ιστό και η ανάπτυξη των συμπτωμάτων σχετίζεται με υψηλό ποσοστό φραγμένων αγγείων. Μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών φυτών που μπορεί να μην είναι συμπτωματικά και να λειτουργούν έτσι ως πηγές μολύσματος για τα έντομα φορείς του. Η συμπτωματολογική αυτή εικόνα μπορεί να οφείλεται σε φλοιοφάγα έντομα (φλοιοτρίβης, Euzophera bigella κ.α.), μύκητες (Verticillium dahliae,Phoma incompta, Pseudocercospora cladosporioides) ή και τροφοπενίες (Κ ή Β) και γι’ αυτό απαιτείται προσοχή.
Το βακτήριο έχει πολλούς ξενιστές. Ο κυριότερος ξενιστής του είναι η άμπελος (Vitis vinifera, V. labrusca, V. riparia) στην οποία προκαλεί́ την ασθένεια του Pierce, τα εσπεριδοειδή́, η αμυγδαλιά, η μηδική, η ροδακινιά, η βερικοκιά, η δαμασκηνιά, οι βελανιδιές, διάφορα ζιζάνια όπως ο βέλιουρας και άλλα. Ωστόσο, στον μακρύ κατάλογο των ξενιστών του προστίθεται επιπλέον και η ελιά αφού εκτεταμένες περιοχές με ελαιώνες στην Απουλία έχουν προσβληθεί από το παθογόνο.

Leave a reply