+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Γεωργικά Φάρμακα - Συνταγές, Πατάτα

Διαχείριση πατατόσπορου.

4 Φεβρουαρίου 2019, Author: Γιώργος Σταυριανάκης

Διαχείριση του πατατόσπορου                                                                   

Μετά την αγορά του πατατόσπορου από το κατάστημα ακολουθεί η επιλογή του τεμαχισμού του ή όχι και στην συνέχεια η διακοπή του λήθαργου.

Τεμαχισμός πατατόσπορου

Θα πρέπει να αποφύγουμε τον τεμαχισμό στις περιπτώσεις όπου:

  • Ο κόνδυλος είναι μικρός σε μέγεθος
  • Ο κόνδυλος είναι μαλακός ή πιο ώριμος
  • Ο κόνδυλος προορίζεται για την παραγωγή ντόπιου πιστοποιημένου πατατόσπορου ή είναι ELITE
  • Αν η φύτευση θα γίνει σε αρκετά ψυχρό ή θερμό κλίμα
  • Αν ο κόνδυλος έχει έρθει σε επαφή με άλλους σάπιους.

Στην περίπτωση όπου προχωρήσουμε σε τεμαχισμό των κονδύλων θα έχουμε αρκετά πλεονεκτήματα. Διεγείρεται η ανάπτυξη των φύτρων και με έναν κόνδυλο μπορούμε να έχουμε περισσότερα φυτά.

Κατά τον τεμαχισμό θα πρέπει να προσέχουμε καθώς υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης ιώσεων και βακτηριώσεων. Επίσης υπάρχει περίπτωση σαπίσματος κάποιου κομματιού.

Για την αποφυγή αυτών των κινδύνων θα πρέπει να απολυμαίνουμε τα μέσα με τα οποία τεμαχίζουμε τους κονδύλους (διάλυμα χλωρίνης ή οινοπνεύματος). Ενώ είναι απαραίτητο τα κομμάτια του πατατόσπορου να σκονιστούν με μυκητοκτόνο ή να ψεκαστούν με κάποιο χαλκούχο σκεύασμα.

Η διαδικασία του τεμαχισμού θα πρέπει να γίνεται από την κορυφή προς την βάση έτσι ώστε να υπάρχουν οφθαλμοί σε κάθε κομμάτι. Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε κάποιο μαχαίρι που να είναι κοφτερό ώστε να μην τραυματίσει περισσότερο τον ιστό στο σημείο τομής.

Μετά από αυτή τη διαδικασία είμαστε έτοιμοι για την διακοπή του λήθαργου και την προβλάστηση των οφθαλμών.

Διακοπή ληθάργου

Κατά την διαδικασία της προβλάστησης, ο λήθαργος διακόπτεται και εκπτύσσονται φύτρα από τα μάτια του κονδύλου. Ένας προβλαστημένος πατατόσπορος έχει το πλεονέκτημα ότι αυξάνει τις πιθανότητες να μας δώσει ένα υγιές φυτό, πρωιμότερο, το οποίο με την σειρά του θα μας δώσει κόνδυλους με ομοιόμορφη ωρίμανση.

Τα φύτρα θα πρέπει να έχουν χρώμα πράσινο και να είναι σχετικά σκληρά και μήκους 1 cm. Σε περίπτωση που τα φύτρα σπάσουν κατά την φύτευση δεν θα πρέπει να προβληματιστούμε αφού θα εκβλαστήσει άλλος οφθαλμός (κάθε μάτι αποτελείται από μία ομάδα 2-3 οφθαλμών). Η μόνη επίπτωση που θα υπάρξει θα είναι η καθυστέρηση της ανάπτυξης του φυτού.

Η διακοπή του λήθαργου των κονδύλων μπορεί να γίνει είτε με χημικά μέσα με την χρήση γιβερελλινών είτε με φυσικό τρόπο. Σε περίπτωση που επιλέξουμε τον φυσικό τρόπο, οι κόνδυλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν για δύο περίπου βδομάδες στις εξής συνθήκες:

  • Θα πρέπει να εκτίθενται στο φως της ημέρας ώστε να εκπτυχθούν πράσινα φύτρα. Σε διαφορετική περίπτωση το χρώμα τους θα είναι άσπρο και θα είναι ασθενή.
  • Η θερμοκρασία είναι ιδανική όταν είναι γύρω στους 20 0C.
  • Ο αερισμός είναι απαραίτητο να είναι πολύ καλός στον χώρο μας.

Είναι πολύ σημαντικό σε όλη τη διάρκεια της αποθήκευσης, ο πατατόσπορος να μην διαβρέχεται ενώ σε περίπτωση παγετού να καλύπτεται με διάφορα υλικά.

Για οποιαδήποτε απορία μη διστάσετε να μας ρωτήσετε στο agrotikistegi.gr είτε τηλεφωνικά στο 22530 24100

Σταυριανάκης Γιώργος,

BSc, MSc Γεωπόνος ΓΠΑ,

PhD canditate