+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Πυρηνόκαρπα

Εξώασκος στα πυρηνόκαρπα

17 Απριλίου 2019, Author: Γιώργος Σταυριανάκης

Ο εξώασκος στα πυρηνόκαρπα δέντρα αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα το οποίο εμφανίζεται στην αρχή της άνοιξης.

Τα φύλλα εμφανίζουν παραμορφώσεις (κατσάρωμα, παραμόρφωση και ανώμαλη πάχυνση του ελάσματος) που μπορούν να πάρουν και μία κόκκινη απόχρωση, ενώ τα προσβεβλημένα όργανα δεν επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση με καμία παρέμβαση.

Ο εξώασκος οφείλεται στον μύκητα Taphrina deformans (Berk.) Tul. var. persicae. Το έμμεσο πρόβλημα που δημιουργείται στα δέντρα από την προσβολή αυτή είναι πως στην προσπάθειά του το φυτό να επανακάμψει, δημιουργεί νέα βλάστηση η οποία αποδυναμώνει στο σύνολό του το δέντρο. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων.

Τα βλαστοσπόρια του διαχειμάζοντα μύκητα μεταφέρονται στα εκπτυσσόμενα φύλλα όταν επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας.

Αντιμετώπιση

Καταρχάς καλό θα ήταν να γίνεται προληπτικά ψεκασμός, με κατάλληλα χαλκούχα σκευάσματα, κατά την διάρκεια του λήθαργου των δέντρων ώστε να καταστραφούν τα μολύσματα του μύκητα.

Σε περίπτωση που όμως έχουμε προσβολή, τότε αφαιρούμε και καίμε τα προσβεβλημένα κλαδιά όταν επικρατούν ξηρές συνθήκες. Δεν μπορούμε να επέμβουμε με χαλκούχο σκεύασμα πριν ωριμάσουν τα μάτια, καθώς θα προκαλέσουμε φυτοτοξικότητα.

Συμπληρωματικά, για να αποφευχθεί η εξάντληση του δέντρου, όπως προαναφέρθηκε, θα χρειαστεί η επέμβαση με κάποιο αζωτούχο λίπασμα (υγρό ή κοκκώδες) ενώ καλό θα ήταν να γίνει και συμπληρωματική επέμβαση με σκεύασμα αμινοξέων ώστε τα δέντρα μας να βγουν από την κατάσταση stress στην οποία βρίσκονται.

 

Σταυριανάκης Γιώργος

MSc, BSc Γεωπόνος

PhD Candidate

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη