Η καλλιέργεια της λεβάντας στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγο των κατάλληλων εδαφοκλιματικών συνθηκών που επικρατούν και κυρίως λόγο των σημαντικών ευεργετικών ιδιοτήτων της.
Το φυτικό είδος Lavadula αποτελείται από πολλά διαφορετικά είδη, εκ”των οποίων τα περισσότερα απαντώνται στη λεκάνη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα αυτοφύεται το L. angustifolia και το L. stoeshas.
Σημαντικό ρόλο στη συστηματική καλλιέργειά της παίζει η ευρεία χρήση του αιθέριου ελαίου της από φαρμακοβιομηχανίες, αποδίδοντας ικανοποιητικά κέρδη στους παραγωγούς.
Η λεβάντα καλλιεργείται κυρίως για το αιθέριο έλαιο, το οποίο έχει εντομοαπωθητικές – αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται από την βιομηχανία αρωμάτων, καλλυντικών και σαπώνων. Τα αποξηραμένα άνθη χρησιμοποιούνται για τον αρωματισμό κλειστών χώρων.
Εδαφοκλιματικές συνθήκες ανάπτυξης
Η λεβάντα ευδοκιμεί σε περιοχές όπου τον χειμώνα επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλές το καλοκαίρι. Καλλιεργείται σε ποικίλα υψόμετρα, ανάλογα με το είδος. Έτσι, η πλατύφυλλη αναπτύσσεται σε υψόμετρα 200-700μ, ενώ η γνήσια λεβάντα μπορεί να ευδοκιμήσει σε υψόμετρα μέχρι 1700 μ. Η παραγωγή ελαίου αυξάνεται καθώς αυξάνεται το υψόμετρο, γιατί η άνθηση των φυτών σε ψυχρές περιοχές είναι αφθονότερη.
Η άρδευση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στις ώριμες καλλιέργειες λεβάντας, άλλα η άκαιρη και η υπερβολική άρδευση θα αυξήσει τα προβλήματα των ασθενειών, τα φυτά θα μεγαλώσουν σε ύψος τα κλαδιά θα σπάσουν και η κόμη του φυτού θα ανοίξει στην μέση. Σε κάθε περίπτωση η στάγδην άρδευση συνιστάται διότι πέρα από την ορθή εφαρμογή του νερού θα βοηθήσει στον έλεγχο των ζιζανίων.
Κόστος εγκατάστασης
Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης ο κάθε παραγωγός θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το μέγιστο της παραγωγής αποδίδεται στο 4ο έτος της καλλιέργειας μέχρι και το 6ο. Οπότε η καλύτερη επιλογή είναι η συγκαλλιέργεια αρωματικών φυτών με διαφορετικούς χρόνους παραγωγής.
Στο κόστος εγκατάστασης περιλαμβάνονται οι μεταβλητές και οι σταθερές δαπάνες. Οι μεταβλητές δαπάνες αφορούν την λίπανση, τη φυτοπροστασία, την άρδευση, τα ξένα εργατικά και την ηλεκτρική ενεργεία. Οι σταθερές δαπάνες περιλαμβάνουν το ενοίκιο γης, το ποσοστό της οποίας διαφοροποιείται κατά περίπτωση, τις δαπάνες απόσβεσης του αντλητικού συγκροτήματος και του αρδευτικού δικτύου.
Συγκομιδή και αποδόσεις
Το κόψιμο γίνεται με δρεπάνι, κοινές χορτοκοπτικές μηχανές ή με μηχανές κοπής λεβάντας, το πρωί όταν έχει ¨σηκωθεί ¨ η πρωινή δροσιά.
Η καλλιέργεια φθάνει σε κανονική απόδοση στο 3ο-4ο έτος της ηλικίας της που μπορεί να διαρκέσει άλλα 6-7 ή και περισσότερα χρόνια. Η απόδοση σε ανθοφόρα στελέχη εξαρτάται κυρίως από το καλλιεργούμενο είδος λεβάντας. Ένα στρέμμα γνήσιας λεβάντας (Lanandula angustifolia) παράγει μέχρι 100 κιλά το 1ο, 200-250 κιλά το 2ο, 300-350 κιλά το 3ο, και 400 – 500 κιλά νωπών ανθοφόρων στελεχών κατά το 4ο έτος ανάλογα με τις καλλιεργητικές φροντίδες, το χωράφι, και την ποικιλία της λεβάντας. Τα υβρίδια αποδίδουν περισσότερο προϊόν, νωπό και αιθέριο έλαιο χαμηλότερης όμως ποιότητας.
H τιμή της «συμβατικής» αποξηραμένης λεβάντας είναι περίπου στα 3,5 ευρώ το κιλό. Η αποξηραμένη λεβάντα που προέρχεται από βιολογική καλλιέργεια φθάνει να πωλείται στην εγχώρια αγορά έως 11,5 ευρώ το κιλό, ενώ στις αγορές του εξωτερικού οι τιμές πώλησης είναι σημαντικά υψηλότερες, όταν πληρούνται τα ποιοτικά κριτήρια.
Πηγή: agrosimvoulos.gr
Add comment