Περιγράφονται περιστατικά Λοιμώδους Κερατοεπιπεφυκίτιδας σε δύο ποίμνια αιγών που δεν είχαν επαφή μεταξύ τους, στο Νομό Χαλκιδικής. Η νόσος, και στα δύο ποίμνια, περιοριζόταν μόνο σε ζώα ηλικίας περίπου 2 ετών. Τα αρχικά συμπτώματα ήταν δακρύρροια, φωτοφοβία και βλεφαρόσπασμος και τα ζώα απέφευγαν το ηλιακό φως. Στη συνέχεια εμφανιζόταν επιπεφυκίτιδα και το έκκριμα γινόταν βλεννοπυώδες. Σε πολλά ζώα, ακολουθούσε διαφόρου βαθμού κερατίτιδα με κατάληξη, σε μερικά από αυτά, την τύφλωση.
Παρατηρήθηκε τόσο ετερόπλευρος όσο και αμφοτερόπλευρος προσβολή των οφθαλμών. Από μεγάλο αριθμό δειγμάτων (32/35) οφθαλμικού εκκρίματος απομονώθηκε σε σχεδόν καθαρή καλλιέργεια ο μικροοργανισμός Βranhamella ovis. Η ταυτοποίηση έγινε με βάση τη μορφολογία, τους καλλιεργητικούς χαρακτήρες και τις βιοχημικές ιδιότητες του βακτηριδίου.
Το γεγονός ότι δεν απομονώθηκαν ούτε παρατηρήθηκαν άλλοι μικροοργανισμοί, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανάλογη κλινική εικόνα, μας επιτρέπει να συμπεράνουμε ότι ο αιτιολογικός παράγοντας της νόσου ήταν η Β.ovis. Πιθανόν περιβαλλοντολογικοί παράγοντες όπως έντονο ηλιακό φως, σκόνη, μύγες, που επικρατούσαν την εποχή της εμφάνισης των περιστατικών, λόγω παρατεταμένης καλοκαιρίας, να έδρασαν ως προδιαθέτοντες παράγοντες. Αν και η νόσος υπάρχει από ετών στη χώρα μας, περιγράφεται για πρώτη φορά, με ταυτόχρονη απομόνωση του αιτιολογικού παράγοντα. Η καταπολέμηση ήταν επιτυχής κατά τα αρχικά στάδια με τοπική χορήγηση αντιβιοτικών.
Τόμος 48 (Τεύχ. 1 σελ. 42-46) / 1997
Add comment