+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Πυρηνόκαρπα

Οι απειλές στα πυρηνόκαρπα.

16 Απριλίου 2019, Author: Γιώργος Σταυριανάκης

Ασθένειες

Ωίδιο

Ο συγκεκριμένος μύκητας προσβάλει τα δέντρα δημιουργώντας ζημιές στην τρυφερή βλάστηση και τους καρπούς. Οι συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση της συγκεκριμένης ασθένειας είναι ο ξηρός καιρός συνδυαζόμενος με μεγάλη ηλιοφάνεια. Για την αντιμετώπιση  προτείνεται ψεκασμός με το κατάλληλο μυκητοκτόνο όταν διαπιστωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Εάν οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να είναι κατάλληλες για την εξάπλωση της ασθένειας τότε θα χρειαστεί επαναληπτικός ψεκασμός.

Κορύνεο

Η συγκεκριμένη μυκητολογική ασθένεια ευνοείται από την αυξημένη ατμοσφαιρική υγρασία. Για την αντιμετώπισή της προτείνεται εφαρμογή ψεκασμών, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει ιστορικό προσβολών.

Έντομα

Ανάρσια

Η ανάρσια είναι λεπιδόπτερο του οποίου οι προνύμφες συμπεριφέρονται ως βλαστορύκτες και καρπόκαψες. Οι προσβολές γίνονται σε νεαρούς βλαστούς αλλά και στους αναπτυσσόμενους και ώριμους καρπούς. Ενδείξεις που μαρτυρούν την προσβολή είναι οι ξερές κορυφές των τρυφερών βλαστών.

Για την αντιμετώπιση συστήνεται ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο, ενώ αν υπάρξει αυξημένη δραστηριότητα του εντόμου, προχωράμε και σε επανάληψη.

Φυλλοδέτης

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι προνύμφες του λεπιδοπτέρου που διαχειμάζουν τρέφονται με την νεαρή βλάστηση ανάμεσα στην οποία νυμφώνονται προκαλώντας το χαρακτηριστικό «δέσιμο» των φύλλων. Για την προστασία της νεαρής βλάστησης συστήνεται ψεκασμός με κατάλληλο εντομοκτόνο μόλις διαπιστωθεί προσβολή.

Αφίδες

Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν την άνοιξη ευνοούν την ανάπτυξη των αφίδων στην νεαρή βλάστηση. Οι προσβολές του συγκεκριμένου εντόμου προκαλούν έντονη παραμόρφωση στην τρυφερή βλάστηση ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μεταφέρουν φυτοπαθογόνους ιούς. Συνιστάται άμεσα επέμβαση με εντομοκτόνο όταν παρατηρηθεί προσβολή.

Κοκκοειδή

Την εποχή αυτή δραστηριοποιούνται οι κινητές μορφές των κοκκοειδών. Για την αντιμετώπισή τους επεμβαίνουμε με κατάλληλο εντομοκτόνο όταν παρατηρηθεί σημαντική προσβολή. Σε αντίθετη περίπτωση περιμένουμε ώστε τα ωφέλιμα έντομα να επέμβουν και να διατηρήσουν τον πληθυσμό των κοκκοειδών υπό έλεγχο.

Συνιστάται ψεκασμός μόνο στα προσβεβλημένα δέντρα με πλήρη κάλυψη του κορμού και των βραχιόνων.

 

Σταυριανάκης Γιώργος

MSc, BSc Γεωπόνος

PhD Candidate

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη