ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΟΝΤΟΥΛΑ
Συμπεριφορά δένδρου: Αρκετά ζωηρό και ορθόκλαδο. Εμφανίζει στην νεαρή βλάστηση αιχμές – αγκάθια που δυσκολεύουν το αραίωμα και την συγκομιδή. Ανάλογα με το υβρίδιο που χρησιμοποιήθηκε ο φλοιός των κλαδίσκων εμφανίζεται από κοκκινωπός (στην 7/9 Καλλιόπη) μέχρι ελαφρώς γκριζοπράσινος (στην παραδοσιακή κοντούλα).
Καρπός: Σχετικά μικρός και σε σχήμα ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της κοντούλας. Η παραδοσιακή κοντούλα, η κοντούλα της Κορίνθου και το υβρίδιο 7/9 έχουν γυρτό σαρκώδη ποδίσκο, ενώ η κοντούλα 1/6, 1/7, 2/7 έχουν αχλαδόμορφο σχήμα με ευθυτενές ποδίσκο. Είναι γευστικά αχλάδια και κερδίζουν τις εντυπώσεις σε όποιον τα προτιμά.
Άλλα χαρακτηριστικά: Ιδιαίτερα ευπαθές στο βακτηριακό κάψιμο.
Ωρίμανση 30/6.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Η αχλαδιά έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε άζωτο από τη μηλιά.Αντιδρά έντονα στην αζωτούχο λίπανση και στις αρδεύσεις.
Η ποικιλία Passa Crassana είναι πιο απαιτητική σε άζωτο και κυρίως όταν είναι εμβολιασμένη σε κυδωνιά. Ακόμα πιο απαιτητική σε άζωτο είναι η ποικιλία Williams.
Οι ανάγκες σε φώσφορο είναι πολύ περιορισμένες και οι απαιτήσεις σε κάλιο είναι μικρότερες από εκείνες της μηλιάς.
Η αχλαδιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίθου(Β). Με περιεκτικότητα βορίου 20 ppm στα φύλλα μπορεί να αρχίσει η εμφάνιση συμπτωμάτων τροφοπενίας.
Προσανατολιστικά συνιστάται λίπανση με:
10 – 15 κιλα Ν / στρέμμα, 5 κιλά Ρ2Ο5 / στρέμμα και 5 κιλά Κ2Ο / στρέμμα που σημαίνει περίπου 50 κιλά / στρέμμα λίπασμα του τύπου 20 – 10 – 10 μαζί με περίπου 10 κιλά / στρέμμα θειικό κάλιο στο τέλος του χειμώνα.
Συμπληρωματικά την άνοιξη με 4 – 5 μονάδες Ν / στρέμμα, δηλαδή 12 – 15 κιλά / στρέμμα νιτρική αμμωνία ή 25 – 35 κιλά / στρέμμα νιτρικό ασβέστιο όταν το pH του εδάφους είναι χαμηλό.