ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΟΣΙΑ
Συμπεριφορά δένδρου: Όχι ζωηρό. Πάρα πολύ παραγωγικό και λόγω της ικανότητας του να σχηματίζει πολλά καρποφόρα όργανα και να διατηρεί το άνθος του για πολλές μέρες θεωρείται ένας από τους καλύτερους επικονοιαστές για όλες τις ποικιλίες αχλαδιάς. Εμβολιάζεται κυρίως επάνω σε ζωηρά υποκείμενα κυδωνιάς όπως το Ε.Μ.Α. και ΒΑ29.
Καρπός: Μικρού σχετικά μεγέθους, κίτρινου χρώματος, χυμώδης και αρκετά γευστικός. Δεν συντηρείται επί μακρόν. Ωριμάζει περί της 15 Ιουλίου.
Ωριμάζει κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Η αχλαδιά έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε άζωτο από τη μηλιά.Αντιδρά έντονα στην αζωτούχο λίπανση και στις αρδεύσεις.
Η ποικιλία Passa Crassana είναι πιο απαιτητική σε άζωτο και κυρίως όταν είναι εμβολιασμένη σε κυδωνιά. Ακόμα πιο απαιτητική σε άζωτο είναι η ποικιλία Williams.
Οι ανάγκες σε φώσφορο είναι πολύ περιορισμένες και οι απαιτήσεις σε κάλιο είναι μικρότερες από εκείνες της μηλιάς.
Η αχλαδιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίθου(Β). Με περιεκτικότητα βορίου 20 ppm στα φύλλα μπορεί να αρχίσει η εμφάνιση συμπτωμάτων τροφοπενίας.
Προσανατολιστικά συνιστάται λίπανση με:
10 – 15 κιλα Ν / στρέμμα, 5 κιλά Ρ2Ο5 / στρέμμα και 5 κιλά Κ2Ο / στρέμμα που σημαίνει περίπου 50 κιλά / στρέμμα λίπασμα του τύπου 20 – 10 – 10 μαζί με περίπου 10 κιλά / στρέμμα θειικό κάλιο στο τέλος του χειμώνα.
Συμπληρωματικά την άνοιξη με 4 – 5 μονάδες Ν / στρέμμα, δηλαδή 12 – 15 κιλά / στρέμμα νιτρική αμμωνία ή 25 – 35 κιλά / στρέμμα νιτρικό ασβέστιο όταν το pH του εδάφους είναι χαμηλό.