ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙ Η ΤΣΑΚΩΝΙΚΟ
Παλιά ποικιλία , με υψηλή παραγωγικότητα , την οποία γνωρίζει καλά ο Έλληνας καταναλωτής και είναι ίσως η πλέον φυτεμένη.
Ωριμάζει κατα τα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
Συμπεριφορά δένδρου: Ιδιαίτερα ζωηρό, ορθόκλαδο και παραγωγικό. Δύσκολα ελέγχεται η ζωηρότητα της ποικιλίας και συνιστάται η χρήση πολύ νάνων υποκειμένων κυδωνιάς όπου οι εδαφικές συνθήκες το επιτρέπουν.
Καρπός: Ελαφρά κίτρινος κατά την ωρίμανση, αρωματικός, ιδιαίτερα γευστικός, δεν συντηρείται πολύ καλά τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα.
Άλλα χαρακτηριστικά: Παρουσιάζει σχετικά καλή συμφωνία με όλα τα υποκείμενα κυδωνιάς.
ΛΙΠΑΝΣΗ
Η αχλαδιά έχει μεγαλύτερες ανάγκες σε άζωτο από τη μηλιά.Αντιδρά έντονα στην αζωτούχο λίπανση και στις αρδεύσεις.
Η ποικιλία Passa Crassana είναι πιο απαιτητική σε άζωτο και κυρίως όταν είναι εμβολιασμένη σε κυδωνιά. Ακόμα πιο απαιτητική σε άζωτο είναι η ποικιλία Williams.
Οι ανάγκες σε φώσφορο είναι πολύ περιορισμένες και οι απαιτήσεις σε κάλιο είναι μικρότερες από εκείνες της μηλιάς.
Η αχλαδιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη βορίθου(Β). Με περιεκτικότητα βορίου 20 ppm στα φύλλα μπορεί να αρχίσει η εμφάνιση συμπτωμάτων τροφοπενίας.
Προσανατολιστικά συνιστάται λίπανση με:
10 – 15 κιλα Ν / στρέμμα, 5 κιλά Ρ2Ο5 / στρέμμα και 5 κιλά Κ2Ο / στρέμμα που σημαίνει περίπου 50 κιλά / στρέμμα λίπασμα του τύπου 20 – 10 – 10 μαζί με περίπου 10 κιλά / στρέμμα θειικό κάλιο στο τέλος του χειμώνα.
Συμπληρωματικά την άνοιξη με 4 – 5 μονάδες Ν / στρέμμα, δηλαδή 12 – 15 κιλά / στρέμμα νιτρική αμμωνία ή 25 – 35 κιλά / στρέμμα νιτρικό ασβέστιο όταν το pH του εδάφους είναι χαμηλό.