ΘΕΙΙΚΟΣ ΧΑΛΚΟΣ(ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ) κρυσταλικός/Kgr
Ο Θειικός χαλκός είναι χημική ένωση του δισθενούς χαλκού (Cu). Πρόκειται για θειικό άλας του χαλκού που φέρεται με το χημικό τύπο CuSO4. Χαρακτηρίζεται άνυδρος, σε αντίθεση με την ένυδρη μορφή του, (CuSO4.5Η2Ο) που είναι περισσότερο γνωστή ως γαλαζόπετρα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
- Στη γεωργία χρησιμοποιείται ως ζιζανιοκτόνο και βακτηριοκτόνο
- Στις διάφορες καλλιέργειες ως λίπασμα, ενισχυτικό του εδάφους π.χ. του σίτου προ της σποράς και στο ραντισμό των οπωροφόρων δένδρων και ιδιαίτερα στην αμπελουργία.
- Στη παραγωγή διαφόρων φυτοφαρμάκων.
- Στη βαφή υφασμάτων.
- Ως συντηρητικό ξυλείας σε ειδικές βαφές, π.χ. εμποτισμό τηλεγραφικών στύλων, ξύλινων πέδιλων στήριξης σιδηροδρομικών γραμμών.
- Ως συντηρητικό δέρματος.
- Ως ηλεκτρολύτης ηλεκτρικών στοιχείων.
- Λόγω της εύκολης αποσύνθεσής του σε ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιείται επίσης στη γαλβανοπλαστική και ηλεκτρομεταλλουργία.
- Στη φαρμακευτική, ως τοπικό αντισηπτικό, μυκητοκτόνο και βακτηριοκτόνο.
- Σε πρώτες βοήθειες παρέχεται ως εμετικό – αντίδοτο σε κάποιες περιπτώσεις δηλητηριάσεων.
- Σε απολυμάνσεις ευρύτερων χώρων, στρατοπέδων, νοσοκομείων, πλοίων κ.λπ.
- Στην αναλυτική χημεία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή άλλων χημικών ενώσεων του χαλκού.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΒΟΡΔΙΓΑΛΙΟΥ ΠΟΛΤΟΥ
Ο βορδιγάλιος πολτός παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών: Διαλύουμε 1.5 έως 2.5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός. Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένη ασβέστη (ασβεστόπετρα) με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου. Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο – λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Χρησιμοποιόντας ένα πεχαμετρικό χαρτί αν θέλουμε βλέπουμε πότε το ΡΗ του διαλύματος της γαλαζόπετρας απο όξινο ΡΗ<7 θα γίνει ουδέτερο ΡΗ=7 οπότε σαυτό το σημείο σταματάμε. Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια του αμπελιού.
Ο βορδιγάλιος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά.
Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
Για την εντερίτιδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γαλαζόπετρα (θεϊκό χαλκό) σκόνη 1 – 1.5 κιλό σε ένα τόνο φύραμα (καλή πρόσμιξη) επί 3-5 ημέρες. Με διακοπή μιας βδομάδας επαναλαμβάνετε αν είναι ανάγκη 3 ακόμα ημέρες.
Η γαλαζόπετρα μπορεί να δοθεί και με το νερό έως εξής:
Πρώτα παρασκευάζουμε ένα βασικό διάλυμα με αναλογία 32 γραμ. γαλαζόπετρα σκόνη, 4 κιλά νερό και μισό κιλό ξύδι. Βάζουμε σε ένα δοχείο την μισή ποσότητα του νερού (τα 2 κιλά) ρίχνουμε τη γαλαζόπετρα και μετά το μισό κιλό ξύδι. Αναταράσσουμε καλά για να διαλυθεί η γαλαζόπετρα και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 2 κιλά νερό. (Μη χρησιμοποιείτε μεταλλικά δοχεία παρά μόνο πήλινα, ξύλινα, εμαγιέ ή πλαστικά).
Αυτό είναι το βασικό διάλυμα. Είναι δηλητήριο και πρέπει να προσέχετε τα παιδιά σας. Για περισσότερη ασφάλεια κολλήστε απάνω ετικέτα με την ένδειξη δηλητήριο.
Από το βασικό διάλυμα παρασκευάζουμε την διάλυση που δίνουμε στα πουλιά. Δύο μεγάλες κουταλιές βασικό διάλυμα σε κάθε 3.5 κιλά νερό (διάλυμα 1:2000).
Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΣΑΝ ΕΜΕΤΙΚΟ
Το διάλυμα θειικού χαλκού 2%, δηλαδή μισή κουταλιά του γλυκού σε ένα μέτριο ποτήρι χλιαρού νερού δίνεται απο το στόμα σαν εμετικό στα σκυλιά που έγκαιρα διαπιστώνεται οτι πήραν φόλα(δηλητήριο,συνήθως οργανοφωσφορικό).το ποτίζουμε κουταλιά-κουταλιά μεχρι να ξεκινήσει ο εμετός.
Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΣΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Μία ποσότητα γαλαζόπετρας όσο ένα ρεβύθι διαλύεται σε ένα κιλό νερό και βουτάμε εκεί το νεραντζάκι ή τον ορνό(άγριο σύκο) να μείνουν για 20-30 λεπτά για να σφίξουν και τονωθούν τα χρώματα.Μετά τα ξεπλένουμε καλά με νερό.
Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΑ ΕΔΑΦΟΥΣ
Μία κουταλιά σούπας διαλυμένη σε 5 κιλά νερό και ποτίζουμε στη ρίζα των φυτών για βακτήρια,μύκητες και έντομα εδάφους(σκουλήκια).Επαναλαμβάνουμε κάθε 1 εβδομάδα ,για τρείς φορές. Ποσότητες άνω των 60 mg/kg μπορούν να επιφέρουν το θάνατο στους μικροοργανισμούς του εδάφους. Επίσης, μεγάλες ποσότητες, μπορούν να σταματήσουν την κομποστοποίηση της οργανικής ουσίας. Από την άλλη, ο χαλκός είναι από τα λίγα μυκητοκτόνα που κυκλοφορούν χωρίς διασυστηματική δράση. Aυτό σημαίνει ότι με ένα καλό πλύσιμο μπορούμε να καταναλώσουμε τα προϊόντα χωρίς κανένα φόβο
Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΚΑΙ ΝΕΡΟΛΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΕΣ
2-3 κιλά γαλαζόπετρα τα βάζουμε σε ένα γιούτινο(τρίχινο) τσουβάλι ,το δένουμε σφιχτά με ένα σχοινί και το κρεμάμε να ακουμπάει στην επιφάνεια του νερού.Οι πρασινάδες(τα άλγη) εξαφανίζονται και το νερό γίνεται διάφανο.Είναι όμως τοξική για τους υδρόβιους οργανισμούς.
Η ΓΑΛΑΖΟΠΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΧΛΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ
Δοκιμασα αραιωμενο σε νερο στους τοιχους στο μπανιο στο σπιτι μου και εδω και δυο μηνες δεν εχει εμφανιστει ξανα μουχλα!!!!
Ενας θειος μου ανελαβε τη διαδικασια βαψιματος…. και αφου καθαρισαμε τον τοιχο στις γωνιες οπου υπηρχε η μαυριλα,περασε ενα χερι τον τοιχο με το διαλυμα που εκανε με μια χουφτα γαλαζοπετρες και μισο κουβα νερο.