ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ FABULA
Χαρακτηριστικά:
Φυτό. Ημιόρθια ανάπτυξη με καλή πυκνότητα φυλλώματος και άνθη κόκκινου-ιώδους χρώματος. Τα άνθη εμφανίζονται περιστασιακά και δε σχηματίζονται καρποί. Πρόκειται για πρώιμη-μεσοπρώιμη ποικιλία με υψηλή-πολύ υψηλή παραγωγική ικανότητα που σχηματίζει μέσο-μεγάλο αριθμό κονδύλων.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων. Οι κόνδυλοι έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος, σχήμα ωοειδές με μεγάλη ομοιομορφία, χρώμα περιδερμίδας ελαφρά κίτρινο, μέσο βάθος οφθαλμών και χρώμα σάρκας ελαφρά κίτρινο. Έχουν μικρή τάση για δευτερογενή ανάπτυξη, μέτρια αντοχή στη μηχανική καταπόνηση και υψηλή αντοχή στο εσωτερικό μαύρισμα (μαύρη καρδιά). Δε μαυρίζουν μετά το μαγείρεμα και έχουν μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία.
Ανθεκτικότητα σε ασθένειες και εχθρούς. Μέτρια ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (Phytophthora infenstans) του φυλλώματος, μεγάλη ανθεκτικότητα στον περονόσπορο των κονδύλων, δεν προσβάλλεται από καρκίνωση (Synchytrium endobioticum), μεγάλη ανθεκτικότητα στην ακτινομύκωση (Streptomyces scabies). Μεγάλη ανθεκτικότητα στον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων (PLRV), μέ-
τρια ανθεκτικότητα στον ιό Χ της πατάτας και μεγάλη ανθεκτικότητα στον ιό Υ της πατάτας. Μεγάλη ανθεκτικότητα στους νηματώδεις (Globodera rostochiensis).
Γενετιστής
Kweekbedrijf D. Biemond B.V., Eenrum, Ολλανδία
Γο ν ε ί ς
Monalisa χ Hudson
Ωρίμανση
Μεσοπρώιμη ως μεσοόψιμη.
Κόνδυλοι
Πολύ μεγάλοι, ωοειδείς/στρογγύλοι-ωοειδείς, με μέτρια βαθιά μάτια, χλωμή επιδερμίδα, ελαφρά κίτρινη σάρκα, μάλλον ομοιόμορφο μέγεθος και με πολύ ψηλή παραγωγή.
Φύλλωμα
Η αρχική ανάπτυξη είναι μάλλον αργή, ενώ αργότερα το φύλλωμα γίνεται όρθιο με μεγάλα στελέχη. Άνθη ελαφρά πορφυρού χρώματος, με πολύ λίγα μούρα.
Ασθένειες
Ανθεκτική στο χρυσονηματώδη (Ro1, 4). Απρόσβλητη από τον καρκίνο των κονδύλων.
Ανθεκτική στον περονόσπορο των φύλλων και πολύ ανθεκτική στον περονόσπορο των κονδύλων.
Πολύ καλή ανθεκτικότητα στην ακτινομύκωση.
Κάπως ευαίσθητη στον ιό Χ αλλά πολύ ανθεκτική στον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων και στον ιό Υ.
Ποιότητα
Πολύ καλής ποιότητας και εύγευστη για τον καταναλωτή.
Κατά το μαγείρεμα η σάρκα μένει σφιχτή και δεν αποχρωματίζεται. Τύπος μαγειρέματος ΑΒ.
Γενικά χαρακτηριστικά
Πολύ ανθεκτική στην εσωτερική κηλίδωση και τις μηχανικές βλάβες. Έχει πολύ καλό λήθαργο “και αποθηκεύεται πολύ καλά. Είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία. Απαιτεί μέτρια αζωτούχο λίπανση και κανονικές αποστάσεις φύτευσης. Δίνει εξαιρετική παραγωγή σε ελαφρά εδάφη.