ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ JAERLA
Χαρακτηριστικά:
Φυτό. Έρπουσα-ημιόρθια ανάπτυξη με καλή πυκνότητα φυλλώματος και λευκά άνθη. Τα άνθη εμφανίζονται σπάνια και πολύ σπάνια σχηματίζονται καρποί. Είναι πρώιμη- πολύ πρώιμη ποικιλία με υψηλή παραγωγική ικανότητα και μέσο-μεγάλο αριθμό κονδύλων.
Ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων. Οι κόνδυλοι έχουν μεγάλο-πολύ μεγάλο μέγεθος, με σχήμα ωοειδές-σφαιρι-
κό και καλή ομοιομορφία, χρώμα περιδερμίδας ελαφρά κίτρινο, υφή σχετικά ομαλή, οφθαλμούς που βρίσκονται σε μικρό-μέσο βάθος και χρώμα σάρκας λευκό-ελαφρά κίτρινο. Μέτρια ευπαθείς στην κοίλη καρδιά με σχετικά καλή αντοχή στη μηχανική καταπόνηση, πολύ μεγάλη αντοχή στο εσωτερικό μαύρισμα (μαύρη καρδιά) και μικρή τάση για δευτερογενή ανάπτυξη. Η διάρκεια του λήθαργου των κονδύλων είναι μικρή-μέση και η ικανότητα αποθήκευσης μικρή. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία και άμυλο, καλή γεύση, δεν μαυρίζουν μετά το μαγείρεμα καιέχουν μικρή καταλληλότητα για τηγάνισμα και τσιπς.
Ανθεκτικότητα σε ασθένειες και εχθρούς. Μέτρια-μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρά σήψη (Fusarium spp.), πολύ μικρή ανθεκτικότητα στην ξηρή γάγγραινα (Phoma foveata), μικρή ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (Phytophthora infenstans) του φυλλώματος, μεγάλη ανθεκτικότητα στον περονόσπορο των κονδύλων, μέτρια-μεγάλη ανθεκτικότητα στη σπογγοσπορείωση (Spongospora subterranean),
ευαισθησία στη ριζοκτονίαση (Rhizoctonia solani), πολύ μικρή ευπάθεια στην καρκίνωση (Synchytrium endobioticum), ανθεκτικότητα στη μελάνωση του λαιμού (Erwinia spp.), ανθεκτικότητα στην ακτινομύκωση (Streptomyces scabies). Έχει μέτρια ανθεκτικότητα στον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων (PLRV) και στον ιό Α της πατάτας, μικρή ανθεκτικότητα στον ιό Β της πατάτας, μέτρια ανθεκτικότητα στους ιούς C και Μ της πατάτας, στον ιό Χ της πατάτας και μέτρια-μεγάλη ανθεκτικότητα στους ιούς Υ και Υn της πατάτας. Μικρή ανθεκτικότητα στον Globodera pallida και υψηλή ανθεκτικότητα στον Globodera rostochiensis.
Προσαρμογή σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Πολύ μεγάλη
αντοχή στην ξηρασία και μέτρια αντοχή στον παγετό.