+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.
hero background

Κατάστημα

ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ CARLITA

AgroGreece
Είναι ποικιλία πρώιμη-πολύ πρώιμη με υψηλή-πολύ υψηλή παραγωγήκαι μεγάλο αριθμό κονδύλων.

Σύγκρινε
SKU: 02.32.015
Κατασκευαστής:
 • Περιγραφή Προϊόντος

  ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟΣ CARLITA

   

  Χαρακτηριστικά:
  Φυτό. Έρπουσα-ημιόρθια ανάπτυξη με μέτριας πυκνότητας φύλλωμα και λευκά άνθη. Τα άνθη εμφανίζονται περιστασιακά και σπάνια σχηματίζονται καρποί. Είναι ποικιλία πρώιμη-πολύ πρώιμη με υψηλή-πολύ υψηλή παραγωγή και μεγάλο αριθμό κονδύλων.

  Ποιοτικά χαρακτηριστικά των κονδύλων. Οι κόνδυλοι έχουν πολύ μεγάλο μέγεθος, σχήμα ωοειδές-σφαιρικό με μεγάλη
  ομοιομορφία, χρώμα περιδερμίδας ελαφρά κίτρινο με υφή σχετικά τραχιά, αβαθείς οφθαλμούς και χρώμα σάρκας κίτρινο. Έχουν μέτρια αντοχή στη μηχανική καταπόνηση και μεγάλη αντοχή στο εσωτερικό μαύρισμα (μαύρη καρδιά). Η διάρκεια του λήθαργου είναι μεγάλη-πολύ μεγάλη και έχουν μέτρια ικανότητα αποθήκευσης. Έχουν μικρή-μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία, αποκτούν σκούρο χρώμα κατά το τηγάνισμα και δε μαυρίζουν μετά το μαγείρεμα.

  Ανθεκτικότητα σε ασθένειες και εχθρούς. Μεγάλη ανθεκτικότητα στην ξηρά σήψη (Fusarium spp.), μέτρια ανθεκτικότητα στον περονόσπορο (Phytophthora infenstans) του φυλλώματος, μεγάλη-πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στον περονόσπορο των κονδύλων, μέτρια-μεγάλη ανθεκτικότητα στην ακτινομύκωση (Streptomyces scabies) και δεν προσβάλλεται από καρκίνωση (Synchytrium endobioticum).
  Μέτρια-μεγάλη ανθεκτικότητα στον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων (PLRV), μικρή-μέτρια ανθεκτικότητα στον ιό Α της πατάτας, πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στον ιό Χ της πατάτας, μικρή-μέτρια ανθεκτικότητα στον Υ της πατάτας. Πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στους νηματώδεις (Globodera rostochiensis).

  Προσαρμογή σε περιβαλλοντικές συνθήκες. Πολύ μεγάλη
  αντοχή στην έλλειψη υγρασίας.

   

  Γενετιστής

  J. Α. Crebas, Luttelgeest (Flevoland), Ολλανδία

  Γονείς

  Jaerla X Provita (1 980)

  Ωρίμανση

  Πολύ πρώιμη, με πολύ γρήγορη κονδυλοποίηση. Μπορεί να συγκομιστεί σε 75-80 περίπου μέρες.

  Κόνδυλοι

  Στρογγυλοί ως ωοειδείς, με μεγάλο ομοιόμορφο μέγεθος, μάλλον ρηχά μάτια, κίτρινη επιδερμίδα, ελαφρά κίτρινη σάρκα και πολύ ψηλή παραγωγή.

  Φύλλωμα

  Ωραίος τύπος φυλλώματος με καλή ανάπτυξη. Αν και το φύλλωμα είναι κάπως ανοιχτό, εν τούτοις έχει καλή κάλυψη του εδάφους και διατηρείται περισσότερο απ’ ότι θα αναμενόταν για μια πρώιμη ποικιλία. Άσπρα άνθη, με λίγα μούρα.

  Ασθένειες

  Ανθεκτική στο χρυσονηματώδη (Rο 1 και Ro2). Πολύ ανθεκτική στον περονόσπορο των φύλλων και εξαιρετικά ανθεκτική στον περονόσπορο των κονδύλων. Πολύ ανθεκτική στην ακτινομύκωση. Ελαφρά ευαίσθητη στους ιούς Υ και Α και εξαιρετικά ανθεκτική στον ιό του καρουλιάσματος των φύλλων και τον ιό Χ. Ανθεκτική στο Φουζάριο.

  Ποιότητα

  Πολύ καλή ποιότητα για τον καταναλωτή, τύπος μαγειρέματος ΑΒ. Δεν αποχρωματίζεται μετά το μαγείρεμα.

  Γενικά χαρακτηριστικά

  Η Καρλίτα μπορεί να καλλιεργηθεί σ’ όλους τους τύπους εδαφών και απαιτεί περισσότερο άζωτο από το κανονικό. Στις πρώιμες περιοχές όπως η Μεσσηνία, Αχαία, μπορεί να φυτευτεί το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ή και αργότερα για την Ηλεία, χωρίς αυτό να καθυστερήσει την πρώιμη συγκομιδή της. Έτσι αποφεύγονται οι κίνδυνοι από παγετό. Στην περιοχή Αχαίας όπου η Καρλίτα καλλιεργήθηκε εμπορικά το 1 992 και 1 993, έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά την πρωιμότητα, την παραγωγή, το μεγάλο μέγεθος κονδύλων και τό σπουδαιότερο, χωρίς ίχνος ακτινομύκωσης. Όλα δείχνουν ότι η μοντέρνα αυτή ποικιλία θα αφήσει εποχή τουλάχιστον στις περιοχές Αχαίας, Ηλείας και Μεσσηνίας για τα πιο κάτω πλεονεκτήματα της: Πρωιμότητα, μεγάλη παραγωγή, ανθεκτικότητα στον περονόσπορο και ιδιαίτερα στην ακτινομύκωση. Είναι ανθεκτική στη ξηρασία. Η Καρλίτα είναι μέτρια ανθεκτική στις μηχανικές βλάβες και πολύ ανθεκτική στην εσωτερική κηλίδωση. Μπορεί ν’ αποθηκευτεί για μεγάλη περίοδο. Αναβλαστάνει γρήγορα μετά από κάψιμο από παγετό. Έχει μάλλον μικρή περίοδο λήθαργου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φθινοπωρινή καλλιέργεια.

 • Επιπλέον πληροφορίες

  Βάρος 0.0000 kg
  Διαστάσεις 0.0000 x 0.0000 x 0.0000 cm

Δείτε κι αυτά …

Παρόμοια Προϊόντα

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη