+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Ελιά

Τι να προσέξουμε στην Ελιά στις αρχές της άνοιξης

17 Απριλίου 2019, Author: Γιώργος Σταυριανάκης

Η άνοιξη ξεκίνησε και ο καιρός είναι βροχερός και ιδιαίτερα υγρός. Οι συνθήκες αυτές ευνοούν την ανάπτυξη διαφόρων ασθενειών τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.

Κυκλοκόνιο

Λόγω της αυξημένης υγρασίας οι μυκητολογικές ασθένειες όπως το Κυκλοκόνιο (Spilocaea oleaginea) βρίσκονται σε έξαρση.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση η προσβολή εκδηλώνεται με σχηματισμό κυκλικών καστανών κηλίδων στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Συνήθως προσβάλλονται τα παλαιότερα φύλλα που βρίσκονται σε χαμηλά κλαδιά.

Κερκόσπορα

Στην περίπτωση της Κερκόσπορας (Pseudocercospora cladosporioides) οι συνθήκες που ευνοούν την διάδοση του μύκητα είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές του κυκλοκόνιου.

Η Κερκόσπορα σχηματίζει έναν γκρίζο μεταχρωματισμό μόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων. Στην πάνω επιφάνεια μπορεί να συναντήσουμε κάποιες ακανόνιστε κίτρινες κηλίδες που μετέπειτα θα εξελιχθούν σε ξηράνσεις.

Αντιμετώπιση

Τόσο στην περίπτωση του Κυκλοκόνιου όσο και στην Κερκόσπορα, η αντιμετώπιση είναι παρόμοια.

Η αραιή φύτευση και το κλάδεμα με στόχο την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα μέσα στα δέντρα βοηθάει στην πρόληψη των ασθενειών.

Στην περίπτωση που βρισκόμαστε σε περιοχή όπου οι συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση των μολυσμάτων των μυκήτων, τότε επεμβαίνουμε με προληπτικούς ψεκασμούς με κατάλληλα χαλκούχα και άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα ώστε να προστατευτεί η νεαρή βλάστηση.

Θα πρέπει να αποφύγουμε την χρήση των χαλκούχων σκευασμάτων κατά την άνθηση. Ο χαλκός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το κρόκιασμα των ανθέων. Από εκείνη την βλαστική φάση και μετά μπορούμε να επέμβουμε με άλλα μη χαλκούχα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα.

Καρκίνωση ή Φυματίωση

Στην περίπτωση αυτή, η προσβολή του Βακτηρίου μπορεί να γίνει από πληγές στο δέντρο που μπορεί να προήλθαν από τον παγετό, τομές κλαδέματος κλπ.

Οι θερμοκρασίες που ευνοούν την εξάπλωση του βακτηρίου είναι από 1-35 βαθμούς Κελσίου με άριστη αυτή μεταξύ 25-26. Ταυτόχρονα ο βροχερός καιρός σε συνδυασμό με άνεμο βοηθούν επίσης.

Το βακτήριο προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα. Δημιουργούνται όγκου σε νεαρούς βλαστούς, στον κορμό αλλά και στις ρίζες. Στα νεαρά δέντρα, οι όγκοι αυτοί μπορούν να εξασθενίσουν το φυτό, να μειώσουν την παραγωγή και να οδηγήσουν ακόμα και στον θάνατο του δέντρου.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση στην περίπτωση αυτή γίνεται προληπτικά με την εφαρμογή βορδιγάλειου πολτού μετά από παγετούς αλλά και επανάληψη μετά το κλάδεμα.

Τα προσβεβλημένα τμήματα των δέντρων θα πρέπει να απομακρύνονται και να καίγονται. Σε περίπτωση που η προσβολή είναι στον κορμό, με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τον όγκο και κάνουμε επάλειψη της πληγής με βορδιγάλειο πολτό.

Γενικότερα οι εργασίες στον ελαιώνα θα πρέπει να γίνονται με ξηρό καιρό ενώ τα εργαλεία μας θα πρέπει να απολυμαίνονται σε κατάλληλο υγρό πριν προχωρήσουμε σε επόμενο δέντρο.

 

Σταυριανάκης Γιώργος

MSc, BSc Γεωπόνος

PhD Candidate

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη