+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αραβόσιτος, Καλλιεργητικές Συμβουλές

Συμβουλές για την εγκατάσταση της καλλιέργειας του Αραβοσίτου

2 Μαρτίου 2019, Author: Γιώργος Σταυριανάκης

Πλησιάζει ο καιρός για την εγκατάσταση της καλλιέργειας του αραβόσιτου και μαζί θα δούμε μερικά σημεία στα οποία θα πρέπει να δώσουμε προσοχή ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατή εκκίνηση της καλλιέργειάς μας.

Προετοιμασία εδάφους

Η προετοιμασία του εδάφους πριν την σπορά είναι μία διαδικασία απαραίτητη η οποία θα πρέπει να γίνεται όταν οι εδαφικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Θα πρέπει να αποφεύγουμε την επέμβαση όταν η εδαφική υγρασία είναι υψηλή. Επιπλέον η μόνη περίπτωση κατά την οποία «περνάμε» για δεύτερη φορά, θα πρέπει να είναι για την προετοιμασία της σποροκλίνης. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μικρή συνεκτικότητα του εδάφους με αποτέλεσμα την μείωση της απόδοσης της καλλιέγειας.

Σημαντικό θα είναι να έχουμε μία καλή εικόνα του εδάφους μας, ώστε να ξέρουμε αν χρειάζεται λίπανση με βάση τις ανάγκες της καλλιέργειάς μας. Αυτό μπορούμε εύκολα να το δούμε με μία εδαφολογική ανάλυση, την οποία μπορείτε να την κάνετε στο κατάστημα της Αγροτικής Στέγης. Επίσης εκεί θα συμβουλευτείτε το εξειδικευμένο προσωπικό για το είδος της λίπανσης που θα χρειαστείτε.

Σπορά

Για κάθε περιοχή υπάρχει μια βέλτιστη περίοδος σποράς. Ανάλογα την περιοχή στην οποία βρίσκεστε θα πρέπει να προσαρμόσετε την περίοδο που θα γίνει η σπορά. Ειδικά αν δεν υπάρχει ικανή εδαφική υγρασία και έχουμε αύξηση της εδαφικής θερμοκρασίας, καλό θα ήταν η σπορά να γίνει πριν τις βέλτιστες ημερομηνίες.

Ανεξαρτήτως περιοχής, θα πρέπει να αποφεύγουμε τις πρώιμες φυτεύσεις σε κακώς αποστραγγιζόμενα εδάφη. Εξάλλου η υπερβολική υγρασία είναι γνωστό πως μπορεί να μειώσει τις αποδόσεις της καλλιέργειας.

Βάθος σποράς

Το βάθος της σποράς είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Ακανόνιστα βάθη σποράς θα συμβάλλουν στην άνιση εμφάνιση των φυτών και συνεπώς θα οδηγήσει στην μείωση των αποδόσεων.

Γενικά το βάθος της σποράς θα πρέπει να είναι μεταξύ 2,5 και 5 εκατοστών για να εξασφαλίσουμε την προστασία των σπόρων από τον παγετό καθώς και την ικανοποιητική ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

Αριθμός σπόρων

Η ποσότητα των σπόρων σε κάθε χωράφι είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να ορίζεται ανάλογα με την περίπτωση.

Σε εδάφη με υψηλά επίπεδα γονιμότητας του εδάφους, χωρητικότητα αποθήκευσης νερού και δυνατότητες υψηλής απόδοσης θα πρέπει να υπάρχουν υψηλότερα ποσοστά σποράς.

Χαμηλότερα ποσοστά σποράς έχουμε συνήθως σε εδάφη ξηρά ή όταν η σπορά είναι όψιμη.

Συμβουλές σποράς

  • Η σπορά του αραβόσιτου μπορεί να πραγματοποιηθεί εφόσον ο κίνδυνος παγετού έχει παρέλθει με θερμοκρασία εδάφους στους 16 οC  με βέλτιστη αυτή των 18-24 οC. Οι σπόροι δε βλαστάνουν σε θερμοκρασίες μικρότερες των 10 οC.
  • Οι σπόροι βλαστάνουν σε περίπου 4-10 ημέρες.
  • Το έδαφος θα πρέπει να διατηρείται υγρό. Διαφορετικά, στην περίπτωση ενός ξηρού εδάφους, η βλάστηση θα σταματήσει.
  • Ο αραβόσιτος προτιμάει ένα έδαφος με τιμές pH 6-7.
  • Η καλλιέργεια του αραβόσιτου θα πρέπει να γίνεται υπό το πλήρες ηλιακό φως για καλύτερες αποδόσεις.

 

Σταυριανάκης Γιώργος

MSc, BSc Γεωπόνος

PhD Candidate

 

πηγές

https://harvesttotable.com/corn-seed-starting-tips/

Bullock, D. G., Bullock, D. S., Nafziger, E. D., Doerge, T. A., Paszkiewicz, S. R., Carter, P. R., & Peterson, T. A. (1998). Does variable rate seeding of corn pay?. Agronomy Journal90(6), 830-836

Staggenborg, S. A., Taylor, R. K., & Maddux, L. D. (2004). Effect of planter speed and seed firmers on corn stand establishment. Applied engineering in agriculture20(5), 573

West, T. D., Grifith, D. R., Steinhardt, G. C., Kladivko, E. J., & Parsons, S. D. (1996). Effect of tillage and rotation on agronomic performance of corn and soybean: Twenty-year study on dark silty clay loam soil. Journal of Production Agriculture9(2), 241-248.

Onstad, D. W., Mitchell, P. D., Hurley, T. M., Lundgren, J. G., Patrick Porter, R., Krupke, C. H., … & Buschman, L. L. (2011). Seeds of change: corn seed mixtures for resistance management and integrated pest management. Journal of Economic Entomology104(2), 343-352

blog.farmacon.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη