+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Έγκριση προγράμματος επιτήρησης του Καταρροϊκού Πυρετού για το 2015

30 Ιανουαρίου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

provata 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εγκρίθηκε για τη χώρα μας πρόγραμμα επιδημιολογικής επιτήρησης του καταρροϊκού πυρετού για το 2015. Με βάση αυτό θα εφαρμοστεί συστηματική έρευνα και διαφορική διάγνωση της ασθένειας μέσω παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης καθώς και μέσω κλινικών δοκιμών για τον αποκλεισμό ή μη της κυκλοφορίας του ιού του καταρροϊκού πυρετού.

Στο πρόγραμμα επιτήρησης θα συμμετέχουν οι ακόλουθες αρχές και φορείς της χώρας:

1. Το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
2.Το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου
3.Το Εργαστήριο Παρασιτολογίας της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
4.Oι Κτηνιατρικές Αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων 5.Οι υπεύθυνοι των εκμεταλλεύσεων (παραγωγοί)

Πιο αναλυτικά :

– Οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων βοοειδών της χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρχών για την εφαρμογή του παρόντος προγράμματος.
– Οι υπεύθυνοι όλων των εκμεταλλεύσεων προβάτων και αιγών της χώρας συμμετέχουν υποχρεωτικά στη δειγματοληψία όταν αυτό τους ζητηθεί από τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές για σκοπούς επιδημιολογικής διερεύνησης θετικού κρούσματος καταρροϊκού πυρετού.

Ειδικότερα, είναι υποχρεωμένοι να:

(α) ενημερώνουν εγκαίρως (μέσα σε διάστημα λιγότερο των 24 ωρών) τις αρμόδιες Τοπικές Κτηνιατρικές Αρχές σε κάθε περίπτωση:
− βοοειδούς ή προβάτου ή αίγας ή άλλου ευαίσθητου είδους ζώου που εμφανίζει ύποπτα κλινικά συμπτώματα για διεξαγωγή περαιτέρω κλινικής και εργαστηριακής διερεύνησης.
− βλάβης ή απώλειας της εντομοπαγίδας που είναι εγκατεστημένη στην εκτροφή τους.
(β) διατηρούν στον ατομικό φάκελο της εκτροφής όλα τα αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε ζώα της εκμετάλλευσής τους και παράλληλα να ενημερώνουν το μητρώο της εκμετάλλευσης για οποιεσδήποτε μεταβολές στον πληθυσμό της μονάδας εκτροφής.
(γ) να συμμορφώνονται με τα περιοριστικά και άλλα μέτρα που επιβάλλονται στην εκτροφή τους στην περίπτωση ανίχνευσης οροθετικότητας ή ιού καταρροϊκού πυρετού. 
Πηγή: www.diagnovet.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη