+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Άλογα

Έκστροφη πρόπτωση μήτρας στην φοράδα

14 Δεκεμβρίου 2012, Author: Αγροτική Στέγη

 

Η Πρόπτωση της μήτρας είναι σπάνια στη φοράδα.

Κατ αυτήν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας εκστρέφεται(αναποδογυρίζει) και έχοντας την όψη σαν μια μεγάλη αιματώδης μάζα σε μορφή αχλαδιού κρέμεται έξω από το αιδοίο της. Φανταστείτε πως αναποδογυρίζει η κάλτσα μας τη στιγμή που τη βγάζουμε από το πόδι μας.

Συχνά είναι προσκολλημένοι επάνω της οι εμβρυικοί υμένες(τα ύστερα).

Η πρόπτωση της μήτρας παρουσιάζεται κυρίως σε φοράδες προχωρημένης ηλικίας, σε φοράδες έπειτα από δυστοκία μεγάλου πώλου. Σε τέτοια περιστατικά το ασβέστιο του ορού βρέθηκε σημαντικά χαμηλότερο του φυσιολογικού.

Όταν δεν έχουν αποκολληθεί έγκαιρα οι εμβρ. υμένες από το σώμα της μήτρας(κατακράτηση) τότε το βάρος τους είναι σαν να τραβάει το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας προς τα έξω. Για να μην τους πατήσει κατά λάθος η φοράδα σε αυτή την περίπτωση μέχρι να πέσουν τους δένουμε πάνω στην ουρά της.

Πάντως, η μήτρα εκστρέφεται πιο εύκολα όταν η φοράδα είναι σε κατάκλιση παρά όταν είναι σε όρθια στάση γιατί στην όρθια στάση το βάρος τραβάει το σώμα της μήτρας στο κάτω μέρος της κοιλιάς αποτρέποντας την να εστραφεί. Το αργοπορημένο κλείσιμο(παλινδρόμηση) του τραχήλου της μήτρας, η χαλάρωση όλης της περιοχής λόγω υποαβεστιαιμίας, η παρατεταμένη δυστοκία, το μεγάλο έμβρυο, η απότομη και δυνατή έλξη των εμβρ.υμένων μπορούν να προκαλέσουν την εκτροφή της μήτρας στη φοράδα.

Συνήθως ένα, αλλά σπάνια και τα δύο κέρατα της μήτρας μπορεί να εκστραφούν.

Εμφανίζεται κατά τις πρώτες 12 ώρες μετά τη γέννα, όταν ακόμα ο τράχηλος της μήτρας είναι ευρέως διασταλμένος.

Όταν μία φοράδα με πρόπτωση της μήτρας είναι σε όρθια θέση, το σύνολο βάρους της μήτρας (και των μεμβρανών) τραβούν τους συνδέσμους της μήτρας, προκαλείται συμφόρεση και οίδημα λόγω της κακής αιμάτωσης, ερεθισμός και γρήγορα συμπτώματα σοβαρού κολικού. Λόγω των απρόβλεπτων αντιδράσεων και κινήσεων της φοράδας από τους πόνους του κωλικού συχνά τραυματίζεται η ευαίσθητη ανεστραμμένη μήτρα που κρέμεται από πίσω της.

Η ρήξη των μεγάλων μητριαίων αγγείων δεν είναι σπάνια με αποτέλεσμα την γρήγορη κατάληξη του ζώου.

Η συγκράτηση της μήτρας με ένα καθαρό σεντόνι στο ύψος του αιδοίου βοηθάει στην αποφυγή :

  1. της ρήξης των μητριαίων αγγείων
  2. της στάσης του αίματος και της δημιουργίας οιδήματος(πρήξιμο) της μήτρας
  3. της πρόπτωσης της ουροδόχου κύστης στην κοιλότητα της μήτρας.

Όσο περισσότερο είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ της εκστροφής και της επέμβασης που θα κάνουμε τόσο  εκθετικά λιγότερες είναι οι πιθανότητες για να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα.

 

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΦΟΡΑΔΑΣ ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ 27/02/2011

Τη βρήκα πεσμένη κάτω να βογκάει από τους πόνους και η μήτρα γυρισμένη ανάποδα και πάνω στις βρωμιές. Τη σηκώσαμε, κάναμε:

·         3 ml acepromazine αργά ενδοφλέβια

·         Σε 5 λεπτά 2,5 ml sedivet(romifidine hydrochloride)  αργά ενδοφλέβια

·         10 ml   stop lac (phenylboutazone) ενδοφλέβια

·         15 ml finixin (flunixine meglumine)

·         20 ml gentamicine ενδομυικά

·         20 ml duoprim(trimethoprim-sulphadoxine) ενδομυικά

·         3 ml oxytocine ενδομυικά +2 ml oxytocine πάνω στη μήτρα.

·         Σχολαστικό πλύσιμο με μπόλικο κρύο νερό και αφρίζον betadine κρατώντας την ψηλά για να επαναφέρουμε τη σωστή κυκλοφορία και να ελαττωθεί το οίδημα.

Σπρώχναμε με ανοικτές παλάμες  και οι δύο ενώ η φοράδα σφιγγόταν πολύ δυνατά και μας απωθούσε. Τελικά μετά από ώρα κατάφερα και την ξεδίπλωσα καλά(ανάταξη). Δεν τολμούσα να βγάλω το χέρι  γιατί καταλάβαινα ότι θα την πετούσε ξανά έξω, θαρρείς και της είχαμε σπρώξει ένα ξένο σώμα μέσα της. Περίμενα με τη βοήθεια της οξυτοκίνης να κλείσει ο τράχηλος αλλά τίποτα. Έδειξα στο  Μανώλη πώς να κρατάει τη μήτρα στον τόπο της και να την κραταει σε κάθε σφίξιμο της φοράδας και έφυγα σφαίρα στο μαγαζί να πάρω ξυλοκαΐνη. Επέστρεψα ξύρισα την περιοχή εκεί που αρχίζει η ουρά την απολύμανα και σηκώνοντας την ουρά  ακριβώς στο εσωτερικό της γωνίας που σχηματίζεται και στο κενό ανάμεσα στους σπονδύλους έσπρωξα τη βελόνα μέσα και έγχυσα:

·          5 ml ξυλοκαΐνης(επισκληρίδια αναισθησία),που έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή.

EPIDURAL3

EPIDURAL

EPIDURAL3

Σε λίγα λεπτά η διαφορά ήταν φανερή καθώς ελαττώθηκαν οι σφίξεις και σε συχνότητα και σε ένταση.

Σε 3 ώρες η φοράδα ήθελε να φάει και να πει και όλα από κει και πέρα πήγαν καλά. Συνεχίσαμε την αντιβίωση για άλλες 3 μέρες και της κάναμε και ένα μπουκάλι ασβέστιο.

Φωτογραφία: Η φοράδα πεσμένη να υποφέρει τη στιγμή που τη βρήκα.

Φωτογραφία: Μετά την επιτυχή ανάταξη της εκστραφήσης μήτρας.

Φωτογραφία: Η φοράδα δείχνει ενδιαφέρον για το πουλάρι

 

Του Στρατή Μουφλουζέλλη


Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη