Χαμηλές χαρακτηρίζουν τις τιμές οι παραγωγοί της Κρήτης που καλλιεργούν το τροπικό αυτό φρούτο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το διάστημα οι τιμές για τα μεγάλα αβοκάντο (250 γραμ.) κυμαίνονται στα 90 λεπτά το κιλό (πριν από μερικές ημέρες ήταν στο 1 ευρώ) ενώ τα μικρά δεν ξεπερνούν τα 65 λεπτά το κιλό. Αυτή την περίοδο έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της βασικής ποικιλίας Fuerte. Να σημειωθεί ότι καλύτερες τιμές απολαμβάνουν τα αβοκάντο βιολογικής καλλιέργειας. Το 80% της ελληνικής παραγωγής αβοκάντο βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το 10% στην Π.Ε. Ηρακλείου ενώ υπάρχουν και κάποιες πολύ μικρές ποσότητες σε κάποια νησιά του Αιγαίου. Η συνολική παραγωγή αβοκάντο στην χώρα μας δεν ξεπερνάει τους 5.000 τόνους.
«Η προοπτική της καλλιέργειας είναι πολύ καλή και ιδιαίτερα για τα βιολογικά αβοκάντο. Οι τιμές ωστόσο μέχρι στιγμής απογοητεύουν τους Έλλήνες παραγωγούς αφού την ίδια στιγμή οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό απολαμβάνουν πολύ υψηλότερες. Κατά την γνώμη μου για να προχωρήσει η καλλιέργεια και να λυθούν τα προβλήματα θα πρέπει οι παραγωγοί να δημιουργήσουν ομάδες παραγωγών», αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, Γενικός Γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων, ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά την καλλιέργεια.
Ο μεγαλύτερος όγκος κατευθύνεται στα σούπερ μάρκετ κυρίως της Αθήνας και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων. Επίσης, κάποιες ποσότητες οδηγούνται και στις εξαγωγές με κύριους προορισμούς χώρες όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Αγγλία.
Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών πραγματοποιείται από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο. Η βασική ποικιλία Fuerte που καλλιεργείται στη χώρα μας και αποτελεί το 60% της παραγωγής μας, συγκομίζεται από τέλη Νοεμβρίου έως και τον Μάρτιο.
Τα αβοκάντο ποικιλίας Hass (όψιμη ποικιλία) συγκομίζονται από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο και συνήθως είναι αυτά που απολαμβάνουν και τις καλύτερες τιμές.
Όσον αφορά τις εισαγωγές αβοκάντο στην Ελλάδα αυτές πραγματοποιούνται από χώρες όπως το Ισραήλ, η Ισπανία, το Περού και η Χιλή.
Πηγή: www.agrotypos.gr
Leave a reply