+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Μελισσοκομικά

Αντιμετώπιση του Βαρρόα – Aνακούφιση

17 Ιανουαρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη

Για την αντιμετώπιση του παρασίτου Βαρρόα υπαρχουν φάρμακα – σκευάσματα εγκκριμένα απο τον ΕΟΦ και μη εγκεκριμένα. Όλα δοκιμασμένα απο τους μελισσοκόμους μ’ ανάλογα αποτελέσματα.

Εγκεκριμένα πρός το παρόν είναι:

Το apistam με βάση τη δραστική ουσία fluvalinate (ταινίες)

Το barbarol με βάση το flumethrin (ταινίες)

Το folbex με βάση το bromoprobilate (ταινίες)

Το perizin με βάση το coumaphoς (υγρό)

To chek mite με βάση το coumaphos (ταινίες)

Το api quard αιθέρια έλαια (ζελέ)

Μη εγκεκριμένα:

Το asuntol με βάση το coumaphos (σκόνη)

Το mauric με βάση το fluvalinate (υγρό)

Το tak tik με βάση το amitraz (υγρό)

To μαλάθιο

Υπάρχουν δε και τα χημικά – φυτικά οξέα βιολογικά που προτείνονται απο τον κανονισμό 1804/99

Μυρμηγκικό – γαλακτικό – οξικό – οξαλικό – η μενθόλη – η θυμόλη – η ευκαλυπτόλη – η καμφορά

Όλα έχουν καλά αποτελέσματα αν χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις οδηγίες και την κατάλληλη εποχή.

Το φάρμακο- σκεύασμα το επιλέγει ο κάθε μελισσοκόμος, όποιο θέλει και όποτε θέλει ανάλογα με τα αποτελέσματα που έκρινε οτι τον ικανοποιούν και ανάλογα πόσο η τσέπη του βαστά.

Την στιγμή όμως της χρήσης κάποιου φαρμάκου του την δείχνει το ίδιο το μελίσσι αρκεί να ξέρει να το διαβάζει ανοίγοντας το καπάκι.

Π.χ. στην περιοχή μου κάναμε κάθε χρόνο ανοιξιάτικη θεραπεία για βαρρόα περίπου τέλος φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου σύμφωνα με τις θερμοκρασίες και το γόνο. Φέτος όμως αν περιμέναμε το Μάρτιο το παιχνίδι θα ήταν χαμένο γιατί αρχές Μαρτίου τα μελίσσια είχαν 5-6-7 τελάρα γόνο και ως γνωστόν η δυσκολία της καταπολέμησης και εξόντωσης του βαρρόα δεν ωφείλεται στα φάρμακα αλλά στο ότι όταν υπάρχει γόνος, αρκετά απο τα θυληκά βαρρόα βρίσκονται μέσα στα κελιά σφραγισμένα με το γόνο (γιατί εκεί αναπαράγουν) άρα δύσκολα τα φάρμακα τα προσβάλλουν.Για φέτος λοιπόν οι συνθήκες για θεραπεία προσφέρονταν τέλος Δεκεμβρίου αρχές Ιανουαρίου που ο γόνος είχε περιοριστεί στο ελάχιστο.

Πρέπει όμως να υπάρχει και συνδυασμός φαρμακου – εποχής π.χ. λίγος γόνος αυξημένη όμως θερμοκρασία και ιδού το αποτέλεσμα το υ api quard.

(το μελίσσι βγαίνει για αέρα)

Συμπέρασα λοιπόν χρησιμοποιούμε τα σωστά φάρμακα τον σωστό χρόνο που θα έχουμε τα καλύτερα απότελεσματα.

Μα αν κάποιος για τον Α ή Β λόγο δεν έκανε όταν έπρεπε σωστή θεραπεία ή δεν έκανε καθόλου θα αφήσει τα μελίσσια του να χαθούνε ως το φθινόπωρο;

ΟΧΙ.

Θα επιχειρήσει να κάνει μια ανώδυνη ανακούφηση μόνο ,γιατί όσο και να το θέλει σωστή καταπολέμηση δε θα γίνει τώρα.

Eπειδή τα αποτέλεσματα ερευνών για επιλογή ανθεκτικών μελισσών και αντιμετώπιση του βαρρόα με αυτόν τον τρόπο δεν μας ενθάρρυναν και πολύ (όσοι δοκιμάσαμε αποτύχαμε αφήνοντας τα στην τύχη τους) και επειδή τα βαρρόα άγνωστο γιατί τους μηνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο παρουσιάζουν γρήγορη έξαρση θα πρότεινα λοιπόν κάποιος να κάνει υποκαπνισμό με ΤΑΚ – ΤΙΚ. Την κατελάχιστα ανώδυνη ανακούφηση κατά την γνώμη μου μετα τον τρύγο στα βαμβάκια και εν αναμονή και προετοιμασία για το πεύκο το Σεπτέμβριο.

Διότι: το ΤΑΚ – ΤΙΚ με βάση το amitraz αποδομείται στο μέλι σε 20 με 28 μέρες ενώ στο κερί άγνωστο όταν έρχεται σε επαφή ως υγρό. Πολύ δε λιγότερο ώς αέριο.

Πώς;;;

100 ταινίες 10 Χ 2 cm από χοντρό στιπόχαρτο αφού εμποτιστούν με διάλυμα 12.5 γρ. Νιτρικό κάλλιο και 87.5 γρ νερό απλώνονται στον ήλιο μέχρι να στεγνώσουν. Κατόπιν κάθε ταινία σπάζεται στη μέση να κάνει γωνία του ενός cm και πρίν τη χρήση στάζουμε πάνω της πρός το κέντρο 3 σταγόνες ΤΑΚ – ΤΙΚ.

 

Την ανάβουμε και την ρίχνουμε απο το πορτάκι μέσα στην κυψέλη (δεν είναι απαραίτητο να κλείνουμε το πορτάκι….απλώς αν το κλείσουμε για 5 λέπτά θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα).

Μια ταινία ανά κυψέλη είναι αρκετή και εάν επαναλάβουμε μετά μια βδομάδα τα αποτελέσματα ανακούφισης θα είναι πολύ ωραία. Τα δε μελίσσια μας θα αντέξουν ως την κανονική τους θεραπεία.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται πρωϊνές η βραδυνές ώρες για να είναι όσο το δυνατόν ο περισσότερος πληθυσμός μέσα

Εάν τοποθετήσουμε μέσα στον πυθμένα ένα αλουμινόχαρτο ή μια λαμαρίνα μπορούμε να μετρήσουμε τα βαρρόα που θα πέσουν και να δούμε το μέγεθος της προσβολής μας.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://kokkini-melissa.blogspot.com/2007/07/blog-post_30.html

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη