Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα (επιστήμονες χρησιμοποιούν και τον όρο Αφανίπτερα(. Είναι εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, είναι πολύ επικίνδυνα ζώα και καταπολεμούνται με εντομοκτόνα και άλλους τρόπους.
Χαρακτηριστικό των ψύλλων είναι η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η επιμονή τους, που τους καθιστά δύσκολους στην καταπολέμηση τους. Η δράση τους γίνετε αντιληπτή από τα ενοχλητικά και ερεθιστικά τσιμπήματα τους. Είναι ικανοί να προκαλέσουν σοβαρά δερματικά νοσήματα στο σκύλο, τη γάτα αλλά και τον άνθρωπο και στο να μεταδώσουν επικίνδυνους οργανισμούς και ασθένειες.
Βιολογικός Κύκλος των Ψύλλων
Ο βιολογικός κύκλος των ψύλλων μπορεί να διαρκέσει έως και 2 έτη. Τα αυγά και οι νύμφες μπορούν να μείνουν αδρανή για πολλούς μήνες και να δραστηριοποιηθούν εφόσον υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες, υποψήφιοι ξενιστές.

Αυγά
Οι θηλυκοί ψύλλοι έχουν την δυνατότητα να εναποθέτουν αυγά όσο τρέφονται με αίμα. Είναι ικανές να γεννήσουν μέχρι και 50 αυγά την ημέρα και τα εναποθέτουν πάνω στον ξενιστή τους (σκύλο ή γάτα). Κατά μέσο όρο ένας θηλυκός ψύλλος ζει μέχρι 14 ημέρες. Με ένα σύντομο υπολογισμό, διαπιστώνουμε πως μπορεί να γεννήσει περίπου 700 λευκά, ωοειδή και λεία αυγά. Τα αυγά αυτά είναι σχετικά βαριά και πέφτουν πολύ εύκολα από τα ζώα όταν αυτά τιναχθούν. Με αυτό τον τρόπο εξαπλώνονται στο δάπεδο του χώρου όπου ζει το κατοικίδιο.
Προνύμφες
Υπό ευνοϊκές συνθήκες μέσα σε 1 -2 ημέρες (σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί και περισσότερο) τα αυγά εκκολάπτονται σε προνύμφες. Οι προνύμφες είναι λεπτή, κιτρινωπή, τριχωτή και σκωληκοειδής και βρίσκονται συχνά σε ρωγμές του πατώματος, χαλιά, μοκέτες και κλινοσκεπάσματα ζώων. Όταν είναι νεαρές είναι περίπου 1.5 mm. Όταν ωριμάσει, μπορεί να φτάσει και τα 5 mm σε μήκος. Δεν έχουν μάτια, ούτε πόδια αλλά έχουν σαγόνια για να τρέφονται. Κινούνται χρησιμοποιώντας τις τρίχες του σώματος τους και τρέφονται με οργανικά υπολείμματα, όπως τα σωματίδια τροφής και τα περιττώματα ψύλλων και με νεκρά έντομα ή και με αυγά ταινιών. Προτιμούν ένα σκοτεινό, υγρό περιβάλλον για να αναπτυχθούν και κατά διαστήματα ρίχνουν το δέρμα τους. Οι ψύλλοι περνούν από τρία στάδια προνύμφης και έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέσα σε 8 έως 24 ημέρες και μεταμορφώνονται σε νύμφες. Ωστόσο, το στάδιο της προνύμφης μπορεί να παραταθεί για πάνω από 6 μήνες κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Νύμφες (χρυσαλλίδα)
Η προνύμφη προετοιμάζει ένα κουκούλι με την ενσωμάτωση σωματιδίων με τη χρήση σάλιου. Μέσα στο κουκούλι αυτό μεταμορφόνεται η νύμφη. Το κουκούλι είναι υπόλευκο, χαλαρό και έχει διάσταση 7 mm. Η νύμφη, αρχικά είναι κρεμ, και με το πέρασμα του χρόνου σκουραίνει σταδιακά σε ένα χρώμα καφετί. Η επιφάνεια τους είναι κολλώδης και καλύπτεται συνήθως από ακαθαρσίες και σκόνη. Τυπικά, το στάδιο της νύμφης διαρκεί από 5 έως 7 ημέρες, αλλά μπορεί να παραταθεί έως και 2 έτη κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Τα κουκούλια των ψύλλων μπορεί να βρεθούν σε χαλιά, κάτω από τα έπιπλα, και στα κρεβάτια των ζώων.
Ενήλικοι Ψύλλοι
Ο ενήλικος ψύλλος ζει έως 2 εβδομάδες και περιμένει μέσα στη νύμφη μέχρι να εμφανιστεί ο κατάλληλος ξενιστής και οι κατάλληλες περιβαλλοντικές συνθήκες. Η διάρκεια ζωής του μπορεί να παραταθεί ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Οι Ενήλικες βγαίνουν από το κουκούλι τους και πηδούν στον ανυποψίαστο ξενιστή, όταν ανιχνεύει την παρουσία του, από τη θερμότητα του σώματος και από την κίνηση του που προκαλεί κραδασμούς. Για αυτό προσελκύεται από δονήσεις του εδάφους και από την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα (το οποίο θεωρεί πως είναι σήματα ότι κοντά υπάρχει κάποιο ζώο). Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους μεγάλος αριθμός των ψύλλων επιτίθενται στους ανθρώπους όταν αυτοί επιστρέφουν στο σπίτι μετά από παρατεταμένες διακοπές. Από τη στιγμή που αναδύεται από τη νύμφη έχει περιθώριο περίπου μία εβδομάδα για να βρει και να απομυζήσει αίμα. Από εκεί και πέρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετές εβδομάδες μεταξύ των γευμάτων τους. Ο ενήλικοι ψύλλοι ενοχλούν στην πραγματικότητα τους ανθρώπους όταν δεν υπάρχουν άλλοι προτιμώμενοι ξενιστές όπως γάτες και σκύλοι.
Πληθυσμός των ψύλλων
Από μελέτες παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός των ψύλλων αποτελείται από:
αυγά (50%), προνύμφες (35%), νύμφες (10%) και μόνον κατά 5% από ενήλικους ψύλλους.
Για να αντιμετωπίσετε λοιπόν αποτελεσματικά τους ψύλλους είναι σημαντικό να θανατώνονται οι ενήλικοι ψύλλοι αλλά ακόμα σημαντικότερο να διακόπτεται η παραγωγή αυγών και το στάδιο της ενηλικίωσης τους.
Ευνοϊκό περιβάλλον
Οι συνθήκες ανάπτυξης των ψύλλων είναι η μέση θερμοκρασία στους 18-30 C και η υγρασία στο 70-80%. Έτσι μπορεί σε μία περιοχή να υπάρχει παρασιτικό φορτίο αλλά ο πληθυσμός των ψύλλων να αυξάνεται 6 εβδομάδες μετά την αύξηση της θερμοκρασίας.
Ο ξενιστής είναι η κύρια πηγή τροφής των ενήλικων ψύλλων. Χαρακτηριστικό είναι ότι το ενήλικο παράσιτο μπορεί να ζήσει πάνω στο ξενιστή ακόμα και μέχρι 100 ημέρες.
Αντιμετώπιση
1.ΡESGUARD ALPHA 5FL + DU DIM 15 SC
Δοσολογίες:
Για διάλυμα 5 λίτρων
• 80 cc Pesguard Alpha 5 FL
• 25 cc Du-dim 15SC
2.Καθολική διαβροχή (Ψεκασμός χωρίς να αφήνουμε κενά) των επιφανειών.
Απαιτούνται περίπου 20 λίτρα διαλύματος ανά 100 τμ επιφάνειας
( η δοσολογία αυτή διαφοροποιείται κάθε φορά από το εάν η επιφάνεια έχει
κοπριά ή είναι καθαρή) Α) Χαμηλή πίεση έως 2 bar στο ψεκαστήρα (ή ψεκαστικό μηχάνημα)
Β) Ψεκάζουμε πάντα κοντά στις επιφάνειες από απόσταση 15-20 εκατοστών
3.Ταυτόχρονη καταπολέμηση εκτός από της επιφάνειες και πάνω στα ζώα με τα
κατάλληλα εγκεκριμένα κτηνιατρικά σκευάσματα.
4.Καταπολέμηση των ψύλλων και σε άλλους πιθανούς ξενιστές-φορείς του χώρου όπως
σκυλιά και γάτες με τα κατάλληλα εγκεκριμένα κτηνιατρικά σκευάσματα.
5.Μυοκτονία του χώρου ( MURIBROM <Bromadiolone 0,005%> )
6.Επαναληπτική επέμβαση στις 20 ημέρες εάν χρειαστεί.
7. Για εσωτερικούς χώρους Pesguard S102 – 40ml/5lt νερό
Πηγή: www.dafnagro.gr
Leave a reply