ΠΑΤΗΜΑΤΑ ΑΙΧΜΗΡΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ
α) Καρφιά στο χώμα η μέσα στο ροκανίδι. Στο χώμα βρίσκονται κυρίως μετά από οικοδομικές εργασίες και φραξίματα που κάνουμε στο χώρο που διατηρούμε το άλογο.
β)Το ίδιο κομμάτια από ηλεκτρόδια η κομμένα σίδερα που μένουν ύστερα από μεταλλικές εργασίες .
γ)Καρφιά που μένουν ύστερα από το πετάλωμα του αλόγου.


δ) Καρφιά που μένουν ύστερα από το κάψιμο παλιών ξύλων(πχ: παλέτες) όταν κάνουμε εργασίες καθαρισμού στο αγρόκτημα. Στα ροκανίδια βρίσκονται μεταφερόμενα από το ξυλουργείο.
ε) Ψιλά αιχμηρά πετραδάκια κίνδυνος για τα απετάλωτα άλογα.Τα πιο επικίνδυνα είναι τα στραβά καρφιά καθώς με το παραμικρό γύρισμα η μύτη στρέφεται προς τα πάνω και έτσι καρφώνεται εύκολα στο νύχι του αλόγου.

Αμέτρητα ατυχήματα μας έχουν συμβεί και αφού το πάθουμε μετά γυρίζουμε να τα μαζέψουμε. Η καλύτερη μέθοδος είναι να στερεώσουμε 3-4 μαγνήτες (πχ από παλιά ηχεία η από μαγνήτες που ποτίζουν τις αγελάδες) πάνω σε ένα κομμάτι ξύλου πλάτους 80 cm σε απόσταση μεταξύ τους περίπου 20 cm. Στη μέση του ξύλου καρφώνουμε ένα στυλιάρι και έτσι φτιάξαμε μια μαγνητική τσουγκράνα. Σκουπίζοντας με αυτή το χώρο και τα ροκανίδια θα εκπλαγείτε με το τι θα μαζέψετε !


Μερικά περιστατικά:
Καθαρόαιμη φοράδα Στρατή Παλαιολόγου πάτησε ηλεκτρόδιο, την είχε στην αυλή του μαγαζιού. Δεν το πρόσεξε για αρκετές μέρες, ενημερωθήκαμε όταν όλο το νύχι είχε σαπίσει με το ηλεκτρόδιο μέσα. Παρά την θεραπεία το νύχι άρχισε να πέφτει και το οστό της τρίτης φάλαγγας να νεκρώνεται. Ασχημη κατάληξη.
Καθαρόαιμο άλογο Ιωάννη Ελευθερίου “Ντέλ Τζών”. Πάτησε τζαβέτα (μεγάλη πρόκα). Το καρφί δεν έπεσε στην προσοχή του ιδιοκτήτη. Έπαθε οξεία μορφή τετάνου και πέθανε σε 24 ώρες.

Όσο πιο πίσω,πιο βαθειά,πιό κοντά στη χελιδόνα είναι το τρύπημα και με προσανατολισμό το οστό της τρίτης φάλαγγας και το έλασσον σησαμοειδές τόσο πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση.και γίνεται ακόμη περισσότερο όσο καθυστερεί η έναρξη θεραπείας.
ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΑΛΟΓΟ ΝΑ ΚΟΥΤΣΑΙΝΕΙ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΟΥΜΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΑ. ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 90 % ΤΩΝ ΧΩΛΩΤΗΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΛΗ.
Η πένσα ευαισθησίας της οπλής και το μαχαίρι καθαρισμού της είναι απαραίτητα στο σταύλο μας.
ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Καλούμε άμεσα τον κτηνίατρο χωρίς να βγάλουμε το καρφί. Σε περίπτωση που είμαστε απομονωμένοι κάνουμε τα εξής:
Παρατηρούμε προσεκτικά και με ψυχραιμία τη θέση του καρφιού και τον προσανατολισμό του. Βγάζουμε μιά φωτογραφία με το κινητό μας, το ίδιο βγάζουμε και μιά αλλη φωτογραφία όταν βγάλουμε το καρφί και προσδιορίσουμε το βάθος που έχει προχωρήσει.


Με ένα μυτερό κοφτερό μαχαιράκι ή με το ειδικό μαχαίρι οπλής loop που υπάρχει ανοίγουμε την τρύπα εισόδου του καρφιού δημιουργώντας ένα κώνο όπου η μύτη του φτάνει μέχρι εκεί που έχει φτάσει το καρφί ή μέχρι να φτάσουμε σε ευαίσθητες εσωτερικές περιοχές που αιματώνονται ή μέχρι να δούμε να βγαίνει ελεύθερα το πύον αν έχει ήδη δημιουργηθεί.
Μέσα στην τρύπα ενσταλάζουμε οξυζενέ και μετά μαύρο ιώδιο.
Μέσα σε ένα φλιτζανάκι καφέ ρίχνουμε 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη ,λίγο betadine και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη μάζα σαν πηλός. Την τοποθετούμε πάνω στην τρύπα.Από πάνω γάζα.Τύλιγμα με βαμβακοεπίδεσμο την οπλή και από πάνω με αυτοκόλλητο επίδεσμο.Αυτή η πάστα έχει την ιδιότητα λόγω διαφοράς οσμωτικής πίεσης να αφαιρεί το πύον και να καθαρίσει την περιοχή που μπήκε το καρφί.


ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΝΑ ΠΑΤΑΕΙ ΣΕ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΣΤΕΓΝΟ ΜΕΡΟΣ (ΚΑΘΑΡΑ ΣΤΕΓΝΑ ΡΟΚΑΝΙΔΙΑ)
Αντιβίωση πενικιλίνη-στρεπτομυκίνη , αντιφλεγμονώδη φαινυλβουταζόνη,αντιτετανικό ορρό (δυστυχώς δεν είναι διαθέσιμος αλογίσιος στη χώρα μας αυτά τα χρόνια)και εμβόλιο του τετάνου.
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΣΤΟ 2014 ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΑΛΟΓΑ ΑΠΟ ΤΕΤΑΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΣΙΓΚΟΥΝΕΥΟΝΤΑΙ ΤΑ 25 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΕΤΑΛΩΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ 40 !!


Επανάληψη της πάστας ανάλογα για 2-3 μέρες. Μετά αν δεν υποχωρούν τα συμπτώματα κάνουμε ζεστά μπάνια για 15 λεπτά το πόδι μέσα σε πλαστικό κουβά με betadine και ζεστό νερό, τόσο ζεστό όσο να αντέχει το χέρι μας μέσα. Στέγνωμα, ιώδιο στην τρύπα και στεγνή επίδεση.


ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΜΟΥΦΛΟΥΖΕΛΛΗΣ
Leave a reply