+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Αυξημένη η παραγωγή και οι τιμές των σύκων φέτος. Αναγκαία η ανανέωση των συκεώνων

7 Δεκεμβρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη

sika

Μόνο με την ανανέωση των συκεώνων θα υπάρξει μέλλον στην καλλιέργεια αναφέρει ο Πρόεδρος της Συκικής, Παν. Παπαγεωργίου ο οποίος μίλησε για την φετινή παραγωγή αλλά και την πορεία της αγοράς που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος ήταν μια καλή χρονιά για το σύκο αφού εκτός της αύξησης της παραγωγής σημειώθηκε και μικρή αύξηση των τιμών. Επιπλέον έκανε γνωστό ότι η οργάνωση δίνει φυτά συκιάς στα μέλη της ώστε να ανανεώσουν την καλλιέργεια και στόχος της είναι την επόμενη πενταετία να έχουν φυτευτεί 50.000 νέα δέντρα. Φέτος η παραγωγή έφθασε τους 2.750 τόνους δηλαδή 500 τόνοι περισσότεροι από το 2012. Η τιμή για τα πρώτης ποιότητας σύκα ήταν στα 1,60 ευρώ το κιλό, για τα δεύτερης ποιότητας 1,40 ευρώ/κιλό, για τα τρίτης ποιότητας 1 ευρώ/κιλό και για τα τέταρτης 80 λεπτά/κιλό.

Ο Πρόεδρο της Συκικής ενημέρωσε ότι το 92% της παραγωγής είναι πουλημένα, με βάση τις παραγγελίες που έχουν δοθεί. Ανέφερε επίσης πως σύκα εξάγονται σε χώρες της Ευρώπης όπως η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Τσεχία και λιγότερα σε Γαλλία και Αγγλία, αλλά και σε Αμερική, Καναδά και Αυστραλία. Παρατήρησε ότι ήταν καλή η χρονιά, γιατί ήταν ιδανικές οι καιρικές συνθήκες, και διευκρίνισε: «μπορεί να μην είχαν πολλά σύκα τα δέντρα, αλλά μπορέσαμε και τα συγκομίσαμε σχεδόν όλα (ήταν καθαρά) γι’ αυτό είχαμε και αύξηση στους τόνους. Το προηγούμενο έτος η παραγωγή ξεκίνησε να είναι μεγαλύτερη, αλλά στην πορεία έγιναν ζημιές από τον καιρό».

Για την ανάγκη ανανέωσης της καλλιέργειας, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι «το 97-98 το πρόγραμμα ανασύστασης υλοποιήθηκε από την κεντρική εξουσία (ΥπΑΑΤ) με επιδότηση αλλά δεν λήφθηκαν τότε υπόψη οι προτάσεις που έκανε η Συκική με αποτέλεσμα να μην αποδόσει αφού για παράδειγμα φυτεύτηκαν δέντρα σε περιοχές που δεν έπρεπε με αποτέλεσμα είτε να μην ευδοκιμήσουν είτε να εγκαταλειφθούν»,ωστόσο «η Συκική δίνει δωρεάν φυτά στα μέλη της και τους βοηθάμε με την τεχνογνωσία που τους παρέχουμε. Ενδιαφέρον για την καλλιέργεια υπάρχει και αυτό είναι το θετικό». Συμπλήρωσε επίσης ότι «πέρσι δώσαμε 7.000 δενδρύλλια στους παραγωγούς, φέτος 15.000 και στόχος μας είναι την επόμενη πενταετία να έχουμε φυτέψει 50.000 νέα δέντρα».
Σχετικά με τις πληρωμές των παραγωγών, ο Πρόεδρος της Συκικής ενημέρωσε ότι «έχουν εξοφληθεί. Οι πληρωμές ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο τόσο στα μέλη όσο και στους υπόλοιπους παραγωγούς που συνεργάστηκαν μαζί μας. Τέλος, δήλωσε ότι στην εσωτερική αγορά θα κατευθυνθεί ένα ποσοστό 7% με 8% (250 τόνοι) της παραγωγής.

Πηγή:www.agrotypos.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη