+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Βακτηριακό Έλκος της Ακτινιδιάς (Pseudomonas syringae pv. Actinidiae) – µια νέα σηµαντική ασθένεια της Ακτινιδιάς

25 Ιουλίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

aktinidia_6 

 Η ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας ενηµέρωσε τους παραγωγούς ακτινιδίων ότι διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισµού Pseudomonas syringae pv. actinidiae (PSA) (βακτηριακό έλκος ακτινιδιάς) σε οπωρώνα ακτινιδιάς της ΠΕ Πέλλας. Ο ανωτέρω επιβλαβής οργανισµός αναφέρεται πρώτη φορά στην χώρα µας και διαπιστώθηκε σε εµπορική καλλιέργεια ακτινίδιου, ποικιλίας Summer Fruit. Τα κυριότερα συµπτώµατα της νεοεµφανιζόµενης ασθένειας παρουσιάζονται στις παρακάτωεικόνες: 

elkos_aktinidias-2  

To PSA είναι πολύ σοβαρή ασθένεια, καθώς µπορεί να καταστρέψει ολοκληρωτικά το φυτό σε πολύ µικρό χρόνο. Κατά την διάρκεια του χειµώνα τα προσβεβληµένα φυτά εµφανίζουν στο κορµό και στα κλαδιά µικρά σταγονίδια γαλακτόχρωµου υγρού βακτηριακής εξίδρωσης και πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτά. Ο προσβεβληµένος φλοιός εµφανίζει βαθιές ρυτιδώσεις και αν τον αφαιρέσουµε, παρατηρούµε ότι υπάρχει καστανός µεταχρωµατισµός των αγγειωδών ιστών. Την άνοιξη και συνήθως µετά την άνθηση, τα φύλλα παρουσιάζουν νεκρωτικές κηλίδες, οι οποίες στην αρχή είναι µικρές υδατώδεις, ενώ στην συνέχεια σταδιακά αποκτούν ανοιχτό έως σκούρο καφέ χρώµα και σχήµα γωνιώδες. Η µετάδοση του βακτηρίου µπορεί να γίνει σε µικρές αποστάσεις µε την βροχή, τον αέρα και τα έντοµα, ενώ σε µεγάλες αποστάσεις µε µολυσµένο φυτικό υλικό και κυρίως µε τον άνθρωπο και τα καλλιεργητικά εργαλεία. Η είσοδος του παθογόνου γίνεται από τα φύλλα, από τις τοµές κλαδέµατος και από τις ουλές µετά την πτώση των φύλλων. Για να περιοριστεί η µετάδοση του παθογόνου, πρέπει τα εργαλεία και τα µηχανήµατα που χρησιµοποιούνται σε ένα κτήµα ακτινιδίων, να πλένονται καλά και να απολυµαίνονται, πριν χρησιµοποιηθούν αλλού.

Συνίσταται οι παραγωγοί να κάνουν τακτικούς ελέγχους, ενώ στην περίπτωση που παρατηρήσουν κάποιο παράξενο σύµπτωµα να ενηµερώνουν άµεσα τις αρµόδιες υπηρεσίες, πριν προβούν σε κάποια άλλη ενέργεια.
Πηγή: www.pde.gov.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη