+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Εσπεριδοειδή

Βαμβακάδα στα εσπεριδοειδή

9 Δεκεμβρίου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

bambakada 

Ισέρυα η βαμβακάδα των εσπεριδοειδών. Εμφανίζεται σε όλα τα μέρη του δένδρου, ιδιαίτερα στις μασχάλες και στους βλαστούς, λευκή εξάνθηση σαν βαμβάκι που καλύπτει το φυτό και μπορεί να μειώσει την παραγωγή. Οταν το δέντρο είναι νεαρό, μπορεί να προκαλέσει ξήρανση του. 

 

Το Icerya purchasi είναι ιθαγενές είδος της Αυστραλίας, εξαιρετικά πολυφάγο. Εκτός από τα εσπεριδοειδή προσβάλει πολλά άλλα καλλωπιστικά καρποφόρα και αυτοφυή φυτά όπως τριανταφυλλιά, πιττόσπορο, δάφνη, μηλιά. έντομο Τα ακμαία θηλυκά έχουν σώμα ωοειδές, διευρυνόμενα προς τα πίσω.
bambakada3  bambakada2
Κατά την περίοδο της ωοτοκίας το θηλυκό άτομο σχηματίζει στο άκρο της κοιλίας του ένα μεγάλο λευκό ωόσακο με 14-16 επιμήκεις αυλακιές, που μπορεί να φθάσει τα 10 mm σε μήκος. Διαχειμάζει κυρίως ως ακμαίο θηλυκό στις μασχάλες των κλάδων και σ’ άλλα προφυλαγμένα μέρη.
Την άνοιξη, οι νεαρές νύμφες προσβάλουν φύλλα και βλαστούς. Στα φύλλα βρίσκονται συνήθως κατά μήκος του κεντρικού νεύρου ή των κύριων νεύρων. Σχηματίζει 2-3 ή και περισσότερες γενιές το χρόνο, πολλαπλασιάζεται γρήγορα και σχηματίζει αποικίες στις μασχάλες βλαστών και κλάδων. Εάν υπάρξουν ευνοϊκές οικολογικές συνθήκες προκαλεί σημαντικές ζημιές, άμεσες (με την μύζηση φυτικών χυμών) αλλά και έμμεσα, με τα μελιτώδη εκκρίματα που παράγει. 
Για την καταπολέμησή του, πρέπει να εξαλειφθούν οι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξή του, δηλαδή το υγρό περιβάλλον με ελλιπή φωτισμό και αερισμό. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα καλό κλάδεμα το οποίο μειώνει σαφώς τον πληθυσμό του εντόμου.
Χημική αντιμετώπιση του εντομου. Όταν η θερμοκρασία είναι κάτω των 30 βαθμών κελσίου, μαζί με το εντομοκτόνο, η προσθήκη θερινού λαδιού(sunspray), επιφέρει μέγιστα αποτελέσματα. Το λάδι δημιουργεί ένα στρώμα πάνω από την βαμβακάδα με αποτέλεσμα το έντομο να παθαίνει ασφυξία.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη