+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Εμφάνιση Ευλογιάς του προβάτου στη χώρα μας

31 Οκτωβρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη

EYLOGIA

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς σε πρόβατα της Λέσβου εντοπίσθηκε σε κοπάδι της Ερεσού. Τρεις κτηνίατροι που εξέτασαν τα ζώα, αναφέρουν ότι είναι βέβαιοι πως πρόκειται για ευλογιά των αιγοπροβάτων, από τα κλινικά συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ζώα. Η επιβεβαίωση του κρούσματος θα έρθει από τις εργαστηριακές εξετάσεις που πρόκειται να γίνουν. Χθες Τρίτη, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επρόκειτο να στείλει δείγματα αίματος από τα ζώα του κοπαδιού για εργαστηριακό έλεγχο, στην Αθήνα.Παράλληλα ο κ. Σαχσαμάνογλου τονίζει πως για 21 ημέρες, η Λέσβος θα τεθεί σε καραντίνα και δε θα μπορούν να γίνουν εξαγωγές ζώντων ζώων. Μετά από 21 ημέρες, και εφόσον δε βρεθεί άλλη εστία, η καραντίνα θα αρθεί. Πρακτικά, με τα όσα είναι γνωστά αυτήν τη στιγμή, η καραντίνα θα αρθεί 21 ημέρες μετά την εμφάνιση του τελευταίου κρούσματος.

Τα αποτελέσματα αναμένονται να εκδοθούν μετά από δύο ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι έως την Παρασκευή θα έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα. Εφόσον επιβεβαιωθεί το κρούσμα, τότε θα θανατωθούν όλα τα ζώα του κοπαδιού και θα θαφτούν. Ο κτηνοτρόφος θα αποζημιωθεί, όπως μας είπε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Λέσβου, Μιχάλης Σαχσαμάνογλου

Μετά τα πρώτα κρούσματα ευλογιάς στα πρόβατα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει βγάλει την εξής ανακοίνωση:
ΘΕΜΑ: Εμφάνιση Ευλογιάς του προβάτου στη χώρα μας
ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 3454/104958/30.08.2013 εγκύκλιός μας

Στη συνέχεια του σχετικού θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω :

1. Σε ότι αφορά την έκταση των μέχρι τώρα κρουσμάτων ευλογιάς στη χώρα μας και σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα (11/10/2013) οι συνολικές εστίες ευλογιάς στη χώρα μας για τις οποίες υπάρχει εργαστηριακή επιβεβαίωση έχουν ως ακολούθως:
Βόρειος Έβρος: 15
Νότιος Έβρος : 2
Θεσσαλονίκη : 1
Από 26/9/2013 (υποψία της πρώτης εστίας στο Ν. Έβρο) τα γενικά μέτρα που υπήρχαν για το Βόρειο Έβρο (απαγόρευση εξόδου ζώντων ζώων κ.λ.π.) επεκτάθηκαν και στο Ν.Έβρο ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκε κρούσμα της νόσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (ανάλογα μέτρα ήδη εφαρμόζονται και εκεί). Επιπλέον 2 εστίες
έχουν αναφερθεί και στην γειτονική Βουλγαρία , η μία κοντά στα σύνορα με την Τουρκία (περιοχή Burgas) και η άλλη βορείως του νoμού Δράμας (περιοχή Blagoevgrad).
2. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουμε μια επιθετική επιζωοτία η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταδοτικότητα και διεισδυτικότητα, για το λόγο αυτό θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε αυξημένα μέτρα επιφυλακής ώστε να γίνεται άμεσα διερεύνηση κάθε περιστατικού το οποίο θα μπορούσε να γεννήσει
κλινική υπόνοια ευλογιάς.
3. Μέχρι τώρα η νόσος προσβάλλει (κλινικά) μόνο πρόβατα , γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα αποτελέσματα ανάλυσης του γενετικού υλικού του ιού από Εργαστήριο Αναφοράς του ΟΙΕ (Office International des Epizooties – Διεθνές Γραφείο Επιζωοτιών). Ωστόσο δεδομένου ότι στελέχη προβάτου μπορούν να μολύνουν και αίγες

και το αντίστροφο, τόσο οι αίγες όσο και τα πρόβατα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο , στα πλαίσια των μέτρων ελέγχου του νοσήματος.
4. Δεδομένου ότι η κλινική επιτήρηση είναι ύψιστης σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου παρακαλούμε για την αυξημένη προσοχή σας σε κάθε περίπτωση εξέτασης αιγοπροβάτων στα πλαίσια οποιωνδήποτε δραστηριοτήτων όπως:
Έλεγχος προ σφαγής
Έλεγχος πριν την έγκριση μετακίνησης
Επισκέψεις σε εκτροφές στα πλαίσια άλλων προγραμμάτων επιτήρησης και ελέγχου νοσημάτων, κ.λ.π.
Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος θα πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει επισκόπηση της κεφαλής καθώς και των λιγότερο τριχωτών περιοχών του δέρματος (μαστού, περίνεο, εσωτερική επιφάνεια των άκρων, τράχηλος, στήθος, κοιλιακή χώρα, μαστός,περίνεο) και όπου παρατηρούνται αλλοιώσεις παρόμοιες με αυτές της ευλογιάς (ιδίως σε πρόβατα) θα πρέπει να επικοινωνείτε με το αρμόδιο εργαστήριο (ΚΚΙΑ/Τμήμα Ιολογίας, τηλ. 210 6011499) για λήψη και αποστολή των κατάλληλων δειγμάτων.
5. Παρακαλούμε όλοι οι κτηνίατροι, ιδιώτες ή δημόσιοι στη ζώνη ευθύνης σας να λάβουν γνώση της κατάστασης και να αναφέρουν άμεσα στις δημόσιες κτηνιατρικές αρχές της περιοχής τους κάθε περιστατικό που θα μπορούσε να γίνει σε υποψία ευλογιάς. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στα μέτρα βιοασφάλειας δεδομένου ότι ο ιός χαρακτηρίζεται από υψηλή ανθεκτικότητα στο περιβάλλον γεγονός το οποίο ευνοεί την έμμεση (μηχανική) μετάδοση.
6. Επισυνάπτεται φυλλάδιο με πληροφορίες για το νόσημα και φωτογραφίες αλλοιώσεων ευλογιάς από κρούσματα στην περιοχή του Βόρειου Έβρου ώστε όλοι οι κτηνίατροι αλλά και οι κτηνοτρόφοι-απασχολούμενοι σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και όλοι οι συναφείς επαγγελματίες στην περιοχή σας να λάβουν γνώση και να βρίσκονται σε επιφυλακή.
7. Παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των διαλαμβανομένων και παραμένουμε στη διάθεσή σας για διευκρινήσεις
                                                                                                                                 -O-
Προϊστάμενος της Δ/νσης
Σπυρίδων Ντουντουνάκης

πηγή: www.minagric.gr , www.emprosnet.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη