Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε πως θα μετρήσουμε τις βασικές ενδείξεις στο σώμα του αλόγου.
Η σημασία του να ξέρουμε να παίρνουμε τις ζωτικές ενδείξεις του αλόγου έγκειται στο ότι μπορούμε να δώσουμε στον κτηνίατρό μας, ακόμη και από το τηλέφωνο, τα βασικά δεδομένα ώστε να εκτιμήσει πόσο επείγουσα είναι η κατάσταση του ζώου.
Εκτός από τα άλλα παρατηρήσιμα με το μάτι συμπτώματα και την γενική κατάσταση και διάθεση του αλόγου, ο κτηνίατρος θα χρειαστεί πληροφορίες για τα παρακάτω.
Θερμοκρασία
Η μέτρηση της θερμοκρασίας στο άλογο γίνεται πρωκτικά.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έχουν εξοικειώσει το άλογό τους με το να εργάζεται κάποιος γύρω από την ουρά του και στην εισαγωγή του θερμόμετρου στο ορθό.
Δεν προτείνεται θερμόμετρο υδραργύρου, αφού ο υδράργυρος είναι τοξικός και το ίδιο το θερμόμετρο είναι ευπαθές, μπορεί να σπάσει.
Χρειαζόμαστε ένα καλό ψηφιακό θερμόμετρο.
Αφού λοιπόν έχουμε ηρεμήσει το άλογο , συνήθως, αν αγγίζουμε κάτω από την ουρά, το άλογο την ανασηκώνει.
Λιπαίνουμε την άκρη του θερμόμετρου με λίγη βαζελίνη ή άλλο μη τοξικό λιπαντικό για να διευκολύνουμε την είσοδό του, το βάζουμε στον πρωκτό, και περιμένουμε μέχρι να το ακουστεί το χαρακτηριστικό «μπιπ» , ή όσο χρειάζεται το θερμόμετρο για να λειτουργήσει.
Προτιμάμε να στεκόμαστε κοντά στο άλογο, έτσι ώστε αν αποφασίσει να κλωτσήσει να μην δεχτούμε όλη την δύναμη του χτυπήματος.
Αν υπάρχει κάποιος που σας βοηθάει, καλό είναι να στέκεται στην ίδια πλευρά με εσάς σε σχέση με το άλογο, έτσι αν το άλογο αποφασίσει να κάνει νούμερα, μπορεί εύκολα να του τραβήξει το κεφάλι στην ίδια κατεύθυνση και ο πισινός του να απομακρυνθεί από εμάς.
Φυσιολογικές τιμές θερμοκρασίας
Ενήλικα άλογα σε ηρεμία
37,2 – 38,3 C
Πουλάρια σε ηρεμία
37,5 – 38,8 C
Εμείς μπορούμε να σταθούμε πλάι και δίπλα στο πίσω πόδι του αλόγου άλογο και να εισάγουμε το θερμόμετρο με το χέρι απλωμένο.
Επίσης το θερμόμετρο μπορεί να είναι συνδεδεμένο με ασφαλή τρόπο με ένα νήμα έτσι ώστε να μπορούμε να το τραβήξουμε και από κάποια απόσταση ή να μην μας πέσει αν κάτι δεν πάει καλά.)
Σφυγμοί,
Πρώτη μέθοδος, στηθοσκόπιο
Η καρδιά βρίσκεται πίσω από τον αριστερό αγκώνα και το ευκολότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε ένα στηθοσκόπιο (προτείνει ένα με 15 δολάρια, το δικό μου το πήρα με 25 ).
Αφού συνηθίσουμε το αυτί μας για λίγο στην ακρόαση του παλμού της καρδιάς, αρχίζουμε να μετράμε. Μετράμε για 15 δευτερόλεπτα και έπειτα πολλαπλασιάζουμε επί 4 , για να πάρουμε τους σφυγμούς στο λεπτό.
Φυσιολογικοί παλμοί
Ενήλικα άλογα σε ηρεμία
28 – 44 χτύποι ανά λεπτό
Πουλάρια σε ηρεμία
90-120 χτύποι ανά λεπτό
Νεογέννητα μικρότερα των 36 ωρών
70 -150 χτύποι ανά λεπτό
Σφυγμοί δεύτερη μέθοδος , στο κεφάλι
Ψηλαφώντας το μάγουλο του αλόγου εντοπίζουμε εύκολα τον μεγάλο μυ που υπάρχει εκεί (μασητήρας μυς) και το οστό του σαγονιού , το κάτω γναθιαίο τμήμα που τον υποστηρίζει. Κάτω από το οστό, μπορούμε να ψηλαφίσουμε την αρτηρία του προσώπου. Μετράμε και πάλι τον αριθμό των χτύπων που αισθανόμαστε από την αρτηρία αυτή για 15 δευτερόλεπτα κοιτώντας το ρολόι μας και πολλαπλασιάζουμε επί 4.
Και πάλι πρέπει να συνηθίζουμε τα ζώα μας να μας επιτρέπουν την ψηλάφηση, δεδομένου ότι υπάρχουν ζώα πολύ ντροπαλά όσον αφορά το κεφάλι τους και αυτό μπορεί να είναι θέμα.
Σφυγμοί τρίτη μέθοδος στον κυνήποδα
Άλλη μία περιοχή στην οποία χρειάζεται να εξασκηθούμε , είναι η αρτηρία χαμηλά στο μπροστινό πόδι. Αγκαλιάζουμε με τον αντίχειρα και τον δείκτη τον κυνήποδα και νιώθουμε στο πίσω μέρος του την αρτηρία. Εδώ δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή η αίσθηση των ενδείξεων, αν ναι όμως, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη ενδονυχίτιδας.
Χρειάζεται αρκετή εξάσκηση, κάντε το σε όλα τα πόδια για να εξοικειωθείτε, συνήθως στο ένα μπροστινό πόδι είναι πιο εύκολο να νιώσουμε τον σφυγμό από ότι στο άλλο.
Μια που ασχολείστε με το κάτω μέρος του ποδιού, νιώστε την οπλή και την περιοχή πιο πάνω, το πόσο ζεστά είναι. Δεν ξέρετε πότε είναι φυσιολογικά για το συγκεκριμένο άλογο ζεστή η οπλή, αν δεν το κάνετε αυτό κάθε μέρα για κάνα-δυο εβδομάδες έτσι ώστε να μάθετε ποια είναι η κανονική κατάσταση για το άλογό σας μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
Συνηθίστε το άλογο στην ψηλάφηση και στα τέσσερα πόδια.
Αναπνοή
Μια μέθοδος για να τσεκάρετε την αναπνοή είναι κοιτώντας στην περιοχή πίσω από τα πλευρά του αλόγου και μετρώντας πόσες αναπνοές παίρνει το ζώο στα 30 δευτερόλεπτα ή στο λεπτό.
Για την άλλη μέθοδο χρειάζεται να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο μπροστά από τη μύτη του αλόγου, κοιτάμε τα ρουθούνια του και μετράμε τη συχνότητα της αναπνοής.
Τα άλογα δεν αναπνέουν πολύ γρήγορα.
Μην προσπαθήσετε να νιώσετε την αναπνοή στο χέρι σας, μη βάζετε το χέρι σας μπροστά στα ρουθούνια του, μπορεί το άλογο να ενδιαφερθεί γι αυτό, για κάποια οσμή που έχει παραμείνει πάνω στο δέρμα σας και να μυρίζει αντί να αναπνέει. Τα ρουθούνια θα κινούνται , αλλά αυτό δεν θα είναι αναπνοή.
Φυσιολογικές αναπνοές
Ενήλικο άλογο σε ηρεμία : 12-15 αναπνοές το λεπτό
Πουλάρι σε ηρεμία : 30-40 αναπνοές το λεπτό
Νεογέννητα : 60-80 αναπνοές το λεπτό
Αφυδάτωση
Σε ενήλικα άλογα, μπορούμε να ελέγξουμε για αφυδάτωση τσιμπώντας το δέρμα στη μέση του λαιμού .
Δοκιμάστε το στην ράχη του χεριού σας, τσιμπήστε το δέρμα, αφήστε το, το ίχνος από το τσίμπημα θα εξαφανιστεί στο καλά ενυδατωμένο σώμα.
Παρομοίως και στο άλογο.
Τσιμπάτε το δέρμα, και μέσα σε 2 δευτερόλεπτα το ίχνος από την πίεση που ασκήσατε θα πρέπει να έχει εξαφανιστεί.
Σε έντονα αφυδατωμένα άλογα, όπου μπορεί να μην έχουν νερό να πιούν, να έχουν υποβληθεί σε παρατεταμένη διαδικασία μεταφοράς χωρίς να έχουν πιει καλά, σε άλογα που έχουν εργαστεί πολύ σκληρά, αν το ίχνος από το τσίμπημα παραμείνει για 3,4,5 ακόμη και 8 δευτερόλεπτα ή ακόμη και αν δεν επανέλθει καθόλου το δέρμα στο φυσιολογικό, αυτή η πληροφορία πραγματικά θα ενημερώσει τον κτηνίατρο για το πόσο ενυδατωμένο είναι το ζώο. Κρίσιμη πληροφορία που λαμβάνουμε πολύ εύκολα.
Το χρώμα των ούλων και ο χρόνος αναπλήρωσης του αίματος στα ούλα
7:50 – 9:20
Κοιτάμε το ρoζ χρώμα στα επάνω ούλα. Πρέπει να είναι ροζ, περίπου όπως αυτό το ροζ που έχουμε στα νύχια μας.
Κρατώντας το άνω χείλος ανασηκωμένο (ή το κάτω, αν σας είναι πιο εύκολο), πιέζουμε το ούλο με τον αντίχειρά μας, αποσύρουμε την πίεση, και το φυσιολογικό χρώμα θα πρέπει να έχει επανέλθει σε 2 δευτερόλεπτα.
Δοκιμάστε το και στο νύχι του αντίχειρά σας. Θα συμβεί το ίδιο πράγμα.
Με τον παραπάνω τρόπο ελέγχουμε τον χρόνο που χρειάζονται τα τριχοειδή αγγεία να ξαναγεμίσουν με αίμα, που δίνει μια εκτίμηση της κυκλοφορίας και πίεσης του αίματος.
Αν το χρώμα των ούλων είναι άσπρο , κόκκινο, ή κίτρινο αυτό είναι σοβαρή ένδειξη ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει στο άλογο και πρέπει να το αναφέρετε αμέσως στον κτηνίατρό σας.
Πρέπει όμως να γνωρίζετε ποιο είναι το φυσιολογικό ροζ στο άλογό σας. Γι αυτό επαναλάβετε την διαδικασία τακτικά και εξοικειώστε το άλογό σας με αυτήν.
απο πηγή
Add comment