+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Ηλίανθος: μικρή αύξηση στα στρέμματα, παρά το αυξανόμενο κόστος παραγωγής

7 Ιανουαρίου 2017, Author: Αγροτική Στέγη

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εξελίσσεται τη φετινή χρονιά η καλλιέργεια του ηλίανθου, με τους παραγωγούς να έχουν ήδη υπογράψει συμβόλαια για 35 λεπτά το κιλό με εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων. Οι εκτάσεις υπολογίζεται ότι είναι ελαφρά υψηλότερες από τα περσινά επίπεδα των 850.000 στρεμμάτων. «Όλο και περισσότεροι είναι οι καλλιεργητές αραβοσίτου οι οποίοι στρέφονται στην καλλιέργεια ηλίανθου τα τελευταία χρόνια στοχεύοντας σε καλύτερες τιμές και σίγουρη απορρόφηση του προϊόντος τους μέσω συμβολαιακής γεωργίας» ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Οδυσσέας Γαβρανίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φυτοενέργεια Α.Ε. Παράλληλα αποτελεί μια αξιόπιστη λύση χαμηλότερου κόστους σε σχέση με άλλες καλλιέργειες που εξασφαλίζει κάποιο σταθερό και αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα.

Πρόβλεψη για μικρή αύξηση στα στρέμματα σε σχέση με πέρσι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η τάση για φέτος δείχνει μικρή αύξηση στα περσινά στρέμματα (850.000 πανελλαδικά, εκ των οποίων πάνω από τα μισά στον Νομό Έβρου) γεγονός στο οποίο συντελεί και η προτίμηση των παραγωγών στην καλλιέργεια ηλίανθου έναντι της ελαιοκράμβης.

Μειωμένες λιπάνσεις για μείωση κόστους παραγωγής

«Η καλλιέργεια  εξελίσσεται ικανοποιητικά εφέτος, παρά τις ανοιξιάτικες βροχές κατά τη σπορά τις οποίες ακολουθούνταν από  ζεστές ημέρες και δημιούργησαν μια καθυστέρηση στη ανάπτυξη της καλλιέργειας. Θεωρώ όμως ότι η ελλιπής λίπανση της καλλιέργειας προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι φετινές αποδόσεις» ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Σίσκος  παραγωγός  από τη Δράμα.

Ανάγκη για υψηλές αποδόσεις  για να επιτευχθεί κέρδος

«Προσωπικά έβαλα τα ίδια στρέμματα με πέρσι», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από τη Δράμα κ. Αναστάσιος Πεφτίνας: «Η φετινή τιμή στα 35 λεπτά το κιλό είναι αρκετά καλή αλλά το πρόβλημα είναι το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής. Προκειμένου λοιπόν να υπάρχει ένα κέρδος για τον παραγωγό θα πρέπει η απόδοση της καλλιέργειας να είναι τουλάχιστο 320 κιλά/ στρέμμα. Αυτό με τη σειρά του ωθεί τους παραγωγούς σε αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες. Πάλι καλά όμως που υπάρχει και ο ηλίανθος γιατί η κατάσταση είναι απελπιστική σε ότι αφορά  άλλες καλλιέργειες όπως για παράδειγμα του αραβοσίτου ο οποίος έχει υψηλότερο κόστος καλλιέργειας ενώ αντίθετα πολύ μικρό εισόδημα».

Καλή τιμή αλλά πολλά τα έξοδα

Ο κ. Βασίλειος Ευσταθόπουλος καλλιεργητής ηλίανθου από τη Δράμα ανέφερε χαρακτηριστικά  «ο ηλίανθος θεωρώ ότι είναι μια καλλιέργεια η οποία συμφέρει εφόσον εξασφαλίζει στο παραγωγό ένα σίγουρο εισόδημα μέσω της συμβολαιακής το οποίο παράλληλα είναι και αρκετά ικανοποιητικό. Όμως έχει το μειονέκτημα ότι δεν μπορείς να καλλιεργείς συνεχώς το ίδιο χωράφι . Η τιμή για εφέτος είναι στα 35 λεπτά  το κιλό, είναι καλή όπως και τις περασμένες χρονιές, το πρόβλημα του παραγωγού είναι το αυξημένο κόστος της καλλιέργειας, για την αγορά σπόρων, λιπασμάτων και πληρωμή του ΦΠΑ».

πηγή: agrotypos.gr

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη