Επισκεφθείτε τώρα τα ηλεκτρονικά ράφια του e-shop μας και βρείτε προϊόντα για τον αγαπημένο σας φίλο στις πιο ανταγωνιστικές τιμές!
Τι κάνει η ομορφιά μου;”, “Μη! Φύγε αμέσως από εδώ!”και με άλλες τέτοιες εκφράσεις ενδεικτικές χαράς, λύπης, θυμού έρχεται αντιμέτωπος ο σκύλος σας καθημερινά. Τα διάφορα συναισθήματα που εναλάσσονται στη διάρκεια της ημέρας αναμφισβήτητα επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας απέναντι στους τετράποδους φίλους μας, είτε είναι υπεύθυνοι για την πρόκλησή τους, είτε όχι. Κατά πόσο, ωστόσο, είναι σε θέση ο σκύλος να αντιληφθεί τη συναισθηματική κατάσταση του ιδιοκτήτη; Πρόκειται για πραγματική αντίληψη ή για συνειρμική συμπεριφορά συνδεδεμένη με συγκεκριμένη στάση σώματος και τόνο φώνης ( associative behavior );
Μέχρι πρόσφατα η θεωρία της συνειρμικής συμπεριφοράς ήταν αυτή που κυριαρχούσε. Εντούτοις, ο καθηγητής Daniel Mills και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Lincoln, Ηνωμένο Βασίλειο, αμφισβήτησαν την επικρατούσα θεωρία διατυπώνοντας την άποψη ότι ο σκύλος είναι ικανός συνδυάζοντας διάφορα ερεθίσματα να αντιληφθεί τη συναισθηματική κατάσταση τόσο των ανθρώπων όσο και των υπόλοιπων σκύλων.
Προκειμένου να διερευνηθεί η νέα υπόθεση η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 17 κατοικίδιους σκύλους και τους παρουσίασε εικόνες με ανθρώπους και σκύλους που είτε επεδείκνυαν θετική συμπεριφορά ( χαρά, διάθεση για παιχνίδι αντίστοιχα ) ή αρνητική συμπεριφορά ( θυμό, επιθετικότητα αντίστοιχα ). Συγχρόνως αναπαράγονταν θετικά ή αρνητικά ηχητικά μηνύματα, φωνές ή γαβγίσματα, από άγνωστους ανθρώπους και σκύλους.
Η ομάδα παρατήρησε ότι στην περίπτωση που η εικόνα ταίριαζε με το ηχητικό κομμάτι όσο αναφορά τη διάθεση, π.χ. μια θυμωμένη έκφραση προσώπου με θυμωμένη φωνή, ο σκύλος περνούσε περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την αντίστοιχη εικόνα, γεγονός που αφορούσε τόσο τις εικόνες και φωνές ανθρώπων όσο και σκύλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biology Letters, καταδεικνύουν ότι ο σκύλος έχει την ικανότητα να ενσωματώνει ερεθίσματα από διαφορετικές πηγές, οπτικές, ακουστικές κτλ. σε μια ενιαία αντίληψη της συναισθηματικής κατάστασης των ανθρώπων και των υπόλοιπων σκύλων.
Η ικανότητα αυτή απέχει κατά πολύ από τη συνειρμική συμπεριφορά, η οποία ουσιαστικά βασίζεται στην εκμάθηση ενός μοτίβου συμπεριφοράς με βάση τον τόνο φωνής ή στάση σώματος του ιδιοκτήτη. Αντίθετα προϋποθέτει την ύπαρξη ενός εσωτερικού συστήματος κατηγοριοποίησης των συναισθημάτων, η οποία ως τώρα έχει διαπιστωθεί με βεβαιότητα στα πρωτεύοντα.
Επιπλέον ο καθηγητής Mills τόνισε ότι οι σκύλοι που συμμετείχαν στο πείραμα δεν ακολούθησαν εκπαίδευση προηγουμένως και τόσο οι άνθρωποι όσο και οι σκύλοι που παρουσιάστηκαν στις εικόνες και τα ηχητικά μηνύματα ήταν άγνωστοι, γεγονότα που καταδεικνύουν ότι η ικανότητα αυτή των σκύλων είναι εγγενής. Η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου σε ένα κοινωνικό είδος, με τέτοια αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο, όπως ο σκύλος εισάγει την υπόθεση επιλογής αυτού του χαρακτηριστικού κατά την εξημέρωση των σκύλων για πολλές γενεές από τον άνθρωπο.
Πηγή: www.diagnovet.gr
Add comment