+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Γάτες

Ιογενής Λευχαιμία της Γάτας (FeLV)

15 Δεκεμβρίου 2012, Author: Αγροτική Στέγη

Η λευχαιμία της γάτας είναι διεθνώς μια από τις κύριες αιτίας λοίμωξης και θανάτου για τα συμπαθή αυτά κατοικίδια. Είναι λοιμώδης νόσος, σοβαρή, συχνή και ως επί το πλείστον χρόνιας μορφής. Συνήθης κατάληξη ο θάνατος του ζώου.

 

ΙΟΓΕΝΗΣ ΛΕΥΧΑΙΜΙΑ ΤΗΣ ΓΑΤΑΣ

EΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΡΘΡΟΥ : ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

   Η λευχαιμία της γάτας είναι διεθνώς μια από τις κύριες αιτίας λοίμωξης και θανάτου για τα συμπαθή αυτά κατοικίδια. Είναι λοιμώδης νόσος, σοβαρή, συχνή και ως επί το πλείστον χρόνιας μορφής. Συνήθης κατάληξη ο θάνατος του ζώου. Το ζώο που πάσχει από λευχαιμία έχει διάρκεια ζωής 2 με 3 χρόνια. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί πάσχοντα ζώα να ξεπερνούν τα 4 χρόνια ζωής, όπως και πολύ σπάνια, ζώα να ζήσουν κανονικά περισσότερα χρόνια. Η λευχαιμία είναι από τις χειρότερες νόσους της γάτας, όπου το ποσοστό θνησιμότητας αγγίζει το 90%. Ένα ποσοστό περίπου 50% από τις προσβεβλημένες γάτες πεθαίνει τον πρώτο χρόνο.

fiv-caT

 

   Προκαλείται από έναν ρετροϊό και μεταδίδεται με δαγκώματα από μολυσμένες γάτες, που συνήθως είναι αδέσποτες, ή δεποζόμενες ελεύθερες. Ο ιός υπάρχει στο σάλιο, στα κόπρανα, στα ούρα, στο δακρυϊκό έκκριμα και στο γάλα. Υπάρχει επίσης και κάθετη μετάδωση του ιού, δηλαδή από την μητέρα στο έμβρυο.

   Ο ιός της λευχαιμίας της γάτας (FeLV) ανήκει στην ίδια κατηγορία με τον ιό της ανοσοεπάρκειας της γάτας, γνωστός και ως ιός του AIDS της γάτας (FIV) και με τον ιό της ανοσοεπάρκειας του ανθρώπου, το AIDS (HIV).

   Η λευχαιμία της γάτας είναι νόσος χρόνιας ή διαλείπουσας μορφής. Το ζώο εμφανίζει σοβαρές διαταραχές στο αιμοποιητικό σύστημα και κυρίως στο ανοσοποιητικό, για το λόγο αυτό το κυρίαρχο κλινικό σύμπτωμα είναι η ανοσοκαταστολή. Τα εμφανιζόμενα συμπτώματα κατά την διαδρομή της νόσου είναι διαφορετικά από ζώο σε ζώο. Χαρακτηριστικότερα συμπτώματα είναι πυρετός, διάρροια χρόνια, αιμορραγική ουλίτιδα, ανορεξία, υπνηλία, λήθαργος. Στα πάσχοντα από τον ιό της λευχαιμίας ζώα, ένα ικανό ποσοστό θα εμφανίσει καρκίνο. Σημαντικό να αναφερθεί το γεγονός ότι υπάρχουν γάτες φορείς του ιού, χωρίς την παραμικρή συμπτωματολογία. 

   Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η διατήρηση κάθε γάτας μέσα στο σπίτι και ο ετήσιος εμβολιασμός του ζώου. Εμβολιάζονται μόνον όσες γάτες είναι καθαρές από τον ιό. Δυστυχώς τα εμβόλια έχουν ποικίλη προστατευτικότητα Ο έλεγχος για την υγεία της γάτας γίνεται με ειδικά tests για την ανίχνευση πρωτεΐνης- αντιγόνου, αλλά και σε ειδικά εργαστήρια για την απομόνωση του ιού. Η λευχαιμία της γάτας δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη