+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Κηπευτικά - Λαχανικά - Σύνθετα φυτά

Καλλιέργεια Αντιδιού

25 Μαΐου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

ANTIDI 

Φυτό ποώδες της οικογένειας των συνθέτων. Τα παράρριζά του σχηματίζουν σφαιρικό ρόδακα από το κέντρο του οποίου αναπτύσσεται ο ανθοφόρος βλαστός ύψους μέχρι 1 μ., με άνθη κυανά ή λευκά. Κατάγεται από τη μεσογειακή ζώνη, ή ίσως και από την Ινδία.Το αντίδι (Cichorium endivia) έχει σκληρά κυματοειδή φύλλα, τα οποία σχηματίζουν πλούσια κεφάλια. Τα εξωτερικά φύλλα έχουν ζωηρό πράσινο χρώμα, ενώ τα κεντρικά είναι κίτρινα και λευκά.
Ποικιλίες
Υπάρχουν τρεις ποικίλες αντιδιού, τα κατσαρά, τα πλατύφυλλα και τα άγρια ή ραδίκια, τα όποια διακρίνονται επίσης σε διάφορες ποικιλίες και παραλλαγές. Τα κατσαρά αντίδια χαρακτηρίζονται από τα πολύ σχισμένα, πολύ κατσαρά και στενά φύλλα, με κοτσάνι λεπτό. Οι σπουδαιότερες ποικιλίες αυτών είναι τα’ αντίδια της Ρουένης, τα κατσαρά του χειμώνα, τα κατσαρά καλοκαιρινά κ. α.
Καλλιεργητικές Τεχνικές
Σπορά
Η εποχή σποράς είναι εξαρτώμενη από τις επικρατούσες θερμοκρασίες της κάθε περιοχής, διότι το φυτό καταστρέφεται από τους παγετούς.
1. Σπορά σε θερμοκήπια
Στα θερμά μέρη η σπορά γίνεται από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και εξακολουθεί όλο το χειμώνα, ενώ στις ορεινές και ψυχρές περιοχές, πραγματοποιείται την άνοιξη. Οι σπόροι ρίχνονται πυκνοί και σκεπάζονται πολύ ελαφρά, μόλις 1-2 χιλ. μ. το πολύ. Αμέσως πατιούνται προσεκτικά και ραντίζονται καθημερινώς, ώσπου να βλαστήσουν. Όταν αποκτήσουν 5-6 φύλλα μεταφυτεύονται αραιότερα και παραμένουν εκεί για 2-3 εβδομάδες, ώσπου να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος ώστε να μεταφυτευθούν στην οριστική τους θέση.
2. Απευθείας σπορά στο αγρό
Η απευθείας σπορά στον αγρό, πραγματοποιείται την άνοιξη, Μάρτιο-Απρίλιο, σε σύσκιες τοποθεσίες. Για την προετοιμασία του εδάφους συνιστώνται 1- 2 καλά σκαψίματα και προθήκη βασικής λίπανσης, συνήθως αζώτου ή καλά χωνεμένης κοπριάς. Η σπορά γίνεται στα πεταχτά ή κατά γραμμές και πολύ πυκνά, γιατί πολλοί σπόροι δεν φυτρώνουν.
Πρέπει να ρίχνονται 150-200 γραμμάρια στο στρέμμα, τουλάχιστον. Σκεπάζονται ελαφρά 1-2 mm/m, με φυτόχωμα και πατιούνται λίγο. Ακολουθούν κανονικά ραντίσματα με ποτιστήρι, έως ότου αποκτήσουν 3-4 φύλλα.
Στη συνέχεια μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση με 20-25cm επί της γραμμής. Εναλλακτικά της μεταφύτευσης χρησιμοποιείται το αραίωμα.
Συγκομιδή
Η συγκομιδή στην ανοιχτή καλλιέργεια αρχίζει το Μάιο και εάν η σπορά ήταν διαδοχική, μπορεί να εξακολουθήσει μέχρι το Νοέμβριο ή και περισσότερο. 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη