+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Κηπευτικά - Λαχανικά - Σύνθετα φυτά

Καλλιέργεια Καρότου

24 Ιανουαρίου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

karota 

Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στην οικογένεια των Σεληνοειδών. Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα χρώματος πορτοκαλί , κίτρινο , ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία .Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα , το χρώμα, και το μήκος της ρίζας . Τα φύλλα βγαίνουν από την κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο . Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά , κιτρινωπά ή ρόδινα . Περιλαμβάνει πάρα πολλές ποικιλίες ( πάνω από 50 ) με διαφορετικά χρώματα , σχήματα και μεγέθη ρίζας. 

Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Το καρότο είναι φυτό ψυχρής εποχής . Ευδοκιμεί σε όλες τις εύκρατες περιοχές κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15 με 17ο C. Σε χαμηλότερες θερμοκρασίες περιορίζεται η ανάπτυξη της γογγυλόριζας και το χρώμα της είναι φτωχό .
Έδαφος
Είναι φωτόφιλο φυτό και προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα εδάφη με άφθονη υγρασία. Πριν τη σπορά το έδαφος πρέπει να φρεζάρεται για να ψιλοχωματιστεί. Μετά τη φύτευση απαιτείται καταστροφή ζιζανίων, άρδευση, λίπανση, αραίωμα και καταπολέμηση των έχθρων και των ασθενειών .

Καλλιεργητικές Τεχνικές

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός γίνεται ή με σπόρο ή με φυτάρια, τα οποία αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται σε 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο . Η καλλιέργεια του καρότου μπορεί επίσης να συνδυαστεί με μπιζέλι , σκόρδο , μαρούλι, πράσο, κρεμμύδι, ρεπάνι, λάχανο, τομάτα και μαϊντανό .
Άρδευση
Το καρότο αναπτύσσεται σε εδάφη με ικανοποιητικά επίπεδα υγρασίας, σε όλη τη διάρκεια της καλλιέργειας του. Εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία προκαλούν την ανάπτυξη γογγυλόριζας με πικρή γεύση και σκληρή σύσταση. Αντίθετα οι γογγυλόριζες που αναπτύσσονται σε εδάφη με υπερβολική υγρασία έχουν ανώμαλο σχήμα και φτωχό χρωματισμό .
Αραίωμα
Το αραίωμα πραγματοποιείται στα πρώτα σταδία ανάπτυξης των φυτών . Οι αποστάσεις των φυτών πρέπει να είναι 5 – 7 εκατοστά. Η εφαρμογή του είναι απαραίτητη στην περίπτωση πυκνής σποράς αλλιώς οι γογγυλόριζες θα παραμείνουν πολύ μικρές λόγο ανταγωνισμού . Για αποφυγή πρασίνισματος γύρω από την κορυφή δημιουργείται ανάχωμα γύρω από τα πράσινα φύλλα .
Για την διευκόλυνση της εξαγωγής την μέρα της συγκομιδής εφαρμόζουμε πότισμα την προηγούμενη μέρα .

Πηγή: www.agrosimvoulos.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη