+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Κηπευτικά - Λαχανικά - Σύνθετα φυτά

Καλλιέργεια Μελιτζάνας

22 Δεκεμβρίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

MELITZANES 

Χαρακτηριστικά
Η μελιτζάνα (Solanum melongena)καλλιεργείται ως ετήσιο στις εύκρατες ζώνες και ως πολυετές στις τροπικές. Έχει τάσεις ανάπτυξης προς τα άνω και έχει βλαστάνουσα κορυφή. Οι βλαστοί στην αρχή της ανάπτυξης τους είναι τρυφεροί ποώδεις και με την πάροδο του χρόνου γίνονται ξυλώδεις. Τα φύλλα είναι εναλλασσόμενα επί των βλαστών, μεγάλα και ελλειψοειδή ενώ η ρίζα αναπτύσσεται σε ενδιάμεσο βάθος.
Όσον αφορά τα άνθη, ανάλογα με το μήκος του στύλου, αυτά διακρίνονται σε μακρόστυλα, ψευδοκοντόστυλα και πραγματικά κοντόστυλα. Τα άνθη αυτογονιμοποιούνται . Ο καρπός είναι ράγα διαφόρων σχημάτων, σφαιροειδής, απιοειδής, ωοειδής, επίμηκης ή κυλινδρικός. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από νερό, υδατάνθρακες και σε μικρότερο ποσοστό από λίπη και πρωτεΐνες.
Η καλλιέργεια μπορεί να είναι υπαίθρια ή θερμοκηπιακή.
Εδαφοκλιματικές Απαιτήσεις
Οι θερμοκρασίες που απαιτεί η καλλιέργεια για να αναπτυχθεί άριστα είναι αρκετά υψηλές γι αυτό και χαρακτηρίζεται ως καλοκαιρινή. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη των 22ο C και τη νύχτα κάτω των 18ο C, ενώ η ελάχιστη σχετική υγρασία που χρειάζεται φτάνει το 75%.
Ποια εδάφη είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια;
Αμμοπηλώδη, πλούσια σε οργανική ουσία!
Έδαφος
Το ιδανικό έδαφος για τη μελιτζάνα ,είναι αμμοπηλώδες, πλούσιο σε οργανική ουσία καλά αποστραγγιζόμενο , ενώ το pH του, πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8. Πριν από τη φύτευσή των φυταρίων το έδαφος χρειάζεται να καθαριστεί και να λιπανθεί οργανικά αλλά και με άζωτο. Προαιρετικά συστήνεται η κάλυψή του με μαύρο φιλμ ώστε να βοηθηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας την οποία τόσο ανάγκη έχει η καλλιέργεια.
Φύτευση
Η φύτευση των φυταρίων που έχουν ληφθεί από κάποιο φυτώριο ,είτε έχουν παραχθεί από τον ίδιο τον παραγωγό, γίνεται τέλη Μαΐου όταν οι θερμοκρασία έχει περάσει τους 22ο C. Τα φυτά φυτεύονται σε λάκκους πάνω σε γραμμές ,με αποστάσεις φύτευσης 0,7μ-0,9m μεταξύ των γραμμών και 0,5μ-0,6m επί των γραμμών. Ακολουθεί καλό πότισμα. Μόλις, τα φυτάρια φτάσουν τα 30 cm ,θα χρειαστεί να υποστηριχθούν με κάποιο τρόπο όπως ακριβώς και οι ντομάτες.
Άρδευση
Απαιτεί τακτικές αρδεύσεις καθώς η καλλιέργεια χρειάζεται πολύ νερό, χωρίς βέβαια να γίνονται υπερβολές. Τα ποτίσματα γίνονται τόσα ώστε το έδαφος να διατηρεί πάντα υγρασία χωρίς να λιμνάζει.
Συγκομιδή και Αποδόσεις
Η συγκομιδή αρχίζει 60-80 ημέρες μετά τη φύτευση ανάλογα πάντα με την ποικιλία . Οι μελιτζάνες θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ικανοποιητικό μέγεθος ,ενώ η επιφάνεια τους πρέπει να είναι γυαλιστερή. Αν αφεθούν και ωριμάσουν πάνω από το επιθυμητό όριο, αποκτήσουν δηλαδή καφέ όψη απαγορεύεται η κατανάλωσή τους ,καθώς τότε παράγουν μια επιβλαβή για τον οργανισμό ουσία τη σολανίνη ,που είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να καταναλώνονται πράσινες οι πατάτες.
Οι καρποί πρέπει να συλλέγονται τακτικά ώστε να αυξάνει η παραγωγή ,και πάντα με κάποιο αιχμηρό μέσο αποφεύγοντας έτσι τη συστροφή του μίσχου τους.
Οι μέγιστες αποδόσεις σε υπαίθρια πάντα καλλιέργεια ,σύμφωνα με παραγωγούς αγγίζουν τα 200 κιλά ανά στρέμμα ,με το κόστος να αγγίζει τα 500 με 600 ευρώ το στρέμμα.
Οι τιμές του προϊόντος στην αγορά , εξαρτώνται άμεσα από την εποχή , και κυμαίνονται μεταξύ 0,3 και ο,6 ευρώ το κιλό η μέγιστη. Οι ποικιλίες Π.Ο.Π αγγίζουν χαρακτηριστικά μεγαλύτερες τιμές .
Τα φυτά μελιτζάνας μπορούν κάλλιστα να συγκαλλιεργηθούν με φυτά βασιλικού, αμάραντο καθώς και φασόλια.
Τα φυτά προσβάλλονται δυστυχώς από πληθώρα εντόμων και μικροοργανισμών και ιών οι κυριότεροι από τους οποίους είναι : δορυφόροι , αφίδες , αλευρώδη, τετράνυχος, πράσινο σκουλήκι ενώ είναι πιθανό να επηρεαστούν επίσης από προσβολές ωιδίων αγγουριάς ή ντομάτας ,ξηρή σήψη ή τάπωμα. 
Πηγή: agrosimvoulos.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη