+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Βότανα - Αρωματικά

Καλλιέργεια Τσάι του Βουνού

20 Φεβρουαρίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

tsai_bounouΤο Ελληνικό τσάι του βουνού είναι πολυετές φυτό, ανήκει στην οικογένεια χειλανθών (Lamiaceae) και στο γένος Sideritis.

Τα είδη του Sideritis που µας ενδιαφέρουν, αυτοφύονται στις παραμεσόγειες περιοχές και κυρίως στη χώρα µας. Χρησιμοποιούνται από το λαό µας, γιατί δίνουν τα αγαπημένα ροφήματα µε το όνομα ελληνικό τσάι ή τσάι του βουνού.
Εδαφοκλιματικές απαιτήσεις
Προτιμά τα βραχώδη και ασβεστολιθικά εδάφη. Άλλα είδη αναπτύσσονται και στις ρωγµές ή στα κοιλώµατα των ασβεστολιθικών βράχων, όπου μπορεί να σταματά το χώμα, άλλα σε εδάφη γεµάτα ασβεστολιθικά συντρίµµατα (χαλίκια) και άλλα σε πετρώδεις περιοχές, είτε μεμονωμένα είτε σε φυτοκοινωνίες.
Πολλαπλασιάζεται µε δύο τρόπους:
Εγγενώς (µε σπόρο) και
Αγενώς (µε παραφυάδες), από φυτά 2ετή.
Εγκατάσταση φυτείας
∆ύο εποχές κρίνονται κατάλληλες για τη φύτευση. Η πρώτη είναι το Φθινόπωρο (Οκτώβρη -Νοέµβρη) και η δεύτερη τέλος του χειμώνα µε αρχές άνοιξης (Φλεβάρης-Μάρτης). Για τις ελληνικές συνθήκες προτιμότερο είναι το φθινόπωρο μετά τα πρωτοβρόχια.
Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 50-60 εκ. Πάνω στις γραμμές τα φυτά απέχουν μεταξύ τους 40 – 50 εκ. Μπορεί να γίνει µε φυτευτικές μηχανές (καπνού ή ντομάτας), ύστερα από κατάλληλη ρύθμιση της απόστασης των δίσκων, ή µε το χέρι σε μικρούς λάκκους ή µε το φυτευτήρι. Εάν μετά τη φύτευση δεν ακολουθήσει βροχή, καλό είναι να γίνει ριζοπότισμα.
Συγκομιδή και Αποδόσεις
Η συγκομιδή πραγματοποιείται τον Ιούλιο, στο στάδιο που τα φυτά βρίσκονται σε πλήρη άνθιση. Κατά τη συγκομιδή κόβεται ολόκληρη η ταξιανθία και κάτω από αυτή ένα µέρος του βλαστού, µήκους 5 ως 6 εκατ., µε μαχαίρι ή δρεπάνι ή με το χέρι.
Στη συνέχεια η συγκομιζόμενη ποσότητα μεταφέρεται για αποξήρανση σε υπόστεγα που έχουν σκεπή από κεραμίδια, για να αποκτήσει ένα χρώμα πρασινοκίτρινο που είναι και το επιθυμητό. Εάν η ξήρανση δεν γίνει σε σκιά ή όταν το υπόστεγο είναι από λαμαρίνα τότε τα φυτά αποχρωματίζονται, µε αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητά τους.
Το Τσάι του βουνού μπορεί να καλλιεργηθεί στο ίδιο χωράφι για 5-8 χρόνια. Η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται από το 2°-4° έτος ενώ από το 5° έτος αρχίζει να μειώνεται. Οι αποδόσεις και η διάρκεια ζωής της καλλιέργειας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καλλιεργητικές φροντίδες. Σε χρονιά πλήρους παραγωγής οι αποδόσεις σε ξηρό προϊόν αγγίζουν τα 100-150 κιλά ανά στρέμμα. Οι περισσότεροι παραγωγοί το πωλούν σε μπάλες των 20-25 κιλών και, ανάλογα με τις διαπραγματεύσεις που κάνουν, πετυχαίνουν καθαρή πρόσοδο της τάξης των 500-700 ευρώ.

Πηγή: agrosimvoulos.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη