Με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται ο καταρροϊκός πυρετός στα αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να έχει προσβληθεί άγνωστος αριθμός κοπαδιών, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν περίπου 90 κοπάδια, στους νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, ενώ η ασθένεια έχει εξαπλωθεί και στους όμορους νομούς της Περιφέρειας δυτικής Ελλάδας.
Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23/06/2014, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπό την παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) κ. Μόσχου Κορασίδη για το θέμα της εξάπλωσης της νόσου του καταρροϊκού πυρετού.
Μάλιστα σε προηγούμενη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Ιουνίου οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησαν άμεσα να τους χορηγηθούν φάρμακα και να ενισχυθούν από το κράτος με ζωοτροφές, καθώς δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων και οι ίδιοι δεν αντέχουν να ανταποκριθούν οικονομικά.
Έγγραφο ΥΠΑΑΤ
Το ΥΠΑΑΤ με σχετικό έγγραφό του (αρ. πρωτ.: 1776/80270) αναφέρει:
«1. Όταν μια εκτροφή βρίσκεται εντός μιας τέτοιας ζώνης ελέγχου και τα περιοριστικά μέτρα σε αυτήν επεκτείνονται χρονικά πέραν των 21 ημερών, λόγω επιβεβαίωσης διαδοχικών εστιών του νοσήματος στη γύρω περιοχή, τότε, μετά την πάροδο των αρχικών 21 ημερών, εκτός από τις μετακινήσεις για άμεση σφαγή, που αναφέρονται στην παράγραφο 4 (3η παύλα) του σχετικού, θα επιτρέπεται και η μετακίνηση ζώντων ζώων για οποιοδήποτε άλλο λόγο, εντός της ίδιας ζώνης ελέγχου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κάθε φορά, υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:
Τα ζώα (μηρυκαστικά) των εκτροφών που βρίσκονται στη ζώνη μπορούν να μετακινηθούν από την εκτροφή τους σε άλλη περιοχή, εντός ζώνης ελέγχου, μόνον εφόσον:
• Την ήμερα της μετακίνησής τους έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν
συμπτώματα ΚΠ.
• Πριν από τη μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Παράρτημα V/B της με αριθ. πρωτ. 258944/07.08.2008 Απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ 1727 Β”) «Σχέδιο αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης για την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού».
• Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) και στα οχήματα με τα οποία τα ζώα θα μεταφερθούν πριν από την αναχώρησή τους αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων».
Πηγή: www.tovima.gr
Leave a reply