+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Σκύλος

Κατοικίδια ζώα και ηλιακά εγκαύματα

18 Ιουλίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

shut7 

 

Είναι πλέον γνωστό πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί δερματικά προβλήματα, όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και τα ζώα, τα οποία χρειάζονται προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Η κτηνίατρος δερματολόγος Christina Horvath-Ungerböck, από το Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εξηγεί ποια ζώα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, πώς μπορεί να προληφθούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις στο δέρμα τους και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα ζώο με ηλιακά εγκαύματα.
Ευπαθή ζώα
Τα ζώα με μικρές ή καθόλου ποσότητες χρωστικής έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητο δέρμα. Ευάλωτα είναι κυρίως τα γυμνά σημεία των ζώων, αλλά και τα σημεία με λευκό ή πολύ κοντό και λεπτό τρίχωμα, που συνήθως εκτίθενται στον ήλιο, όπως είναι τα αυτιά, το επιρίνιο και ακρορίνιο, η περιοφθαλμική περιοχή και η πλάτη. Ωστόσο, κάποια ζώα απολαμβάνουν να ξαπλώνουν με την πλάτη απολαμβάνοντας τον ήλιο, όμως το δέρμα της κοιλιακής χώρας, που είναι συχνά γυμνό, εκτίθεται άμεσα στην υπεριώδη ακτινοβολία, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης εγκαυμάτων και στο σημείο αυτό.
Οι φυλές Dogo Argentino, bulldogs, Dalmatian, boxers, whippets, beagles και οι λευκές ή πολύχρωμες γάτες με λευκά σημεία, έχουν δέρμα πολύ πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινοβολία και ιδιαίτερα της κεφαλής. Τα ζώα με κουρεμένο τρίχωμα μπορούν επίσης να εμφανίσουν προβλήματα, ιδίως το καλοκαίρι, καθώς επιτρέπει στις ακτίνες UV να διεισδύσουν βαθύτερα και να προκαλέσουν βλάβες στο δέρμα.
Ηλιοπροστασία
Σύμφωνα με την δερματολόγο Horvath- Ungerböck η διαβίωση των ζώων σε σκιερό μέρος πρέπει να θεωρείται κανόνας, ιδίως το μεσημέρι, όταν ο ήλιος είναι πιο δυνατός και άρα πιο βλαβερός, όχι μόνο για το δέρμα αλλά γενικότερα για την υγεία του ζώου. Λύσεις για ιδιαίτερα ευαίσθητα ζώα αποτελούν η εφαρμογή π.χ. αδιάβροχης αντηλιακής κρέμας με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστο 30 ή ηλιοπροστατευτικών που περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου. Στην περίπτωση που τα ζώα από τις ευπαθείς κατηγορίες συνοδεύον ιδιοκτήτες σε μεγάλες πεζοπορίες στα βουνά, όπου οι ηλιακές ακτίνες είναι ιδιαίτερα έντονες, θα πρέπει να φέρουν μπλούζα ή καπέλο για προστασία.
Αντιμετώπιση των εγκαυμάτων
Εάν το δέρμα του ζώου φαίνεται ερυθρό, ζεστό ή ξεφλουδισμένο, αυτό πρέπει να μετακινείται επειγόντως σε σκιερό μέρος. Η εφαρμογή κρύων κομπρέσων και αλοιφών για να καταπραΰνουν το δέρμα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των αρχικών συμπτωμάτων. Εάν το έγκαυμα είναι σοβαρό, θα πρέπει να ζητηθεί κτηνιατρική περίθαλψη καθώς πιθανόν να χρειαστεί να χορηγηθούν κορτιζονούχα σκευάσματα για τον περιορισμό της φλεγμονής, ενώ σε περιπτώσεις με πιθανή δευτερογενή επιμόλυνση να απαιτηθούν αντιβιοτικά.
Υποκείμενες καταστάσεις που αυξάνουν την ευαισθησία στον ήλιο
Ορισμένα νοσήματα και γενετικές ανωμαλίες που προκαλούν λέπτυνση του τριχώματος μπορούν να καταστήσουν πιο ευαίσθητο το δέρμα στον ήλιο. Κάθε χρόνιο ερέθισμα που οδηγεί σε απώλεια τριχώματος αποτελεί πιθανό παράγοντα  Μπορεί να είναι παρασιτώσεις, χρόνιες δερματοπάθειες ή συγγενής αλωπεκία. Σε άλλες περιπτώσεις, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να χειροτερέψει την υφιστάμενη κατάσταση. Λόγου χάρη, ζώα με αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο. Ακόμα, περιοχές δέρματος που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τρίχωμα, αλλά πλέον είναι εκτεθειμένες λόγω απώλειας τριχώματος, όπως ο ουλώδης ιστός μετά από κάποια επέμβαση ή τραύμα, θα πρέπει να προστατεύονται αναλόγως.
Επιπτώσεις από την έκθεση στον ήλιο
Στα ζώα, το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί οξεία φλεγμονή του δέρματος, με κνησμό ή ακόμα και πόνο. Τα πρόσφατα εγκαύματα μπορεί να οδηγήσουν σε προ-νεοπλασματικές καταστάσεις ή σε νεοπλάσματα του δέρματος. Κλείνοντας, η Δρ Horvath- Ungerböck αναφέρει πως δεν είναι σπάνια η εντόπιση καρκινώματος του πλακώδους επιθηλίου στο κεφάλι λευκότριχων γατών που ζουν έξω, ως αποτέλεσμα της χρόνιας έκθεσης στον ήλιο. Οι προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος χρειάζεται να αφαιρεθούν χειρουργικά, εάν αυτό είναι εφικτό.
Πηγή: www.diagnovet.gr

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη