+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Πρόβατα

ΚΟΙΝΟΥΡΩΣΗ , ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΗ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ , ΥΔΑΤΙΝΩΔΗΣ ΙΛΙΓΓΟΣ , ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

3 Ιανουαρίου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

hqdefault *Τα λευκά στίγματα εσωτερικά της κύστης είναι οι σκωληκοκεφαλές της ταινίας, οι οποίες όταν καταποθούν από σκύλο μετατρέπονται σε ενήλικα παράσιτα αυτής, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της.**

ΚΟΙΝΟΥΡΩΣΗ , ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΗ , ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΗ ΜΗΝΙΓΓΟΕΓΚΕΦΑΛΙΤΙΣ ,
ΥΔΑΤΙΝΩΔΗΣ ΙΛΙΓΓΟΣ , ΤΡΕΛΑ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ
COENUROSIS, COENURIASIS, GID, STURDY, WATER BRAIN

Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται όταν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα των προβάτων προσβληθεί από την  Coenurus cerebralis (διαφανής κύστη διαμέτρου 5 cm περίπου στην εσωτερική επιφάνεια της οποίας είναι κολλημένες σε ομάδες μέχρι και 700 σκωληκοκεφαλές), την προνυμφική μορφή  του κεστώδους παρασίτου Taenia multiceps.

Η Taenia multiceps παρασιτεί στην ενήλική της μορφή  το έντερο των σαρκοφάγων ζώων(σκύλοι,αλεπούδες) και το μέγεθός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο!. Τα αυγά της είναι υποσφαιρικά με διάμετρο περίπου 35 μm . Ο βιολογικός της κύκλος είναι έμμεσος, με ένα ενδιάμεσο μεσάζοντα(ξενιστή) κυρίως το πρόβατο.

Τα αυγά της ταινίας απελευθερώνονται από τις ωοφόρες προγλωτίδες της  ταινίας και μέσω των κοπράνων των σκύλων μολύνονται τα χόρτα τα οποία όταν βοσκηθούν από τα πρόβατα μεταφέρονται και εκκολάπτονται στο λεπτό τους έντερο και οι ογκόσφαιρες που προκύπτουν μετά την εκκόλαψη των αυγών μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και διασκορπίζονται σε όλο το σώμα. Εξελίσσονται όμως μόνο αυτές που θα καταλήξουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Η χρονική διάρκεια ωρίμανσης του κοίνουρου, από τη στιγμή που θα εισέλθει στο πρόβατο και μεταναστεύσει δια μέσου της εγκεφαλικής ουσίας στην επιφάνεια του εγκεφάλου, μπορεί να φτάσει μέχρι και 8 μήνες. Ο κύκλος του παρασίτου επαναλαμβάνεται όταν ο σκύλος τραφεί με μολυσμένα κεφάλια  προβάτων. Να τονίσουμε ότι κάθε σκωληκοκεφαλή που περιέχεται στην κύστη μέσα στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου μετατρέπεται σε ενήλικο παράσιτο της ταινίας μόνο όταν φαγωθεί από σκύλο. Οι αλεπούδες είναι σε πολύ μικρότερο βαθμό υπεύθυνες για τη μετάδοση της ασθένειας απ`ότι τα σκυλιά που ζουν στην περιοχή βόσκησης των προβάτων.

Έτσι ενώ   το ενήλικο παράσιτο της Taenia multiceps είναι από τα κύρια αίτια της ταινίασης των σκύλων, η προνυμφική της μορφή Coenurus cerebralis είναι η αιτία της κοινούρωσης των προβάτων.

Η κοινούρωση είναι το πιο συχνό νευρολογικό πρόβλημα των προβάτων(σπάνια σε αίγες, βοοειδή, χοίρο, άλογα, άνθρωπο).

Προσβάλλονται πρόβατα αναπαραγωγής 6 -18 μηνών. Σπάνια άνω των 3 ετών.

biologiko_kuklos_coenurus
Διακρίνεται σε οξεία και σε χρόνια μορφή

ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ

Η οξεία κοινούρωση εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής φάσης της νόσου, συνήθως περίπου 10 ημέρες μετά από την κατάποση του μεγάλου αριθμού των αυγών της ταινίας.(Συνήθως όταν κοπάδια εισέρχονται να βοσκήσουν σε λιβάδια βαριά μολυσμένα από περιττώματα σκύλων). Νεαρά αρνιά ηλικίας 6-8 εβδομάδων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν σημάδια οξείας ασθένειας. Τα συμπτώματα  σχετίζονται με μια φλεγμονώδη και αλλεργική αντίδραση. Υπάρχει παροδικός πυρετός, και σχετικά ήπια νευρολογικά συμπτώματα όπως απάθεια και μια μικρή στροφή του κεφαλιού. Μερικές φορές τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά και τα ζώα μπορεί να αναπτύξουν εγκεφαλίτιδα, υπερευαισθησία, επιληπτικές κρίσεις και να πεθάνουν μέσα σε 4-5 ημέρες . Άλλες φορές αναφέρονται: αταξία, κατάθλιψη, τύφλωση, σκολίωση, κώμα και δυσμετρία.

ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΡΦΗ

Η χρόνια κοινουρίαση συμβαίνει συνήθως σε πρόβατα από 6-18 μηνών. Ο χρόνος που απαιτείται για τις προνύμφες να εκκολαφθούν να μεταναστεύσουν και  να αναπτυχθούν αρκετά ώστε να παρουσιάσουν  δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος κυμαίνεται από 2 έως 6 μήνες. Tα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος της κύστης μέσα στον εγκέφαλο.  Τα πρώτα σημάδια είναι συχνά ανωμαλίες συμπεριφοράς, με το ασθενές ζώο να τείνει να ξεχωρίζει από το κοπάδι και να αντιδρά αργά σε εξωτερικούς ερεθισμούς. Καθώς η κύστη μεγαλώνει, τα κλινικά συμπτώματα εξελίσσονται σε κατάθλιψη, μονομερή τύφλωση, κυκλικές κινήσεις, περπάτημα σηκώνοντας τα μπροστινά πόδια ψηλά, κλίση της κεφαλής, έλλειψη συντονισμού, παράλυση και  κατάκλιση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί χειρουργικά, το ζώο καταλήγει. Η χρόνια μορφή αναγνωρίζεται πιο εύκολα (από την οξεία) , είναι η μορφή που αναφέρεται  πιο συχνά και πολύ σπάνια αφορά  πρόβατα ηλικίας άνω των 3 ετών.

Σε 80-90% των περιπτώσεων, η κύστη βρίσκεται σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο, ενώ στο 5-10% των περιπτώσεων, αυτή εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Σπανίως καταλαμβάνει δύο θέσεις στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου ή στο νωτιαίο μυελό. Όταν η κύστη  αναπτύσσεται μέσα στο νωτιαίο μυελό η πίεση που ασκείται στον μυελό προκαλεί προοδευτική παράλυση του ενός ή και των δύο πίσω ποδιών. Η λιστερίωση, η σαρκοσποριδίαση η πολιοεγκεφαλομαλάκυνση , το απόστημα εγκεφάλου, η νόσος του Scrapie, Visna,  θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαφορική διάγνωση της  κοινουρίασης.

Η  θεραπεία βασίζεται στην χειρουργική αφαίρεση της κύστης coenurus μετά από γενική αναισθησία του ζώου και έχει ένα πολύ καλό ποσοστό επιτυχίας 85%, ιδιαίτερα μετά τον ακριβή εντοπισμό της βλάβης. Παρ’όλα αυτά, πολλοί αγρότες μπορούν να επιλέξουν να σφαγούν  τα  πρόβατα πού είναι κατάλληλα για την εμπορία για οικονομικούς λόγους και η ευθανασία εκείνων που είναι σε κακή κατάσταση.

ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ

Η παρουσία της κύστης σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο προκαλεί απώλεια του ανακλαστικού απειλής στο ετερόπλευρο μάτι. Δηλαδή τύφλωση στο δεξί μάτι φανερώνει ότι η κύστη βρίσκεται στο αριστερό εγκεφαλικό ημισφαίριο. Η τύφλωση από το ένα ή το άλλο μάτι μπορεί να ερευνηθεί σκεπάζοντας διαδοχικά το καθένα με ένα μαύρο πανί. Όταν  η τύφλωση είναι και στα δύο  μάτια (αμφοτερόπλευρη) τότε είναι πιθανότερο η βλάβη(η κύστη) να είναι στην παρεγκεφαλίδα.

Η συμπεριφορά  του προβάτου κάνοντας κύκλους είναι συχνή σε πρόβατα με κυνούρωση. Μικρής διαμέτρου κύκλοι 1-2 μέτρα φανερώνουν την ύπαρξη του πυρήνα της κύστης βαθειά μέσα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, ενώ κύκλοι μεγάλης διαμέτρου φανερώνουν μια περισσότερο επιφανειακή εγκατάσταση της κύστης. Υπάρχει μια τάση στα πρόβατα να κάνουν κύκλους προς τη μεριά μιας επιφανειακής κύστης και αντίθετα από τη μεριά μιας βαθύτερα εντοπισμένης κύστης. Κατάπτωση και πίεση της κεφαλής σε αντικείμενα εμφανίζεται σε πρόβατα με την κύστη εντοπισμένη στους μπροστινούς λοβούς του εγκεφάλου

Αλλοιώσεις στην παρεγκεφαλίδα χαρακτηρίζονται από δυσμετρία, αταξία, αλλά με διατήρηση της δύναμης και με στήριξη του ζώου έχοντας τα πόδια ανοικτά . Έλλειψη του ανακλαστικού της απειλής και στα δύο μάτια συνήθως εμφανίζεται σε πρόβατα με εντοπισμό της κύστης στην παρεγκεφαλίδα. Επιδείνωση της κλινικής κατάστασης του ζώου είναι πολύ πιο γρήγορη όταν η κύστη είναι στην παρεγκεφαλίδα.

Συχνά  το κρανιακό οστό στην γύρω  περιοχή πάνω από την κύστη μαλακώνει σαν αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκεί η διαρκώς αυξανόμενη σε όγκο επιφανειακή  κύστη. Με προσεκτική ψηλάφηση ή  κρούση με πλαστικό σφυράκι, στο ξυρισμένο κεφάλι του προβάτου συχνά εντοπίζουμε τη μαλάκυνση, που μας δίνει περισσότερες πιθανότητες εντοπισμού της θέσης της κύστης χωρίς αυτό να είναι πάντα ασφαλές καθότι η μαλάκυνση  του οστού  έχει συμβεί να βρίσκεται αριστερά ή δεξιά ή και γύρω από την περιοχή της κύστης. Το μαλάκωμα του κρανίου παρατηρείται στα προχωρημένα στάδια της χρόνιας μορφής της  νόσου σαν αποτέλεσμα της διαρκούς πίεσης της αυξανόμενης κύστης και όχι στα αρχικά στάδια.

Αν δεν υπάρχει μαλάκωμα του κρανίου , από τα αποτελέσματα της νευρολογικής εξέτασης προσδιορίζουμε την περιοχή όπου θα τρυπήσουμε το κρανίο και μέσα από την διανοιχθείσα οπή με τη βοήθεια υπερήχου μπορούμε να κάνουμε ακριβή εντοπισμό της θέσης της κύστης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ  Η   ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Νηστεία του προβάτου από φαί και νερό την προηγούμενη μέρα.

Ξύρισμα της περιοχής και αντισηψία. Χρήση ξυλοκαΐνης τοπικά γύρω από την περιοχή που θα τρυπήσουμε.

Κορτιζόνη (δεξαμεθαζόνη) και αντιβίωση(πενικιλίνη στρεπτομυκίνη) πριν την επέμβαση.

Ατροπίνη για τον έλεγχο της σιελόρροιας.

Ξυλαζίνη και πεντοβαρβιτάλη για γενική αναισθησία.

Το πρόβατο σε στερνική θέση με το κεφάλι χαμηλότερα για να τρέχουν τα σάλια έξω. Κόβουμε το δέρμα στην περιοχή διάτρησης σε μορφή τόξου μεγαλύτερου του ημικυκλίου διαμέτρου 1 – 1,5 cm και το ανασηκώνουμε αποχωρίζοντας το από το κρανίο. Εφαρμόζοντας το  ειδικό τρυπάνι στην απογυμνωμένη από το δέρμα περιοχή περιστρέφουμε με μεγάλη προσοχή ,σταματώντας και ελέγχοντας κάθε τόσο. Απαιτεί λεπτούς χειρισμούς μέχρι να αφαιρεθεί το κομμάτι του οστού   και να μην προκαλέσουμε ζημιά στη σκληρή μήνιγγα που καλύπτει τον εγκέφαλο και στα αγγεία του. Στη συνέχεια τέμνοντας με προσοχή τη σκληρή μήνιγγα στο μέσον της περιμένουμε να δούμε την κύστη να προβάλει προς τα έξω λόγω της ενδοκρανιακής πίεσης που υπάρχει. Με το πλαστικό τμήμα ενός φλεβοκαθετήρα 18 G προσαρμοσμένο σε σύριγγα 50 ml μπαίνουμε στην κύστη και αφαιρούμε το υγρό μειώνοντας έτσι τον όγκο της κύστης μέχρι το σημείο που να μπορέσουμε με προσοχή να την αφαιρέσουμε από την τρύπα.
koinourosi1

**Η κύστη προβάλει προς τα έξω λόγω της μεγάλης ενδροκρανιακής πίεσης που υπάρχει**

Γίνεται συρραφή της σκληρής μήνιγγας με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα και στη συνέχεια του δέρματος χωρίς το αφαιρεθέν οστό. Μετεγχειρητικά αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα. Τις περισσότερες φορές η βελτίωση της υγείας του προβάτου είναι θεαματική.

koinourosi2 

**Μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του υγρού της κύστης, ο όγκος της έχει ελαττωθεί. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα τοιχώματα της κύστης με τις σκωληκοκεφαλές να είναι προσκολλημένες εσωτερικά αυτής.**

koinourosi3 

**Μετά τη συρραφή σκληρής μήνιγγας και δέρματος, χωρίς το αφαιρεθέν κομμάτι του κρανιακού οστού**

ΠΡΟΛΗΨΗ

Τακτική αποπαρασίτωση των σκυλιών του κοπαδιού κάθε 8 εβδομάδες με ένα αποτελεσματικό ταινιοκτόνο χάπι που να περιέχει πχ praziquantel.

Σφάγια και παραπροϊόντα των σφαγίων να μαγειρεύονται πολύ καλά πριν δοθούν στα σκυλιά. Προσοχή όχι τα κεφάλια.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Diseases of sheep,4th edition, edited by I.D.Aitken
Sheep ailments by Eddie Straiton.
Diseases of the goat, 2” edition  by Iohn Mathhhews.
Sheep Medicine Philip R Scott.
The veterinary book for sheep farmers. David.Henderson 1995
Diseases and disorders of the sheep and the goat , Karl A Linklater, Mary C Smith.
Κτηνιατρική Παρασιτολογία Ι.Θ.Θεοδωρίδη 2001.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη