*Τα λευκά στίγματα εσωτερικά της κύστης είναι οι σκωληκοκεφαλές της ταινίας, οι οποίες όταν καταποθούν από σκύλο μετατρέπονται σε ενήλικα παράσιτα αυτής, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της.**
Τα κλινικά συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται όταν το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα των προβάτων προσβληθεί από την Coenurus cerebralis (διαφανής κύστη διαμέτρου 5 cm περίπου στην εσωτερική επιφάνεια της οποίας είναι κολλημένες σε ομάδες μέχρι και 700 σκωληκοκεφαλές), την προνυμφική μορφή του κεστώδους παρασίτου Taenia multiceps.
Η Taenia multiceps παρασιτεί στην ενήλική της μορφή το έντερο των σαρκοφάγων ζώων(σκύλοι,αλεπούδες) και το μέγεθός της μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο!. Τα αυγά της είναι υποσφαιρικά με διάμετρο περίπου 35 μm . Ο βιολογικός της κύκλος είναι έμμεσος, με ένα ενδιάμεσο μεσάζοντα(ξενιστή) κυρίως το πρόβατο.
Έτσι ενώ το ενήλικο παράσιτο της Taenia multiceps είναι από τα κύρια αίτια της ταινίασης των σκύλων, η προνυμφική της μορφή Coenurus cerebralis είναι η αιτία της κοινούρωσης των προβάτων.
Προσβάλλονται πρόβατα αναπαραγωγής 6 -18 μηνών. Σπάνια άνω των 3 ετών.
ΟΞΕΙΑ ΜΟΡΦΗ
ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΡΦΗ
Σε 80-90% των περιπτώσεων, η κύστη βρίσκεται σε ένα εγκεφαλικό ημισφαίριο, ενώ στο 5-10% των περιπτώσεων, αυτή εντοπίζεται στην παρεγκεφαλίδα. Σπανίως καταλαμβάνει δύο θέσεις στον εγκέφαλο του προσβεβλημένου ζώου ή στο νωτιαίο μυελό. Όταν η κύστη αναπτύσσεται μέσα στο νωτιαίο μυελό η πίεση που ασκείται στον μυελό προκαλεί προοδευτική παράλυση του ενός ή και των δύο πίσω ποδιών. Η λιστερίωση, η σαρκοσποριδίαση η πολιοεγκεφαλομαλάκυνση , το απόστημα εγκεφάλου, η νόσος του Scrapie, Visna, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαφορική διάγνωση της κοινουρίασης.
ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΣΤΗΣ
Η συμπεριφορά του προβάτου κάνοντας κύκλους είναι συχνή σε πρόβατα με κυνούρωση. Μικρής διαμέτρου κύκλοι 1-2 μέτρα φανερώνουν την ύπαρξη του πυρήνα της κύστης βαθειά μέσα στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, ενώ κύκλοι μεγάλης διαμέτρου φανερώνουν μια περισσότερο επιφανειακή εγκατάσταση της κύστης. Υπάρχει μια τάση στα πρόβατα να κάνουν κύκλους προς τη μεριά μιας επιφανειακής κύστης και αντίθετα από τη μεριά μιας βαθύτερα εντοπισμένης κύστης. Κατάπτωση και πίεση της κεφαλής σε αντικείμενα εμφανίζεται σε πρόβατα με την κύστη εντοπισμένη στους μπροστινούς λοβούς του εγκεφάλου
Συχνά το κρανιακό οστό στην γύρω περιοχή πάνω από την κύστη μαλακώνει σαν αποτέλεσμα της πίεσης που εξασκεί η διαρκώς αυξανόμενη σε όγκο επιφανειακή κύστη. Με προσεκτική ψηλάφηση ή κρούση με πλαστικό σφυράκι, στο ξυρισμένο κεφάλι του προβάτου συχνά εντοπίζουμε τη μαλάκυνση, που μας δίνει περισσότερες πιθανότητες εντοπισμού της θέσης της κύστης χωρίς αυτό να είναι πάντα ασφαλές καθότι η μαλάκυνση του οστού έχει συμβεί να βρίσκεται αριστερά ή δεξιά ή και γύρω από την περιοχή της κύστης. Το μαλάκωμα του κρανίου παρατηρείται στα προχωρημένα στάδια της χρόνιας μορφής της νόσου σαν αποτέλεσμα της διαρκούς πίεσης της αυξανόμενης κύστης και όχι στα αρχικά στάδια.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Νηστεία του προβάτου από φαί και νερό την προηγούμενη μέρα.
Ξύρισμα της περιοχής και αντισηψία. Χρήση ξυλοκαΐνης τοπικά γύρω από την περιοχή που θα τρυπήσουμε.
Ατροπίνη για τον έλεγχο της σιελόρροιας.
Ξυλαζίνη και πεντοβαρβιτάλη για γενική αναισθησία.
**Η κύστη προβάλει προς τα έξω λόγω της μεγάλης ενδροκρανιακής πίεσης που υπάρχει**
Γίνεται συρραφή της σκληρής μήνιγγας με λεπτό απορροφήσιμο ράμμα και στη συνέχεια του δέρματος χωρίς το αφαιρεθέν οστό. Μετεγχειρητικά αντιβίωση, αντιφλεγμονώδη, παυσίπονα. Τις περισσότερες φορές η βελτίωση της υγείας του προβάτου είναι θεαματική.
**Μετά την αφαίρεση του μεγαλύτερου μέρους του υγρού της κύστης, ο όγκος της έχει ελαττωθεί. Στην φωτογραφία βλέπουμε τα τοιχώματα της κύστης με τις σκωληκοκεφαλές να είναι προσκολλημένες εσωτερικά αυτής.**
**Μετά τη συρραφή σκληρής μήνιγγας και δέρματος, χωρίς το αφαιρεθέν κομμάτι του κρανιακού οστού**
ΠΡΟΛΗΨΗ
Σφάγια και παραπροϊόντα των σφαγίων να μαγειρεύονται πολύ καλά πριν δοθούν στα σκυλιά. Προσοχή όχι τα κεφάλια.
Add comment