+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Κρούσμα λύσσας σε σκύλο στην Ελασσόνα

27 Φεβρουαρίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

Dog_rabies 

Συναγερμός για άμεση δράση, σήμανε στους αρμόδιους φορείς, η εμφάνιση κρούσματος λύσσας σε σκύλο στην Ελασσόνα, με ταχεία ανταπόκριση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση αλλά και προστασία από την εξάπλωση της θανατηφόρου νόσου.

Το περιστατικό σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αθανάσιο Γκουντέλα, παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα , όταν κτηνοτρόφος διαπίστωσε παράξενη επιθετική συμπεριφορά του σκυλιού του, προς τα πρόβατα που ήταν φύλακας, προς ανθρώπους και άλλα ζώα, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στη θανάτωσή του. Κλήθηκε άμεσα την ίδια μέρα κτηνίατρος από το Αγροτικό Κτηνιατρείο Ελασσόνας, ο οποίος σε συνεργασία με την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, παρέλαβαν το σκυλί και έστειλαν το κεφάλι του, προς διερεύνηση τυχόν λύσσας, στο Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών και ειδικότερα εξετάστηκε από το Εργαστήριο Ιολογικών και Ρικετσιακών Νοσημάτων, του Ινστιτούτου Λοιμωδών παρασιτικών νοσημάτων, όπου και χθες ανακοινώθηκε ότι ανιχνεύθηκε ο ιός.

Παράλληλα, παρακολουθείται στην περιοχή και άλλο σκυλί, για τυχόν φορέας του ιού της λύσσας, καθώς είχε δαγκωθεί από αυτό που νόσησε, στη διάρκεια της κατάστασης εμφάνισης συμπτωμάτων της νόσου.

Χθες μετέβηκε στην Ελασσόνα ο κ. Αθανάσιος Γκουντέλας, προκειμένου να διαπιστώσει την εξέλιξη της υγείας του δεύτερου σκυλιού και να πράξει ανάλογα με τα προβλεπόμενα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Η εμφάνιση του κρούσματος απαιτεί την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων αλλά και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, όπως άλλωστε επισημαίνει και σε σχετική ανακοίνωσή του προς τις υπηρεσίες  για το συμβάν,  το τμήμα zωοανθρωπονόσων, της Διεύθυνσης Υγείας ζώων του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Μετά από έγγραφο του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Λύσσα, σας ενημερώνουμε ότι έγινε επιβεβαίωση ενός θετικού αποτελέσματος λύσσας που  αφορά έναν σκύλο στην Ελασσόνα Λάρισας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Με δεδομένο την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, παρακαλούμε όπως εντείνετε  άμεσα την εφαρμογή του Προγράμματος Επιτήρησης της Λύσσας, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 331/10301-25/01/2013 με αρ. ΦΕΚ 198, τεύχος Β!

Επισημαίνεται ότι ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στην καταγραφή και τον εμβολιασμό των ποιμενικών σκύλων. Τονίζεται επίσης ιδιαίτερα, η επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές της περιοχής σας, ώστε να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για περισυλλογή και τον άμεσο εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων.

Επιπλέον παρακαλούμε όπως ενημερώσετε άμεσα τις Υπηρεσίες της αρμοδιότητάς σας καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το παραπάνω θέμα.

Ιδιαίτερα πρέπει να γίνει ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων, των περιβαλλοντικών και σπηλαιολογικών οργανώσεων , των κυνηγετικών ομοσπονδιών, των κτηνοτρόφων , των υπηρεσιών περισυλλογής νεκρών ζώων που βρίσκονται στα εθνικά δίκτυα καθώς και οποιονδήποτε άλλων φορέων εμπλέκονται».

Αντίστοιχα, μετά από την ανακοίνωση του θετικού κρούσματος στο ιό της λύσσας, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Γενικής διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχώρησε σε αντίστοιχη ενημέρωση -ανακοίνωση, προς τις διευθύνσεις  Κτηνιατρικής Θεσσαλίας και όχι μόνο (μέχρι και Κοζάνης, Γρεβενών…κ.α.), σε φιλοζωικά σωματεία, στην  Αστυνομία, στη Διεύθυνση Δασών Λάρισας, σε Κυνηγετικούς Συλλόγους σε ιδιώτες κτηνιάτρους …κ.α. , ζητώντας να λάβουν μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της νόσου, τονίζοντας τα εξής:

«1. Χαρακτηρίζουμε ως θετικό στη λύσσα το σκύλο που βρέθηκε στην περιοχή ΠΑΠ του Δήμου Ελασσόνας, καθορίζουμε την εστία της λύσσας σε περιοχή ακτίνας 50 km γύρω από τον Δήμο Ελασσόνας και επιβάλλουμε:

•Την τοποθέτηση ευδιάκριτων προειδοποιητικών πινακίδων, που φέρουν κατάλληλη σήμανση, σε εμφανή σημεία σας οδούς εισόδου στην περιοχή,

•Την απαγόρευση της μετακίνησης και ελεύθερης διακίνησης ευπαθών ειδών ζώων, καθώς και την διενέργεια αγοροπωλησιών ευπαθών ειδών ζώων, στην περιοχή που εμφανίσθηκε η εστία της λύσσας εκτός κι αν ύστερα από κλινική τους εξέταση αναφερθούν υγιή.

•Την απολύμανση του χώρου θανάτωσης ή θανάτου των θετικών ζώων, σε περίπτωση που θα υπάρξουν, καθώς και τη διεξοδική απολύμανση και αποτέφρωση όλων των αντικειμένων που θα μπορούσαν να έχουν έρθει σε επαφή με αυτά τα ζώα.

•Την ασφαλή διάθεση των νεκρών ή θανατωμένων ζώων στην πλησιέστερη εγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων.

•Την απομάκρυνση της μολυσμένης κόπρου και στρωμνής σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

•Την εφαρμογή του άρθρου 9 της συνθήκης της Βέρνης (Νόμος 1335/1983) για την ρύθμιση του υπερπληθυσμού των ειδών-στόχων της άγριας πανίδας της παρούσας απόφασης και κυρίως της αλεπούς, για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

•Την επιβεβαίωση του αντιλυσσικού εμβολιασμού των ποιμενικών σκύλων της περιοχής δικαιοδοσίας των τμημάτων κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, κατά την διενέργεια επισήμων ελέγχων μέσα στα πλαίσια εφαρμογής άλλων Εθνικών Προγραμμάτων,

•Την ενημέρωση των ιδιωτών κτηνιάτρων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν άμεσα σης οικίες κτηνιατρικές αρχές κάθε κλινικό περιστατικό ύποπτο για τη λύσσα κατά την άσκηση του έργου των,

•Την ενημέρωση των υπευθύνων των Φιλοζωικών Σωματείων.

•Την ενημέρωση των εκπροσώπων των τοπικών κυνηγετικών οργάνων.

•Την επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών για τον προληπτικό εμβολιασμό (προμήθεια εμβολίων και ορρών) κατά της λύσσας σε άτομα υψηλού κινδύνου ήτοι όσοι εργάζονται κοντά σε ενδημικές περιοχές (κτηνίατροι, βοηθοί, υπάλληλοι καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, δασικοί υπάλληλοι, τοπικά κυνηγετικά όργανα) που ασχολούνται με άγρια ζώα.

•Τον εμβολιασμό όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών (για την δημιουργία βιολογικού φραγμού).

•Τον εμβολιασμό των αδέσποτων σκύλων και γατών ηλικίας άνω των 3 μηνών, ο οποίος γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Νόμου 4039/2012 και την λήψη μέτρων για την μείωση του φαινομένου των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, με ευθύνη των Δήμων.

•Τον έλεγχο των μετακινήσεων των ζώων συντροφιάς.

•Την αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων».

Δείτε το επίσημο έγγραφο από τις Κτηνιατρικές Αρχές εδώ.

 Πηγή: www.eleftheria.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη