Το κολεόπτερο Diabrotica virgifera virgifera LeConte (Coleoptera: Chrysomelidae) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας τον Ιούλιο του 2009, αρχικά στο Νομό Θεσσαλονίκης και μετά στους Νομούς Πιερίας, Σερρών και Φλώρινας. Μετά από αυτό, για την αντιμετώπισή του λαμβάνονται περιοριστικά μέτρα από τις συγκεκριμένες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κατά της περαιτέρω εξάπλωσης του εντόμου για την προστασία της καλλιέργειας του αραβόσιτου στις περιοχές αυτές αλλά και σε άλλες. Έτσι καθορίστηκαν δύο ζώνες προστασίας, μια ζώνη προσβολής και μια ακόμα περιστολής στις οποίες θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Τα μέτρα που προβλέπονται είναι τα παρακάτω:
Α. Προσβεβλημένη Ζώνη, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
- Στους αγρούς να πραγματοποιείται αμειψισπορά με την οποία οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μία φορά (1:2).
- Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών (ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
- Να μη γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής.
- Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera (χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
Β. Ζώνη περιστολής, λαμβάνονται τα εξής μέτρα:
- Οργανώνεται αμειψισπορά ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών ετών, ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται μία φορά (1:2) ή
- η αμειψισπορά εφαρμόζεται κατά τρόπο ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών ο αραβόσιτος να αναπτύσσεται δύο φορές(2:3) και, σε σύνδεση με το τοπικό σύστημα πρόβλεψης για την ανάπτυξη του οργανισμού, η σπορά τουλάχιστον μιας από αυτές τις καλλιέργειες αραβοσίτου να πραγματοποιείται μετά την εμφάνιση της προνύμφης, ή
- η αμειψισπορά εφαρμόζεται κατά τρόπο ώστε οποιαδήποτε περίοδο κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών ετών, ο αραβόσιτος να μπορεί να αναπτυχθεί δύο φορές(2:3) σε συνδυασμό κάθε φορά, με αποτελεσματικούς ψεκασμούς με εντομοκτόνα για καταστροφή ενήλικων οργανισμών ή με κάθε άλλο μέτρο ή ψεκασμό που έχει ως αποτέλεσμα παρόμοιο επίπεδο ελέγχου του οργανισμού
- Ο αραβόσιτος να μην συγκομίζεται πριν την 1η Οκτωβρίου.
- Να μην υπάρχει μετακίνηση νωπών φυτών αραβοσίτου ή νωπών μερών αυτών(ενσίρωμα) από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στην προσβεβλημένη ζώνη.
- Να μην γίνεται μετακίνηση εδάφους αγρών σπαρμένων με αραβόσιτο από το εσωτερικό της ζώνης εκτός αυτής, παρά μόνο στην προσβεβλημένη ζώνη.
- Να γίνεται κατάλληλη μεταχείριση στους αγρούς με αραβόσιτο κατά του εντόμου Diabrotica virgifera (χρήση εντομοκτόνου εδάφους, ψεκασμοί φυλλώματος με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα).
- Τα γεωργικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν στους σπαρμένους με αραβόσιτο αγρούς, να καθαρίζονται από χώματα και άλλα υλικά πριν την έξοδο τους από την ζώνη.
Κατάσταση ανά Περιφέρεια
Για την ΠΕ Σερρών η προσβεβλημένη ζώνη εκτείνεται σε όλη την Π.Ε. εκτός από μία ζώνη 10 Km στα σύνορα με τις Π.Ε. Καβάλας και Δράμας. Στην Π.Ε. Λάρισας για ακόμη μια καλλιεργητική περίοδο δε διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς εντόμου καραντίνας, ενώ το συγκεκριμένο έντομο έχει εντοπιστεί για μια ακόμη χρονιά στην Π.Ε. Πιερίας (συνεχώς από το 2009). Στην Π.Ε. Δράμας η ζώνη περιστολής είναι συνέχεια της προσβεβλημένης ζώνης των Σερρών. Περιλαμβάνει όλα τα αγροκτήματα των Δήμων Προσοτσάνης και Δοξάτου, τα αγροκτήματα του Δήμου Δράμας μέχρι και το αγρόκτημα Λιβαδερού και τα αγροκτήματα του Δήμου Παρανεστίου μέχρι και το αγρόκτημα Πτελέας. Η εστιακή ζώνη περιλαμβάνει το αγρόκτημα Οχυρού του Δ. Κάτω Νευροκοπίου, με ζώνη ασφαλείας τα αγροκτήματα Περιθωρίου, Κάτω Βροντούς, Κάτω Νευροκοπίου και Δασωτού του Δ. Κάτω Νευροκοπίου.
Στην Π.Ε. Κιλκίς η προσβεβλημένη ζώνη όλη την έκταση της Π.Ε. Κιλκίς εκτός των αγροτεμαχίων που βρίσκονται σε απόσταση έως και 10 Km από τα σύνορα με τη FYROM. Η ζώνη περιστολής περιλαμβάνει όλα τα αγροτεμάχια που βρίσκονται σε απόσταση έως και 10 Km από τα σύνορα με τη FYROM και προς το εσωτερικό του Νομού. Οι παραπάνω ζώνες συνεχίζονται και στους γειτονικούς νομούς Σερρών, Θεσ/νίκης και Πέλλας όπου έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Diabrotica virgifera Le Conte.
Το πρόγραμμα περιστολής και οριοθέτησης ζωνών στην Π.Ε. Κοζάνης περιλαμβάνει: Α) τα διοικητικά όρια του Δήμου Εορδαίας (εκτός αγροκτημάτων Βλάστης, Ερμακειάς, Σπηλιάς, Πτελεώνα, και Μεσόβουνου), Β) αγροκτήματα που ανήκουν στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης η οποία οριοθετείται βόρεια από τα σύνορα του Δήμου Εορδαίας, Ανατολικά από τα αγροκτήματα της Ποντοκώμης και του Μαυροδεντρίου, Νότια από τα αγροκτήματα των Κοίλων, Δρέπανου, Γαλάνης, Κοιλάδας και Δυτικά από τα αγροκτήματα του Αγ. Δημήτριου και Ακρινής.
Η Ζώνη περιστολής περιλαμβάνει: Α)όλα τα αγροκτήματα που ανήκουν μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Εορδαίας (εκτός Βλάστης), Β)τα αγροκτήματα που ανήκουν στην περιοχή του Δήμου Κοζάνης η οποία οριοθετείται βόρεια από τα σύνορα του Δήμου Εορδαίας, Ανατολικά από τα αγροκτήματα της Ποντοκώμης και του Μαυροδεντρίου, Νότια από τα αγροκτήματα των Κοίλων, Δρέπανου, Γαλάνης, Κοιλάδας, Θυμαριάς, Αμυγδαλιάς, Καπνοχωρίου, Λεβέντη, Πολύπυλου και δυτικά από το όρος Βέρμιο.
Λίγα λόγια για το κολεόπτερο
Να θυμηθούμε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές στον αραβόσιτο προκαλούνται από τις προνύμφες του εντόμου οι οποίες διατρέφονται με το ριζικό σύστημα των φυτών και προκαλούν ανεπάρκεια στην τροφοδοσία τους σε νερό και θρεπτικά στοιχεία. Επιπλέον, είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να αναπτύσσονται στις ήδη τραυματισμένες ρίζες από τη δράση των προνυμφών και μύκητες του γένους Fusarium και Pythium, με αποτέλεσμα η ζημιά να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Η μεταφορά του εντόμου γίνεται με τη διακίνηση των σπαδίκων, ολόκληρων φυτών αραβόσιτου ή χλωρών τμημάτων φυτών, καθώς και με τη μεταφορά χώματος από μολυσμένες περιοχές.
Πηγή:www.agrotypos.gr
Add comment