+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Νέα δύναμη για τον κάμπο το σπανάκι στη Θεσσαλία

15 Απριλίου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

spanaki 

Θέσεις στο Θεσσαλικό κάµπο αρχίζει να «χτίζει» το βιοµηχανικό σπανάκι καθώς η ισχυρή ζήτηση από την κατανάλωση αλλά και οι βροχοπτώσεις που «έπνιξαν» πολλά χωράφια στο Βορρά αναγκάζουν τις µεγάλες µεταποιητικές βιοµηχανίες της Μακεδονίας να κατεβούν νοτιότερα για να εξασφαλίσουν προϊόν. 

 Το κόστος παραγωγής διαµορφώνεται στα 150 ευρώ ανά στρέµµα, 70 ευρώ για το σπόρο και 80 ευρώ για λιπάσµατα και φυτοπροστατευτικά.

Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγµα η συµφωνία της Αλτέρα µε τέσσερις µεγαλοπαραγωγούς από την περιοχή της Χάλκης για τη συµβολαιακή καλλιέργεια 250 στρεµµάτων τη φετινή χρονιά. Η σπορά πραγµατοποιήθηκε πριν από τρεις εβδοµάδες και αµέσως µετά το Πάσχα θα γίνει η πρώτη συγκοµιδή ή το  «πρώτο µαχαίρι», όπως είθισται να λέγεται στην καλλιεργητική γλώσσα του συγκεκριµένου προϊόντος.
«Συµφωνήσαµε στα 20 λεπτά για το πρώτο µαχαίρι και στα 18 για το δεύτερο που ακολουθεί σε 35-40 µέρες από τώρα, δηλαδή µεταξύ 10 και 15 Μαϊου», λέει στην Agrenda ο Νίκος Βαρδούλης, ένας από τους τέσσερις της οµάδας που αποφάσισε να σπείρει φέτος 90 στρέµµατα.  «Περιµένουµε να δούµε πώς θα πάει η παραγωγή και, κατά πόσο υπάρχει θέληση και δυνατότητα για µακροχρόνια συνεργασία από την πλευρά της εταιρείας ή απλά πρόκειται για κάτι συγκυριακό. Αυτό που έχουµε καταλάβει, πάντως, είναι το πρώτο», σηµειώνει.
Τυπικά οι αποδόσεις για το βιοµηχανικό σπανάκι κυµαίνονται γύρω στους 2 τόνους το στρέµµα, ωστόσο το κλίµα και το έδαφος της περιοχής αλλά και το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και εξοπλισµού των παραγωγών αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αρκετά υψηλότερα έως και 2,5-3 ευρώ το στρέµµα.
«Οι άνθρωποι της Aλτέρα συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι είχαν να κάνουν µε σύγχρονους παραγωγούς και πολύ οργανωµένες εκµεταλλεύσεις», τονίζει ο κ. Βαρδούλης. Ένα ακόµα στοιχείο που έπαιξε ρόλο ήταν η τοποθεσία των χωραφιών, πολύ κοντά στην Εθνική Οδό και δίπλα στον κόµβο του Συκουρίου- στοιχεία που διευκολύνουν τη µεταφορά στο εργοστάσιο της εταιρείας στα Γιαννιτσά.
Το κόστος παραγωγής, σύµφωνα µε το συνοµιλητή µας, διαµορφώνεται στα 150 ευρώ ανά στρέµµα (δίχως να περιλαµβάνεται νερό ή πετρέλαιο)- 70 ευρώ για το σπόρο (παρέχεται από την εταιρεία) και 80 ευρώ για τα λιπάσµατα και τα φυτοφάρµακα.
Υπενθυµίζουµε ότι της καθόδου της Aλτέρα στη Θεσσαλία προηγήθηκε η µεγάλη συµφωνία του ΘΕΣγη µε την Μπάρµπα-Στάθης για τη συµβολαιακή καλλιέργεια 500 στρεµµάτων µε σπανάκι (κι άλλων 500 µε βιοµηχανικό αρακά). Εκτός από τη Θεσσαλία, η Alterra προµηθεύεται σπανάκι από περισσότερα από 1000 στρέµµατα στις περιοχές των Γιαννιτσών και της Πιερίας.

Πηγή: www.agronews.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη