+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Άλογα

Νέες μέθοδοι στη μελέτη του βηματισμού του Αλόγου

11 Δεκεμβρίου 2013, Author: Αγροτική Στέγη

horse2

Το μοτίβο βηματισμού του αλόγου είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για την αξιολόγηση της υγείας του ζώου, αλλά και της αξίας του στον τομέα της ιπποδρομίας και της αναπαραγωγής.
Στοιχεία μελέτης, που διεξήχθη μεταξύ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Royal Veterinary College στο Ην. Βασίλειο, αποκαλύπτουν, για πρώτη φορά, τις δυνατότητες χρήσης των νέων τεχνολογιών στη μελέτη του βηματισμού του αλόγου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Biomechanics.
Η μελέτη αυτή, καταδεικνύει πως η χρήση αισθητήρων για την καταγραφή και εκτίμηση της κίνησης του αλόγου είναι περισσότερο ακριβής σε σχέση με τα μέσα που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα στα εργαστήρια, δίνοντας με αυτό τον τρόπο νέες δυνατότητες τόσο στους κτηνιάτρους όσο και στους εκπαιδευτές αλόγων.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες αλόγων αλλά και οι κτηνίατροι είναι η χωλότητα. Σημαντικό είναι όμως και το Σύνδρομο Wobbler, ένα σύνδρομο στο οποίο οι αναπτυξιακές ανωμαλίες ή η οστεοαρθρίτιδα που αναπτύσσεται στις αρθρικές αποφύσεις των σπονδύλων ασκούν πίεση στην σπονδυλική στήλη προκαλώντας αταξικό βηματισμό. Το σύνδρομο Wobbler προσβάλει 1/100 άλογα με την πλειονότητα των ασθενών να οδηγείται σε ευθανασία. Και οι 2 ασθένειες επηρεάζουν την κίνηση του αλόγου… Όμως, μέχρι σήμερα οι κτηνίατροι είχαν την δυνατότητα να μελετήσουν τις μεταβολές που προκαλούν μόνο σε εργαστηριακό επίπεδο βάζοντας, πολλές φορές, το άλογο να κάνει μερικά μόνο βήματα σε ευθεία γραμμή.
Χρησιμοποιώντας αδρανειακούς αισθητήρες, δηλαδή, μικρούς αισθητήρες που περιέχουν τεχνολογία όμοια με αυτή που βρίσκουμε σε ένα Smartphone (γυροσκόπιο, επιταχυνσιόμετρο, μαγνητόμετρο), ο κτηνίατρος και PhD του τμήματος Health and Medical Sciences του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Dr. Emil Olsenκαι οι συνάδελφοι του από την ερευνητική ομάδα του Dr. Thilo Pfau στο Royal Veterinary College κατάφεραν να καταγράψουν την κίνηση του αλόγου αλλά και τον χρόνο επαφής της οπλής με το έδαφος κατά την κίνηση του άκρου, με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

“Προηγούμενες μελέτες, αποδεικνύουν ότι η τοποθέτηση αδρανειακών αισθητήρων ακριβώς πάνω από τις μετακαρπιοφαλαγγικές και μεταταρσιοφαλαγγικές αρθρώσεις μπορεί να μας βοηθήσει να μετρήσουμε με ακρίβεια τον χρόνο στον οποίο η οπλή έρχεται σε επαφή με το έδαφος κατά τον βηματισμό του αλόγου. Επιπλέον, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορούμε να καταγράψουμε την κίνηση του αλόγου κατά την διάρκεια της προπόνησής του, γεγονός που μας επιτρέπει να μελετήσουμε την ανάπτυξη αλλά και τις αλλαγές στον συγχρονισμό και τη συμμετρία του αλόγου κατά την κίνηση του σε πραγματικές συνθήκες” εξηγεί ο Dr. Emil.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, λοιπόν, οι κτηνίατροι μπορούν να μελετήσουν τον τρόπο κίνησης των αλόγων με χωλότητα για παράδειγμα, προσφέροντας, έτσι, καλύτερη και φθηνότερη θεραπεία στο ζώο. Ακόμα, οι εκπαιδευτές μπορούν να χρησιμοποιούν την τεχνολογίας αυτή για να βεβαιώνονται ότι το άλογο κινείται ρυθμικά, στοιχείο απαραίτητο για την αξιολόγηση των αλόγων που αγωνίζονται στο dressage. Καθαρά για επιστημονική χρήση, οι αισθητήρες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, καθώς οι μελετητές μπορούν να εστιάσουν στις δυνατότητες αλλά και τον τρόπο κίνησης του αλόγου σε μεγαλύτερο βάθος.

“Ο στόχος μας με αυτή την τεχνολογία είναι να πετύχουμε μια ευρύτερη καταγραφή της κίνησης του αλόγου και μέσω αυτού, να μπορέσουμε να εντοπίζουμε τις ασθένειες και τα προβλήματα νωρίτερα. Ακόμα, παρέχεται η δυνατότητα να παρακολουθούμε τη διάγνωση και τη θεραπεία έξω από το εργαστήριο μεν αλλά με εξοπλισμό που είναι οικονομικά αποδεκτός από τους κτηνιάτρους.” προσθέτει ο Dr. Emil Olsen.

Πηγή: www.diagnovet.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη