Η ΝΔΝ διεγνώσθη για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1937 στην Ουγκάντα, σαν αιτία εγκεφαλίτιδος. Από τότε η νόσος εξαπλώθηκε στην Αφρική,Δυτική Ασία,Μέση Ανατολή, Ευρώπη και τέλος στην Αμερική.
Συντομεύσεις:WNV:ιός του Δυτικού Νείλου
ΝΔΝ: Νόσος του δυτικού Νείλου
ΚΝΣ: Κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το μέσον μετάδοσης είναι κυρίως τα κουνούπια και προκαλεί φλεγμονή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού(εγκεφαλομυελίτις). Προσβάλλονται αρχικά τά πουλιά, τά ιπποειδή και ο άνθρωπος. Σπανιότερα προσβάλλονται κατσίκες ,πρόβατα, σκύλοι κλπ.
Ο ιός μεταδίδεται από τά πουλιά με την συμβολή των κουνουπιών. Τά περισσότερα πουλιά δεν αρρωσταίνουν όταν τσιμπηθούν από μολυσμένο κουνούπι. Τά οικόσιτα πουλιά όπως οι κότες δεν εμφανίζουν εγκεφαλομυελίτιδα όταν μολυνθούν αλλά ο ιός πολλαπλασιάζεται στο αίμα τους με αποτέλεσμα τά κουνούπια να τον μεταφέρουν σε ανθρώπους και άλογα. Ο άνθρωπος και το άλογο είναι οι τελικοί ξενιστές και δεν μεταδίδουν την νόσο όταν μολυνθούν ή αρρωστήσουν.
Τά συμπτώματα της ΝΔΝ στο άλογο(και τον άνθρωπο) οφείλονται στην προσβολή από τον ιό του κεντρικού νευρικού συστήματος(δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού) και είναι τά εξής:
- ανορεξία
- πυρετός
- αδυναμία
- απώλεια όρασης
- έλλειψη συντονισμού στην κίνηση
- πιέζει το μέτωπο σε κάποιο σταθερό αντικείμενο(τοίχος,δένδρο)
- περιφέρεται άσκοπα
- εμφανίζει σπασμούς
- αδυναμία κατάποσης(τροφής ή νερού)
- κινείται κυκλοτερώς(κυκλικά)
- κώμα και θάνατος.
Τά συμπτώματα εμφανίζονται σταδιακά και κάποια μπορεί να απουσιάζουν. Η εικόνα που παρουσιάζει το άλογο μοιάζει με την εικόνα άλλων ασθενειών του ΚΝΣ όπως η λύσσα,η αλλαντίαση και η ίππειος μυελοεγκεφαλίτις από πρωτόζωο. Η συμβολή του ιππιάτρου είναι απαραίτητη από τά αρχικά στάδια της νόσου ουτως ώστε το άρρωστο άλογο να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να θεραπευτεί.
Η θεραπεία είναι υποστηρικτικη και συμπτωματική και συνίσταται σε χορηγηση υγρών ενδοφλεβίως και αντιφλεγμονώδη. Ο ιός δεν καταπολεμείται με αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
- Εμβολιασμός πριν την εποχή πού δραστηριοποιούνται τά κουνούπια. Στην χώρα μας η καλύτερη εποχή για την έναρξη των εμβολιασμών είναι τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Για να επιτευχθεί η καλύτερη ανοσία πρέπει να γίνουν 2 εμβολιασμοί μέ διάστημα μεταξύ τους 3-6 εβδομάδων.
- Σημεία πού υπάρχει στάσιμο νερό ή γούρνες ποτίσματος πρέπει να καταργούνται γιατί εκεί πολλαπλασιάζονται τά κουνούπια. Απομάκρυνση κοπριάς,σάπιων φύλλων,σκουπιδιών από τον χώρο του στάβλου καί γύρω από αυτόν.
- Σχολαστικός καθαρισμός των συστημάτων ποτίσματος των αλόγων τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα.
- Χρήση φαρμάκων στους χώρους για την καταπολέμηση των κουνουπιών(προνυμφοκτόνα).
- Τά άλογα να παραμένουν στον στάβλο τις ώρες δραστηριότητας των κουνουπιών δηλαδή από το σούρουπο μέχρι την ανατολή του ηλίου..
- Χρήση σίτας στα ανοίγματα του στάβλου καί ειδικών ανεμιστήρων πάω από τά άλογα για παρεμπόδιση των κουνουπιών.
- Αποφύγετε να είναι αναμμένα τά φώτα του στάβλου το βράδυ.
- Χρήση ειδικών αντικουνουπικών για το άλογο.
- Απομάκρυνση όλων των πουλιών και των οικόσιτων πουλερικών από την περιοχή του στάβλου.
Νικ.Ι.Αναστασόπουλος,ιππίατρος, DVM
Add comment