Ο παραγωγός και φυτωριούχος στην περιοχή της Ερμιόνης Αργολίδας, κ. Σταμάτης Μερτύρης αναφέρει ότι «το ρόδι για τις επιτραπέζιες ποικιλίες (Ερμιόνη, Περσεφόνη κ.α.) δένει με θερμοκρασία πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου και ωριμάζει με θερμοκρασία 18 βαθμούς και κάτω. Όσον αφορά τις τιμές εκτιμώ ότι φέτος θα κυμανθούν για της καλής ποιότητας ρόδια γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, ενώ για τις υπόλοιπες ποιότητες στα 50 – 60 λεπτά το κιλό. Μια μικρή ποσότητα πρώιμης ποικιλίας που υπάρχει στην περιοχή έφτασε στα 2,5 ευρώ το κιλό».
Στο μεταξύ ξεκίνησε η συγκομιδή της ποικιλίας «Wonderful» στη νότια Ελλάδα και σε περίπου δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει και στη βόρεια, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Γκόντια, αντιπρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ροδιού Αγίου Αθανασίου Δράμας. Όπως υποστηρίζει «αν και η παραγωγή φέτος παρουσίασε ακαρπία, συνολικά αναμένεται να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, αφού είχαμε τα προηγούμενα χρόνια νέες φυτεύσεις που μπαίνουν φέτος στην παραγωγή. Όσον αφορά την τιμή παραγωγού, περιμένω το ρόδι της κατηγορίας Α” να πληρώνεται στα 1,20 – 1,80 ευρώ/κιλό, ενώ της κατηγορίας Β” στα 0,60 – 0,80 ευρώ/κιλό. Σοβαρά όμως προβλήματα υπάρχουν στην αγορά από την έλλειψη ρευστότητας. Η Ομάδα Παραγωγών είναι αναγκασμένη να πουλήσει τα ρόδια ώστε στη συνέχεια να πληρώσει τους παραγωγούς».
Εκτός από την εγχώρια αγορά όμως μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για εξαγωγές. Όπως αναφέρει ο κ. Γκόντιας «είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του διότι υπάρχει ζήτηση και ανοίγονται συνεχώς νέες αγορές. Πέρσι καταφέραμε να κλείσουμε συμφωνίες για εξαγωγές στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, όπως Αγγλία, Ελβετία και Γερμανία. Ενδιαφέρον υπάρχει και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης και ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με εμπόρους από τη ρώσικη αγορά».
πηγή: www.agrotypos.gr
Leave a reply