+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Ξεκινά η εκτροφή μυγών για ζωοτροφή

5 Ιουλίου 2014, Author: Αγροτική Στέγη

miges Μία νέα γενιά… κτηνοτρόφων αναδύθηκε από το επισιτιστικό πρόβλημα του πλανήτη. Ήδη στην Νότια Αφρική έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες εργασίες για την κατασκευή της μεγαλύτερης μονάδας αναπαραγωγής και κατεργασίας μύγας.

 

Η ευρωπαϊκή εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ιδέα κατάφερε να εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια και έτσι η χρήση εντόμων για τον εμπλουτισμό των ζωοτροφών έπαψε να είναι μία ακαδημαϊκή θεωρία και έγινε εμπορική πραγματικότητα.
Το πρόγραμμα, που θα λάβει σάρκα και οστά σε μία περιοχή κοντά στο Κέιπ Τάουν, στηρίζεται στη σύλληψη μίας ομάδας επιστημόνων και περιβαλλοντολόγων που κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να βρουν εναλλακτικές πρωτεΐνες για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε ζωοτροφές.
Η νέα μονάδα κατασκευάζεται από την AgriProtein, μία εταιρεία με έδρα το Γιβραλτάρ, και πρόκειται να στεγάσει περί τα 8,5 δισ. μύγες που θα παράγουν πλούσιες σε πρωτεΐνες νύμφες, καθώς θα καταναλώνουν οργανικά απόβλητα.
Μπροστά στην προοπτική παραγωγής γιγαντιαίων ποσοτήτων ζωοτροφής πλούσιων σε πρωτεΐνη σε πολύ περιορισμένες εκτάσεις γης -συγκριτικά πάντα με τους παραδοσιακούς τρόπους- το πρόγραμμα αμέσως βρήκε ένθερμους υποστηρικτές. Η εταιρεία, μάλιστα, κατάφερε να εξασφαλίσει έντεκα εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν με θετικό μάτι την υπόθεση των εντόμων.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαλαρώνει τους κανόνες που ίσχυαν, προκειμένου να επιτρέψει, μέχρι το 2015, τη χρήση εντόμων σε τροφές για χοίρους και πουλερικά, ενώ και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) μελετά την αίτηση της εταιρίας EnviroFlight που ζητά να εμπορευτεί επεξεργασμένα έντομα για ζωοτροφές.
Η μονάδα της Νότιας Αφρικής θα φιλοξενεί δισεκατομμύρια εντόμων που θα τρέφονται με περισσότερους από 110 τόνους τροφίμων και αποβλήτων και θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής 20 τόνων προνύμφης ημερησίως, 3,5 τόνων προνύμφης υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά οξέα και πενήντα τόνων οργανικού λιπάσματος, δήλωσε προ εβδομάδος ο Τζέισον Ντρου, συνιδρυτής της AgriProtein.
Τα έντομα, τα οποία θα ζουν μέσα σε κλουβιά, θα σιτίζονται με ένα μείγμα σαπισμένων τροφίμων, κοπριάς και υπολοίπων από τα σφαγεία. Θα μπορούν να αναπαραχθούν ελεύθερα και οι προνύμφες θα υποβάλλονται σε επεξεργασία ξήρανσης και στη συνέχεια θα αναμειγνύονται με τη ζωοτροφή. Όταν θα βρεθεί στην αγορά η ζωοτροφή αυτή, θα είναι κατά 15 % φθηνότερη από τα ιχθυάλευρα. Παρ’ όλα αυτά, το πρόγραμμα PROteINSECT, που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και μελετά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της χρήσης εντόμων στις ζωοτροφές, αναφέρει ότι οι τροφές με έντομα ουδέποτε θα αντικαταστήσουν πλήρως τις παραδοσιακές ζωοτροφές ως πηγές πρωτεΐνης, αλλά θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των πιέσεων προς το περιβάλλον.
Πηγή: www.agronews.gr

 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη