+30 22530 24100

Επικοινωνία

Κατάστημα Καλλονής: 22530 29270 - 24100 - 23275, Υποκατάστημα Λάρσος: 22510 93000

Για Τηλεφωνικές παραγγελίες καλέστε στο
MontBlanc
0
Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.

Blog

Αγροτικά και Κτηνιατρικά νέα

Οζώδης δερματίτιδα:Σε καραντίνα τα βοοειδή του Έβρου έως 30 Σεπτεμβρίου 2015

8 Σεπτεμβρίου 2015, Author: Αγροτική Στέγη

ozodi_dematidida1 

 

Σε καραντίνα θα τεθούν όλα τα βοειδή του Έβρου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015 λόγω Οζώδους Δερματίτιδας, έπειτα από σχετική απόφαση της διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Πρoηγήθηκε η επιβεβαίωση δυο κρουσμάτων της νόσου στην περιοχή, που κατά πληροφορίες εισήχθη στη χώρα μας από τη γειτονική Τουρκία.
Με την απόφαση που έχει ως θέμα «Ορισμένα προσωρινά μέτρα προστασίας σχετικά με την οζώδη δερματίτιδα στην Ελλάδα» μπαίνει σε εφαρμογή η Εκτελεστική Απόφαση 2015/1423 της Επιτροπής της Ε.Ε σχετικά με το ζήτημα και συγκεκριμένα επιβάλλονται τα εξής:
1.Η Ελλάδα απαγορεύει την αποστολή των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου προς άλλα μέρη της Ελλάδας, προς άλλα κράτη μέλη και προς τρίτες χώρες:
α) ζώντα βοοειδή και άγρια μηρυκαστικά
β) σπέρμα βοοειδών
2. Η Ελλάδα απαγορεύει τη διάθεση στην αγορά, εκτός της περιφερειακής ενότητας Έβρου, των ακόλουθων εμπορευμάτων από την περιφερειακή ενότητα Έβρου:
α) νωπό κρέας που παράγεται από βοοειδή, καθώς και παρασκευάσματα κρέατος και προϊόντα με βάση το κρέας που παράγονται από το εν λόγω νωπό κρέας
β) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από βοοειδή
γ) αμεταποίητα ζωικά υποπροϊόντα που προέρχονται από βοοειδή, εκτός εάν προορίζονται, υπό την επίσημη εποπτεία της αρμόδιας αρχής, για διάθεση σε εγκεκριμένη μονάδα εντός της ελληνικής επικράτειας.
Σημειώνεται πως η απόφαση εφαρμόζεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

 

Συμπτώματα:

 

Τα συμπτώματα του νοσήματος περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, διόγκωση λεμφογαγγλίων, οζίδια στο σώμα διαμέτρου 1-5 εκατοστών τα οποία στην συνέχεια εξελκώνονται, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, αλλοιώσεις σε στόμα-μύτη-οφθαλμούς, διόγκωση των άκρων και χωλότητα, οίδημα υπογνάθιο και λαμυρίδας, αποβολές, στειρότητα και πτώση γαλακτοπαραγωγής.
ozodi_dermatitida2ozodi_dermatitida
Για το νόσημα δεν υπάρχει καμία απολύτως θεραπεία και δεν επιτρέπεται ο εμβολιασμός. Ο μόνος τρόπος πρόληψης είναι η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας από τους κτηνοτρόφους (απολυμαντική τάφρος στην είσοδο της εκτροφής τόσο για οχήματα όσο και για ανθρώπους και ζώα και ψεκασμοί για αιματοφάγα έντομα που μεταδίδουν την νόσο όπως τσιμπούρια, κουνούπια κλπ.) καθώς και ο περιορισμός ή και η αποφυγή μετακινήσεων ζώων από και προς την περιοχή του Έβρου και την Τουρκία.
Επισημαίνουμε ότι η Οζώδης Δερματίτιδα των Βοοειδών είναι νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης, όλα τα ζώα των θετικών εκτροφών θα θανατώνονται και κάθε υποψία του νοσήματος πρέπει να δηλώνεται υποχρεωτικά από τους εκτροφείς ή τους ιδιώτες κτηνιάτρους σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλονται βαριές διοικητικές κυρώσεις του Ν.4235/2014.

 

Πηγή: www.diagnovet.gr , www.pkm.gov.gr

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις στην παράδοση των παραγγελιών λόγω φόρτου εργασίας σε μεταφορικές και ταχυμεταφορικές εταιρίες. Παράβλεψη