Γράφει ο Στρατής Μουφλουζέλλης (17/12/2012)
ΠΡΙΝ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΩΜΑ(Αύγουστος με Σεπτέμβρης)
Ποτίζουμε 1 δόση μίγματος πολυβιταμινών με ιχνοστοιχεία(πχ:10ml Growite) 15 μέρες περίπου πριν πάμε την κατσίκα στον τράγο.
ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ
Αποφεύγουμε την χορήγηση φαρμάκων και παράξενων τροφών εκτός του συνηθισμένου διαιτολογίου κατά τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης καθότι στο στάδιο αυτό το σχηματιζόμενο έμβρυο είναι ευαίσθητο.
Προσέχουμε ιδιαίτερα τη διατροφή της εγκυμονούσης αίγας μας τις τελευταίες 40 μέρες πριν τη γέννα διότι την περίοδο αυτή ο ρυθμός ανάπτυξης του ή των εμβρύων αυξάνεται έντονα. Οι διατροφικές της απαιτήσεις σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνες είναι ακόμα περισσότερες σε περίπτωση πολυδυμίας. Ταΐζουμε πρωί – βράδυ και συμπυκνωμένη τροφή( πχ: καλαμπόκι 50%-βρώμη 20%-κριθάρι 20%-σόγια 5%+2%φωσφορικό διασβέστιο +2% σόδα+1% αλάτι) και χονδροειδή τροφή(σανό μηδικής, βρώμης, κριθαριού). π.χ. 700 έως 1500 γραμ. συμπυκνωμένης τροφής και 1,5-2,5 κιλά χονδροειδούς τροφής το 24ωρο μοιρασμένα σε 2 δόσεις ανάλογα με το βάρος της αίγας και την αναμενόμενη πολυδιμία. Δεν πρέπει να της λείψει ούτε ένα γεύμα αυτή την περίοδο αφού παραμονεύει ο κίνδυνος της τοξιναιμίας εγκυμοσύνης.
Η ελευθερία κινήσεων και άσκησης, το στεγνό σκληρό(για να τρίβονται τα νύχια της) έδαφος, ο νότιος προσανατολισμός του στάβλου και η τακτική διατροφή χωρίς απότομες αλλαγές είναι ότι καλύτερο μπορούμε να της προσφέρουμε.
Απαραιτήτως 35-40 μέρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό εμβολιάζουμε για την εντεροτοξιναιμία (π.χ.Covexin 8A, Anero, Dialuene,κ.α. )και κάνουμε αποπαρασίτωση ενέσιμη ή πόσιμη(π.χ. Ivermectine, fenbendazole κ.α. ).Πότισμα ξανά μία δόση του κοκτέιλ πολυβιταμινών-ιχνοστοιχείων(π.χ.10 ml Growite) βοηθάει στην ενίσχυση του αμυντικού συστήματος και στη κάλυψη των τυχόν διατροφικών ανισορροπιών. Την εκτέλεση των εργασιών αυτών και τις λεπτομερείς οδηγίες αναλαμβάνει ο τοπικός κτηνίατρος της περιοχής.
Μπορούμε επίσης να κρεμάσουμε ειδική πλάκα ιχνοστοιχείων την οποία η αίγα γλύφει ανάλογα με τις ανάγκες της.
ΣΤΗ ΓΕΝΝΑ
Ο τοκετός πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται σε στεγνό, καθαρό, ζεστό και με καλό αερισμό περιβάλλον. Ο χώρος καθαρίζεται σχολαστικά, ασβεστώνεται και ρίχνουμε 2-3 τσουβάλια άσπρο στεγνό ροκανίδι στο δάπεδο λίγες ώρες πριν τον αναμενόμενο τοκετό.
Το έγκαιρο στην πρώτη ώρα θήλασμα των νεογέννητων κατσικιών από τους καθαρούς και πλυμένους μαστούς της μητέρας είναι υψίστης σημασίας. Η απολύμανση του ομφάλιου λώρου με βάμμα ιωδίου ή χλωρεξιδίνης 2-3 φορές την πρώτη μέρα είναι πολύ σημαντική αφού η είσοδος των παθογόνων μικροβίων στο νεογέννητο γίνεται κυρίως από το ομφάλιο λώρο (πριν ξεραθεί) και από το στόμα με το θήλασμα. Το έγκαιρο πρώτο θήλασμα παρέχει στο νεογέννητο τις πολύτιμες ανοσοσφαιρίνες (πρωτεΐνες) και σημαντική ποσότητα ενέργειας με τη μορφή υδατανθράκων που περιέχει το πρωτόγαλα και ενισχύει την ανοσία του απέναντι στις λοιμώξεις που πρωτοσυναντά. Η σύσταση του πρωτογάλατος αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και έτσι εξασθενούν οι πολύτιμες ιδιότητες του.
Μην ξεχνάμε ότι η εξασφάλιση του στεγνού, ζεστού και με καλό αερισμό περιβάλλοντος είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή ανάπτυξη των νεογέννητων χωρίς διάρροιες.
ΣΤΟΝ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟ
Όταν τα κατσικάκια πλησιάζουν τις 50 μέρες τα εμβολιάζουμε(μέχρι τώρα είχαν τα αντισώματα από τη μητέρα) τα εμβολιάζουμε για την εντεροτοξιναιμία και δίνουμε χάπι για τα ενδοπαράσιτα. Μετά 3-4 εβδομάδες εκτελούμε επαναληπτικό εμβολιασμό. Χωρίς αυτόν είναι σαν να μην εμβολιάσαμε καθόλου.
ΓΕΝΙΚΑ
Η βόσκηση στο πράσινο χόρτο καθώς και τα περισσεύματα από το λαχανόκηπό μας, τα κλαδιά ελιάς ,μουριάς θεωρούνται συμπληρώματα και με κανένα τρόπο δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των βελτιωμένων αιγών(ZAANEN,ALPIN,TONGENBURG,) με τις μεγάλες αποδόσεις.
Κάθε απότομη και σε μεγάλο ποσοστό αλλαγή στη διατροφή της είναι άκρως επικίνδυνη καθώς διαταράσσεται η μικροβιακή χλωρίδα της μεγάλης κοιλίας με συχνά θανατηφόρες συνέπειες.
Οι αίγες προσαρμόζουν την παραγωγή γάλακτος τους στην τροφή. Τρώνε πολύ, δίνουν πολύ γάλα, τους δίνεται λίγη τροφή, μειώνουν και την γαλακτοπαραγωγή τους.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΑ
Θερμοκρασία σώματος : 39-40° C
Σφυγμοί : 79-89 ανά λεπτό
Αναπνοές: 15-25 ανά λεπτό
Ζητάει αρσενικό: από Μάρτιο ως Σεπτέμβρη
Διάρκεια οίστρου: 12-48 ώρες
Απόσταση διαδ.οίστρων: 19-21 μέρες
Add comment